Moim zdaniem może dojść do paradoksalnej sytuacji: gracz posiadający potężniejszy komputer, będzie zmagał się z brakiem płynności. Tymczasem na Steam Machine ta sama gra zadziała idealnie. Historia konsol doskonale pokazuje, że stała platforma pozwala wycisnąć ze sprzętu cuda, nawet jeśli na papierze ma on słabsze „bebechy”.
Czy ja tu czegoś nie rozumiem czy to zdanie to kompletny farmazon?
Przecież Steam Machine to zwykły PC, pisanie gier na niego to jak pisanie gry na PC. Lepsza optymalizacja gier na konsole wynika z tego, że deweloperzy używają konsolowego API stworzonego dokładnie pod jedną konfigurację sprzętową więc wykorzystanie zasobów sprzętowych może być lepsze. Żeby Steam Machine miał jakąś przewagę nad zwykłym PC to tutaj też sterowniki musiałyby być jakoś ekstra pod tą konfigurację SM napisane a z tego co się orientuję to tak nie jest? No i jeszcze deweloper musiałby chcieć taką grę pod SM specjalnie optymalizować, a biorąc pod uwagę fakt, jak obecnie wywalone mają w optymalizację wersji na PC to jest to wątpliwe że dla jakiegoś niszowego sprzętu będą się ekstra wysilać.
Poza tym Steam Deck z tym swoim programem Verified też niby miał jakoś zachęcać do optymalizacji gier pod niego a skoczyło się tak że jak wychodzi jakaś gra AAA to jedyna szansa odpalić ją na decku to w 25 FPS przy skalowaniu z 360p.
Wykorzystują informacje, zareagowałem i zgłosiłem wszystkie oferty, jakie znalazłem na OLX na dzień dzisiejszy. Efekt? Wszystkie zostały skasowane 😊
Jak masz czas i chęć walki z Scalping na OLX, Allegro i Vinted i innych serwisach to serio zgłaszajcie. Wspólnie walczymy z Scalping, nawet cegiełka to zawsze mniej 😊
Ciekawe, czy urząd skarbowy może się zainteresować tymi skalperami.
Błędnie zakładasz, że większość to jakieś losowe dzieciaki skuszone okazją łatwego zysku. A dla wielu scalperów to jest dosłownie sposób na życie lub przynajmniej na w miarę regularne dorabianie sobie na boku, w pełni legalnie i odprowadzając podatki.
Moim zdaniem może dojść do paradoksalnej sytuacji: gracz posiadający potężniejszy komputer, będzie zmagał się z brakiem płynności. Tymczasem na Steam Machine ta sama gra zadziała idealnie. Historia konsol doskonale pokazuje, że stała platforma pozwala wycisnąć ze sprzętu cuda, nawet jeśli na papierze ma on słabsze „bebechy”.
Czy ja tu czegoś nie rozumiem czy to zdanie to kompletny farmazon?
Przecież Steam Machine to zwykły PC, pisanie gier na niego to jak pisanie gry na PC. Lepsza optymalizacja gier na konsole wynika z tego, że deweloperzy używają konsolowego API stworzonego dokładnie pod jedną konfigurację sprzętową więc wykorzystanie zasobów sprzętowych może być lepsze. Żeby Steam Machine miał jakąś przewagę nad zwykłym PC to tutaj też sterowniki musiałyby być jakoś ekstra pod tą konfigurację SM napisane a z tego co się orientuję to tak nie jest? No i jeszcze deweloper musiałby chcieć taką grę pod SM specjalnie optymalizować, a biorąc pod uwagę fakt, jak obecnie wywalone mają w optymalizację wersji na PC to jest to wątpliwe że dla jakiegoś niszowego sprzętu będą się ekstra wysilać.
Poza tym Steam Deck z tym swoim programem Verified też niby miał jakoś zachęcać do optymalizacji gier pod niego a skoczyło się tak że jak wychodzi jakaś gra AAA to jedyna szansa odpalić ją na decku to w 25 FPS przy skalowaniu z 360p.
Bo za mało SM ( a to ciekawostka tylko i droga) a system nie obsługuje obecnie kart nVidii ( czyli 80% rynku)
No chyba że wyprzeda się kilka mlionów SM (już to widzę ;D) czy Valve zaoferuje potężne zniżki w prowizji dla gier które zostaną zoptymalizowane.
Bo inaczej widzę to tak jak Ty :)
Poza tym wiadomo, SteamOS to lekki Linux stworzony wyłącznie do grania i już tutaj porównując kompa na Win do Steam Machine może być ciekawie. Poza tym SteamOS to system Valve więc, wierzę, że optymalizacja pod to pudło będzie zawsze topowa. A reszta to już optymalizacja gier i dedykowane profile graficzne pod te konkretne 28 jednostek obliczeniowych RDNA 3 SM.
Tak jak napisałem, widzę tutaj cel jaki chce osiągnąć Valve. Z 10 lat temu się nie udało, bo to było jakieś pospolite ruszenie z producentami sprzętu. Tym razem Valve ma kontrolę i nad systemem operacyjnym i nad konfiguracją. Do tego duży wpływ na rynek. Może cudów nie będzie, ale jak system będzie dawał radę w segmencie zwykłych zjadaczy chleba, osiągnie pewną masę krytyczną i to da podwaliny na kolejną iterację. We will see.
W tej cenie można złożyć naprawdę mocnego pc. Można kupić PS5 Pro które będzie mocniejsze. Naprawdę nie widzę żadnego powodu kupowania tego tworu bo nic z tym nie przemawia totalnie nic.
PS5 Pro? Po co mi konsola, która więzi mnie w zamkniętym ekosystemie z drogimi grami? Sprzęt od Valve daje wygodę konsoli z zaletami PC jak tańsze gry, brak opłat za online i save'y w chmurze, mody, emulacje. Skoro zwykły handheld pokroju Legion Go S (polecam!) świetnie daje sobie radę, to mocniejsza, cicha, stacjonarna maszynka głównie 1080p to dla mnie strzał w dziesiątkę.
A te wysokie ceny to dopiero będą i to wszędzie https://wccftech.com/jefferies-warns-memory-prices-surge-50-percent-q3-40-in-q4-2026-no-relief-until-2028/
Wykorzystują informacje, zareagowałem i zgłosiłem wszystkie oferty, jakie znalazłem na OLX na dzień dzisiejszy. Efekt? Wszystkie zostały skasowane 😊
Jak masz czas i chęć walki z Scalping na OLX, Allegro i Vinted i innych serwisach to serio zgłaszajcie. Wspólnie walczymy z Scalping, nawet cegiełka to zawsze mniej 😊

A mnie Valve opluło mimo że mam dwa Steam Decki i nowego Steam Controllera, ciekawe to ich losowanie...
Ale dobrze, bo po pierwszych testach stwierdziłem, że mimo iż lubię sprzęt od Valve, to SM byłby u mnie elektrośmieciem.
Jaki jest sens kupowania wersji 2TB skoro kupno dysku i kontrolera osobno wychodzi taniej? A jak jeszcze odsprzedamy dysk 512gb to już w ogóle bez sens.
To, że ktoś za tyle wystawia to jeszcze nie znaczy, że ktoś to kupi, a tym bardziej, że rzucają się na to teraz tłumy.
Steam Machine w dłuższej perspektywie skończy fatalnie, jeżeli bez żadnych problemów wyjdzie PS6 i Xbox Helix to ten sprzęt Valve będzie już wtedy totalnym złomem.
Steam Deck był tani w stosunku do konkurencji. Konkurencyjny sprzęt vs cena. Tutaj to zwykły PC, droższy niż zwykły PC... Jak stanieją komponenty, to moze coś z tego będzie. Obecnie kupowanie SteamMachine, SteamDecka czy nawet PC mija się z celem... Bo niedługo sprzęt zacznie tanieć... Gigantom AI kończą się pieniążki na budowę kolejnych centrów danych. Szanse na kolejne inwestycje tej skali są minimalne... Więc zwyczajnie ceny zmaleją... Może nie od razu do stanu sprzed podwyżki (szczególnie w Polsce). Użytkownicy AI zbyt mało płacą, by inwestycje miały sens przy obecnych cenach...
Ciekawe ilu chętnych w Polsce znajdzie się na GameCube od Gabena? Gdyby był to znacznie tańszy sprzęt to sam pewnie bym z ciekawości kupił, ale przez chorą sytuację na rynku nie ma sensu.
Takie praktyki powinny być już dawno ścigane, zakazane i brane już w kategorii paserstwa i piractwa.
Dystrybutor/producent powinien coś wprowadzić, by nie było dalszego sprzedawania z innych źródeł, np na conajmniej rok od premiery, to by się ukróciło.
Ale oczywiście wolny rynek :)) to "kupujta".
Skończyły by się te machlojki pani Grażynki z warzywniaka, która jedzie na giełdę, kupuje warzywa i owoce, a potem je bezczelnie sprzedaje z zyskiem jeszcze tego samego dnia.
Tylko problem z wprowadzaniem jeszcze bardziej rygorystycznego przepisu uderzyłby w zwykłych zjadaczy chleba, a nie krętaczy jak zawsze. Poza tym wzięliby się na sposób i by sprzedawali niby jako "używane" lub "uszkodzone".
Jak Steam Machine za drogie, to kupcie nowego MacBooka po podwyżkach ;)
Via Tenor
Jest nawet lepiej - scaleperzy zarabiają na głupich fanach GTA VI sprzedając im kod w pudełku za nawet 101 $ za wersję Ultimate 🤣 i 93 $ą za zwykłą🤣
https://gamerant.com/gta-6-scalpers-pre-orders-trend-ebay-scams/
Pora przerobić klasyka na "gracze są k.... najgłupsi"
Elo. Załapałem się w losowaniu na tę najdroższą wersję 2 TB z kontrolerem. Po namyśle jednak dam sobie siana, więc jakby ktoś był chętny z forumowiczów, to odstąpię miejsce w kolejce za darmo.

Patrzę na to allegro i widzę oferty zawyżone cenowo, ale też i zaniżone. Ktoś wie może czemu ten jest taniej niż na steam?
Norma. Normą jest też że są ludzie, którzy kupują takie coś za zawyżoną cenę.