Komentarze do wiadomości: Steam Awards 2025 z wielkim zaskoczeniem. Clair Obscur: Expedition 33 musiało obejść się smakiem w najważniejszej kategorii

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
04.01.2026 18:35
Jankes_mj
3
6
odpowiedz
1 odpowiedź
Jankes_mj
4
Junior

Czemu zaskoczenie? Każda nominowana gra na to zasłużyła, kolejność to już kwestia indywidualna.

04.01.2026 16:06
1
4
odpowiedz
Moooras
139
Generał

Zasłużona wygrana Silksonga! <3

04.01.2026 16:18
2
odpowiedz
10 odpowiedzi
nfsfan6
54
Pretorianin

Nagroda w kategorii „Owoc miłości”
Zwycięzca:
Baldur’s Gate 3.
Fajnie. Nagrodę za gry z roku 2025 wygrała gra z 2023 roku. Coś im się chyba pomyliło

04.01.2026 16:21
Fyrdraka
2.1
13
Fyrdraka
10
Solasta II

Nic się nie pomyliło, kategoria "owoc miłości" dotyczy gier wspieranych latami. Trudno aby wygrała gra wydana w 2025 r. :)

04.01.2026 20:34
Głuchy_Gracz
2.2
2
Głuchy_Gracz
49
Centurion

Gdyby nagroda "Owoc miłości" faktycznie dotyczyła gier wspieranych przez lata, to wybór No Man’s Sky jest dla mnie w pełni zrozumiały. Start w 2016 roku był wiadomo, katastrofalny, ale Hello Games nie porzuciło projektu. Przez kolejne lata rozwijali grę i robią to do dziś. Mało które studio po takiej premierze miałoby determinację, żeby dalej nad nią pracować — a jednak się udało.

Właśnie dlatego oddałem głos na No Man’s Sky. To przykład tytułu, który zasłużył na zaufanie graczy dzięki wieloletniemu wsparciu, a nie temu, jaki był na premierę.

Baldur’s Gate 3 to świetna gra — jeden z najlepszych RPG fantasy ostatnich lat. Przez około dwa lata po premierze dostawała duże aktualizacje: nowe podklasy, cross-play, tryb fotograficzny, wsparcie modów oraz mnóstwo poprawek błędów i stabilności. Problem w tym, że w kwietniu wraz z Patchem 8 Larian oficjalnie zakończył rozwój zawartości i przeszedł do kolejnego projektu. Jedyne aktualizacje, jakie dostaje, to Hotfixy.

I tu jest główna różnica: BG3 było intensywnie wspierane, ale przez ograniczony czas. No Man’s Sky natomiast jest rozwijane niemal dekadę po premierze i nadal dostaje duże aktualizacje. Dlatego — patrząc wyłącznie przez pryzmat "Owoc miłości" twórców do gry — to właśnie No Man’s Sky bardziej pasuje mi do tej nagrody.

04.01.2026 22:39
Snow64
2.3
Snow64
15
Chorąży

Głuchy_Gracz W sumie Helldivers 2 i Baldur's Gate 3 najmniej pasują do tej kategorii, Helldivers 2 ma dopiero 2 lata i w przypadku gier sieciowych to normalne, że po 2 latach nadal jest wspierana jeśli odniosła jakikolwiek sukces, a rozwój Baldur's Gate 3 się w tym roku zakończył, więc też niezbyt pasuje do tej kategorii. Sam już któryś rok z rzędu oddałem w tej kategorii głos na No Man's Sky.

04.01.2026 23:01
VoidCosmonaut
2.4
VoidCosmonaut
3
Chorąży

Snow64 Racja ale wtedy NMS musiał by tę nagrodę dostawać co roku dopóki devsi nie ogłosili by oficjalnie zakończenia wsparcia bo każda nowsza gra z definicji wspierana by była krócej w bezpośrednim porównaniu.

04.01.2026 23:07
Snow64
2.5
Snow64
15
Chorąży

VoidCosmonaut Ale NMS nie jest jedyną pasującą grą, DOTA 2 i Rust też tutaj pasują, a w przeszłości jak dobrze pamiętam było nominowane też Team Fortress 2, CS:GO i Terraria. Po prostu te 2 lata w przypadku Helldivers 2 to według mnie jeszcze trochę zbyt mało czasu jak na grę wieloosobową, by pasowała do tej kategorii, a Baldur's Gate 3 nie pasuje według mnie tylko dla tego, że wsparcie się już zakończyło ponad pół roku przed głosowaniem.

04.01.2026 23:08
Sorkvild19
2.6
1
Sorkvild19
71
Król Kruków

Fyrdraka Żeby chociaż to wspieranie BG3 było jakoś znaczące. Dodanie podklas i tryb fotograficzny XDDD. Nie oszukujmy się, gra dostała tę nagrodę bo jest w opór popularna i akurat zakwalifkowali się do tej kategorii a nie dlatego, że to faktycznie było duże wsparcie. W 2024 gdyby dostali tę nagrodę to byłoby ok, ale w 2025 nie zrobili żadnych większych cudów z tą grą.

post wyedytowany przez Sorkvild19 2026-01-04 23:09:05
05.01.2026 00:08
VoidCosmonaut
2.7
VoidCosmonaut
3
Chorąży

Snow64 Ale Dota czy Rust to po prostu gry usługi stricte online. NMS to głownie gra solo z elementami multiplayer. Jeśli już przywołujesz te gry to może dodamy World of Warcraft? Gra od 20 lat non stop jest wspierana. Tak samo Tibia.

05.01.2026 02:05
2.8
pawel1812
77
Generał

Mam wrażenie, że spora część osób głosujących nie rozumie tej kategorii i nie była świadoma tego, że ta gra w czerwcu miała ostatni duży update.
Co do NMS to osobiście nie mam tej gry, grałem w dość nową wersje na darmowym weekendzie... Chyba żadna z pełnoprawnych gier mnie tak nie rozczarowała po tym, co słyszałem, jak to ją naprawili i teraz jest świetna... No tak średnio bym powiedział ona jest teraz rozwinięta w stosunku do konkurentów...
Co do Rusta to tak, on był rozwijany przez ostatnie kilkanaście lat, co miesiąc coś nowego. Przy czym ten okres powoli się kończy i o ile w tej grze jest już prawie wszystko i ciężko by jakieś NMS z tym konkurowało pod względem zawartości, to powoli zaczynają wyhamowywać z nowymi rzeczami (nowe rzeczy też się kończą do implementacji, bo tam już dużo rzeczy jest). Taka kategoria w latach wcześniejszych jak najbardziej go obejmowała...
Osobiście na TGA widziałbym w tej kategorii Fortnite zamiast BG... I nie nie jestem graczem grającym tylko w Fortnite, ale oni jak najbardziej zasługiwali na to... Tutaj z oczywistych powodów Fortnite nie było. I to co robił Fortnite w tym roku, to był jakiś kosmos, oni w każdym sezonie (a było ich naprawdę sporo), wywracali grę do góry nogami(jak nie wierzycie pooglądajcie gameplay z Simpsonowego sezonu, a teraz... )

I nie nie można porównywać WOWa czy Tibii do Rusta czy Fortnite, bo WOW wprowadza nową zawartość w płatnych dodatkach co kilka lat najczęściej... I ta nowa zawartość to żadna rewolucja, raczej ewolucja. W Ruscie wprowadzali od początku Early Accessu prawie co miesiąc nową rzecz/mechanike i tylko niektóre z nich były płatne... a gra na dłuższą mete zarabiała na skinach i kopiach gry (DLC było kilka). W 20 letnim WOWie nawet za bardzo nowej odświeżonej grafiki nie próbowali włożyć, gdzie Rust ma bardzo mało punktów wspólnych z grą z początku EA, oprócz samej rozgrywki.

Obecność Doty też mnie tu lekko zdziwiła, ale nie interesuje mnie ta gra, moze jest coś, czego ja nie wiem...

Osobiście sam nie wiem, co bym wybrał z tej listy, ale raczej nie BG... Prędzej Rusta, ale on też ma swoje nierozwiązane problemy... Jak cheaterzy i bardzo toksyczne community.

To ewidentnie jest festival popularności niestety... Ewidentnie nie rozumiem tych nominacji i wygranych. Kategorie też takie sobie...

post wyedytowany przez pawel1812 2026-01-05 02:23:12
05.01.2026 10:07
2.9
Shars
106
Konsul

pawel1812
NMS obecnie jest świetne, i ze świecą szukać drugiej takiej gry. Sęk w tym że nie każdemu każda gra musi spasować, a to jak najbardziej normalne. Ważne żeby zdawać sobie z tego sprawę, i umieć rozróżnić słabe gry, od tych które po prostu mnie nie kręcą. Przykre że wiele osób o tym zapomina, odpalają jakiegoś RPG wiedząc że nie lubią tego gatunku, oczekują gruszek na wierzbie a potem po 2 godzinach wystawiają negatywną opinię bo jednak im się ta gra nie podoba.

post wyedytowany przez Shars 2026-01-05 10:08:32
05.01.2026 11:19
Kwisatz_Haderach
2.10
1
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Koles pogral pewnie 2 godziny, otarl sie o jakis "gameplay friction" i wymiekl. Wychwala Rusta i Fortnite, wiec nie przejmowalbym sie za bardzo takimi opiniami. DO tego pisze cos o tym ze konkurencja jest bardziej rozwiniete... Jaka konkurencja? I jaka gra dostaje tyle kontentu i patchy calkowicie za darmo, bez zadnych haczykow w stylu item shopu, season passow itd... I to przez tyle lat.

Doslownie "owoc milosci" (mimo nieslawnych poczatkow). Nie ma duzej gry, ktora bardziej do tej kategorii pasuje. Nagroda nalezy sie jak psu buda.

"Fortnite".... lol. Owoc milosci. kek.

I jeszcze te bzdury o WoW'ie...

top kek

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-01-05 11:21:09
04.01.2026 18:35
Jankes_mj
3
6
odpowiedz
1 odpowiedź
Jankes_mj
4
Junior

Czemu zaskoczenie? Każda nominowana gra na to zasłużyła, kolejność to już kwestia indywidualna.

05.01.2026 02:17
3.1
praksyk
2
Legionista

Dispatch akurat nie, bo to nie jest gra.

04.01.2026 22:55
duxdaro
4
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
duxdaro
73
Konsul
Image

Akurat jeżeli chodzi o Steam, to nie zaskoczenie. Wystarczy spojrzeć na all time peak. A E33 sporo ludzi dało szansę dopiero jak pozamiatała na Game Awards.

04.01.2026 23:05
VoidCosmonaut
4.1
1
VoidCosmonaut
3
Chorąży

Nie pozamiatała, a raczej została wypromowana i to pewnie w wyniku wewnętrznych interesów. Game Awards to komercja, gdzie zdanie samych graczy nic nie znaczy.

04.01.2026 23:10
4.2
5
Silas1415
27
Konsul

Nawet jakby się tu doszukiwać jakiejś ukrytej promocji, to i wcześniej już od samych graczy miała poklask jakich mało, a i też jak się śledziło dyskusje o typowaniu GOTY, to często była faworytem.

05.01.2026 09:08
duxdaro
4.3
3
duxdaro
73
Konsul

VoidCosmonaut
Każdy ma prawo do własnego zdania. Dla mnie pozamiatała i to zasłużenie, mimo mocnej konkurencji. Jestem graczem od ponad 30 lat i dzisiaj już dosyć rzadko bawię się tak świetnie jak przy E33.

05.01.2026 11:35
VoidCosmonaut
4.4
VoidCosmonaut
3
Chorąży

Silas1415 Spoko. Ja rozumiem pomimo tego, że mnie znudziła już w pierwszej walce w tej jaskini w drzewie. Odniosłem się jedynie do tego jak merytoryczny jest ten spektakl dla akcjonariuszy jakim jest Game Awards.

post wyedytowany przez VoidCosmonaut 2026-01-05 11:35:30
04.01.2026 23:55
MatheoQbinho
👍
5
3
odpowiedz
MatheoQbinho
4
Centurion

Całe szczęście. Ten hype wokół E33 jest nie do zniesienia.

post wyedytowany przez MatheoQbinho 2026-01-04 23:55:57
05.01.2026 01:50
baltazar1908
6
odpowiedz
baltazar1908
44
Generał

Jakoś nie zachwycające te wybory ale co nie jest zabronione jest dozwolone.

post wyedytowany przez baltazar1908 2026-01-05 01:51:28
05.01.2026 02:16
7
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
praksyk
2
Legionista

Czemu Dispatch zostało dopuszczone no nagród, tego nie wiem ale wiem za to jedno: to nie jest gra. To serial TV z opcjami wyboru dialogów (niektórych) z minigrą w wysyłanie bohaterów na misje. Dlaczego serial? Otóż gra ma tylko 2 zakończenia: Dobre i Złe, z dwoma wariantami dla każdego. QTE nie wpływają na przebieg "gry". BA! Można je nawet wyłączyć a jeżeli popełni się błąd to i tak nie ma to znaczenia bo sceny rozgrywają się tak samo.
Ogólnie mówiąc jeżeli Dispatch jest grą, to jest nią również Black Mirror: Bandersnatch.

05.01.2026 06:22
7.1
skorp_
66
Pretorianin

Ktoś tu nie grał w gry od Telltale.

05.01.2026 11:22
Kwisatz_Haderach
7.2
1
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Dlaczego serial? Otóż gra ma tylko 2 zakończenia:

Dokladnie tak! Jak 100% seriali, ktore maja jedno.

To serial TV

Dlatego jest w TV! Oh wait...

Nastepma zerowka z logika wyniesiona z jutuby i tiktokow.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-01-05 11:24:03
05.01.2026 10:35
PanDaneX
8
odpowiedz
PanDaneX
17
Konsul

CO XD

05.01.2026 10:55
Sir klesk
9
odpowiedz
Sir klesk
271
...ślady jak sanek płoza

Ekspedycja miala swietny odbior + zgarnela w tym roku wiekszosc branzowych nagrod i dlatego w zyciu bym nie strzelil, ze Silksong wygra glowna nagrode od graczy - niemniej mila i zasluzona niespodzianka. Nie da sie ukryc, ze pomimo ogromnej popularnosci i swietnych ocen szum po premierze ucichl bardzo szybko... jak widac takie rzeczy niekoniecznie musza o czyms swiadczyc. :)

Dawac to DLC. :)

05.01.2026 11:20
Metaverse
10
odpowiedz
Metaverse
83
Senator

Gdybym nie zapomnial zaglosowac poszloby na ARC Raiders. To przez ta gre wlasnie zapomnialem :)

05.01.2026 13:28
😊
11
1
odpowiedz
Kriszo
170
Generał

Użytkownicy Steam nie dali się porwać temu szaleństwu wokół "Coś tam 33"? I bardzo dobrze. Gra jest niezła, ale nie jest to jakiś mesjasz branży, a w tamtym roku wyszło sporo tytułów, które dla wielu osób mogą być lepsze.

post wyedytowany przez Kriszo 2026-01-05 13:28:45
05.01.2026 15:57
WeCreateWorlds
12
1
odpowiedz
WeCreateWorlds
10
Konsul

Dokładnie jak to kiedyś wymyślił Hegel w odniesieniu do rozwoju społeczeństw i innych proceów, tak w tym wypadku po fali hypu na dowolną grę, zawsze musi nastąpić fala krytyki :)

Przy Clair Obscur mamy dokładną taką sinusoidę nastrojów - teraz jesteśmy w części ujemnej, będąc świadkami festiwalu marudzenia na tę grę.

Za rok/dwa wyciągniemy średnią z tego wszystkiego.

05.01.2026 17:17
13
odpowiedz
yamato3768
13
Legionista

Nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek z twórców był z tego powodu smutny. Mają dość nagród, a sami się spodziewali przed premierą, że gra będzie jedynie dobrym średniakiem.

Sam czekałem na CO:E33 od pierwszego trailera, kupiłem na premierę - gra jest bardzo dobra - ale też nie jest doskonała (przede wszystkim kwestie mechaniczne/balansu).

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl