Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Telefon za mniej za około 130 zł: nowa Nokia 300 Charge wytrzymuje 40 dni i ładuje inne telefony

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
29.08.2026 13:07
1
odpowiedz
ultraSsak
40
Pretorianin

Trafi wyłącznie na rynek azjatycki... Nosz kur...

Kupiłbym, w dupie mam Googla

29.08.2026 13:14
1.1
odpowiedz
Marcinek1993a
2
Legionista

ultraSsak To kup sobie Inna nokie E52 też trzyma długo miałem to tydzień trzymała

29.08.2026 16:17
1.2
odpowiedz
pawel1812
84
Generał

ultraSsak
W zestawie "w dupie mam google" jest jeszcze Huawei, co prawda on jest na androidzie, ale tym bez google... Nie wiem ile teraz Huawei wpycha gównooprogramowania do swoich telefonów, bo ja mam prawie czystego androida z okresu embarga na programy google u Huaweia, ale czas działania tego telefonu i to, ze jak sie nie używa Wifi, można odciąć wszystko od internetu sprawia, że mój 6 letni telefon działa tydzień bez ładowania bez problemu, a przy intensywnym użytkowaniu 2dni..
Tylko to też działa tak, że ja nie mam nainstalowane aplikacji, u mnie tylko przeglądarka ma dostęp do internetu, więc nie ma co za bardzo pobierać tej energii w tle... Takie usługi google, czy jak ich nie ma, to mapy google, albo Facebook potrafią połowe energii telefonu w tle poświęcić na podsłuchiwanie, co gadacie w tle...

Nie polecam Huaweia oczywiście, nie każdy ma takie potrzeby jak ja, nie wiem też, czy obecne Huaweie nie nasrały aplikacji jak Xiaomi.
Nie sa to też cenowo przystępne telefony, bo jak skończyła się cenowa ofensywa, to nie ma już telefonów z bebechami jak we flagowcu za 800zł... ale jest to jakaś opcja. Warto sprawdzać, w telefonach w ustawieniach sieci przy kupnie, czy możecie wyrzucić preinstalowane apki i czy możecie je odciąć od uprawnień korzystania z sieci...

30.08.2026 00:42
Dead Men
1.3
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Marcinek1993a dwa tygodnie, a uceglona trzyma ponad miesiac

29.08.2026 13:22
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Vukodlak
1
Legionista

Ile bym dał za taki współczesny odpowiednik Sony Ericssona K800 itp. Te wszystkie "Nokie" teraz na rynku to jest dramat: gówniane wykonanie, gówniany soft, gówniane aparaty (nie oczekuję cudów, ale 0,3-2 MP to jest śmiech), gówniana jakość rozmów (w telefonach do dzwonienia!!!), a bateria i tak trzyma góra tydzień przy oszczędnym używaniu lub parę dni przy intensywnym. To wszystko za ~200 zł.

29.08.2026 16:05
2.1
odpowiedz
pawel1812
84
Generał

Vukodlak Żeby dać porządny aparat, moduł przetwarzający dane w procesorze musi byc potężny, a to generuje na starcie już bebechy w telefonie za 1000zł po dodaniu marż podatków itp. Nawet gdybyś dał aparat 2Mpixele, który fizycznie byłby tym samym co 100Mpixeli w innych aparatach z jakimś modułem przetwarzającym(które też by pewnie swoje kosztował, jako że nie ma produkcji seryjnej), to słabe bebechy w telefonie będą czynić ten aparat gorszym niż te 100mpixele w chinczyku, bo nie możesz pozwolić sobie na proces przetwarzania AI fotografii, ktory odszumia zdjęcia z telefonów i dodaje im barw...

29.08.2026 14:36
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
pisul
4
Junior

Szkoda że nikt nie idzie w tę stronę co producenci zegarków. Wydają zegarek w 2026 roku 1:1 jeśli chodzi o wygląd z lat 60,70 czy 80-tych. Sam kupiłbym Motorolę Razor z 5G czy czy podobnie Nokię N95 z amoledem i 5G ale wyglądającą 1:1 jak pierwowzór

29.08.2026 19:36
WolfDale
3.1
1
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

pisul Też bym przygarnął jakiegoś takiego klasyka, ale z dzisiejszym oprogramowaniem i możliwością użytkowania aplikacji bankowych czy mObywatela. Nawet chwili bym się nie zastanawiał aby kupić taki telefon.

31.08.2026 04:47
3.2
odpowiedz
tomo697
6
Legionista

WolfDale Ja mam dokładnie tą samą myśl. Klepią te klasyczne telefony jakby ktoś ich do tego zmuszał zamiast zrobić konkretny funkcjonalny model który zainteresuje użytkowników. I obstawiam że sporo ludzi by poszło w takie rozwiązanie.

31.08.2026 22:26
WolfDale
3.3
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

tomo697 Producenci z wielu powodów już na to nie pójdą, bo smartfony z poprzedniej epoki jak choćby Nokie z serii E czy N są droższe w produkcji. Znacznie więcej części, elementów ruchomych, klawiatura i tak dalej. Zabawne jest wbrew pozorom to że uznawane za premium jest to co jest prostsze i tańsze w produkcji. Smartfon to tylko ramka i dwie tafle szkła lub innych materiałów w zależności od modelu. To samo tyczy się samochodów gdzie wsadzają tablety zamiast klasycznych zegarów, które są w pełni mechaniczne oraz bardziej skomplikowane w produkcji dla biedoty.

Ja serio chciałbym jakąś fajną rewizję telefonu Nokia N95 z Androidem i wszystkimi funkcjonalnościami jakie oferują dzisiejsze telefony. Oczywiście ekran podobnego wymiaru z dotykiem, bo czemu by nie w celu dodatkowej nawigacji. Ale żeby takie słuchawki wróciły na rynek to jakaś duża firma musiałaby zaryzykować przywracając kilka modeli w stylu retro, a także musiałoby się to dobrze sprzedać wtedy i inni by zaczęli próbować.

02.09.2026 04:17
3.4
odpowiedz
tomo697
6
Legionista

WolfDale Ja tu sobie nie robię na nic nadziei ale chętny na takie rozwiązanie na pewno bym był aczkolwiek globalne zainteresowanie prawdopodobnie byłoby niewielkie. Były już takie próby i furory nie zrobiły, potężne smartfony tak obecnie zdominował rynek że można sobie co najwyżej pomarzyć o czymś konkretnym.

29.08.2026 16:47
pieterkov
4
odpowiedz
1 odpowiedź
pieterkov
172
Senator

2G w Europie nie jest wygaszane. To nadal podstawa komunikacji telefonicznej. Chwalimy się 5G a nadal pół Polski nie ma pokrycia 2g. Wystarczy odjechać 5-15km od miasta i już jest problem.
Wszystkie maszyny typu winda czy terminal bazują na kartach 2g.

29.08.2026 19:35
WolfDale
4.1
4
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

pieterkov Warto też pamiętać że 2G to nadal najbardziej niezawodny sygnał jeśli chodzi o rozmowy czy smsy i wątpię że to będą chcieli wygasić. Mogą gasić 3G, 4G(LTE) w przyszłości i wszystkie następne przy wchodzeniu nowych standardów. Ale póki nie odkryją czegoś lepszego co nie wymaga dużej ilości masztów, a oferuje bardzo duży i stabilny zasięg raczej pozostanie.

Wystarczy pojechać w jakiekolwiek góry żeby się przekonać jak telefony przestawiają sygnał na 2G bo 4G i 5G nie dają tam rady. No chyba że zaczną stawiać maszty co 10 metrów, no to może wtedy uzyskają podobny efekt. I jak Kolega wymienił, większość urządzeń różnorakiej infrastruktury nadal działa na 2G.

30.08.2026 07:55
Cygi
5
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Cygi
48
Konsul

Telefon za mniej za około 130 zł

...co?

30.08.2026 12:21
Zapau
5.1
1
odpowiedz
Zapau
27
Centurion

Cygi Tu obecnie część pracy redakcyjnej przejęły szympansy. Babole się zdarzają, jasne... Ale w nagłówku?

08.09.2026 22:38
sonn
5.2
odpowiedz
sonn
99
Lubię gry!
MAX

Cygi nic się nie zmieniło.

30.08.2026 08:50
Cziczaki
6
odpowiedz
Cziczaki
212
Renifer

"Oznaczałoby to, że sprawdzi się jako zapasowy telefon na wycieczki lub do pracy w ciężkim terenie, gdy zwykły smartfon rozładuje się po kilku godzinach."
Jakiś popularny i drogi to pewnie tak, ja mam niepopularny i tani za 600zł więc 10 000 mAh wytrzymuje mi 10 dni bez ładowania, także taka Nokia mi jest niepotrzebna. I tak, również mogę go używać jako powerbank.

30.08.2026 12:37
7
odpowiedz
Banita_BB
12
Pretorianin

Te wszystkie nowe nokie to absolutny szajs, jednorazówki. Pare lat temu kupiłem, przypadkowo siadłem na nim na miekkim fotelu, i pękła szybka. Szybki mają grubość mniej niż 0.5 mm wyginają się od dotyku palcem. Omijać szerokim łukiem. Po starych nokiach można było jeźdcić walcem, tak tylko przypominam.

04.09.2026 09:58
8
odpowiedz
Krystian03
12
Pretorianin

Ciekawe czy będzie łatwy dostęp do baterii jak kiedyś a nie tak, że trzeba najpierw roztopić klej żeby otworzyć obudowę a następnie odlutować baterię, znaleźć taką samą (czasami jest to bardzo ciężkie) i zlutować gdy będzie się chciało za kilka lat wymienić.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl