To jest ta gra, która pokazuje jak napisać postacie z serduchem. Przeszedłem ją dwukrotnie od premiery. Zachowałem "core" bycia dobrym dla ekipy, ale podejmowałem najważniejsze wybory inaczej (no może poza tymi związanymi z Visi). Bawiłem się świetnie i szkoda, że już koniec. Ale to jest dobra, treściwa opowieść z prostym, ale wciągającym gameplayem pomiędzy dialogami.
Taki interaktywny serial w stylu troche cyberpunk edge runners. Mnie osobiście znudziła ta gra (walking sim Niezwyciężony bardziej mnie wciągnął) i wolałbym już po prostu gdyby był w 100% takim serialem do obejrzenia.
No fajne nawet.
Humor potrafi byc mocno infantylny (albo sie lubi albo nie) i romanse to nadal glownie fanserwis na poziomie "gra video" (tbh gra bylaby lepsza bez nich, a napewno nic by nie stracila. Zamiast tego mozna by wcisnac wiecej watkow postaci itd...).
Oprocz tego to znakomita visual novela. Postacie daja sie polubic, sa interesujace. Ciekawy setting. VO pierwsza klasa, animacja tez. Calosc jest nawet calkiem dluga.
Visual novele maja stygme ze hentai itd... tymczasem jak gralem w zyciu doslownie w trzy i kazda byla swietnie napisana, ciekawa i nie opierala sie na hehe segz...
Oprocz Dispatch znam te dwie:
https://store.steampowered.com/app/698780/Doki_Doki_Literature_Club/
https://store.steampowered.com/app/1769320/Athanasy/
O pierwszej sporo ludzi slyszlala, druga to mega dobra dystopijno-filozoficzno-surrealistyczna podroz w nieznane. Gra swietnie buduje napiecie i poczucie niepownosci, paranoi i odrealnienia. Do tego ma genialny soundtrack.
Ogolnie polecam.
PS. Napewno po takim sukcesie (gra 6miesieczne prognozy zrobila w 3 tygodnie) pojawia sie nastepne sezony.
Oprocz tego to jest swietny material na cos takiego jak Marvel Midnight Suns. O wiele bardziej pasowalby ten setting.
W minusach "marginalne znaczenie części wyborów, jak to w grach tego typu", nie mam pytań.
Co następne, EA FC w minusach będzie miało "trzeba kopać piłkę, jak to w grach sportowych o piłce nożnej bywa"?