Poprzednią generację Microsoft przegrał jeszcze przed premierą właśnie zapowiadając koniec płyt, co kilka dni później bezlitośnie wykorzystało Sony. Władze Xboksa zaraz się wycofały z pomysłu ale mleko się rozlało i smród ciągnął się latami. Wygląda na to, że teraz role się odwracają.
Tak jak pisalem wczesniej to nie glownie gracze wymusza to zmiane. Przeciez mnostwo sklepow sprzedawalo gry fizyczne. No i tak jak pisalem wczesniej wiedzialem, ze Microsoft uderzy tym w Sony. Sony zrobilo to samo Microsoftowi i kosztowalo ich to sporo pieniedzy. Jezeli nawet nie sromotnie przegrana wtedy generacje. Tez mozemy miec probe zlagodzenia uderzenia za wycofanie nosnikow. Jak pisalem wczesniej jak ludzie faktycznie rezygnuja z psplus w ramach protestu to to naprawde boli Sony. Nikt jeszcze nie wygral idac z swoimi klientami na wojne.
Prawda jest taka, ze ludzie musza zawalczyc o zmiane praw cyfrowych wersji gier. Dlaczego nie moge kompus przekazac, sprzedac mojego konta z grami albo samych gier ? Ja wiem ,ze firmy sie szybko wycwanily i zrobily, ze to jest wypozyczenie gier a nie posiadanie. No, ale tu wlasnie byl blad, ze wtedy ludzie nie zawalczyli. Teraz jest po ptakach. Ja pamietam jaki byl opor jak Valve wymusilo instalacje swojego klienta Steam do grania w HL2. No i co z tego. Ludzie pokrzyczeli, porobili memy a wiekszosc kupowala bo kompletnie albo to ich nie interesowalo albo mieli to 4 literach.