O ile Survivor Trilogy zaskarbiło sobie miłość graczy odświeżoną rozgrywką na wzór dzisiejszych czasów, tak wielu z nich wciąż tęskniło za poszukiwaczką przygód z lat 90. – znaną z ciętego języka i emanującą pewnością siebie.
Ale czy to nie jest przypadkiem znienawidzony przez "prawdziwych graczy" archetyp woke girl-boss? To jak to w końcu jest, gracze chcą silnych, pyskatych i pewnych siebie kobiet w grach, czy nie?
Silne ok, pyskate nie, pewne siebie tak, mające czym oddychać i czym chodzić tak, tak, tak.
Skoro tak, to czemu odnośnie np. Star Wars Outlaws, Flintlock, Forspoken, Unknown 9: Awakening, South of Midnight, Resident Evil 9, Horizon czy Wiedźmin 4 ciągle słychać oskarżenia, że ich protagonistki są okropne, bo stanowią ucieleśnienie "girl boss"? Pewnie dlatego, że są zbyt mało białe albo zbyt mało atrakcyjne jak na standardy goonerów...
https://nichegamer.com/research-shows-women-prefer-to-play-sexy-characters/
Tak tak, i gracze wiedzą czy bohaterka jest irytująca na podstawie 30 sekundowego trailera, w którym nic nie mówi...
statystycznym niedzielnym graczem/konsumentem, który nie przesiaduje na forach growych, a swoje wybory growe wybiera na podstawie najprostszych kryteriów w tym, czy główna postać to kobieta, czy mężczyzna
No i? Wcześniej pisałeś, że:
większości gracze preferuje granie mało irytującymi oraz atrakcyjnymi postaciami
Na co ja odpisałem, że niemożliwym jest ocenić, czy postać jest irytująca, mając do dyspozycji jedynie trwający pół minuty trailer, na którym ta postać nawet się nie odzywa, więc teraz zmieniasz temat, żeby pasowało do twojej narracji?
Nie zliczę ile już razy miałem pytań o to, czy całe to GTA (sami nawet nie wiedzą, jak to część) już wyszło lub zamierza wyjść na swoje PS4 lub PC-ta
- Teza artykułu: "wielu z nich (tj. graczy - dop. Persecuted) wciąż tęskniło za poszukiwaczką przygód z lat 90. – znaną z ciętego języka i emanującą pewnością siebie.
- Moja polemika z postawioną tezą: W ostatnim czasie w internecie można zaobserwować trend wręcz odwrotny, tzn. gracze wydają się reagować negatywnie na archetyp postaci, który artykuł opisuje jako taki, za którym gracze rzekomo tęsknią, tj. "kobietę znaną z ciętego języka i emanującą pewnością siebie".
Twoja odpowiedź na moją polemikę: "bo w większości gracze preferuje granie mało irytującymi oraz atrakcyjnymi postaciami".
Moja odpowiedź: To stwierdzenie nie jest prawdziwe w kontekście krytyki, która bardzo często spada na gry z żeńskimi protagonistkami, bo nie da się określić, czy postać jest irytująca, dysponując jedynie trwającym 30 sekund trailerem, w którym bohaterka nie wypowiada ani słowa. To zaś oznacza, że ktokolwiek próbuje twierdzić, że powodem jego krytyki jest "irytująca bohaterka", w sytuacji, gdy tego obiektywnie nie da się wywnioskować (bo nie ma dostatecznej ilości źródeł), to taka osoba zwyczajnie kłamie, najpewniej chcąc zamaskować swoje prawdziwe motywy, stojące za krytyką (jakiekolwiek by to motywy nie były).
Twoja odpowiedź: Gracze mają swoje preferencje!
No i? Co ma piernik do wiatraka? Na serio nie widzisz, że to jest odpowiedź oderwana od całego zagadnienia i kompletnie niczego nie wnosi? Piszesz w kółko to samo, w każdym możliwym wątku, choć dyskusja dotyczy czegoś zupełnie innego. To oczywiste, że gracze mają preferencje. To oczywiste, że niektórzy wolą grać kobietami, a inni mężczyznami, ale my nie o tym tu rozmawiamy... Dyskusja dotyczy prawdziwości twierdzenia zawartego w artykule, że gracze preferują bohaterki "znane z ciętego języka i emanujące pewnością siebie", co do której ja wyrażam głęboką wątpliwość.
Na serio musisz więcej czytać, to pomoże ci lepiej rozumieć analizowany tekst.
Dalsza próba tłumaczenia ci czegokolwiek mija się z celem, bo albo intelektualnie cię to przerasta, albo celowo udajesz, że nie rozumiesz.
Lol, jej uroda to raczej takie 7/10, nie jest zle ale rewelacyjnie tez nie.
"Czy model Lary z Legacy of Atlantis ma jakieś wady? Na chwilę obecną tylko jedną: brak ikonicznego długiego warkocza, który powiewał na wietrze w starszych częściach."
Nie pamietam zeby go miala w jedynce
Widać że walkę o GOTY w przyszłym roku będą prowadziły dwa Tomb Raidery
Dajcie spokój. Przez 30 lat we wszystkich grach ciągle gramy jedną i tą samą postacią, kto to widział. Tej serii potrzebny jest powiew świeżości. Przecież gdyby tak wymienić główną bohaterkę na mężczyznę to wszyscy byliby zadowoleni?
Swietnie. Tesknilem za Lara. Tylko ta odslona to nie jest wariacja na temat 1 odslony ? Dopiero kolejna czesc tak naprawde bedzie nowa ? Dobrze, ze takie gry powstaja. Ostatnio swietna gra z Indiana Jonesem zaspokoila ta potrzebe. No, ale takich przygodowych gier jest jak na lekarstwo. Gdzie kolejne Uncharted ?
Jestem zawiedziony, powinna wyglądać jak mężczyzna z lekką nadwagą i mieć ciemny odcień skóry. Widzę że powraca moda na uprzedmiotowianie kobiet w grach, widać wpływ zepsutego rynku japońskiego...

W zasadzie to remake Anniversary niż faktycznie oryginalnej gry ale ujdzie... Oczywiście musieli zmniejszyć biust pani archeolog ale przynajmniej nie jest zochydzona i spasiona. Nie mniej będę bronił, że w Anniversary było świetnie i nie było sensu zmieniać.
Po raz pierwszy w jednym roku dwie Lary ze sobą konkurują i za cholerę nie wiadomo, która będzie lepsza