Komentarze do wiadomości: To już koniec pewnej epoki. Sąd wydał nakaz zamknięcia nieoficjalnych serwerów Turtle WoW 

Forum Gry MMO
Dodaj komentarz
18.04.2026 03:31
hardcoholic
3
7
odpowiedz
9 odpowiedzi
hardcoholic
162
Generał

Ten serwer nie ma prawa istniec, poniewaz osmiesza blizzarda. Najlepszy klasyk w jakiego gralem.

17.04.2026 18:59
😍
1
odpowiedz
Oxu
11
Legionista

Hellground

17.04.2026 23:32
Kwisatz_Haderach
2
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying
Image

nieoficjalnych serwerów Turtle WoW

Pirackich, nielegalnych, itd...

Btw. Wersja 2.0 na Unreal Engine to byl scam od poczatku, ktory mial im napedzic ludzi i kaske z donate (i swoja misje wykonal w 199% niestety).

CIekawym materialem jest tez historia "tworcow" servera. Glownie osobnika(czki) znanej jako Shenna. Scam za scamem (rugpulle) na scenie tych smiesznych serwerkow (od lat), powiazania ze zorganizowana przestepczoscia i pranie pieniedzy za pomoca firmy-slupa zarejestrowanej w Hong-Kongu czy tam Tajwanie (nie pamietam juz dokladnie. Jest ona wymieniona w materialach z sadu). Oczywiscie z jakiego kraju jest, kazdy sie domysla.

Prawdziwy Robin Hood. Jakie community, taki Robin Hood. Jak sie czyta ich subreddit, to ma sie wrazenie ze srednia wieku to tak miedzy 10 a 12 lat. Cos jak Bezi "jochcemzadarmobomisiemnalezytylkozebynietczebabyloczytac" 2598 tutaj.

EDIT: Czy zamkna to nie wiem. Ludzie siedzacy w russiji, pewnie maja wywalone, ale to co BLizzard moze zrobic i raczej sie stanie to zablokowanie kazdego normalnego kanalu platnosci, oraz zablokowanie ruchu z USA oraz EU/SEA (na podstawie umow o wspolpracy) na poziomie providerow internetowych.
Oprocz tego moga pozyskac dane od firm takich jak Google, Apple, Facebook, itd... i uruchomic srodki prawne w stosunku do zaangazowanych osob nie bedacych z rusi (a tych jest sporo).
SAme serwery stoja na Cloudflare, wiec tutaj tez poprostu napisza ladny list do firmy i serwer znika z dnia na dzien dla wiekszosci playerbase.
Coz... napewno znajdzie sie odsetek ludzi, ktorzy zdecyduja sie zaplacic za dobry VPN i dawac kase w donacjach rusjanskim przestepcom, byleby bron boze nie dac jej zlemu korpo od giereczek, albo poprostu ogarnac ze gry video nie sa dobrem podstawowym i nie sa robione tylko dla nich.
==========
Narazie chyba jest termin 2 miesiecy na podporzadkowanie sie ze strony oskarzonych, oraz sa przecieki ze byly jakie zakulisowe kontakty i rozmowy, ale nie wiem na ile sa wiarygodne.

btw. Po napisaniu tego posta wchodze sobie na reddit, i na dzien dobry (obrazek). Doslownie godzinke temu. Co prawda inny serwer, ale chyba ktos tam kancelarii prawnej obslugujacej Blizzard sie wzial do roboty. ;)
No i pewnie zapowiedz nowego Classica na Blizzconie.
Elegancko.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-18 00:55:42
18.04.2026 22:44
Bezi2598
2.1
3
odpowiedz
Bezi2598
166
Legend
Image

Ale się zesrałeś :D

Prawdziwy Robin Hood. Jakie community, taki Robin Hood. Jak sie czyta ich subreddit, to ma sie wrazenie ze srednia wieku to tak miedzy 10 a 12 lat. Cos jak Bezi "jochcemzadarmobomisiemnalezytylkozebynietczebabyloczytac" 2598 tutaj.

Ile razy jeszcze będziesz powtarzał to kłamstwo ----->
:D

18.04.2026 03:31
hardcoholic
3
7
odpowiedz
9 odpowiedzi
hardcoholic
162
Generał

Ten serwer nie ma prawa istniec, poniewaz osmiesza blizzarda. Najlepszy klasyk w jakiego gralem.

18.04.2026 10:37
3.1
10
odpowiedz
Kamko
11
Legionista

hardcoholic żaden serwer nie musi ośmieszać blizzarda sam blizzard obecnie sam się ośmiesza

18.04.2026 11:04
3.2
1
odpowiedz
JuMaLaFaq
16
Legionista

hardcoholic Szkoda, że nie sprawdził. To tylko jedno z oblicz pazerności Blizzarda, ludzie którzy tam grali i tak na oficjalne serwery nie wrócą, bo są [...]. Nie rozumieli, że takie fanowskie serwery wpływają na fakt popularności tych oryginalnych. Ale nie od dziś wiadomo, że korporacje są krótkowzroczne, choć pozują na firmy realizujące strategie długoterminowe. Czyli do wyboru następnego dyrektora. ...

18.04.2026 12:02
Kwisatz_Haderach
3.3
3
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying

12latki wyciekaja.

ludzie którzy tam grali i tak na oficjalne serwery nie wrócą, bo są [...]

Bo chca grac za darmo (i tyle w tym filozofii), albo maja kompas moralny osoby chorej psychicznie i wola dawac pieniadze przestepcom z rosjii, niz normalnemu biznesowi zatrudniajacemu klika tysiecy ludzi ( i tak wiem ze Blizzard mial "afery", cale piec osob).

To jest niesamowite ( obrzydliwe) co sobie ludzie sa w stanie zracjonalizowac, zeby w gierke pograc za darmo (przy okazji pierdolac o "zlej korporacji"). Nie koledzy, to WY jestescie zli.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-18 12:07:43
19.04.2026 09:29
3.4
odpowiedz
Zabiasty
1
Junior

Kwisatz_Haderach Krótkowzroczny jak sam blizzard. Grałem w WoWa od legionu na retailu aż do the War Witihin. W między czasie pogrywałem na prywatnych serwerach, które są o wiele LEPSZE jeśli chodzi o klasyczne. W ogóle to jaki jest stan i kierunek retaila to porażka. Co do grania za darmo to jak zapłacisz za granie nie uczyni z gry lepszą. Coś co jest słabe jest po prostu słabe.

19.04.2026 09:46
Kwisatz_Haderach
3.5
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying

Krótkowzroczny jak sam blizzard.

Tak krotkowzroczny, ze od 21 lat prowadza top gre mmorpg na swiecie. I pewnie beda prowadzic nastepne 21 lat.
Doslownie nie widza dalej niz nastepne sprawozdanie finansowe. xD Kurna... chyba musza was pozatrudniac zebyscie im uswiadomili ich krotkowzrocznosc.

Jprdl.. ale wy jestescie oderwani od rzeczywistosci.

PS. Mozesz sobie uwazac, ze gra byla lepsza nawet w Alphie 0,1. Nie daje ci to prawa do niczego. Nie pasi? Nie graj. I tyle mozesz.
Fundowanie ruskich przestepcow bo chce sobie pograc w gierke, i jeszcze racjonalizowanie tego jest poprostu degeneracja.

Aha no i last but not least... znakomita wiekszosc NIE podziela twojego zdania (ze "W ogóle to jaki jest stan i kierunek retaila to porażka."), O dowolnej porze jest wiecej serwerow na full niz Classic mial i ma lacznie wszystkich.
I mniejszosc nie bedzie sobie bezkarnie krasc i dyktowac wiekszosci jak ma (i czy wogole moze lol) czerpac przyjemnosc z gry video (i probowac ja zepsuc, poprzez wplywanie na jej rozwoj). "Stan" retaila jest taki, ze ma sie... nie wiem czy "doskonale" ale na pewno dobrze.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-19 10:01:02
19.04.2026 20:41
3.6
odpowiedz
Mialun
3
Legionista

Zabiasty nie przejmuj się opinią Kwisatz. On lubi działać pod prąd :)

20.04.2026 10:49
Kwisatz_Haderach
3.7
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying

Kierunek pradu wyznacza wiekszosc kolego. NIe grupka dzieciakow, ktore chca sobie pograc za darmo u ruska.

23.04.2026 19:49
3.8
odpowiedz
Jakub.s
2
Junior

Kwisatz_Haderach Ale większość jest za tym że turtle-wow wykonywał o wiele lepszą robotę jeżeli chodzi o dodatki od blizzarda i nie brał za to prawie nic pieniędzy a te padalce w blizzardzie to nie potrafią do tej chwili silnika gry zmienić bo dla nich liczy się tylko wydanie następnego słabego dodatku i przygarniecie mamony za to, i to są potwierdzone informacje bo z patcha na patch populacja Wowa Retail spada a w Turtle Wowie mimo dodatka LK oraz dodawania aktualizacji broni, dungeonów, nowych expowisk, nowych rajdów Rosła!!! I tu Blizzarda dupka bolała bo to oni byli odgrzewanym kotletem za co chcą brać sianko a tutle wow po prostu robił wszystko lepiej od nich i za grosze.

03.05.2026 05:22
hardcoholic
3.9
odpowiedz
hardcoholic
162
Generał

Ale co mnie obchodza jakies dzieciaki i dlaczego mialbym stawac w obronie praw autorskich blizzarda? To nie moja dzialka. Gdy pisze do ich supportu dostaje specjalne pozdrowienia. Wystarczajaco na mnie zarobili. Sam kiedys bylem gowniakiem i "kradlem" na potege, zarowno przed ustawa o ochronie praw autorskich, jak i po. I co z tego? Ekipa tworzaca zolwia byla miedzynarodowa i wykonala kawal dobrej roboty. Oficjalna PvE Classic Era jest biedna i pusta. Zolw mial pelny, wypasiony realm i to jeszcze za darmo.

18.04.2026 19:32
Kwisatz_Haderach
👍
4
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying
Image

Szybko poszlo.

Z pozdrowieniami dla moich prymitywnch antyfanow, takich jak powyzej.

Moze kiedys zrozumiecie, ze nie macie zadnego prawa do korzystania z cudzej pracy (a dostep do gry video nie jest dobrem podstawowym, ktore sie jednemu z drugim nalezy), i ze dawanie pieniedzy przestepcom zeby pograc w giereczke jest tym bardziej nienormalne i aspoleczne.

Powinni was tego zreszta nauczyc rodzice.

Zreszta gdyby ci ludzie siedzieli cicho, to nadal krecili by setki tysiecy USD na frajerach i prali te pieniadze w firmach slupach. I nie mieli pewnie Interpolu albo innej organizacji na glowach w tym momencie (bo to ze Miscrosoft nie ma sprawczosci w Rosji mozecie sobie wlozyc miedzy bajki).
Pycha kroczy przed upadkiem.
Moze i nawet zarobili by tyle zeby zrobic kiedys wlasne mmo (przeciez sa w tym lepsi od Blizzarda no nie? Napewno by pyklo... xD) i miec legalna prace.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-18 19:38:30
18.04.2026 21:11
Link
5
odpowiedz
5 odpowiedzi
Link
37
Senator

Kwisatz_Haderach 
Każdy ma prawo zagrać w klasyki lub starsze wersji gry, które nie były dostępne oficjalnie. Albo modyfikować gry po swojemu tylko dla rozgrywki (o ile jeśli nie wchodzi w grę zarabianie na cudzej pracy, ani nieetyczne, np. nude mode). Jak dobrze wiesz, kolejne aktualizacji dla gier usługi od pierwotne twórcy czasem psują i nie spełniają oczekiwanie graczy. Chciwość firmy czasami niszczą gry. Im więcej aktualizacji dostają gry, tym gorsze stają. Grałem w przykładowy Margonem jako kolejny MMORPG. 20 lat temu a aktualna wersja to są kompletnie 2 różne gry. Jak wypróbowałem Margonem po tylu latach, to nie samo co kiedyś. To nie samo co gry single, co zachowują pierwotne zawartości gry i założenie twórcy bez względu na upływ czasu, a nawet czasami są ulepszone i wzbogacone, ale nie na gorsze. Dlatego fani wolą robić po swojemu, jeśli chodzi o WoW.

Dobrze wiesz, że ten projekt stanowi dodatek fabularny do klasycznego World of Warcraft, który zgłębia oryginalną historię gry. Mysteries of Azeroth ma na celu obranie innej ścieżki niż Burning Crusade, kładąc nacisk na znany Azeroth z dawnych czasów, a nie na kosmiczne bitwy z Płonącym Legionem. Kontynuując fabułę Warcraft III i klasycznego WoW, Mysteries of Azeroth wzbogaca grę, dodając zawartość oddającą ducha oryginalnego uniwersum Warcraft. Tak jest napisano na stronie Turtle WoW.

Dlatego gracze chcą grać w Turtle WoW, bo Blizzard już od dawna zepsuli klimatu WarCraft... Nie dziwię się, skąd te ogromne zainteresowanie.

Ale zarabianie na cudzej pracy to już zupełnie inna bajka i tu się zgodzę z Tobą. Nie wolno zarabiać na cudzej pracy, bo to całkowicie niemoralne i nieetyczne. Jak ktoś chce zarabiać, to musi mieć pozwolenie od właścicieli gry. Właśnie to jest powód, dlaczego ten projekt został zamknięty. Gdyby nie to, być może projekt nadal istnieje dalej. Jest jednak ale...

Moze i nawet zarobili by tyle zeby zrobic kiedys wlasne mmo
Nie, to niemożliwe. Bo uniwersum WarCraft nadal należy do Blizzard. Jeśli chcą stworzyć własny MMO, to muszą sami wymyśleć inny świat, co nie ma wspólnego z WarCraft, podobnie jak League of Legends. To mija się z celem, jeśli chodzi o założenie projektu Mysteries of Azeroth.

Więc nie da się stworzyć własny MMO na uniwersum WarCraft BEZ ZGODY BLIZZARD! Za to Larian Studios nie mają problemy z Baldur's Gate 3, bo mają pozwolenie i błogosławieństwo od właścicieli marki Dungeons & Dragons. Nawet jeśli twórcy Turtle WoW nie będą zarabiać na cudzej pracy i będą prosić o pozwolenie, nie ma na to szansy i Blizzard nigdy na to nie pozwoli. Dlaczego? Bo fanowski serwer MMO zabiera klienci z dala od oficjalne serwery WoW. Więc szkodzi interesy Blizzard w przeciwieństwie do mody dla gry Bethesda. Myślę, że to jest drugi powód, dlaczego Blizzard chce zamykać ten projekt.

Zgodzę się z Tobą, że twórcy Turtle WoW są sami winni, bo robią to i zarabiają bez wiedzy i zgody Blizzard. Wiedzieli, że złamali prawo autorskie. Nie wszyscy są uczciwi. Więc musi tak się skończyć później czy prędzej.

Wszyscy twórcy modów, co chcą pobrać opłaty od graczy, później czy prędzej tak oberwą od właścicieli gry. To było do przewidzenia. Prawo autorskie i licencji robi swoje.

Gdyby twórcy Turtle WoW poprosili Blizzard o pozwolenie, a 100% zysków od Mysteries of Azeroth trafią do konto Blizzard, wtedy ta sprawa może skończy się zupełnie inaczej.

Proszę popraw mnie, jeśli coś się mylę.

post wyedytowany przez Link 2026-04-18 21:31:38
18.04.2026 21:25
Kwisatz_Haderach
5.1
3
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying

skąd te ogromne zainteresowanie

Ten server mial 5k graczy online. To jest tyle albo mniej co jeden oficjalny. "Ogromne"? Zdecydowanie za duze slowo. Nawet jakby mial 10 czy ile tam maja najwieksze, to nawet ne jest 1% tego co gra na oficjalnych.

I nie. Nikt nic nie zepsul. Gra oficjalna ma sie swietnie. I bedzie zyla jeszcze dwa razy tyle co mial ten serwer.
I nie "fani".
Złodzieje. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Tworcy tych serwerow to ludzie zarabiajacy na cudzej pracy bezprawnie. Grajacy na tych serwerach to ludzie, ktorzy uwazaja ze ich potrzeba grania w gierke jest wazniejsza niz wszystko inne.

Robic po swojemu to sobie mozna w domu, do szuflady a nie zarabiac na tym lewa kase, ktora potem pojdzie do ruskich.
Jak mi sie nie podoba nowy smak cukierkow, to nie znaczy ze moge sie wlamac do fabryki, ukrasc skladniki i zrobic swoje z taka sama nazwa.
No gdzie na swiecie to tak dziala?

I wlasnie po to istnieja gry mmorpg. zeby EWOLUOWAC.
Narzekanie ze gra nie jest taka jak 20 lat temu TO ABSURD. A B S U R D. NIe jest, nie bedzie i nie miala byc. Nikt nie bedzie stal w miejscu, zeby mala grupa ludzi,ktora i tak ma problemy z placeniem, i ktorej i tak sie nic nie podoba dostala to czego zadaja.

Z reszta sie zgadzamy. ;)
Ze zrobieniem gry chodzi mi o zrobionie wlasnej od nowa. Tak jak znakomita wiekszosc normalnych devsow. Robisz gre, wydajesz ja na Steam -> zostajesz milionerem. Nie trzeba krasc kodu, asstetow i pomyslow.

Ogolnie ja cie rozumiem, ze moze i tam chcesz grac w stara wersje ale sorry, myslenie ze ci sie nalezy i usprawiedliwianie czegokolwiek bo "chca isc swoja droga" jest bezsensu.
ZWLASZCZA juz po tym jak powstal oficjalny Classic. Gorszy? Moze.
Choc zajebistosc tych nowych zon jest przeceniana. To jest tylko mix ukradzionych startych assetow i fanfic story.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-18 21:41:10
18.04.2026 21:41
Link
5.2
odpowiedz
Link
37
Senator

Kwisatz_Haderach
I nie "fani". Złodzieje.
Masz rację. To są złodzieje, bo kradną cudze zysków na cudze pracy. To nie samo co twórcy darmowe mody, co robią z miłości do gry i to dla fani.

Ten server mial 5k graczy online.
Nie wiedziałem, bo nigdy w to nie grałem. Myślałem, że Turtle WoW jest znany, skoro nawet GryOnline o tym piszą.

I wlasnie po to istnieja gry mmorpg. zeby EWOLUOWAC.
Narzekanie ze gra nie jest taka jak 20 lat temu TO ABSURD. A B S U R D.

To zależy od gry i firmy. Jedni są lepsi, a inni są na gorsze. Niektóre elementy w grach stają się lepsi z upływem czasu, ale niestety niektóre elementy teraz są gorsze.

Przykład? World of Tanks teraz jest "płać by wygrać" niż wcześniej. Kiedyś nie było czołgów PREMIUM w takiej ilości. O nieuczciwy system RNG i kontrowersyjne "złote amunicji" nie wspomnę. To właśnie takie elementy psują rozgrywki i gra nie będzie 100% fair.

O eventy nie wspomnę. Kolejne eventy dają coraz mniej nagrody, a wymagają więcej grindy. Takie są moje doświadczenie w niektórych MMO. Kiedyś World of Warships dawały lepsze nagrody za mniejsze grindy, np. superkontener dostał mocny nerf.

No, nie grałeś w Margonem. Niektóre elementy w grze są zmienione na dużo lepsze, ale niektóre elementy tracą uroku i klimatu (np. niektóre mapki są bałagany, usunięcie strażników, co blokują przejście i zadają zagadki, brak labiryntu). To nie samo co kiedyś. Tym bardziej, że odeszli dawni twórcy Margonem, a na ich miejscu pracują inni twórcy z inne podejście. No, nic nie robią z multikonto i botów po tylu latach, choć gracze wielokrotnie na to narzekali i zgłaszali to wielokrotnie.

No, popatrz na Diablo 1-2, a teraz Diablo IV i Diablo Mobilny w przeciwieństwie do Path of Exile. Może ma ładniejsza grafika, ale za jaką cenę? No, "kolorowe" skórki i elementy do Call of Duty psują klimatu, bo są niehistoryczne, a bliżej do Fortnite.

Gry w dniu premiery są normalne, a dzisiejsze wersji gry są pełno mikropłatności, eventy z absurdalne grindy, nieuczciwe elementy PREMIUM (płać by wygrać), oraz coraz narastające oszuści, co dążą do monopolu, by zarabiać na looty. Jak już pisałem, chciwość firmy stopniowo zniszczą gry. Więc zastanów się, co piszesz.

To nie samo co No Man's Sky, Stardew Valley, Terraria, Age of Wonders, Songs of Conquest, Cyberpunk 2077, Heroes of Might and Magic III: Horn of the Abyss i inne gry, co są ciągle ulepszone i to na lepsze. Tak się robi! To nazywa się miłość i pasja! Taka ewolucja oczekuję tak samo od gry MMO, ale nie doczekam się, bo chciwość i lenistwo firmy robi swoje. W ten sposób Blizzard sam ośmieszał samego siebie, jeśli chodzi o WoW i Diablo. :)

Więc każda aktualizacja dla gry sieciowe i MMO to jak wielka loteria. Może zmienić niektóre elementy gry na lepsze, a może na gorsze. To już zależy od podejście korporacji. Blizzard, Garmory (od Margonem), Wargamming (od World of Tanks) są chciwi, więc rozumiesz, o czym piszę. :)

Ogolnie ja cie rozumiem, ze moze i tam chcesz grac w stara wersje ale sorry, myslenie ze ci sie nalezy i usprawiedliwianie czegokolwiek bo "chca isc swoja droga" jest bezsensu.
Nie, nie wspieram złodzieje. Proszę nie oceniaj mnie zbyt pochopnie.

Granie w darmowe mody do gry takich jak Kroniki Myrtany to coś innego.

Ze zrobieniem gry chodzi mi o zrobionie wlasnej od nowa.
Robienie własne gry to jedno, a co innego, jeśli chcesz wymyśleć nowa fabuła na istniejący i znany uniwersum takich jak Dungeon & Dragons, Lovecraft, Star Wars i tak dalej. Uniwersum Diablo, WarCraft i StarCraft też ma swój urok. Tutaj niestety trzeba mieć pozwolenie od właścicieli, co posiadają licencji na istniejące światy i marki. Chyba że robisz DARMOWE mody do bazowe gry takich jak Neverwinter Nights 1-2, albo Gothic 1-2, co jest całkiem legalne.

post wyedytowany przez Link 2026-04-18 22:11:47
18.04.2026 22:23
Link
5.3
odpowiedz
Link
37
Senator

Kwisatz_Haderach
Dobra. Koniec gadanie.

Zgadzam się z Tobą na 1000%, że złodzieje zarabiające na cudzej pracy NIGDY nie należy wspierać. Nie dostaną ode mnie nawet złamany grosz. Tylko prawdziwi twórcy dobrych gier należy wspierać finansowo.

Mody i fanowskie kampanie do istniejące gry muszą być darmowe. Koniec i kropka! Chyba że twórcy fanowskie gry mają pozwolenie od właścicieli gry i będą stworzyć własne grafiki i animacji i inne... Tak jak Ice-Pick Lodge, co tworzą Darkwood 2 oparty na Darkwood 1, bo mają pozwolenie od Hooded Horse. Na to wszystko trzeba mieć pozwolenie i to zgodnie z prawem.

20.04.2026 08:36
5.4
odpowiedz
nazgul-r4jdowi3c
2
Centurion

Darek to ten sam poziom, co ty kwizacu.

post wyedytowany przez nazgul-r4jdowi3c 2026-04-20 08:37:34
20.04.2026 10:52
Kwisatz_Haderach
5.5
2
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying

Do kazdego posta mi sie bedziesz dopisywal? To miej choc jaja zrobic to pod glownym nickiem. Chyba za aktualnie wszystkie zbanowane, i zakladasz nowe maile.

lol

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-20 10:53:03
18.04.2026 23:04
6
4
odpowiedz
7 odpowiedzi
Darek1785
9
Generał

Blizzard wszystkich oszukuje, oni dodają do swoich gier (najpewniej wszystkich) botów udających prawdziwych ludzi aby sztucznie utrzymywać prowizoryczny ruch w ich grach przez co dalej je monetyzować.

18.04.2026 23:19
sonn
6.1
odpowiedz
sonn
96
Lubię gry!

XD ty tak na serio? Po co mieliby to robić? Samo utrzymanie takiej armii botów mogłoby być za drogie.

18.04.2026 23:24
6.2
2
odpowiedz
Darek1785
9
Generał

Tak serio, gram/grałem w Hearthstone od zamkniętej bety i po tysiącach gier to zauważyłem.
W takim Heroes of the Storm też na pewno grają boty, a nie ludzie i to może nawet większość jest tych botów niż żywych ludzi.

Oni mają mnóstwo różnych ukrytych narzędzi aby dzisiaj takich botów wyszkolić w sposób prawie nie do odróżnienia.
Jak ktoś gra wiele lat i ma tysiące godzin w różnych tego typu grach to można to dopiero zauważać i brać podejrzenia natomiast dla większości jak ktoś od czasu do czasu zagra partyjkę lub dwie w takiego Heroes of the Storm to nawet tego nie zauważy.

Zresztą na pewno nie tylko Blizzard tak robi.

Przykry obraz dzisiejszego gamingu.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-04-19 01:04:38
18.04.2026 23:27
6.3
2
odpowiedz
sabaru
37
Senator

Podobnego jest też coś The Crew Motorfest. Na początku myślałem że ci co śmigają sobie furami tu i tam to jest człowiek ale po jakimś czasie dotarło do mnie że to są NPC. Prawdziwi gracze to tylko ci są zaznaczeni takim trójkącikiem na mapie choć też nie zawsze. A ich jest jak na lekarstwo.

18.04.2026 23:47
Bezi2598
6.4
1
odpowiedz
Bezi2598
166
Legend

To prawda, gram trochę w Hearthstone i w tym momencie jest chyba więcej botów niż prawdziwych graczy. Swoją drogą one są bardzo zaawansowane i dobrze imitują prawdziwego gracza, ale dalej można łatwo poznać kiedy gra się z botem. Poza tym jak już się to zauważy to trochę już się czuje, że nie ma żadnej satysfakcji z pokonania bota.

Zresztą to jest rak dzisiejszych gier online, ukryte rankingi ELO, jak ci idzie za dobrze to ci podstawią o wiele lepszych przeciwników, ale jak ci idzie kiepsko to nagle grasz z botem lol. Jakoś o wiele milej wspominam ręczne szukanie serwerów do Counter Strike 1.6 za dzieciakia niż padanie ofiarą dzisiejszych algorytmów mających farmić "engagement" w grach.

post wyedytowany przez Bezi2598 2026-04-18 23:54:17
19.04.2026 01:12
6.5
odpowiedz
Darek1785
9
Generał
Image

Jeszcze tak z innej beczki ale trochę śmieszne to Blizzard w lutym tego roku i pod koniec zeszłego roku dodał do Heroes of the Storm dwa skiny postaci stworzone przez AI i dziwi mnie, że nikt tego nie zauważył skoro teraz tak wszyscy płaczą z tego powodu jak tylko ktoś lekko się wychyli i doda do swojej gry AI.

Tak naprawdę nikogo to nie interesuje, a wszystko opiera się na sztucznym rozgłosie co cały czas zresztą widać np. kogo tak naprawdę interesuje to, że jakieś obrazy w ramach w Crimson Desert stworzyło AI, raczej nikogo dopóki ktoś nie zrobi sztucznej nagonki.

Dziwi mnie, że w Blizzardzie w ogóle ktoś coś takiego zaakceptował pod względem czysto wizualnym, przecież to jest paskudne -->

19.04.2026 01:13
6.6
odpowiedz
Darek1785
9
Generał
Image

19.04.2026 09:50
Kwisatz_Haderach
6.7
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Bardzo fajny circlejerk tu macie. Dariusz to pewnie zamiast za gierki, to placi abonament za folie.

top kek

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-19 10:04:36
Forum Forum Gry MMO
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl