Komentarze do wiadomości: „To powinno być przestępstwo”. Sony zamyka Bluepoint Games, a branża gier bije na alarm

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
20.02.2026 12:14
dzl
2
14
odpowiedz
3 odpowiedzi
dzl
120
John Yakuza

Znormalizujmy zwalnianie kadry kierowniczej, a nie deweloperów.

Oj to, bardzo to!

20.02.2026 12:54
6
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
Hellhound
22
Chorąży

"Kierownictwo Sony postawiło na gry-usługi, ponieważ produkcje singleplayer nie przynosiły wystarczających dochodów. Spójrzcie na koszty i wyniki gry Marvel’s Spider Man 2.

Nie wściekajcie się na Sony za racjonalne postępowanie i postawienie na bardziej dochodowy potencjał. Jeśli wiecie, że tytuły dla jednego gracza nie mają sensu, to lepiej spróbować gier-usług, nawet jeśli 9/10 z nich nie odniesie sukcesu. To po prostu racjonalne podejmowanie decyzji biznesowych."

Przy kilkunastu milionach sprzedaży Spider Man 2 się nie zwrócił? Za to tworzenie gry usługi to jak rosyjska ruletka albo wygrana albo śmierć. Jedyna gra usługa, z którą sony trafiło to Helldivers 2 i za jednym takim Helldivers, które wypali stoi 20 Concordów. Robienie dobrej gry singleplayer to jest chyba najbezpieczniejsze rozwiązanie. Może nie zarobić tyle co gra usługa, która rozbije bank, ale na pewno tak sromotnie nie przegra jak niewypał live-service

20.02.2026 12:10
Gandohar
1
odpowiedz
Gandohar
34
Centurion

Patrząc po tym, co wyczynia Sony i jak pluje na graczy, to Microsoft przestaje być taką złą firmą.

20.02.2026 13:32
1.1
3
prd
46
Pretorianin

Gandohar Nie, nie przestaje. Bardzo daleko odklejce Sony do tego co robi MS z Xboxem i kupionymi studiami.

20.02.2026 13:46
1.2
katai-iwa
66
Legend

M$ potrafił za jednym zamachem zamknać 4 studia, Sony na razie jedno.

20.02.2026 14:51
1.3
1
D'hi-om_NPC
5
Legionista

katai-iwa To ciekawe, bo zamknęli jakieś kilkanaście w ciągu ostatniej dekady

20.02.2026 19:24
1.4
3
NekoRei
2
Centurion

Gandohar Microsoft zamknął studio od the evil within 1/2 jedynych z moich ulubionych survival horrorów a do tego arkane od Prey 2017 które jest chyba moją ulubioną grą ever..

20.02.2026 12:14
dzl
2
14
odpowiedz
3 odpowiedzi
dzl
120
John Yakuza

Znormalizujmy zwalnianie kadry kierowniczej, a nie deweloperów.

Oj to, bardzo to!

20.02.2026 12:41
DocHary
2.1
2
DocHary
88
Unclean One

dzl Ale tak działają wszystkie branże, typów ze stołków nie da ruszyć. Popatrzmy chociaż sport, czyli zarządy poszczególnych dyscyplin. Na olimpiadę czasem pojedzie więcej kierownictwa niż samych sportowców.

20.02.2026 13:17
dzl
2.2
3
dzl
120
John Yakuza

DocHary I dlatego mamy postępujące zepsucie wszystkiego. Również giereczkowa.

20.02.2026 22:21
2.3
Terefere85
64
Konsul

dzl Byłoby pięknie, ale jak świat długi i szeroki wszystkie korpo działają tak samo. 
Ludzie na dole robią robotę i zarabiają kasę, a pasożyty u góry wymyślają głupie rzeczy i ciągną firmę w dół... jak wszystko się wywali na twarz to zawsze lecą Ci z dołu, a góra siedzi na stołkach jak długo tylko się da, żonglując załogą.

20.02.2026 12:34
3
1
odpowiedz
YasonB
64
Centurion

No tego to się nie spodziewałem. Mając w pamięci jak ciepło i dobrze zostało przyjęte odświeżenie Deamon Souls od Blue Point byłem pewien, że coś jeszcze odświeżają, ale teraz mam małe przebłyski, że zostali oddelegowani do czegoś innego.

20.02.2026 12:39
Metaverse
4
2
odpowiedz
Metaverse
85
Senator

Pamietam jak kupilem w przedsprzedazy ps5 i Demon's Souls remake bo wiedzialem ze bedzie super zrobiony a konsoli pozniej nie dalo sie normalnie dostac. Teraz Sony wywala Bluepoint Games i mysli ze ludzie rzuca sie na ich gowniane gry uslugi i remastery robione przez byle kogo. Hahah powodzenia juz wyp.rdalam sie na zakretach zeby je kupowac.

20.02.2026 12:49
5
2
odpowiedz
G'nvi-oth_NPC
11
Centurion

Przestępstwem powinno być zaniedbywanie bloodborne czy ignorowanie swoich ip. Killzone? Little big planet? Wipeout? Resistance? Patchwork heroes? Patapony? Gdzie to się podziało?

20.02.2026 12:54
6
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
Hellhound
22
Chorąży

"Kierownictwo Sony postawiło na gry-usługi, ponieważ produkcje singleplayer nie przynosiły wystarczających dochodów. Spójrzcie na koszty i wyniki gry Marvel’s Spider Man 2.

Nie wściekajcie się na Sony za racjonalne postępowanie i postawienie na bardziej dochodowy potencjał. Jeśli wiecie, że tytuły dla jednego gracza nie mają sensu, to lepiej spróbować gier-usług, nawet jeśli 9/10 z nich nie odniesie sukcesu. To po prostu racjonalne podejmowanie decyzji biznesowych."

Przy kilkunastu milionach sprzedaży Spider Man 2 się nie zwrócił? Za to tworzenie gry usługi to jak rosyjska ruletka albo wygrana albo śmierć. Jedyna gra usługa, z którą sony trafiło to Helldivers 2 i za jednym takim Helldivers, które wypali stoi 20 Concordów. Robienie dobrej gry singleplayer to jest chyba najbezpieczniejsze rozwiązanie. Może nie zarobić tyle co gra usługa, która rozbije bank, ale na pewno tak sromotnie nie przegra jak niewypał live-service

20.02.2026 13:21
Kwiliniosz
6.1
3
Kwiliniosz
82
Generał

Hellhound też się zastanawiam, jakim trzeba być tłokiem, żeby twierdzić, że gra single player, która na siebie zarabia jest zła, ale przepalanie kasy na gry usługi, z których 90% poniesie porażkę jest dobre?

Nie dziwię się, że branża jest w opłakanym stanie, skoro zarządzają nią tacy ludzie.

20.02.2026 14:20
6.2
Ummon
68
Pretorianin

Kwiliniosz Bo oni w przeciwieństwie do  Ciebie widzą dane. Widzę ile kasy przychodzi z MTX. Widzą że warto utopić 10 concordylionów dolarów, dla jednego udanego projektu. To jest w tym wszystkim najśmieszniejsze że oni działają racjonalnie.

20.02.2026 22:31
6.3
1
Terefere85
64
Konsul

Ummon Nie - oni nigdy nie działają racjonalnie. Działają aby maksymalizować zyski najniższym możliwym nakładem kosztów, nie patrząc na to co będzie za dwa czy trzy lata - na koniec roku ma być zielono w Excelu. 
Fakt jest taki - dobra gra singlowa zarobi kasę i zwróci się trzykrotnie i firma skupiona na powolnym stabilnym wzroście pójdzie w tę stronę... ale to jest korpo z udziałami na giełdzie - nie ma bić stabilnie, tylko szybko i dynamicznie - słupki mają iść w górę, giełda ma zarabiać, udziałowcy mają się cieszyć i tak do momentu wypłaty dywidendy czy tam masowej sprzedaży akcji - wtedy niech się wali.

20.02.2026 14:50
7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
D'hi-om_NPC
5
Legionista

Dzięki bogu, że nie mieli szansy zrujnować Bloodborne tak jak Demon's Souls i SotC. Więcej takich zwolnień poproszę

21.02.2026 12:09
DynamoX
7.1
DynamoX
7
Junior

Stoopki Frieren O ile z remake'm Shadow of the Colossus bym się trochę nie zgodził, bo mimo wszystko mieli wtedy mniej swobody w zmianach wzgledem originału. Tak przypadek Demons' Souls pokazuje jak bardzo zachodnie studia często nie rozumieją jak wielkie znaczenie ma styl wizualny danej gry i że ładnie wyglądająca grafika to nie wszystko.
 Już sama nowa muzyka i grafiki koncepcyjne pokazują jak bardzo nie rozumieli narracji i klimatu jaki ta gra ma.
W sumie to dobrze się stało. Jeśli mają być jakieś remake'i to lepiej żeby były robione z szacunkiem i wiernością względem pierwowzoru, niż ze zmianami dla zmian, i żeby oryginały też były dostępne zamiast usuwać je ze sklepów by ludzie kupowali ten sam, ale często gorszy produkt za pełną cenę.

20.02.2026 14:54
8
odpowiedz
Darek1785
8
Konsul

Można już mówić, że korporacje fałszują wszelkie wyniki i nie wszystko jest "hitem", a takie żałosne Sony to nawet fałszuje tabelki w swoim śmiesznym sklepiku i osiągnięcia, platynki zwłaszcza % ukończenia danej gry aby ratować sprzedaż jak się tylko da.

20.02.2026 17:52
Ohydny Czerwonodupny Pirat
🤡
9
odpowiedz
Ohydny Czerwonodupny Pirat
89
Gracz raczej autystyczny

Ale ten Navok napisał farmazon. Co za pajac

A Bluepoint szkoda, mimo że ja nie "niebieski"

20.02.2026 18:40
jozinzbazin
10
odpowiedz
jozinzbazin
66
Pretorianin

Ja wiem jedno, PS5 to ostatnia konsola którą kupiłem. Nie ma w co grać i na PS6 nie sądzę, że będzie lepiej.

20.02.2026 20:29
11
2
odpowiedz
Micelius
35
Pretorianin

Po prostu - kiedy gry stały się rozrywką masową, weszła do nich wielka kasa i chciwość. Poza nielicznymi wyjątkami, dobre gry to będą głównie gry niszowe, indyki itp.

20.02.2026 20:54
Marky
12
odpowiedz
Marky
34
Generał

Ja to im nie współczuję. Sami są sobie winni przez swoją chciwość. Przecież to jest typowy scenariusz w branży powielany dziesiątki razy na przestrzeni lat.

1. Jest sobie niezależne studio
2. Wypuszcza grę/gry
3. Współpraca z branżowym gigantem przy projekcie/projektach dla niego.
4. Założyciele studia kuszeni wizją wielkiego hajsu na koncie i wpadają na pomysł jego sprzedaży gigantowi, z którym współpracują.
5. Gigant kupuje studio. 
6. Gigant zleca im kolejne projekty aż potem jakiś anuluje lub projekt nie spełnia oczekiwań sprzedażowych. Czasem nawet ten punkt nie zachodzi)
7. Zamknięcie studia.

Tak było z Psygnosis, Lionhead, Zipper, Gray Matter Studios, Irrational Games, Mythic Entertainment, Pandemic Studios, Piranha Bytes, Snowblind Studios... i wieloma innymi

20.02.2026 21:38
13
odpowiedz
TobiAlex
214
Legend

Jak ja to mówię - branża growa sk... się, ale gracze sk... się podwójnie.

21.02.2026 07:01
14
odpowiedz
Assassinek06
120
Konsul

To jest właśnie ta hipokryzja, te podwójne standardy. Jak Ubi zamyka studio i zwalnia ludzi to 10 artykułów o tym jakie jest złe. Gdy Sony robi to samo... bronimy, pokazujemy je (dosłownie na zdjęciu podsumowującym artykuł) jako bohatera walczącego z hejtem. :D Choć raz chciałbym, żeby było już nawet nie odwrotnie ale po prostu uczciwie...

21.02.2026 11:02
baltazar1908
15
odpowiedz
baltazar1908
46
Generał

Drugi ubisoft, pomijając microsoft i ea.

21.02.2026 12:11
16
odpowiedz
remag
52
Konsul

Wszyscy mówią o tym, że Sony zamknęło Bluepoint Games nie wiedząc, że będą przez to same kłopoty (a wierzcie mi, też to mi się nie podoba). A nikt nie mówi o tym, że pomimo chęci Sony na reaktywację wielu zaniedbanych serii ruchów ze strony Sony w tej sprawie brak.

21.02.2026 21:49
marcing805
17
odpowiedz
marcing805
204
PC MASTER RACE

Typowo korporacyjne działanie. Prezesi, kierownicy i cała reszta zarządu widzą dane ze słupków. One się mają zgadzać, jeśli tak nie jest, to jest problem i albo robione są duże zmiany w kwestii samej produkcji i tego, co ma być robione albo tniemy koszty i dziękujemy ludziom i życzymy powodzenia na nowej drodze życia. U mnie w firmie jest dokładnie to samo. Nowy kierownik ma gdzieś, co my robimy i jak, on widzi słupki, które mu się nie zgadzają a jeśli się nie zgadzają, to jak to on ładnie ostatnio ujął "to poszuka oszczędności w prostszy sposób".

21.02.2026 22:12
Link
😢
18
odpowiedz
Link
35
Senator

Zamknięcie Bluepoint Games to cios dla mnie. Co za fatalny wiadomość...

22.02.2026 03:02
19
odpowiedz
Cyberfan
63
Pretorianin

Mam nadzieję że Ci Games przygarnie przynajmniej część z nich.

22.02.2026 13:21
20
odpowiedz
arek041485
18
Legionista

Problemem jest to a nie wszyscy rozumieją i wiedzą że Sony decyzyjność przeniosło do usa parę lat temu . Nie ma już że marka rządzą Japończycy tylko tępe dzidy multi kulti z hameryki. Z tego co kojarzę Japonia zaczyna się niepokoić ale dopóki sprzedaż nie zacznie lecieć na łeb nic nie zrobią . Bardzo mi się nie podoba to Sony kierowane przez nich przypomina mi inną firmę która udaje że zna się na grach na konsole microsoft

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl