1600 za oleda ? Rly ?? Nie jestem na czasie chyba, że tak to potaniało. 3 lata temu kupiłem 240 hz IPS Leda z 0,5 gtg za 2 tysie a ttaj proszę OLED tańszy, jeszcze żeby ten monitory nie miały tak krótkiej żywotności ehh.
Popularność nawet w PL zdobywają ekrany 21:9. Korzystają na tym właśnie takie 16:9.
Na jakiej podstawie twierdzisz że ma krótkie życie. To cacko ma 3 lata gwarancji, także na wypalenia.
https://ithardware.pl/artykuly/monitory_polska_2025_rynek_wieksze_ekrany_matryce-48350.html
Z wielu źródeł, że po prostu szybko wypalają się piksele. 3 lata dają mówisz ? Czy to według Ciebie dużo ? mam 11 - letniego ipsa w pudełku nadal sprawnego bez 1 wypalonego piksela. Ten nowy jak narazie 3 lata bez zarzutu, ile wytrzyma mi ten OLED ? Bo dla mnie 4-5 lat to nie jest imponująca liczba.
No 3 lata to 50% więcej od każdego IPS/VA.
Ta generacja matryc nie ma chyba jeszcze 2ch lat więc nic tego nie potwierdzi.
Mają system, dzięki któremu ekran sam o siebie dba, jednocześnie pozwalając na 16-godzinne sesje.
Ja od 20 lat na 4ch ekranach nie miałem martwego pixela. Czy częściej można je trafić na Oled? Nie wiem.
Ja na swojego IPSA też mam 3, a poza tym przeczytaj co napisałem, poprzednik żył 11 lat i ma się dobrze.
No trochę poczytałem o tym co się zmieniło i narazie to nowości wszystko i tak naprawdę czas pokaże ile z tych obietnic producentów się sprawdzi, widziałem deklaracje na 100 k godzin, co jest już czasem pracy większym niż bym oczekiwał. Tylko no marketing a rzeczywistość. Przyznam jednocześnie, że 1600 zł za te parametry w OLEDOWYM monitorze są być może warte ryzyka. Heh może wymienię mój, który dam synowi, a sobie sprawię OLEDA.
Jeśli chodzi o kolory to obecnie IPS jest w stanie dorównać OLED.
Gigabyte wsadzil tą technikę "QD" z powodzeniem do IPS. Poczytaj recki o M27Q2 QD. Petarda.
Wiem że stare ekrany są długowieczne. 10 lat leciutko. Dwa sprzedałem, TN i IPS mam nadal. Wierzę że MSI wie co robi. 3 lata gwarancji dla graczy multi, którzy siedzą załóżmy 12h dziennie. Ryzykowaliby globalnie?
Ale co mieliby ryzykować? Takich graczy jest jakiś znikomy promil, więc nikt się nimi nie będzie przejmował. Przeciętny użytkownik nie będzie tak katował sprzętu, więc wytrzyma mu te 3 lata, a potem producenta nie będzie go już obchodziło, że monitor padnie.
A to, że OLED się wypala jest oczywiste i nie da się tego uniknąć, bo problem istnieje i nadal jest poważny. Można to jedynie opóźnić, ale zapobiec nie ma jak, bo to wynika z samej technologii. Nie mówiąc już o tym, że stosowanie wszystkich rozwiązań niezbędnych do ochrony matrycy, jest cholernie uciążliwe dla użytkownika. Zwłaszcza jeśli używa się komputera do pracy.
IPS spokojnie wytrzyma ponad 10 bez żadnego wypalonego piksela. W OLED'ach trudno byłoby uzyskać nawet połowę tego wyniku.
Po 3 latach użytkowania w Photoshopie widać wypalenia na OLED.
W 2026 Samsung to już 6 lat dzięki tandem oled
Do pracy bierze się że świadomością zużycia. Ekran pracuje na siebie i ma dawać komfort. Wszelkie grafiki i zdjęcia to inny odbiór na oled. Może komuś odpowiada kontrast, biel, czernie. Każdy ekran wygląda inaczej.
To jak z autem firmowym które ma robić 100 tys rocznie. 3 lata i na aukcję. I nikt nie ma o to żalu.
Zwykłe matryce też się w parę lat wypalają. Widać wyraźnie na przemysłowych ekranach maszyn, gdzie jest wiecznie jedna grafika. Zmiana obrazu odsłania smutną prawdę.
Do programów pewnie częściej trafiają drogie IPS z certyfikatem koloru by nie bawić się z "odświeżaniem" matryc oled.