Jeśli nie będzie się to wiązało z mniejszym poborem energii niż w poprzednich generacjach do dla mnie to *uj a nie progres.
Tirem też mogę jeździć zamiast osobówką ale po co?
Naprawdę już nie mogliby dać chociaż tych 24GB w 6080? Karta graficzna za pewnie dobre 6-7k a dalej żydzą na vramie. W niższym segmencie pewnie dalej będą wciskać 8GB, niekończąca się historia
Zrobiło mi się nie dobrze na samą myśl o premierze. Scalperzy, ceny z kosmosu, brak dostępności, odstawanie tej wydajności od deklaracji, awarie za które nikt nie chce brać odpowiedzialności, brak implementacji nowych funkcji przez gry, albo crashowanie bo sterowniki to tak naprawdę są technicznie w wersji beta, a szczęśliwi nabywcy pierwszych egzemplarzy robią za darmowych betatesterów. Wydaje mi się, że teraz po roku od premiery serii 50 ceny jakoś się unormowały, sprzęt można kupić, gry ogarniają nowe funkcje, stery mają ogarnięte największe bugi i nie powinno być niespodzianek. Skoro premiera serii 60 zaplanowana jest najwcześniej na drugą połowę 2027r to myślę, że zastanowie się nad kupnem gdzieś tak w 2029r. Do tego czasu świat może wyglądać zupełnie inaczej.
Podejrzewam, ze jakiś rok może dwa, to większość ludzi może się ewentualnie przymierzać do kupna czegoś pokroju...4070;)
:)
4070 jest bez sensu biorąc pod uwagę że większość graczy siedzi na czymś pokroju 3060Ti. Zwykły 4070 to za mały skok wydajności.

IMO:
Twoje podejrzenia już dziś są nieaktualne, bo najwięcej graczy na Steam ma RTX 5070: https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/
Jeśli nie będzie się to wiązało z mniejszym poborem energii niż w poprzednich generacjach do dla mnie to *uj a nie progres.
Tirem też mogę jeździć zamiast osobówką ale po co?
Gdzieś poszła plota że te karty będą wolniejsze w rasteryzacji od poprzedniej serii :D I powiem że jestem w stanie w to uwierzyć, między serią 4 a 5 nie było żadnego postępu, to teraz czas na regres xd
To seria RTX 5XXX tylko zmieniają ukryte cyferki w systemie no i pudełka zrobią nowe.
O i to jest progres, połowa 2027 brzmi nieźle i wówczas zmienię z ciężkim sercem swojego ukochanego 7900xtx.
Tym kartom potrzeba +100% czystej wydajnosci a nie w PT. Rozwoj mocy stoi ( pomijajac serie xx90 ) a rozwija sie tylko DLSS i FG to nie do przyjecia za pieniadza ktorych oni chca za sprzet. I tym sposobem bede siedzial pewno dalej na rtx 3080 bo co za roznica czy DLSS na nim czy na rtx 6xxx , jak nvidia nie klami to AI da sobie rade :P
Ja tu czegoś nie rozumiem. Po co Ci mocniejsze w rasteryzacji GPU do gier bez Ray Tracingu/Path Tracingu? Do tego wystarczy GPU na poziomie GTX, czyli karty sprzed 5 generacji temu...
Raytracing jest po prostu jeszcze jednym z efektów tylko że potrzebuje sprzętowego wsparcia żeby działać
Jak to po co, żeby mieć więcej FPS, większą rozdzielczość, lepsze shadery i efekty, więcej detali, większy zasięg widzenia, albo dowolną kombinacje tych rzeczy.
IMO:
Z punktu widzenia rozwoju grafiki w grach, to wszystko jest - bez sensu, bo nie prowadzi to do fotorealizmu na poziomie CGI.
To tak jakbyś chciał większej rozdzielczości, więcej klocków (detali), większy zasięg widzenia, i dowolne kombinacje tych rzeczy do gry - "Wolfenstein 3D", i chciałbyś, aby nowe GPU pod takie rzeczy robili...
Raytracing jest po prostu jeszcze jednym z efektów tylko że potrzebuje sprzętowego wsparcia żeby działać
A to nie jest prawda. Ray Tracing to uproszczona symulacja rzeczywistej fizyki - prowadząca do fotorealizmu na poziomie CGI. Po RT dostaliśmy Path Tracing (rozwinięcie RT), Ray Reconstuction, RTX Mega Geometry, RTX hair - to wszystko prowadzi do fotorealizmu na poziomie CGI, do którego dąży część twórców twórcy gier, a nie jest "jeszcze jednym z efektów". A do tego wszystkiego potrzebne są rdzenie RT i Tensor, a nie czysta moc w rasteryzacji, bo niemożliwością jest, aby bez rdzeni RT i Tensor renderować takie rzeczy bez całego klastra wielkości szafy - GPU bez takich rdzeni.
Niestety większość ludzi się nie zna na grafice 3D, stad mają naiwne wyobrażenie, że do grafiki bliskiej fotorealizmowi wystarczą: lepsze tekstury, większa rozdzielczość, większy zasięg widzenia, itp. A to tak nie działa.
Naprawdę już nie mogliby dać chociaż tych 24GB w 6080? Karta graficzna za pewnie dobre 6-7k a dalej żydzą na vramie. W niższym segmencie pewnie dalej będą wciskać 8GB, niekończąca się historia
Dla posiadaczy starszych kart graficznych, którzy nie grają z RT i PT to wygląda jak dobra wiadomość. Nie trzeba będzie zmieniać sprzętu.
Ja nie wieżę w te plotki, przekonamy się jak już będzie premiera czy wydajność w RT wzrośnie o 100 procent.
Mam rtx 3060 Ti i mam gleboko w dupie path tracing i inne gowno, ta karta mi w zupelnosci wystarcza i wystarczy jeszcze na dlugi czas widzac jaki zerowy progres jest w grafice w grach
A jak jakis leniwy deweloper ma w dupie optymaliazcje i liczy tylko ze DLSS uciagnie gre aby wyciagnac jakies zenujace 60 fps na karcie za 4k+ to nie wydaje w tedy na taka gre ani grosza bo jest tego niewarta