Komentarze do wiadomości: Total War: Warhammer 3 kończy z wieloletnim ograniczeniem. Armia Tygrysich Wojowników wreszcie wyruszy na podbój świata

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
15.05.2026 17:14
Diabeł z Caroc
1
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Pretorianin

Szkoda, że to dlc to klimaty okołocathayskie, dla mnie niezbyt ciekawe, chociaż Chinole pewnie kupią

15.05.2026 19:39
2
odpowiedz
12 odpowiedzi
martinj2
6
Legionista

Oby w następnym Total War Warhammer 40k zrezygnowali z miliona mini dodatków ... Tylko wydali jeden-dwa sensowne

15.05.2026 19:52
2.1
1
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Ile chcesz czekac na taki dodatek? 5 czy 10 lat?

15.05.2026 20:00
2.2
odpowiedz
martinj2
6
Legionista

Asmodeus wolę czekać 5 lat na jeden porządny niż mini dlc z jednym bohaterem co 5 miesięcy xD

16.05.2026 13:17
Diabeł z Caroc
2.3
2
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Pretorianin

martinj2 absolutnie się nie zgadzam, największa frajda w grach z WH to wybór miliona ras

16.05.2026 14:57
2.4
odpowiedz
martinj2
6
Legionista

Diabeł z Caroc tak ale w 2-3 dodatkach powinno to wyjść. Jak bym policzył każdy mini dlc który mam to łącznie będzie z 30. 
Owszem były większe jak Tomb King, ale duża część  zawiera głównie  jednego bohatera. Nie mam chyba tylko dwóch albo trzech dodatkowych postaci do WH, więc temat kupowania dodatków co chwila znam bardzo dobrze

16.05.2026 15:02
2.5
1
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Mam wszystkie dodatki do wszystkich TW:WH jakie wyszly i preferuje taki sposob dostarczania nowosci niz jeden update raz na pol dekady. Moge pograc raz na jakis czas, ograc nowosci i odlozyc na kolejne kilka miesiecy, zamiast czekac 5 lat a pozniej szukac wolnego pol roku na gierkowanie.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-16 17:30:17
16.05.2026 15:25
Diabeł z Caroc
2.6
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Pretorianin

martinj2  niestety producent CA, nie jest w stanie technicznie dowieźć takiego życzenia i wcale się nie dziwię. Z dwojga złego niech dają milion ras; grałem każdą w WH3 i jestem nienasycony. Te gry są jak Stellaris, należy je pieścić i pielęgnować dla ich własnego dobra ;p

post wyedytowany przez Diabeł z Caroc 2026-05-16 15:26:38
16.05.2026 16:54
2.7
odpowiedz
martinj2
6
Legionista

Diabeł z Caroc jest w stanie - w branży gier to się nazywa "Salami slicing" . Zamiast wydać dwa duże dodatki za przykładowo łącznie 400 zł, to dzielą to na małe plasterki i zarabiają łącznie 800 zł ??. Mechanizm jest prosty - będzie Ci żal wydać na raz 230 zł, ale przy kwotach rzędu 30-60 zł patrzysz przychylnym okiem. Ale łącznie wychodzi za to trochę grosza.

16.05.2026 17:09
2.8
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Jesli nie chcesz kupowac mniejszych DLC - nie kupuj. Za 5 lat beda w znizce i kupisz sobie calosc jako jedno "duze" DLC. Ja preferuje dostawac plasterki salami (czy tortu) jak tylko beda dostepne, a nie obchodzic urodziny raz na 5 lat z jednym wiekszym tortem.

16.05.2026 18:19
2.9
odpowiedz
martinj2
6
Legionista

Asmodeus mi brakuje 3 postaci do full świata Warhammera, ale te akurat nie są jakieś mające wpływ na rozgrywkę . 
Ja tylko pisze o polityce obecnych twórców gier ?? . 
 Btw patrząc na ceny dlc z War 1 to one aż tak w dół nie poszły ??

16.05.2026 19:09
2.10
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

WH1 i wszystkie DLC byly na -75% wczesniej. Podstawka byla tez rozdana za darmo kilka razy. WH2 i wszystkie DLC (po 5 latach) byly za -50%. Nie wiem jak WH3.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-16 19:10:21
16.05.2026 19:22
piwotomojepaliwoiwodeczka
2.11
odpowiedz
piwotomojepaliwoiwodeczka
7
Chorąży

martinj2 ale pierdolisz jak ciota, to jest pierwszy character pack w historii total war warhammer, zawsze bylo co najmniej dwóch legendarnych lordów w jednym DLC. Dopiero od niedawna mozna kupowac lordów z dodatków w trójce "na sztuki", a reszta pojedynczych lordów to FLC (tj darmowa zawartość)

19.05.2026 12:12
Diabeł z Caroc
2.12
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Pretorianin

martinj2 Nie no, nawet ja, psychofan, zastanowiłbym się, czy kupiłbym duży dodatek za 200-400 zł... Lepiej niech dzielą, możesz sobie nawet wybrać jednego LL z pakietu trzech, dla mnie optymalne rozwiązanie. Nie mylić z idealne

20.05.2026 06:26
3
odpowiedz
23 odpowiedzi
Edward Jochensen
2
Legionista

A więc ERA WH trwa nadal... oby 40K okazał się syfem by zaczeli robić historyczne.

20.05.2026 09:37
Diabeł z Caroc
3.1
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Pretorianin

Edward Jochensen  No tak, wróćmy do czasów Empire, kiedy jednostki różniły się kolorem munduru, a walki to ustawianie chłopów w rzędach, żeby strzelali do siebie XD

post wyedytowany przez Diabeł z Caroc 2026-05-20 09:38:58
20.05.2026 09:47
3.2
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Diabeł z Caroc  co do koloru
Tak, tak wyglądała wojna w 17-19 wieku brawo.
Taaa lepiej robić gierkę przez ludzi, który nawet nie znają lore ale nowi bohaterowie nowi bohaterowie, co tam, że ich obecność nie ma sensu i jest fikolkiem logicznym. Sr ale poswięciałem 15 lat na WH/WH40K i są to bardzo glupie gry. 
I wiesz co jest zabawne, iż takie Empire miało zajebiste bitwy morskie..

post wyedytowany przez Edward Jochensen 2026-05-20 09:50:17
20.05.2026 09:51
3.3
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Diabeł z Caroc  A czy WH ma bitwy morskie... nieee lepiej zrobić doomstaka gdzie jeden bohater rozpoerdziela solo całe armie.
Bo wiesz prawdziwa strategia nie polega na odpowiedniej armi, która się sama dopełnia, nie jest wazna gospodarka itp, nie jest ważne ustawienie wojska by sobie w plecy nie strzelali... nie prawdziwa strategia polega na tym ile punktów umiejętności wpakujesz

post wyedytowany przez Edward Jochensen 2026-05-20 09:57:49
20.05.2026 10:02
3.4
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Przeciez robia historycznego Med3...

20.05.2026 10:13
Diabeł z Caroc
3.5
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Pretorianin

Edward Jochensen  Tak, tak wyglądała wojna w 17-19 wieku brawo.

Dlatego warstwa taktyczna była nudna jak flaki z olejem, oby nigdy więcej. Gra ma być do grania, a nie robienia dobrze fanom odległościowej wymiany prochu z XIX wieku.

Taaa lepiej robić gierkę przez ludzi, który nawet nie znają lore ale nowi bohaterowie nowi bohaterowie

Akurat znają dobrze, tylko popełniali dziwne decyzje projektowe, np. Aranessa czy Cylostra, a co pewnie wynikało z tego, że Games Workshop też ma wiecznie swoje „ale” i nie ułatwia pracy. Nie zmienia to faktu, że, na przykład, jako pierwsi zrobili Cathay w grach (i to nieźle, chociaż nie jestem fanem), świetnie uchwycili Khorna, doskonale Imperium.

"A czy WH ma bitwy morskie..."

A czy Empire ma bitwy powietrzne? Te morskie starcia nudne, ale co kto lubi. WH za to ma czary, stwory latające, szarżujące minotaury, magów na pegazach, czołgi, zeppeliny z armatami i miliard innych... Nie wspominam o mechanikach własnych frakcji, jak szkoła artyleryjska Elspeth, która odblokowuje drogi od nowych jednostek i doskonałych buildów.

"nieee lepiej zrobić doomstaka gdzie jeden bohater rozpoerdziela solo całe armie."

Sameś sobie winnym, można grać armiami mieszanymi. Jestem świeżo po kampanii z wyzwaniem, że rekrutuje tylko marouderów Norscą i to była kapitalna zabawa. Zresztą w większości frakcji nie zrobisz z lorda one-man-army. Jest takich może z 6-7, nie chce mi się liczyć teraz.

20.05.2026 10:49
3.6
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Asmodeus I jednocześnie wyjdzie na konsole i pc więc na pewno warstwa strategiczna będzie w ciul łatwa.

20.05.2026 10:53
3.7
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Diabeł z Caroc Okey, pamiętasz tą wiedźmę Kislewską co zaczyna w nowym swiecie? Jeśli wiesz jak działa magia kisvelu to wiesz, że ona powinna tam NIE DZIAŁAĆ. Albo Czerwony Boika... super tylko po co? Bitwy powietrzne. To, ze jednostka ma fly nie oznacza, że są to jakies bitwy powietrzne. Morskie starcia nudne, no tak bo trzeba cos więcej aniż zaznacz wroga.

20.05.2026 10:54
3.8
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Diabeł z Caroc  Oho, WH ma dużo jednostek... no napracowali się przenoszac to co jest w bitewniaku na kompa.
Dosłownie chwalisz WH tylko dlatego, że co? Fantasy... no Fantasy ma często dużo jednostek.

post wyedytowany przez Edward Jochensen 2026-05-20 10:58:29
20.05.2026 11:03
3.9
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Diabeł z Caroc warstwa strategiczna w WH polega na tym kto ma więcej ,,super" jednostek.
Taktyka, jaka taktyka gdzie ogień samobójczy nie istnieje.

20.05.2026 11:06
3.10
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Diabeł z Caroc  a co do tych czołgów Imperium i znajomosci lore... wiesz, że tych czołgów jest z 2-3 może bo ich twórca nie zyje i Imperium trochę nie wie jak je robić. Ale gra ma być do robienia dobrze turystą, a nie dla ludzi co wiedzą w jakim uniwersum uczestniczą.

post wyedytowany przez Edward Jochensen 2026-05-20 11:08:28
20.05.2026 13:29
Diabeł z Caroc
3.11
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Pretorianin

Edward Jochensen Okey, pamiętasz tą wiedźmę Kislewską co zaczyna w nowym swiecie? Jeśli wiesz jak działa magia kisvelu to wiesz, że ona powinna tam NIE DZIAŁAĆ

Można ją po patchu przesunąć do Kisleva. Tego typu lore nie ma zresztą żadnego większego znaczenia - to jest gra i ma być grywalna. To co powiesz o Rogue Trader, gdzie w załodze można mieć Xenos? I to Drukhari? I że śmiertelnik walczy z C’tanem? Wszyscy mają to w pompie, bo gra jest świetna, a podręczniki niech sobie cytują ludzie od stołówek.

"Oho, WH ma dużo jednostek... no napracowali się przenoszac to co jest w bitewniaku na kompa"

I co to za argument? Równie dobrze powiem: "napracowali się przenosząc paru żołnierzy do Empire". Zresztą: Norsca nie ma swojego podręcznika, Cathay pierwszy raz w historii, Kislev mocno dorysowany. Ale fakt, przeniesienie tylu jednostek z bitewniaka i zbalansowanie ich to wyczyn. Duży.

"warstwa strategiczna w WH polega na tym kto ma więcej ,,super" jednostek. Taktyka, jaka taktyka gdzie ogień samobójczy nie istnieje"

Chyba w inną grę gramy - ustaw sobie źle armaty albo strzelców, to przerzedzą Ci szeregi bardziej niż frontalny atak... Super-jednostki nic nie dają, gdy masz na nie kontry. Możesz się najlepszym potworem wbić w halabardników i pewnie będzie skasowany, albo mocno uszkodzony. Zresztą super-jednostki były też w odsłonach historycznych - wenecka piechota z młotami miażdżąca rycerzy feudalnych, genuańscy kusznicy...

a co do tych czołgów Imperium i znajomosci lore... wiesz, że tych czołgów jest z 2-3 może bo ich twórca nie zyje

To możesz sobie grać 2-3 lore-friendly, ale to jest gra i ma być grywalna, a nie odzwierciedlać zakurzone podręczniki

20.05.2026 13:48
3.12
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Diabeł z Caroc  No widzisz. Wolni handlarze mogą miec xeno w zalodze bo oni trochę obok administratum działają. Wiedział bys jakbyś znał lore. Norska nie ma swojego podręcznika... księga spaczenia albo Liber Chaotica... 
Gra ma być grywalna ale jesli robisz cos w danym lore to należy się tego trzymać turysto. Po pathu... w kcd2 Hans też przed paczem miał 15 lat. Patch =\= ratunek.

post wyedytowany przez Edward Jochensen 2026-05-20 14:14:24
20.05.2026 13:59
3.13
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Diabeł z Caroc  Sluchaj ja rozumiem Empire wielu złamało, to nie wstyd iż lubisz łatwe gierki gdzie dużo się dzieje i nie trzeba specjalnie myśleć i okey ale nie nazywaj tego warhammerem bo smiesznie to brzmi turysto.

XD porównywanie gry RPG do Strategi...

post wyedytowany przez Edward Jochensen 2026-05-20 14:14:47
20.05.2026 14:20
3.14
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Diabeł z Caroc A co do Wenecjan... 
Ty wiesz co się dzieje z chlopem nawet ubranym w plytę jak dostanie z młota bojowego. 
To nie była super jednostka (patrz na staty) tylko miala lepszą technologię.

20.05.2026 14:36
Diabeł z Caroc
3.15
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Pretorianin

Coraz śmieszniejszy się robisz XD Pokaż podręcznik, w którym można mieć drukhari w załodze albo śmiertelnik walczy z C'tanem. Ale przerasta Cię zrozumienie, że gra ma być grą i adaptacja materiału źródłowego 1:1 to science fiction. Czaisz, że w tym Twoim Empire kochanym Francja to jedna prowincja? A Cesarstwo Rzymskie? Wycięcie z gry niewolnictwa? Albo August II, który był królem i RP i Saksonii, a w grze to odrębne byty połączone byle sojuszem? Turysto historyczny... ;p Już po kulawej polszczyźnie powinienem się domyślić, że za wiele tu nie zdziałam. Idź graj w Empire, tylko żółnierzy swoich nie ostrzelaj, tacy są podobni ;p Adios

20.05.2026 21:44
3.16
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Diabeł z Caroc  Rouge trader RPG. Taki rpg papierowy. Smiertelnik walczy z C'tan. Plot armor. Saksonia nie była w sojuszu tylko była w protektoracie, podobnie jak Kurdlandia. 
Jesli jie potrafisz przeniesć tekstu źródłowego 1:1 to pokazuje brak kompetencji. WH takie dobre to się pytam, gdzie jest prawdziwa ,,Kreml guard"? Nie mają jaj na coś takiego.

post wyedytowany przez Edward Jochensen 2026-05-20 21:46:58
22.05.2026 08:43
3.17
1
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

I jednocześnie wyjdzie na konsole i pc więc na pewno warstwa strategiczna będzie w ciul łatwa.
warstwa strategiczna ZAWSZE byla w TW w ciul latwa.

Jesli jie potrafisz przeniesć tekstu źródłowego 1:1 to pokazuje brak kompetencji.
Bredzisz. Olbrzymia wiekszosc adaptacji 1:1 czy to systemow RPG/bitewniakow na gry komputerowe czy ksiazek na filmy ssie po kule, gdyz adaptacje NIE SA az tak "fajne" jak sie tobie wydaje. A nawet jak tobie pasuja, to na kazdego jednego Edka jest 999 innych normalsow, ktorzy wola grywalnosc ponad onanizowanie sie detalami zmniejszajacymi grywalnosc ale przemawiajacymi do Edkowego ego. 

A juz trzymanie sie tekstow zrodlowych GW, ktore to byly retconowane po 10 razy zakrawa o fanatyzm i masochizm w jednym.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-22 08:52:38
22.05.2026 16:44
3.18
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Asmodeus No nie wiem czy nie da się zrobić dobrej adaptacji ale rozumiem gameplay ponad wszystko czyki jakby dodali postać Magnusa pobożnego ( już ożywiają postać, które w lore UMARŁY 300 LAT TEMI) i biegalby obok Fraca to G? Adaptacja G ale to już jest fanfick, a to zawsze jest gówno.

22.05.2026 16:45
3.19
1
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Asmodeus Tak i wolę być fanastystą by rozstawiać turystów kontach.

post wyedytowany przez Edward Jochensen 2026-05-22 16:45:25
22.05.2026 20:02
3.20
1
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

No nie wiem czy nie da się zrobić dobrej adaptacji ale rozumiem gameplay ponad wszystko czyki jakby dodali postać Magnusa pobożnego ( już ożywiają postać, które w lore UMARŁY 300 LAT TEMI) i biegalby obok Fraca to G? Adaptacja G ale to już jest fanfick, a to zawsze jest gówno.

Na kazde 1000 osob grajacych w te gre zaledwie jedna osoba wie o czym mowisz. Niewielka strata.

23.05.2026 21:05
3.21
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Asmodeus Czyli na 1000 turystów/pozerów jest jeden prawdziwy fan. Chwała mu za to.

23.05.2026 21:20
3.22
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Edward Jochensen Psychofan a nie prawdziwy fan. To jest dosyc znaczaca roznica.

Anyhow, zostales juz wyjasniony tutaj kilka razy, kontynuowanie tej jalowej dyskusji nie ma sensu. Bez odbioru.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-23 21:34:07
24.05.2026 04:49
3.23
odpowiedz
Edward Jochensen
2
Legionista

Asmodeus Każdy argument zbiłem. Ale to nie wstyd uciekać kiedy nie ma się już nic więcej mądrego do powiedzenia.

post wyedytowany przez Edward Jochensen 2026-05-24 04:50:11
Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl