Komentarze do wiadomości: PS6 nie dostanie „czystej” architektury RDNA 5. Branżowy leaker studzi oczekiwania wobec nowej generacji

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
16.02.2026 09:31
Wronski
1
odpowiedz
Wronski
36
Senator

Przy PS5 zrobili oddzielnie CPU i GPU dla lepszej jakosci i wydajnosci gier a w przypadku PS6 wracaja do APU, wogole beka...

16.02.2026 09:48
Salata
1.1
Salata
37
Chorąży

Wronski skad zes wytrząsnał takie rewelacje? CPU i GPU to nadal jeden uklad SoC z wbudowanymi dodatkami. PS6 t tez bedzie SoC czyli APU+sb+NP+RT+dodatkowe moduły.  W pazdzierniku przyznali ze projekt "Amehyst" jest wciąż w "wczesnej fazie", a hardware istnieje tylko w symulacjach, a Cerny mówi o tym jako "bardzo obiecujące" dla konsoli, która ma się pojawić "za kilka lat". Prototypu pewnie jeszcze nie mają. 

Te wszystkie plotki tylko po to aby zbudować widownię. Rzetelności w tym newiele.

16.02.2026 09:46
2
odpowiedz
Sebcza_k
40
Konsul

A kogo to interesuje? Zanim wyjdzie upłyną lata, a i tak nie potrzwebuje nikt tego teraz. 5 wystarcza.

16.02.2026 09:49
3
odpowiedz
1 odpowiedź
id404
2
Legionista

Jesli ps6 to piesn przyszlosci to jeszcze czeka nas refresh ps5 ktore zostanie pewnie ogloszone w tym roku bo obecne modele niebawem moga zaczac dostawac CFW. Podobnie jak w przypadku ps3 wyciekly prywatne klucze obslugiwane na poziomie cpu. A stad juz krotka droga do customowych firmware'ow ktore pozwola "obejsc" pazernosc pajacow z Soyny. Najlepsze jest to ze konsole ktore juz sa na rynku nigdy nie beda mialy patcha bo klucze sa read-only i wymagaja nowego cpu ;) to jest dobry czas na zakup ps5 pro.

16.02.2026 09:51
3.1
Sebcza_k
40
Konsul

Co mi z tego, jak nie będę mógł grać online? Jeszcze mnie stać dać 50 zł za gierkę, czy nawet te 130 na premierę

16.02.2026 09:55
4
odpowiedz
Kuba_3
206
Generał

Przecież takie hybrydy to nic nowego, PS5 Pro to też RDNA2 (nie wiem skąd info że RDNA1) z elementami RDNA4 (upscaling oparty na AI czy lepsza wydajność RT).

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl