Wiedźmin 3 jest najgorszym pomysłem po ograniu Gothica. Wychodzą na jaw wszystkie wady Wieśka. Prowadzenie za rączkę jak 6-latka, mapa ze znacznikami, detektyw jednego przycisku. Mierny rozwój postaci gdzie dodajesz +1% do igni. Zerowa ekonomia. Miecze wypadają kozackie z czegokolwiek, gdzie w Gothicu każdy awans bardzo czuć. Elementy stricte RPG wypadają po prostu blado przy Gothicu, Kingdom Come czy Baldurs Gate 3. Wiedźmin w porównaniu do tych gier to przygodówka z fajną historią i masą botoksu w postaci znaczników na mapie.
Z tej listy do ogrania zostały mi Drova i Of Ash and Steel. Poczekam aż będzie jakaś lepsza promocja. Co ciekawe na Steam oba te tytuły można kupić w pakiecie, choć mają różnych wydawców. Może to właśnie owa gothicowość jest tym spoiwem.
Najbardziej pasuje Elex, jest identycznie drewniany, a to nie jedyna cechą wspólną.
Tak, szkoda że ich studio upadło. Mimo że Risen 3, czy Elex 2 były niewypałami, to nadal byli studiem mogącym dostarczyć fajnej rozrywki. Alkimia świetnie wyczuła ich bazę. Mam żywą nadzieję na G2NK i G3 remake, a potem kto wie, może na coś więcej :)
Bardziej chodziło mi o to, że lepiej mi się grało Jaxem w dwójce. Mechanicznie? Gameplajowo? Nie wiem jak to nazwać. Natomiast dwójka była po prostu nudna fabularnie. Znaczy w/g mnie.
Insomnia: The Ark - gra jest nieskończona i doczytują się poziomy, ale daje dużo swobody w eksplorowaniu no i ma ciężki próg wejścia, gdzie też nikt cię nie szanuje.
Faktycznie spróbowałem Arcanię... Doszedłem do bagien i juz dłużej nie wytrzymam. Wszystkie teksty które słyszałem na temat Arcani typu "Gothic'kiem jest tragicznym ale nie najgorszym eRpegiem..." absolutnie nie mają w sobie ziarna prawdy. Jest to gra tak debilna fabularnie ma tragiczne teksty, kijowy system walki, nie ma w niej sprintu co doprowadzało mnie do szału, finalnie zrobiłem sobie moda na sprint, bo nawet do tej połowy gry bym nie doszedł. Jak Zmierzch Bogów do Gothica 3 był bardzo złym dodatkiem tak jego przynajmniej przeszedłem do końca. Czując jego ułomność ubogośc przynajmniej leżało to gdziekolwiek koło Gothica czego o Arcani powiedzieć nie mogę. Od siebie gorąco polecam Kroniki Myrtany i Risena tylko w wersji PC, bo porty konsolowe są skopane. (przynajmniej były) No i pierwszy Elex też może być ale Risen IMO dużo lepszy. Kindgom Come jest mega dobry ale trzeba się do niego przekonać i przebrnąć przez początek. Najlepiej dać mu z 10 godzin na rozgrzewke, mnie oczarował dopiero po dłuższej chwili, a potem druga część to już jest mistrzostwo.
Po Gothic 1 OG graliśmy w Morrowind, więc gdyby świat był pętlą to za rok powinniśmy móc zagrać w rimejk Morrowinda, ale wiadomo że nic dwa razy się nie zdarza...
KCD było tym, o czym sobie pomyślałem
Grałem, ale pad komputera spowodował utratę save'ów i nie chciało mi się zaczynać od nowa.
KCD2 oczywiście przeszedłem, pora wrócić do korzeni.
Gothic Remake mimo wszystko przyniósł niedosyt. Chyba związany z ostatnim rozdziałem, który mnie tak zmęczył, ze nawet odpuściłem sobie komplet finałowych bossów. Przestało mnie interesować, co się wydarzy.
W razie czego wlipcu jeszcze wychodzi RPG TPP: https://store.steampowered.com/app/951770/Forsaken_Realms_Vahrins_Call/ może kogoś zainteresuje
Światy handmade, to jedyny wybór fana Gothica. Nawet fatalne gry Piranii mają doskonały aspekt eksploracji, więc radziłbym wybierać światy niegeneryczne, z przemyślaną aranżacją, lootem i przeciwnikami. Osobiście bardzo lubię Kenshi - są rejony, o których wszyscy wiedzą, że będą zasobne w gigatony lootu, ale są ekstremalnie niebezpieczne.
Tak serio to Arcania jest całkiem przyjemnym RPG na raz, ale jako Gothic jest słaby.
A taka ciekawostka, kolo Reinhard Pollice jest dyrektorem Alkimii, jak i był dyrektorem z czasów produkcji Arcanii.
Wiedźmin 3 jest najgorszym pomysłem po ograniu Gothica. Wychodzą na jaw wszystkie wady Wieśka. Prowadzenie za rączkę jak 6-latka, mapa ze znacznikami, detektyw jednego przycisku. Mierny rozwój postaci gdzie dodajesz +1% do igni. Zerowa ekonomia. Miecze wypadają kozackie z czegokolwiek, gdzie w Gothicu każdy awans bardzo czuć. Elementy stricte RPG wypadają po prostu blado przy Gothicu, Kingdom Come czy Baldurs Gate 3. Wiedźmin w porównaniu do tych gier to przygodówka z fajną historią i masą botoksu w postaci znaczników na mapie.
Znaczniki w wiedźminie 3 po którejś aktualizacji można wyłączyć. uważam że jest to dobre rozwiązanie i zawsze będę bronił gdy gra daje wybór jak grać - jedni gracze wolą latać po mapie i samemu znajdować questy lub interesujące elementy a są tez tacy którzy nie mają na to czasu i wolą wiedzieć gdzie można coś ciekawego znaleźć. Każdy gra po swojemu, a gry mają sprawiać przyjemność.
A to tak nie działa, że jak ci się jedna gra spodobała to automatycznie wszystkie gry z danego gatunku ci się spodobają.
Najlepszą propozycją po zagraniu w Gothic Remake są zdecydowanie Kroniki Myrtany. Te to dopiero zostawiają uczucie pustki po ich ukończeniu!
Do ludzi co narzekają " gdzie Kroniki Myrtany". Zostały one wspomniane na końcu akapitu o " Nocy Kruka" - " Wersja, która póki co jest dostępna, otwiera też bramy do ogromnej i całkiem imponującej modyfikacji – Gothic 2: Kroniki Myrtany – Archolos. Warto ją sprawdzić, jeśli JESZCZE mało Wam gothicowych przygód opartych o stary, dobry silniczek Piranii." : )
No jest wspomniany, ale ta akurat modyfikacja zasługuje moim zdaniem na osobną pozycję na liście. Np. za Wiedźmina 3, który z Gothickiem ma tyle wspólnego, co kot napłakał.
serie horizons, uncharted... ogrywam peirwszą część horizon po latach i gra mi się świetnie :) potem uncharted którego też kupę lat nie grałem
myślę o Crimson Desert ale widzę że recenzje są takie pół na pół. Jedni straszą, drudzy zachęcają
Jeśli ktoś tu jeszcze zagląda, to polecę dwie produkcje:
Hero's Adventure: Road to Passion - niepozorne 2d rpg prosto z chin, które fajnie podejmuje rozgrywkę typu "od zera do bohatera", czyli jedną z tych mechanik, które w gothicu lubimy najbardziej.
oraz
The Necromancer's Tale - tu również startujemy jako zwykły słabiak i przechodzimy długą drogę do ostatecznej formy
.. (lol limit znakó
Niby taki joke z Gothic 4, ale od Was dostala siodemeczke. To jakze to - nie polecacie w koncu?🤔