Sens istnienia to wydojenie pieniędzy. Gra odda klimat oryginału? To jakiś żart? Jeśli jest tak wierna to czemu zmieniła design tylu jednostkom? 2D staromodne? Oni są poważni? Czy oni śledzą rynek gier w ogóle? Wieczna młodość? Ta gra już ma przestarzałą grafikę na premierę, więc jaka młodość? Jeśli fani są najważniejsi to niech po prostu skasują ten niepotrzebny nikomu badziew. Chcą usprawnić rozgrywkę poprzez mapy 3D, które trzeba obracać żeby zobaczyć ukryte surowce, gdzie w oryginale wszystko jest czytelne? No super usprawnienie. Co do faktu, że nie ma to na celu zastąpienia oryginału to się zgadzam. Gracze sprawdzą na tydzień i wrócą do oryginału.
Jak dla mnie gra prezentuje się ciekawiej niż Olden Era. W Olden Era nie mogę się przekonać do tej cukierkowej grafiki. Początkowo gra się dobrze i jest miło dla oka ale po czasie nudzi oraz męczy. Każdy będzie miał coś dla siebie bo jednemu podoba się stare HoM3, innemu Olden Era, ktoś tam będzie zagrywał w Horn of Abyss, a mnie ten Remake zaciekawił i chętnie sprawdzę czy podejdzie. Od Olden Era się odbiłem.
W sumie jak Ubisoft przeniesie fanowskie projekty jak Horn of Abyss do Remake to będzie super.