Wychodzi na to że gracze nie mają mózgu... Ja na gtx 1060 przetrwałem 6 lat. A potem kupiłem rtx 4070 i ta karta mi starczy na 3-5 lat.
Bo ludzie czekali aż ceny zaczną spadać, ale nic na to nie wskazuje a do tego co miesiąc mamy kolejne podwyżki. Jak już jest i tak drogo to lepiej kupić teraz niż za kilka miesięcy jescze drożej albo nie kupić już w ogóle i później czekać znowu lata czy ileś. Sam miałem taką sytuację po covidzie gdzie karty poszły w górę o 2x a nawet więcej i wtedy zrezygnowałem z zakupu pc a później to już były inne wydatki, trochę hype opadł i tak jeszcze 5 lat siedziałem na konsoli. Na szczęście drugie podejście okazało się sukcesem i udało się wycelować w dobry moment (czerwiec 2025) a konsola ps5 wylądowała w śmietniku gdzie jej miejsce i miejsce sony buahahha hahaha
Nie nazwałbym paniką tego, że ktoś idzie do sklepu, bo wszystko wskazuje na to, że "taniej to już było". Mnie problem samej karty nie dotyczy, bo korzystam z laptopa, ale to co mam teraz kosztowało mnie sporo mniej niż 10 tysięcy. Nowy rzut dokładnie tego samego (!!) sprzętu widziałem już w cenach sięgających 12-13 tysięcy - i to w tym samym sklepie... Klient podejmuje decyzję w zależności od okoliczności - jeśli potrzebuje TERAZ czegoś do 5 tysięcy, to raczej nie będzie czekał aż cena tego skoczy do 7, bo nie daj Boże ktoś pomyśli, że panikuje. Jeśli jako użytkownik przewiduję dalszy skok cen (i to nie bezpodstawnie), to nie ma to z paniką wiele wspólnego.
Panika to była jak papier toaletowy z Biedronek znikał parę lat temu :D Kiedy wszyscy zapewniali, że papier był, jest i będzie, a ludzie i tak ślepo wierzyli, że zaraz go zabraknie. No i przez tych ludzi brakowało... Ale z kartami jest jednak inaczej, bo w gruncie rzeczy wiesz, że karty będą, ale jesteś świadom, że zaraz będą droższe. Z giełdą jest podobnie - jak widzisz, że jakieś przedsiębiorstwo upada to nie czekasz, aż upadnie do zera, tylko ratujesz co się da. I to też nie jest panika.
Kolejny zabawny wątek. Tragedia jakby to był produkt pierwszej potrzeby, niczym chleb :)
Czy na pewno takie drogie? Ja po premierze 4080 musialem dac 6k za nia i to z outletu, a teraz mozna kupic podobna RX 9070 XT za 3,5k.
Wiec srednio sie zgodze, ze jest drozej. Z tym, ze to co zaoszczedzisz na GPU trzeba i tak dorzucic do ceny RAMu.