Po ch mi jechać po pudełko jak tylko będzie w nim jednorazowy kod, a nie nośnik z grą? To i tak uderzy w sklepy, bo wielu zacznie to olewać. Chyba, że nagle ceny gier spadną np. o połowę przez to, że nie będzie trzeba produkować płyt.
Spadną $ony prawda? Nie? Wzrosną jeszcze? No nikt się nie spodziewał xd.
Kod z grą - całkowicie mija się to z celem. W tej formie jedyne co ma sens to kody z doładowaniem portfela.
Jeśli nie będzie opcji, jak ma obecnie PC tzn. 3rd party resellers z kluczami... i zostanie jedynie opcja box z kodem lub ps store to kiepsko widzę temat.
Po ch mi jechać po pudełko jak tylko będzie w nim jednorazowy kod, a nie nośnik z grą? To i tak uderzy w sklepy, bo wielu zacznie to olewać. Chyba, że nagle ceny gier spadną np. o połowę przez to, że nie będzie trzeba produkować płyt.
Spadną $ony prawda? Nie? Wzrosną jeszcze? No nikt się nie spodziewał xd.
jes tez możliwość użycia płyt Blu-ray BD-R o pojemności 25 GB ! ale na dzisiejsze gry i tak będzie to ze 4 -5 płyt na grę !
jes tez możliwość regeneracji płyty ale mało kto to robi !
"jes tez możliwość użycia płyt Blu-ray" - pewnie dlatego, że musieliby płacić Sony, na PC płyty bd się nie przyjęły, a szkoda (podobnie jak filmy na dvd - było zatrzęsienie gazetek z filmami, a z blu-ray? Magazyn Kino domowe...i może coś jeszcze, kilka numerów).
"i tak będzie to ze 4 -5 płyt na grę" - dałoby się, dało :) Cztery płytki byłyby bez problemu do przeżycia; zresztą jakby wszyscy nie zaczęli być nastawieni na wydania cyfrowe, to powstałby kolejny format. Kiedyś była dyskietka z niecałym 1.5 MB, a za jakiś czas kupowało się płytę 650 MB. Jakby wszystko nie zaczęło iść cyfrowo, to byłby jakiś nowy format nośnika posiadający pojemność 100-200 GB (zresztą są płyty bd powyżej 100 GB). Ale po co mają to rozwijać, jaki idzie era cyfry?
"jes tez możliwość regeneracji płyty ale mało kto to robi" - to chyba było zawsze średnio popularne, bo było całkiem drogie. Czasem mogło płytę zniszczyć, a ta odnowiona wyglądała słabo (przynajmniej te co ja widziałem, no widać wyraźnie, że odnawiana).
Na chu* mi puste pudełko? Co tam włożę? To jest opakowanie na płytę. Bez zawartości jest jak każde inne, puste opakowanie po produkcie. Ja wiem, że niektórzy trzymają puste opakowania na szafie bo im się nie chce tego wynieść, ale ja wywalam na śmieci takie rzeczy od razu. Co następne? Mam zbierać pudełka po margarynie? Może niech zaczną sprzedawać książki które mają puste strony tylko z kodem do e-booka w środku czy coś.
Zabawne bo co sklepy powiedzą?? Nie mają wyjścia! skończy się podobnie jak z MediaMarkt który kilka lat temu całkowicie wycofało się ze sprzedaży muzyki i filmów (i nie trafili bo z roku na rok sprzedaż tychże rośnie xD) A tutaj obawiam się że trafią ( mało chętnych na kod w pudle zobaczmy na rynek pudełek na PC xd)
Hurr durr czymu już muzyki na kasetach ni ma.
Super, świetna alternatywa dla sklepów tylko kto to kupi?? To i tak produkt cyfrowy
Kod wpisujesz raz i masz spokój. A kilka dni temu chciałem na szybko odpalić gierkę, w którą dawno nie grałem "umieść dysk", no i szukaj gdzieś na półce... odechciało się. Odapliłem coś co mam z PS store bez dysku
W Ameryce Północnej tak już się stało, ale w opakowaniu bez płyt znajduje się kod – tak właśnie sprzedaje się te produkty w Ameryce Północnej.
Może jeszcze te kody w pudełkach są tańsze niż kupienie cyfrówki w psstore?
Jestem posiadaczem sporej kolekcji gier blu-ray na ps5. Chciałem je sprzedać. Co mam teraz robić? Ktoś mógłby zainwestować w cyfrową rekreację, a ja bym miał na co tam chcę, lub kolejne gierki. Mało tego ps6 wraz z tymi zmianami aspiruje do dóbr luksusowych.
I tak oto od machnięciem ręki Sony zabija branże odsprzedaży używanych gier i wymiany w punktach do tego przeznaczonych.
Prawie zaden uzytkownik PC nie ma nawet CD-ROMu w obudowie. Jestescie nieliczni co placza bo Sony robi cos, co PC zrobilo juz dawno, czyli zabili plyty. A jak ceny za wysokie to polecam piraty.
Mogliby się pokusić chociaż o odrobinę nostalgii i zamiast kodu na papierze wkładać krążek z nadrukiem jak płytę gdzie byłby nabijany kod. Sony tutaj też do końca głupie nie jest, bo wie że nie każdy dzieciak ma dostęp do karty płatniczej. A tak zawsze może pójść sobie po szkole do sklepu z grami i kupić za kieszonkowe kod w postaci fizycznej, wklepać do konsoli i grać. Podejrzewam że przez pewien czas takie coś się utrzyma jak kiedyś kody na PC, ale po pewnym czasie taka praktyka zaniknie i jedynie co będą oferować to doładowania PSN żeby kupować gierki w cyfrowym sklepie. No i rodzice też nie zawsze kumaci, a tak kupią konsolę z kilkoma pudełkami i biznes jakoś się kręci.
Przechodzę na konsolę Xbox Helix jak wyjdzie . Sony pisze że 345 tys użytkowników jak odejdzie to nie odczują tego a jak by milion podpisało petycję to wtedy Sony upada w najlepszy sposób więc wolę Xbox Helix jak tylko wyjdzie
Konkurencja nas uratuje?
"Microsoft chce wykorzystać słabość największego rywala, czyli Sony. Najnowsze przecieki sugerują, że kolejny Xbox nie porzuci płyt z grami i postawi na wsteczną kompatybilność. To może okazać się ważnym argumentem dla graczy, jeśli PlayStation 6 rzeczywiście będzie konsolą wyłącznie cyfrową."
Turlam się ze śmiechu. A po co mi puste pudełko? Idźcie panowie z Sony w...
Ale tutaj tak jakby pada narracja o oszczędnościach, która gdzieś tam się pojawiała od czasu do czasu. Skoro produkcja pudełek, jakiegoś badziewia, które się w nich znajdzie i globalny łańcuch dystrybucji pozostają, to sama rezygnacja z tłoczenia płyt nie zmienia absolutnie niczego. Tylko że nikt się chyba nie łudził, że to o to tutaj chodzi. Kolejna gałąź rozrywki (a w szerszym ujęciu, to właściwie należałoby powiedzieć gospodarki, bo to zjawisko wykracza daleko poza giereczkowo) została pchnięta w stronę jakiejś chorej dystopii. Nikt nie pędzie posiadał niczego.
Sklepy to powinny im powiedzieć żeby się walili. Ze nie będą marnowali miejsca na pudełka, w których nie będzie płyty, bo nikt tego gówna nie będzie kupował. Bo i po co jak może nie wstając z fotela kupić cyfrowo? Niech się wysrają z tym badziewiem. Tyle od sklepów, powinno być.
Słowo klucz "byli" (czas przeszły). Nie "są" (teraz), nie "będą" (w przyszłości). "Byli" :]