Komentarze do wiadomości: Twórcy Europa Universalis 5 obiecują powrót ukochanej funkcji z EU4 i zapowiadają koniec bałaganu w oknach

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
19.01.2026 10:46
PanDaneX
1
odpowiedz
PanDaneX
16
Konsul

Dlatego poczekam jeszcze kilka lat pewnie zanim zacznę grać XD narazie bez końca można się zagrywać w CK3 i EU4 :D

19.01.2026 10:51
elathir
1.1
elathir
117
Czymże jest nuda?

No ja kupiłem, bawię się dobrze, gra mi się podoba ale do poprawy jest dużo rzeczy.

Jednak potencjał jest bo core gry jest świetny, po prostu szczegóły niektórych rozwiązań są problematyczne, czy to na poziomie idei (market distance w oparciu o pixel size prowincji) czy bugów.

Tylko jedno kluczowe ale tutaj, gra jest długa, nawet jak na standardy Paradoxu, pojedyncza partia jest dużo dłuższa niż w EU4 czy nawet Stallaris.

19.01.2026 11:30
PanDaneX
1.2
PanDaneX
16
Konsul

elathir oj robisz smaka oj robisz :D

19.01.2026 11:39
elathir
1.3
elathir
117
Czymże jest nuda?

No to ostudzając zapał, gra wciąga jak odkurzacz ale też frustruje często.

19.01.2026 10:55
Drackula
2
odpowiedz
Drackula
244
Bloody Rider

Ja to bym chciał poprawek w słabych funkcjach wielu mechanik, handel, kolonizacja …

Wymienione tutaj “ulepszenia” są z mojego punktu widzenia nie istotne

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl