Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Steam Machine i tak kosztuje w Polsce ponad 4 tysiące złotych. Na aukcjach ceny nowego sprzętu Valve odleciały jeszcze bardziej

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
27.06.2026 19:48
quark
2
10
odpowiedz
6 odpowiedzi
quark
87
Generał

Moim zdaniem może dojść do paradoksalnej sytuacji: gracz posiadający potężniejszy komputer, będzie zmagał się z brakiem płynności. Tymczasem na Steam Machine ta sama gra zadziała idealnie. Historia konsol doskonale pokazuje, że stała platforma pozwala wycisnąć ze sprzętu cuda, nawet jeśli na papierze ma on słabsze „bebechy”.

Czy ja tu czegoś nie rozumiem czy to zdanie to kompletny farmazon?

Przecież Steam Machine to zwykły PC, pisanie gier na niego to jak pisanie gry na PC. Lepsza optymalizacja gier na konsole wynika z tego, że deweloperzy używają konsolowego API stworzonego dokładnie pod jedną konfigurację sprzętową więc wykorzystanie zasobów sprzętowych może być lepsze. Żeby Steam Machine miał jakąś przewagę nad zwykłym PC to tutaj też sterowniki musiałyby być jakoś ekstra pod tą konfigurację SM napisane a z tego co się orientuję to tak nie jest? No i jeszcze deweloper musiałby chcieć taką grę pod SM specjalnie optymalizować, a biorąc pod uwagę fakt, jak obecnie wywalone mają w optymalizację wersji na PC to jest to wątpliwe że dla jakiegoś niszowego sprzętu będą się ekstra wysilać.
Poza tym Steam Deck z tym swoim programem Verified też niby miał jakoś zachęcać do optymalizacji gier pod niego a skoczyło się tak że jak wychodzi jakaś gra AAA to jedyna szansa odpalić ją na decku to w 25 FPS przy skalowaniu z 360p.

27.06.2026 20:40
ivelios666
4
7
odpowiedz
ivelios666
18
Legionista

Wykorzystują informacje, zareagowałem i zgłosiłem wszystkie oferty, jakie znalazłem na OLX na dzień dzisiejszy. Efekt? Wszystkie zostały skasowane 😊

Jak masz czas i chęć walki z Scalping na OLX, Allegro i Vinted i innych serwisach to serio zgłaszajcie. Wspólnie walczymy z Scalping, nawet cegiełka to zawsze mniej 😊

27.06.2026 18:32
1
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

Ciekawe, czy urząd skarbowy może się zainteresować tymi skalperami.

27.06.2026 18:48
Persecuted
1.1
odpowiedz
Persecuted
169
Adeptus Mechanicus

Błędnie zakładasz, że większość to jakieś losowe dzieciaki skuszone okazją łatwego zysku. A dla wielu scalperów to jest dosłownie sposób na życie lub przynajmniej na w miarę regularne dorabianie sobie na boku, w pełni legalnie i odprowadzając podatki.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-06-27 18:48:26
27.06.2026 19:21
MY-P3-ME
1.2
1
odpowiedz
MY-P3-ME
8
Chorąży

Chomik_W_Zbroi Skarbówka pochwala. Drugi raz VAT będzie i to w wyższej kwocie.

27.06.2026 20:19
1.3
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

Persecuted Nie zakładałem, że to jakieś dzieciaki, ale przyznam, że nie brałem pod uwagę, że można o traktować jako sposób na życie, a jedynie bardziej na dodatkowy zarobek.

post wyedytowany przez Kyutmon_NPC 2026-06-27 20:20:14
27.06.2026 19:48
quark
2
10
odpowiedz
6 odpowiedzi
quark
87
Generał

Moim zdaniem może dojść do paradoksalnej sytuacji: gracz posiadający potężniejszy komputer, będzie zmagał się z brakiem płynności. Tymczasem na Steam Machine ta sama gra zadziała idealnie. Historia konsol doskonale pokazuje, że stała platforma pozwala wycisnąć ze sprzętu cuda, nawet jeśli na papierze ma on słabsze „bebechy”.

Czy ja tu czegoś nie rozumiem czy to zdanie to kompletny farmazon?

Przecież Steam Machine to zwykły PC, pisanie gier na niego to jak pisanie gry na PC. Lepsza optymalizacja gier na konsole wynika z tego, że deweloperzy używają konsolowego API stworzonego dokładnie pod jedną konfigurację sprzętową więc wykorzystanie zasobów sprzętowych może być lepsze. Żeby Steam Machine miał jakąś przewagę nad zwykłym PC to tutaj też sterowniki musiałyby być jakoś ekstra pod tą konfigurację SM napisane a z tego co się orientuję to tak nie jest? No i jeszcze deweloper musiałby chcieć taką grę pod SM specjalnie optymalizować, a biorąc pod uwagę fakt, jak obecnie wywalone mają w optymalizację wersji na PC to jest to wątpliwe że dla jakiegoś niszowego sprzętu będą się ekstra wysilać.
Poza tym Steam Deck z tym swoim programem Verified też niby miał jakoś zachęcać do optymalizacji gier pod niego a skoczyło się tak że jak wychodzi jakaś gra AAA to jedyna szansa odpalić ją na decku to w 25 FPS przy skalowaniu z 360p.

27.06.2026 20:11
DiabloManiak
2.1
odpowiedz
DiabloManiak
258
Karczemny Dymek

quark obecnie to napewno zleją optymalizację czy to pod Steam Machine czy system.
Bo za mało SM ( a to ciekawostka tylko i droga) a system nie obsługuje obecnie kart nVidii ( czyli 80% rynku)

No chyba że wyprzeda się kilka mlionów SM (już to widzę ;D) czy Valve zaoferuje potężne zniżki w prowizji dla gier które zostaną zoptymalizowane.

Bo inaczej widzę to tak jak Ty :)

27.06.2026 20:17
Łosiu
2.2
2
odpowiedz
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

quark Wszystko zależy jak na to popatrzysz. Steam Machine to natywnie SteamOS, a więc na dzień dobry koniec z rwaniem obrazu (Shader Pre-caching). Nawet na komputerze z mocną kartą graficzną gry potrafią „chrupać” (stuttering), gdy silnik generuje shadery w locie. SteamOS pobiera gotowe, skompilowane shadery idealnie dopasowane do podzespołów Steam Machine. Wpływ pre-cache'owania shaderów na płynność rozgrywki był wielokrotnie badany przez ludzi m.in. z redakcji Digital Foundry czy GamersNexus.

Poza tym wiadomo, SteamOS to lekki Linux stworzony wyłącznie do grania i już tutaj porównując kompa na Win do Steam Machine może być ciekawie. Poza tym SteamOS to system Valve więc, wierzę, że optymalizacja pod to pudło będzie zawsze topowa. A reszta to już optymalizacja gier i dedykowane profile graficzne pod te konkretne 28 jednostek obliczeniowych RDNA 3 SM.

Tak jak napisałem, widzę tutaj cel jaki chce osiągnąć Valve. Z 10 lat temu się nie udało, bo to było jakieś pospolite ruszenie z producentami sprzętu. Tym razem Valve ma kontrolę i nad systemem operacyjnym i nad konfiguracją. Do tego duży wpływ na rynek. Może cudów nie będzie, ale jak system będzie dawał radę w segmencie zwykłych zjadaczy chleba, osiągnie pewną masę krytyczną i to da podwaliny na kolejną iterację. We will see.

post wyedytowany przez Łosiu 2026-06-27 20:30:17
28.06.2026 11:32
2.3
odpowiedz
specterv
7
Legionista

Łosiu Elden Ring miał stabilniejszą płynność na Steam Decku (framepacing) niż na RTX 4080.
Dużo gier ma mniejszy stutter i lepszy 1% low na SteamOS.

29.06.2026 09:15
2.4
odpowiedz
Infernalis_Reorum_NPC
10
Legionista

Łosiu Za taką kasę sam złożę sobie lepszy komputer i wgram SteamOS

29.06.2026 09:45
Łosiu
2.5
odpowiedz
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

premium842832184 Nie wątpię. A części dowieziesz najlepszym Passatem B5 Combi 1.9 TDi.

29.06.2026 11:41
2.6
odpowiedz
szatan
71
Generał

premium842832184 i bedzie mniejszy i cichszy.

27.06.2026 20:24
3
2
odpowiedz
9 odpowiedzi
Taishan90
92
Pretorianin

W tej cenie można złożyć naprawdę mocnego pc. Można kupić PS5 Pro które będzie mocniejsze. Naprawdę nie widzę żadnego powodu kupowania tego tworu bo nic z tym nie przemawia totalnie nic.

27.06.2026 21:24
3.1
1
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

Taishan90 Porównujesz jedynie cyferki w tabelkach, a ignorujesz rozmiar i kulturę pracy. Powodzenia w składaniu PC o gabarytach Steam Machine, który pod obciążeniem nie brzmi jak odkurzacz. Nie wspominając już nawet o HDMI CEC, czy funkcji natychmiastowego uśpienia i wznawiania. Prawie robi różnicę.

PS5 Pro? Po co mi konsola, która więzi mnie w zamkniętym ekosystemie z drogimi grami? Sprzęt od Valve daje wygodę konsoli z zaletami PC jak tańsze gry, brak opłat za online i save'y w chmurze, mody, emulacje. Skoro zwykły handheld pokroju Legion Go S (polecam!) świetnie daje sobie radę, to mocniejsza, cicha, stacjonarna maszynka głównie 1080p to dla mnie strzał w dziesiątkę.

28.06.2026 06:42
Zapau
3.2
3
odpowiedz
Zapau
26
Centurion

Chomik_W_Zbroi Mam PC gdzieś połowę mocniejszy od SM w tej chwili. Jasne, jest większy, ale w tak ładnej budzie, że stoi wyeksponowany na wierzchu. GPU na undervolcie i 25% OC, krzywa wiatraków tak ustawiona, że cięzko po dźwięku ocenić czy jest w idlu czy obciążony. Jak będę chciał cichą maszynkę do gry na średnich w 1080p to sobie kupię cichego laptopa. Z tymi tańszymi grami na steamie to bym nie szalał, nie wiem czy w jakimkolwiek innym sklepie gry są droższe 😀 nie wiem też co rozumiesz przez natychmiastowe uśpienie i wznawianie. Ja swojego PC nie wyłączałem już od miesięcy. Gasi się do uśpienia i wstaje w 2 sekundy.

28.06.2026 09:20
3.3
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

Zapau Prawie robi wielką różnicę. A co do cen to nie wziąłeś pod uwagę, że kluczyk mogę kupić gdziekolwiek, a i tak na samym steamie są dużo lepsze promocje niż na psn.

28.06.2026 09:44
Zapau
3.4
odpowiedz
Zapau
26
Centurion

Chomik_W_Zbroi A o jakim "prawie" mówisz? Ja generalnie jestem pod wrażeniem, bo steam zaczyna robić to samo co Apple, a ludzie się cieszą, że mogą przepłacać 50-100% 😀 faktycznie zapomniałem o kluczykowniach.

post wyedytowany przez Zapau 2026-06-28 09:45:16
28.06.2026 09:56
3.5
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

Zapau Zrobiłeś swoje, ok, szacunek za to. Ale to nie znaczy, że twój punkt widzenia jest jedynym słusznym. Mam już dużą budę schowaną za TV, a teraz zamierzam postawić coś malutkiego bezpośrednio przed nim. Ty widzisz w tym "przepłacanie jak w Apple", a ja płacę za konkretny format, ciszę i pełną integrację, na których mi zależy. Nie chcę kompromisów i sprzętu, który "prawie" spełnia moje oczekiwania, a skoro kosztuje to obecnie nieco więcej, trudno, to mój wybór.

28.06.2026 11:10
3.6
odpowiedz
trumpf
19
Generał

Zapau cichy laptop do grania to oksymoron

28.06.2026 11:48
Zapau
3.7
2
odpowiedz
Zapau
26
Centurion

Chomik_W_Zbroi Nie chcesz kompromisów a wybierasz sprzęt, który kompromisem stoi. Nie klei mi się ta narracja. Absolutnie nie rozumiem chęci postawienia przy TV słabszej maszyny niż masz schowaną za TV. Wolałbym postawić tam kwiatek albo glinianą małpę gdybym koniecznie chciał zagospodarować tą przestrzeń. Marketing w pigułce to wmówić komuś potrzebę, której do tej pory nie miał i sprawić, że zapłaci więcej za coś gorszego pod każdym względem niż to co ma już w posiadaniu.

28.06.2026 11:51
3.8
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

Zapau Ciężko zrozumieć, że ktoś nie chce składaka, tylko mniejsze i cichsze rozwiązanie? Wyjdź ze swojej bańki.
A te wysokie ceny to dopiero będą i to wszędzie https://wccftech.com/jefferies-warns-memory-prices-surge-50-percent-q3-40-in-q4-2026-no-relief-until-2028/

post wyedytowany przez Kyutmon_NPC 2026-06-28 11:54:47
28.06.2026 20:48
3.9
odpowiedz
Darek12346
48
Pretorianin

Chomik_W_Zbroi Kluczyk do gry na konsolę też mogę kupić gdziekolwiek. Na Xbox kupiłem już ze 100 albo i więcej kluczy na Enebie czy Allegro i nie miałem problemu. A ze Steam mi wywalili grę z biblioteki, do której klucz kupiłem w...Empiku. I stwierdzili, że klucz pochodzi z podejrzanego źródła.

27.06.2026 20:40
ivelios666
4
7
odpowiedz
ivelios666
18
Legionista

Wykorzystują informacje, zareagowałem i zgłosiłem wszystkie oferty, jakie znalazłem na OLX na dzień dzisiejszy. Efekt? Wszystkie zostały skasowane 😊

Jak masz czas i chęć walki z Scalping na OLX, Allegro i Vinted i innych serwisach to serio zgłaszajcie. Wspólnie walczymy z Scalping, nawet cegiełka to zawsze mniej 😊

27.06.2026 20:42
pioras55
5
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
pioras55
119
Generał
Image

A mnie Valve opluło mimo że mam dwa Steam Decki i nowego Steam Controllera, ciekawe to ich losowanie...

Ale dobrze, bo po pierwszych testach stwierdziłem, że mimo iż lubię sprzęt od Valve, to SM byłby u mnie elektrośmieciem.

28.06.2026 08:58
VoidCosmonaut
5.1
odpowiedz
VoidCosmonaut
9
Pretorianin

pioras55 Ale jakby ci dali top teraz byś piał z zachwytu jaki to niby super sprzęt.

28.06.2026 11:03
5.2
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

pioras55 co niektórzy mają z tym pluciem, w sumie to nie chcę wiedzieć

28.06.2026 14:47
Warsaw1916
5.3
odpowiedz
Warsaw1916
9
Centurion

Chomik_W_Zbroi mógłby zdjęcie pokazać jak wygląda opluty

28.06.2026 17:54
5.4
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

Warsaw1916 nie kcem

27.06.2026 21:20
6
1
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Jaki jest sens kupowania wersji 2TB skoro kupno dysku i kontrolera osobno wychodzi taniej? A jak jeszcze odsprzedamy dysk 512gb to już w ogóle bez sens.

27.06.2026 23:14
7
odpowiedz
4 odpowiedzi
Darek1785
12
Generał

To, że ktoś za tyle wystawia to jeszcze nie znaczy, że ktoś to kupi, a tym bardziej, że rzucają się na to teraz tłumy.
Steam Machine w dłuższej perspektywie skończy fatalnie, jeżeli bez żadnych problemów wyjdzie PS6 i Xbox Helix to ten sprzęt Valve będzie już wtedy totalnym złomem.

27.06.2026 23:27
7.1
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

Darek1785 Steam Deck jakoś się nadal trzyma, Steam Machine znajdzie swoje miejsce, a przy dalszych wzrostach cen, to nowe konsole prędzej skończą fatalnie przy wysokich cenach i problemach z podażą.

27.06.2026 23:51
7.2
1
odpowiedz
pawel1812
83
Generał

Chomik_W_Zbroi
Steam Deck był tani w stosunku do konkurencji. Konkurencyjny sprzęt vs cena. Tutaj to zwykły PC, droższy niż zwykły PC... Jak stanieją komponenty, to moze coś z tego będzie. Obecnie kupowanie SteamMachine, SteamDecka czy nawet PC mija się z celem... Bo niedługo sprzęt zacznie tanieć... Gigantom AI kończą się pieniążki na budowę kolejnych centrów danych. Szanse na kolejne inwestycje tej skali są minimalne... Więc zwyczajnie ceny zmaleją... Może nie od razu do stanu sprzed podwyżki (szczególnie w Polsce). Użytkownicy AI zbyt mało płacą, by inwestycje miały sens przy obecnych cenach...

28.06.2026 00:03
7.3
1
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

pawel1812 Nic nie zacznie tanieć w najbliższym czasie, bo pękająca bańka to jedynie myślenie życzeniowe. Jeżeli myślisz, że tak łatwo się poddadzą to się grubo mylisz.

28.06.2026 12:43
prawdziwy
7.4
1
odpowiedz
prawdziwy
41
Konsul

Człeku, Chiny chcą zainwestować setki miliardów w AI, firmy nie odpuszczą, bo nie wybudowały jeszcze 90 procent zaplanowanych data center, a setki ton GPU nie mogą się zmarnować, ale na tę chwilę nie ma wystarczająco dużo energii, żeby je zasilić.

27.06.2026 23:30
WolfDale
8
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Ciekawe ilu chętnych w Polsce znajdzie się na GameCube od Gabena? Gdyby był to znacznie tańszy sprzęt to sam pewnie bym z ciekawości kupił, ale przez chorą sytuację na rynku nie ma sensu.

28.06.2026 10:00
Lateralus
9
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
Lateralus
160
Last Of The Wilds

Takie praktyki powinny być już dawno ścigane, zakazane i brane już w kategorii paserstwa i piractwa.
Dystrybutor/producent powinien coś wprowadzić, by nie było dalszego sprzedawania z innych źródeł, np na conajmniej rok od premiery, to by się ukróciło.

Ale oczywiście wolny rynek :)) to "kupujta".

post wyedytowany przez Lateralus 2026-06-28 10:32:22
28.06.2026 11:32
9.1
2
odpowiedz
specterv
7
Legionista

Lateralus Co byś jeszcze zakazał? :D

28.06.2026 11:47
9.2
1
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Lateralus Dokładnie. Każdy normalny jest za. Powinni wprowadzić takie prawo. Kupiłeś coś, to możesz to sprzedać dopiero po roku. Ewentualnie płacisz poczwórny podatek.
Skończyły by się te machlojki pani Grażynki z warzywniaka, która jedzie na giełdę, kupuje warzywa i owoce, a potem je bezczelnie sprzedaje z zyskiem jeszcze tego samego dnia.

28.06.2026 11:56
Lateralus
😉
9.3
odpowiedz
Lateralus
160
Last Of The Wilds

specterv To przepłacaj 2 tysiące :)

Tak wam zależy.

28.06.2026 12:06
9.4
1
odpowiedz
Kyutmon_NPC
4
Centurion

Lateralus Strasznie mocno przeżywasz sprzęt, którego nawet nie chcesz.

28.06.2026 20:55
WolfDale
😊
9.5
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

PCMREpic No po części jest u nas takie prawo że jeśli coś nowego sprzedajesz szybciej niż po pół roku to musisz zapłacić podatek od wzbogacenia się. Kij z tym że sprzedałeś ze stratą, bo i tak się wzbogaciłeś.

Tylko problem z wprowadzaniem jeszcze bardziej rygorystycznego przepisu uderzyłby w zwykłych zjadaczy chleba, a nie krętaczy jak zawsze. Poza tym wzięliby się na sposób i by sprzedawali niby jako "używane" lub "uszkodzone".

28.06.2026 20:50
10
odpowiedz
Rabit86
35
Chorąży

Ja już sprzedałem jedna 1K do przodu :)

28.06.2026 21:18
Herr Pietrus
11
1
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

Jak Steam Machine za drogie, to kupcie nowego MacBooka po podwyżkach ;)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-28 21:19:06
28.06.2026 21:25
Marky
12
1
odpowiedz
Marky
38
Generał

Via Tenor

Jest nawet lepiej - scaleperzy zarabiają na głupich fanach GTA VI sprzedając im kod w pudełku za nawet 101 $ za wersję Ultimate 🤣 i 93 $ą za zwykłą🤣

https://gamerant.com/gta-6-scalpers-pre-orders-trend-ebay-scams/

Pora przerobić klasyka na "gracze są k.... najgłupsi"

29.06.2026 06:22
zvr
13
odpowiedz
zvr
73
Pretorianin

GRYOnline.plTeam

Elo. Załapałem się w losowaniu na tę najdroższą wersję 2 TB z kontrolerem. Po namyśle jednak dam sobie siana, więc jakby ktoś był chętny z forumowiczów, to odstąpię miejsce w kolejce za darmo.

29.06.2026 09:49
Tirka
14
odpowiedz
1 odpowiedź
Tirka
58
Pretorianin
Image

Patrzę na to allegro i widzę oferty zawyżone cenowo, ale też i zaniżone. Ktoś wie może czemu ten jest taniej niż na steam?

29.06.2026 11:47
14.1
odpowiedz
szatan
71
Generał

Tirka moze kupione na innym rynku, gdzie byly taniej niz u nas.

29.06.2026 11:43
15
1
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Norma. Normą jest też że są ludzie, którzy kupują takie coś za zawyżoną cenę.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl