Robi sie ciekawie, mozna by rzec ze Valve dobrze zrobilo startujac ze Steam Machine.
A deweloperzy beda musieli baaaardzo sie spiac zeby zoptymalizowac swoje gry bo juz nie bedzie raczej wymowki "ah bo od tego jest DLSS" XD.
Microsoft tez jest nie w ciekawej pozycji bo z ich wymuszania przesiadki na nowy sprzet to raczej beda nici, mam nadzieje ze sobie obija ten glupi ryj przez swoje glupie wymogi.
Czas odkurzyc PSX'a :D
Teraz grafika kupiona to jak wyjdę z jaskini za 3 lata to może ceny już będą normalne i kto wie może już jakiegoś RTXa 70xx się zakupi.
To wygląda na globalną zmowę. Może stanie się cud i AMD nie zmniejszy produkcji. Nich RX wypełnia rynek. Sam odciąłem się od Nvidii, jest mi obecnie niepotrzebna jak Intel.
W przypadku Nvidii, to zwyczajnie kwestia popytu. Trump wydał zgodę na sprzedaż Chinom chipów AI, więc Nvidia zamierza to wykorzystać. A widocznie bardziej opłaca się przestawić produkcję na branżę AI, niż zaopatrywać rynek konsumencki.
Skoro budują ogromne centra obliczeniowe napędzany przez AI. Ryzyko perturbacji na tak młodym rynku jaki jest AI wiąże się z dużym ryzykiem. By je ograniczyć należy zmusić rynek konsumencki do tego by na maszynach wirtualnych odpalali gry i oprogramowanie. Można to zrobić windując ceny poszczególnych podzespołów i ograniczając ich produkcje. Jeżeli zakup komputera stanie się zbyt drogi, ludzie zaczną wybierać abonamenty na odpalenie zdalne gry na RTX 5080 i zmniejszy się ryzyko tego, że te wielkie centra obliczeniowe będą miały jakieś przestoje.
Niestety obawiam się, że idziemy w tym kierunku i uważam, że taka centralizacja byłaby groźna.