Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do opinii: Rockstar z GTA 6 pokazuje to, co widać w całej branży. Korporacje coraz mniej przejmują się graczami

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
07.08.2026 11:04
Sepecha
1
4
odpowiedz
Sepecha
3
Legionista

Rzygam już tym GTA, a nawet jeszcze nie zagrałem. I długo nie zagram, bo srokstar potrzyma pececiarzy Bóg wie ile. Najgorsze jest w tym to, że otwierasz lodówkę i masz pięćset artykułów o analizach, doniesieniach, plotkach, możliwych datach premier trailerów, zapowiedzi teaserów, "tego dnia to już na pewno będzie". Nie widzieliśmy nanosekundy gameplay'a, teraz będziemy się trzy tygodnie szykować na wielką premierę zapowiedzi. Wiem, że nie muszę w to klikać i komentować, nie chcę być też wiecznym malkontentem, po prostu mam wrażenie, że w GTA VI mam już spędzone 500 godzin. To wszystko przypomina mi jakiś zbiorowy fever dream albo sceny z Idiokracji.

07.08.2026 11:17
lolmaster
1.1
3
odpowiedz
lolmaster
184
Generał

Sepecha Tylko zadaj sobie jedno pytanie: dlaczego właśnie przy GTA tak jest?

Dlaczego setki portali potrafią przez trzy tygodnie analizować zapowiedź zapowiedzi trailera? Dlaczego każda plotka generuje tysiące komentarzy? Dlaczego inne studia nie mogą po prostu zrobić dokładnie tego samego i wywołać identycznej histerii? Bo nie mogą.
Rockstar przez kilkadziesiąt lat zapracował sobie na pozycję, w której może praktycznie milczeć, wrzucić jeden obrazek albo kilkadziesiąt sekund materiału i pół internetu zaczyna go analizować klatka po klatce. Czy się komuś GTA podoba, czy nie, to nie powstało z niczego.

GTA III, Vice City, San Andreas, GTA IV, GTA V, Red Dead Redemption i RDR2 zbudowały im reputację studia, którego kolejna duża premiera jest wydarzeniem dla całej branży, a nie po prostu kolejną grą w kalendarzu. Do tego GTA V stało się czymś znacznie większym niż zwykła premiera gry - marką funkcjonującą w popkulturze przez ponad dekadę. I właśnie dlatego GTA VI jest traktowane inaczej.

Można mieć serdecznie dość artykułów, przecieków, analiz pikseli i dziesiątego newsa pod tytułem „TRAILER JUŻ ZA CHWILĘ”. Ja to nawet rozumiem. Tylko że to nie Rockstar każe każdemu portalowi pisać 500 artykułów dziennie. Portale to robią, bo ludzie chcą to czytać. Klikają, komentują ( Ty też ), kłócą się, oglądają analizy i generują gigantyczny ruch.
To jest trochę samonapędzająca się maszyna, ale Rockstar dostarczył jej paliwo przez poprzednie 20+ lat.
Najbardziej imponujące jest właśnie to, że nie widzieliśmy nawet normalnego gameplayu, a gra już jest jednym z największych tematów w branży. Większość wydawców wydałaby miliony na kampanię marketingową, żeby osiągnąć ułamek takiego zainteresowania.

Więc można się na to wkurzać, można GTA nie lubić, można uważać cały hype za absurdalny. Ale warto jednocześnie zadać sobie pytanie:

dlaczego żadna inna premiera nie powoduje aż takiego zbiorowego szaleństwa?

Racja
1.2
odpowiedz
Racja
15
Generał

Sepecha Wersja VI na pc wyjdzie po wersji na ps6 w 2028. Nie ma powodów żeby wyszła wcześniej.

1.3
1
odpowiedz
silesius
26
Centurion

Sepecha Ja totalnie nie jestem w stanie zrozumieć czemu akurat ta konkretna gra wywołuje tyle szumu. Będzie ładna, jasne. Co poza tym?

07.08.2026 11:25
T_bone
1.4
4
odpowiedz
T_bone
282
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Sepecha Fever dream polega na tym, że serwis gamingowy/rozrywkowy powinnien miec od 5 do 8 treści o GTA dziennie żeby walczyć z konkurencją i utrzymać pozycje w google, a i tak treści te przyniosą o 60% mniej ruchu niż jedna treść o Pokoleniu Z 🤡.

post wyedytowany przez T_bone 2026-08-07 11:30:10
07.08.2026 11:25
ereboss
😂
1.5
odpowiedz
ereboss
91
Tutejszy troll

lolmaster Twój komentarz świetnie oddaje całą sytuację, sam lepiej bym tego nie ujął. Skutecznie zamyka gębe hejterom, jak i fanbojom xD.

post wyedytowany przez ereboss 2026-08-07 11:26:15
07.08.2026 11:29
Kwiliniosz
2
odpowiedz
Kwiliniosz
85
Generał

bo uważają, że graczy mają już w garści i nic co zrobią, nie wpłynie na sukces gry.

Oj chciałbym, żeby take two srodze się rozczarowało. Było już kilku wydawców, którzy przejechali się ze swoimi grami lekceważąc tą "głośną mniejszość".

07.08.2026 11:32
3
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
boy3
150
Legend

To już chyba można powiedzieć, że GTA 6 to najbardziej przehypowana gierka wszechczasów 😂

A sama gra to będzie nic wybitnego, dadzą duży świat, ładniejszą grafikę, i tyle. Będzie to samo co z 5, tylko fabuła, miasto, przerywniki czyli cutscenki i postacie inne, no ale niektórzy się zesrają ze szczęścia bo będzie ten denny w mojej ocenie tryb multi 😁

post wyedytowany przez boy3 2026-08-07 11:32:36
07.08.2026 11:50
Racja
3.1
odpowiedz
Racja
15
Generał

boy3 Będzie będzie będzie. Oceni się po ograniu.

07.08.2026 11:53
lolmaster
3.2
odpowiedz
lolmaster
184
Generał

boy3 Tylko że właśnie to „dadzą duży świat, ładniejszą grafikę i tyle” brzmi dużo prościej, niż jest w rzeczywistości.
Ja nawet nie próbuję tutaj bronić GTA VI ani twierdzić, że na pewno będzie arcydziełem. Może fabuła będzie średnia i prosta, może część mechanik mnie rozczaruje, może online kompletnie mnie nie interesować. Ale sprowadzanie gier Rockstara do „duży świat + grafika” jest trochę pomijaniem tego, dlaczego te gry są tak trudne do skopiowania.
Bo jeśli zrobienie ogromnego, żywego miasta jest takie banalne, to gdzie są te wszystkie gry, które robią to równie dobrze?

Rockstar zarobił na GTA V absurdalne pieniądze. Każdy duży wydawca widzi te liczby. Gdyby recepta naprawdę brzmiała „zrób duże miasto, wrzuć samochody, NPC i ładną grafikę”, to mielibyśmy dziś pięć konkurencyjnych GTA od Ubisoftu, EA, Microsoftu, Sony czy kogokolwiek innego.A jednak nie mamy.

Problem polega na tym, że otwarty świat to nie tylko jego powierzchnia. To ilość systemów działających jednocześnie, zachowanie NPC, ruch uliczny, animacje, fizyka, reakcje policji, interakcje ze światem, detale otoczenia, dialogi przypadkowych postaci, pogoda, przejścia między misją a swobodną grą, możliwość robienia rzeczy, których twórcy nawet nie przewidzieli, i to wszystko musi działać razem bez sprawiania wrażenia makiety. I właśnie tutaj Rockstar od lat jest w absolutnej czołówce.

RDR2 jest chyba najlepszym przykładem. Można tej gry nie lubić, można uważać ją za wolną i nudną, ale trudno zaprzeczyć, że poziom szczegółowości, animacji i reaktywności świata jest absurdalny. Kilka lat później nadal jest mnóstwo nowych gier AAA, których świat przy nim wygląda jak dekoracja teatralna.

czy hype na GTA VI jest przesadzony? Możliwe, aczkolwiek wydaje mi się, że nie.
czy Rockstar robi „nic wybitnego, tylko większą mapę i lepszą grafikę”? Tu już kompletnie się nie zgadzam.

Bo gdyby osiągnięcie takiego poziomu było łatwe, konkurencja już dawno skopiowałaby ten model - hajs leży przecież na stole.

A jednak od premiery GTA V minęło kopę lat i nadal właściwie czekamy na firmę, która zrobi równie przekonujące współczesne, otwarte miasto.

07.08.2026 11:48
4
odpowiedz
marekk258
6
Legionista

No bo co do zasady, klasyczny gracz to nie jest konkretny gość, big boss, tylko najczęściej to jest zwykła ciota, która ucieka do wirtualnej rzeczywistości przed prawdziwym życiem, które jest dla niego głęboko niesatysfakcjonujące. I jak potem takie duże firmy mają przejmować się opinią takich ludzi, skoro i tak wiedzą, że kupią, bo granie to jest ich lifestyle na który są skazani...

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl