Gry lipca 2026Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Twórcy Crimson Desert ujawnili plany, które odmienią przygodę w Pywel. Ich zwieńczeniem będzie wielkie DLC

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
02.06.2026 09:41
LuckyLuke SPY
1
1
odpowiedz
LuckyLuke SPY
96
Pretorianin

Gdyby Damiane i Oongka dostali w tym DLC jakieś swoje długie wątki fabularne lecące równolegle do głównej historii Kliffa z podstawki, to ciężko byłoby się już do czegoś przyczepić w tej grze.

02.06.2026 11:46
MarucinS
1.1
odpowiedz
MarucinS
84
Pretorianin

LuckyLuke SPY A jak to jest z tymi postaciami?
Nie gralem jeszcze Damiane i Oongka bo czuję takiej potrzeby na ten momdnt gry.

02.06.2026 12:03
premium274090
1.2
2
odpowiedz
premium274090
67
Centurion

MarucinS właśnie w tym jest największy problem, z tym co czytam w różnych komentarzach to mało kto gra bo "nie czuje takiej potrzeby".

Fajne postacie, trochę inny feeling z grania, ale jednak widać że historia i w sumie cały gameplay jest bardziej tworzona pod Kliffa. Mam aktualnie 120h a Damiane i Oongką grałem z max 3-4h, w tym 90% czasu to wtedy kiedy gra na mnie to wymusiła

Po prostu jak mam dokokszonego Kliffa to jak gram innymi postaciami to czuję że coś tracę (bo skille jak dobrze pamiętam to nie przenoszą się między postaciami)

02.06.2026 12:52
LuckyLuke SPY
1.3
2
odpowiedz
LuckyLuke SPY
96
Pretorianin

MarucinS Kolega premium świetnie to podsumował.
W skrócie: nie ma po co nimi grać.

Dłużej: nie ma dla nich praktycznie contentu. Mają własne style walki, umiejętności, ale czuć że nie są Kliffem. Tzn. użyję przykładu Damiane. Przez moje 300h gry tylko raz musiałem stoczyć nią walkę z bossem w głównym wątku (tak samo Oongką). Miała jedną aktywność poboczną (strzelanie pistoletem w tarczę) i jedno zadanie poboczne (dosłownie przyjść na miejsce i odebrać miecz).
Na Oongkę i Damiane przełączam się tylko co jakiś czas na 10-20 minut żeby zrobić specjalne wyzwania dla dodatkowych punktów umiejętności.
Mają nieporównywalnie mniej broni i pancerzy niż Kliff.
Nie można nimi robić głównych misji.
Ba, nie można ich nawet brać na nie jako towarzyszy. Odpicowałem ich, dałem im fajne pancerze i bronie, ale gdzieś z tyłu głowy mam że nie wypada nimi grać bo coś stracę albo nie striggeruje mi jakiejś aktywności/side questa bo nie gram Kliffem.

Jako że ulepsza się ich osobno prowadzi to też do śmiesznych paradoksów. Tzn. na początku szkoda na nich punktów (zwłaszcza że tych używa się do odblokowywania umiejętności, a także do ulepszanie ekwipunku), a zaś potem kiedy jest więcej trudniejszych przeciwników i bossów przyjemniej gra się po prostu dokokszonych Kliffem.

Ogólnie są strasznie nie wykorzystani, a gra wręcz zniechęca do używania ich. Szkoda bo obydwoje mają świetny voice acting (i przy niektórych ważniejszych side questach mają nawet swoje osobne linie dialogowe jeśli akurat nimi gramy). Że

post wyedytowany przez LuckyLuke SPY 2026-06-02 13:01:38
02.06.2026 14:13
MarucinS
1.4
odpowiedz
MarucinS
84
Pretorianin

LuckyLuke SPY Pewnie temu chcą ogarniać ten bałagan w kolejnych patchach
Juz obecne (chyba 2) dawały więcej umiejętności dla Damiane i Oongka.

Ja nie tykam bo nie mam ochoty skoro gra działa bez nich. Ot urozmaicenie.
Jak rozwiną historię wtedy pomyślę.

Myślałem że wy mnie przekonacie :)

02.06.2026 09:44
Bukary
2
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Bukary
249
Legend

Czekam i na pewno zagram! Bo po setkach godzin wciąż mam niedosyt Pywel. :)

02.06.2026 12:35
John_Wild
2.1
1
odpowiedz
John_Wild
60
Okropnie_Wściekły_Dzik

Bukary Czyli jedank kreatora postaci nie ma w planach. No trudno 😊

02.06.2026 17:38
baltazar1908
2.2
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Bukary Powodzenia i wytrwałośći.

02.06.2026 10:23
3
odpowiedz
MH-Kage
28
Pretorianin

Jeszcze się okaże że przepiszą tę bzdurną, napisaną na kolanie historie i gra będzie już 10/10

post wyedytowany przez MH-Kage 2026-06-02 10:31:12
02.06.2026 10:57
4
1
odpowiedz
Pan_Bondi
3
Legionista

Obudźcie mnie, gdy będzie już super-duper wersja ostateczna po wszystkich aktualizacjach, fixach i z wszystkimi DLC.

02.06.2026 11:07
Bukary
5
odpowiedz
Bukary
249
Legend

Muszę przyznać, że zmiany w sposobie prowadzenia narracji już po wydaniu gry to dosyć wyjątkowe i godne pochwały podejście do uwag społeczności. To dobrze wróży, gdy idzie o DLC oraz ewentualnie "Crimson Desert 2".

02.06.2026 11:43
MarucinS
6
1
odpowiedz
MarucinS
84
Pretorianin

To jeszcze mała prośba. Niech zwieńczeniem sukcesu będzie, ale to juz na sam koniec tego pięknego ulepszania gry zdjęcie G. o potocznej nazwie Denuvo.

02.06.2026 13:47
7
odpowiedz
cavemp
32
Legionista

cross-save to powinien być standard w każdej grze multiplatformowej

02.06.2026 17:32
8
odpowiedz
Kriszo
175
Generał

Jest już określona data, kiedy gra wyjdzie z wczesnego dostępu? Wie ktoś coś?

05.06.2026 17:15
Szlugi12
9
odpowiedz
Szlugi12
134
BABYMETAL

No ja sobie dawno dałem na spokój od gry na razie, ale widzę że warto będzie wrócić i to za nie długo :D
Rzeczywiście tempo wydawania patchy godne podziwu, oby Gothic Remake tak szybko był naprawiany.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl