Taaaa... Dysk SSD droższy od RTX 5080 to "wybór dla gracza"
Bzdura. Pokażcie mi grę, która muli nawet na sata ssd. Jedyny problem hdd to czasy dostępu. Transfery są czasem nawet lepsze niż na nvme qlc który spada do 90MB/s podczas gdy hdd trzyma 180-250MB/s.
Ah te promocyjne jedyne 7k za dysk ssd, nosz to prawie jak za darmo xDD
Swoją drogą to waga i wymagania dzisiejszych gier to jest totalna patologia. Wyskoczyły 20 krotnie a grafika nie jest nawet temu blisko lepsza. Jakieś gówniane remastery starych gier nagle ważą miliony GB a jedynie jest wyższa rozdziałka i filtry... gry low poly, które wyglądają gorzej niż Minecraft w 2010 roku mają wymagania większe niż GTA 5. Często jeszcze optymalizacja leży po całości. Co to jest za kurestwo? Kiedyś na dysku trzymało się dziesiątki gier i całą resztę plików i dokumentów a teraz zainstalujesz 3-4 gry? A gdzie tu jeszcze miejsce na mody. Panie, idź pan w uj..
Materiał promocyjny.
Powstawiałem NVME Samsunga w standardzie PCIE 3 i nie widzę potrzeby więcej przez wiele lat.
Szybsze z kolei się często grzeją.
W grach bez różnicy, gdzie jakiś test ?
Minus takich dysków to generowanie dużej ilości ciepła i często nie mają radiatorów fabrycznie. A jak mają to za duże do laptopa i trzeba sobie dokupić coś chudego, co też nie zawsze da gwarancję że się zmieści do laptopa na którym można pograć.
Ja mam Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790 oraz Samsung 970 Pro 1TB i mi w zupełności wystarczą.
Ja tam mam 500 gb na gry i starczy. Gram w jedną dużą grę, i robię usuń. Po jakiego czorta trzymać gry, który przeszedłem, i nie zagram raczej już nigdy.
Fajne, tylko akurat mamy niezły kryzys pamięci i ceny dysków SSD/NVMe są po prostu chore. Nawet tych z 2 ręki. Pogadamy za kilka lat. xD
Dysk SSD 2 TB za ponad 2.5k to "... racjonalny wybór za rozsądne pieniądze"?