Komentarze do wiadomości: Twórcy przerywają milczenie: Crimson Desert zawodzi na wielu polach, ponieważ liderzy popełnili poważny grzech

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
22.03.2026 09:15
Rumcykcyk
1
odpowiedz
Rumcykcyk
134
Ojciec Zarazy

Ciekawe czy denuvo usuną bo gra padła już pierwszego dnia, a dodatkowo metoda do łamania została ulepszona (uproszczona). Skończy się już era pakowania jakiegoś dodatkowego syfu do gier.

22.03.2026 10:22
1.1
PCMREpic
53
Generał

Rumcykcyk Nie usuną. Dla pirata nie ma to kompletnie znaczenia czy będzie jakiś DRM czy nie. I tak gra w każdą grę w dniu premiery i nie musi uciekać się do sztuczek z Hivervisionem, który jest mega niebezpieczny. Szczególnie że ma możliwość pobrania każdej gry z oficjalnego źródła, czyli stima.

22.03.2026 09:20
-=Esiu=-
😜
2
odpowiedz
-=Esiu=-
221
Everybody lies

Na plus to to, że Crimson Desert pewnie będzie tanieć w zastraszającym tempie. Sam sobie darowałem gierkę po 6h, bo na zwykłym ps5 jest zwyczajnie brzydka... Kiedyś się wróci na PC albo już na PS6.

22.03.2026 10:20
3
odpowiedz
PCMREpic
53
Generał
Image

Dziś gracze kupują popularnością, a nie jakością. Łykają każde badziewie, jeżeli zrobi się o nim dość głośno. Raz w roku trafia się taki tytuł, gdzie na fali rozdmuchanych artykułów i przepychanek graczy, zyskuje jakiś crap. DC mimo tylu narzekań jest w Polsce bestselerem, mimo że trwa obecnie wyprzedaż na Steam. 
Pooglądałem trochę grę u Wagona i wychodzi na to, że to zlepek wszystkich najlepszych rzeczy z różnych gier. Tylko że każdy element jest wykonany średnio. No i twórcy zapomnieli o fabule. Wzięli system z Dark Solsów, czyli najgorszego możliwego sposobu opowiadania historii. Jest jakaś szczątkowa, a przez to, że mamy z góry narzuconego bohatera, nie da się grać jako bohater znikąd, który sobie przemierza świat. Gdyby postawili na narrację taką jak w Wiedźminie, CP2077, RDR2 czy grach od Sony, to byłoby o wiele lepiej. Piaskownica jest, kwestia, by ją zapełnić fabułą, bo sam gracz nie może tego zrobić.

22.03.2026 10:33
4
1
odpowiedz
Daroslaw
45
Pretorianin

Czytałem opinie, oglądałem recenzje czy gameplaye i mam wrażenie, że twórcy chcieli złapać za dużo srok za ogon naraz. Te niepotwierdzone informacje o zmianach organizacyjnych dość dobrze pasują, bo gra ma ewidentnie kryzys tożsamości, tak jakby chcieli wcisnąć pomysły zbyt wielu ludzi naraz. A z jakością tych pomysłów bywa różnie. 

Wiadomo że niektórym się takie pomieszanie z poplątaniem podoba, w końcu sandboxy gdzie sam sobie wymyślasz co chcesz robić mają dobre wzięcie. Tylko z drugiej strony wydaje mi się, że wielu graczy oczekiwało czegoś innego.

22.03.2026 10:48
adam11$13
5
odpowiedz
adam11$13
139
EDGElord

Cóż po kilku godzinach rozgrywki jestem przekonany mówiąc, że Crimson Desert jest takim growym odpowiednikiem powiedzenia, że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Twórcy chyba naoglądali się za dużo gameplayów z dwóch ostatnich dużych odsłon Zeldy, erpegowych Assasynów oraz z Red Dead Redemption 2 i postanowili, że skoro to się dobrze przyjęło to im przecież też się uda. Ostatecznie mamy masakryczny wręcz zlepek miliarda mechanik z powyższych gier (i jeszcze wielu innych) i niby brzmi to fajnie, lecz podstawowym problemem jest to, że... welp.. żadna z tych mechanik nie jest wykonana dobrze.

post wyedytowany przez adam11$13 2026-03-22 10:49:13
Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl