Komentarze do wiadomości: Prawie 14 lat produkcji i okrągły miliard na koncie. Chris Roberts mówi o przyszłości Star Citizen i Squadron 42

Forum Gry MMO
Dodaj komentarz
25.05.2026 12:26
1
1
odpowiedz
byczoj
29
Chorąży

Pozostawienie tego licznika dolarów na stronie to chyba jeden z najbardziej genialnych i efektywnych kosztowo zabiegów marketingowych. Co każde 100mln mają darmową reklamę we wszystkich mediach branżowych :D

A to że sama gra przyciąga ludzi (w tym i mnie) nie dziwi. Tak naprawdę ta gra tworzy własny gatunek i nie ma innego analogicznego tytułu (i raczej nie będzie gdyby ten projekt jednak padł).

post wyedytowany przez byczoj 2026-05-25 12:31:20
25.05.2026 12:30
2
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
pawel1812
80
Generał

Mam wrażenie, że kwestie związane z crowdfoundingiem tej gry to trochę nieporozumienie. Odklejeńcy kupujący nieistniejące statki to jedno, ale ta gra ma po prostu dziwny system sprzedaży. Bo model sprzedaży opiera się na tym, że kupujesz statek, a do niego dostajesz grę gratis. I to w sumie jest ciężkie do sklasyfikowania. Bo dzisiaj pewnie przypisalibyśmy temu NFT w grze, a przy tej grze ciągle się twierdzi że to jacyś mityczni inwestorzy crowdfoundingują grę... No te 1mld udało się zebrać głównie dzięki sprzedaży kopii Early Accessu gry tylko w pokrętny sposób.
I ta gra to nie jest SCAM, bo ona ma już jakiś gameplay. Nie wiem czy interesujący, bo nie grałem, ale kupujesz statek i możesz sie bawić...

25.05.2026 12:42
2.1
odpowiedz
CrazyGambler
22
Legionista

pawel1812 Nie dostajesz gry gratis, musisz sobie kupić Star Citizen i Squadron 42 osobno, wyjątkiem jest jeżeli wydasz ponad 1000$ to wtedy masz tylko Star Citizen za free

25.05.2026 13:10
2.2
odpowiedz
PeetBoss
6
Junior

pawel1812 Nie tylko statek jest tu zarobkiem, ale z tego co pamiętam kiedy kupiłem najtańszy statek by sprawdzić gierkę to jeszcze trzeba doliczyć UBEZPIECZENIE, jak kolwiek i co kolwiek to znaczy, bo bhodzi o zniszczenia, że niby masz dbać jakbyś go realnie miał, i zachowywał się tak jakbyś realnie miał go stracić. Ten system był może i od początku, choć dosłownie nie kupowałem go z samego początku. Gra nie dawała w tedy praktycznie niczego po za sprawdzaniem systemu latania w jakimś dziwnym systemie wyznaczonym coś jak tor no i chodzeniem po bazie. Mineło trochę lat i się zastanawiam czy nadal jest ten durny system z ubezpieczeniem, bo jeśli tak to tylko niewielka garstka bogaczy będzie nadal sponsorować tą utopijną grę.

Forum Forum Gry MMO
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl