"Jeśli przewidywania Microna się sprawdzą, to humanoidalne roboty będą odpowiadać za ogromną część zapotrzebowania na układy pamięci RAM i NAND."
Detroid: Become Human?
No bo jak ktoś wydaje jak Anthropic w 2025 42 mld dolarów, a zarabia 4mld dolarów, to ciężko na dłuższą metę utrzymać taki model biznesowy. Co prawda Anthropic zapowiada, że jeszcze przewali ponad 500mld, licząc na to, że znajdzie frajerów na finansowanie tego, " bo już blisko AGI". Ale mający takie pieniądze zwykle potrafią liczyć... Po co inwestować w coś, co przez najbliższe kilka lat nie przyniesie zysku, tylko zamierza się zadłużać ?
OpenAI i inni giganci branży też są w podobnej sytuacji. Tylko producenci sprzętu i budujący centra danych mają zyski. Ale wiecznie Nvidia nie będzie pożyczać pieniędzy OpenAI czy Anthropicowi. Już się mówi, że większość firm korzysta z ich usług, to co teraz podniosą 5x ceny, żeby uzyskać finansowanie na te swoje inwestycje ? Już teraz też firmy zaczęły się zastanawiać, czy aby te usługi nie są droższe od ludzi, nie przynosząc przy okazji większego zysku...
Ja w zeszłym tygodniu składałem nowego kompa i zjadłem zęby, ile to kosztowało. Jedynie fakt tego, że mogę teraz grać w świeże tytuły na top ustawieniach sprawia, że mniej boli. Ale przynajmniej mogę oglądać jak pies gra na banjo jadąc na nartach, albo czytać że bogacze i korporacje będą mieli dostęp do humanoidalnych robotów 🙄 od razu czuję się lepiej jako zwykły zjadacz chleba
a więc "rozbijanie" robotów AI na ulicy w celu zdobycia RAM'
"is on the menu, boys"
Normalnie jak piniata 😍