Komentarze do wiadomości: Poważne tarapaty wydawcy Styxa, GreedFalla i Test Drive. Nacon składa wniosek o ogłoszenie upadłości

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
25.02.2026 12:14
YaGo
1
odpowiedz
YaGo
4
Legionista

smutne

25.02.2026 12:23
Kwisatz_Haderach
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

Kurde nie spodziawalem sie ze moj komentarz tutaj tak ladnie i szybko sie "zestarzeje". ;)

https://www.gry-online.pl/forum/komentarz-recenzja-styx-blades-of-greed-charakterny-goblin-powrac/z8101855d#post0-16877212

rzezimieszek i jutubowa smietanka bedzie niepocieszona. Smuteczek.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-02-25 12:24:56
25.02.2026 14:56
rextrex
2.1
3
rextrex
16
Chorąży

Kwisatz_Haderach Trochę dziwne podejście. Porównywać w sumie małe studio do molocha jakim jest Ubi, będące i tak zależnym od innego bytu (nie jak Ubi, które samo jest jedenym z tych wielkich wydawców). Bardzo szybko wydajesz wyrok na "porażkę" Styxa, ale przy ACS pewnie było "nie, to dopiero pół roku sprzedaży, nie wyciągajmy pochopnych wniosków, miliony "zaangażowanych" graczy robi swoje, hejterzy atakują" i dalsze sranie w bańkę. Nie chce mi się tego robić, ale można by porównać budżety obu gier, oczekiwania graczy (oczekiwania WYDAWCY!), "jakość" marki, ile straty na każde ileś tam zainwestowanych dolarków. Poza tym, ciekawe ile państwowego dofinansowania przytulił Ubi przez lata (że jeszcze się trzyma), a ile Cyanide? Do tego należy dołożyć fakt, że ok, może i Cyanide coś wtopił (tego akurat nie wiem, bo nie sprawdzam), ale Ubi wtopiło przez lata MILIARDY straty na wartości firmy, i pozarzynał własne marki! To jest dopiero sukces :)
PS Swoją drogą, ten Kiszak, to dla Was - szaleńców tropiących "hejt" - to jakieś straszne nemezis musi być :) Nie oglądam Kiszaka, nie wiedziałem nawet że ktoś taki jest, ale przez te wasze rozpaczliwe krzyki - "Kiszak to, Kiszak tamto, Prawicowiec, Hejter, Antysemita, Kosmita..." - aż kilka miesięcy temu sprawdziłem "o co kaman". Dzięki temu forumowemu wyciu, dowiedziałem się o jego istnieniu. Dalej go nie oglądam, ale wiem, że ktoś taki jest - wcześniej nie wiedziałem :)

25.02.2026 13:08
Drenz
3
odpowiedz
Drenz
41
Senator

Lipa. Mają wydać dwie gry w klimatach Cthulhu z czego jedna mnie interesuje.
Co do Styxa to ceną zniechęcili graczy tym bardziej, że w okolicach tego ogłoszenia wypuścili demo, które nie było jakieś ok. Czyli jest opcja, że będą "wyprzedawać" swoje tytuły. Oby też nie odbiło to się na samych studiach typu Cyanide, Spiders dla których kasa z Nacon było konieczną kroplówką...

25.02.2026 13:26
Fyrdraka
4
odpowiedz
5 odpowiedzi
Fyrdraka
12
Konsul

To chyba nie jest dobry wydawca... pamiętam jak Frogwares się z nimi sądzili i wygrali w związku z Sinking City. Spidersi też słabiutko sobie radzą pod ich skrzydłami, pytanie czy to tylko ich wina była czy też Nacon tak "zarządzał". Cyanide będę zawsze cenił za pierwsze Styxy, bardzo lubię te gry ale teraz znów coś poszło nie tak... oby ich sprzedali a nie zamykali.

post wyedytowany przez Fyrdraka 2026-02-25 15:03:47
25.02.2026 13:55
RoyPremium
4.1
RoyPremium
31
Konsul

Fyrdraka Frogwares to się pruje do wszystkich, bo chciał mieć pełną niezależność, ale nie chcieli za licencje płacić. Z Focusem też się pogryźli o prawa do Sherlocka. 

A ze Spiders to raczej wina Naconu akurat. To że wczesny dostęp musiał być jasno wskazuje na za małą ilość środków finansowych wpakowane w projekt. No i zmiana walki na turową, tragedia. Choć oczywiście siłą nie mogli zmusić Spiders od odejścia z Focusa, więc Spiders też są sobie winni.

25.02.2026 14:02
Fyrdraka
4.2
1
Fyrdraka
12
Konsul

Może i się prują ale jakoś zawsze bliżej mi do małego studia pasjonatów niż do korpo. Poza tym wygrali z Naconem, także coś było na rzeczy.

https://www.pcgamer.com/the-sinking-city-legal-battle-ends-with-victory-for-frogwares-new-version-of-the-game-coming-soon/

25.02.2026 14:47
kalevatar
4.3
2
kalevatar
52
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

Przy współpracy z Focusem każda kolejna gra Spidersów pokazywała, że studio się rozwijało - a po sprzedaniu się Naconowi mamy niestety równię pochyłą; jakiś Steelrising, który wygląda po prostu na chamską próbę podczepienia się pod modę na soulslike'i, kompletnie nieudany start wczesnego dostępu GF2... może i ta decyzja o pójściu do Nacona pomogła im finansowo utrzymać się na powierzchni, ale kreatywnie okazała się strzałem w kolano.

25.02.2026 16:51
RoyPremium
4.4
RoyPremium
31
Konsul

Fyrdraka Nacon faktycznie słabo się zachował wrzucając piracką wersję Sinking City na Steama, także tam on zawalił. A Frogwares niezależnie ilu ma pracowników to wciąż jest skrajnie zachłanne, bo płatne dlc do dwóch ostatnich Sherlocków są skandalicznie drogie.

25.02.2026 17:59
Dead Men
4.5
Dead Men
196
Senator

Fyrdraka pomyliłeś ich z Focusem.

25.02.2026 13:52
RoyPremium
5
odpowiedz
1 odpowiedź
RoyPremium
31
Konsul

Szkoda, bo bardzo fajne gry w zeszłym roku wydali. Robocop i Hell is Us były świetne.

25.02.2026 22:50
Herr Pietrus
5.1
Herr Pietrus
242
Jestę Grifterę

Robocop tak, ale Hell is Us... no tak średnio, bym powiedział.
Niestety popłynęli na wielu wielu innych inwestycjach i niespełnionych obietnicach.

25.02.2026 14:12
6
odpowiedz
3 odpowiedzi
MH-Kage
25
Pretorianin

To dlatego od jakiegoś czasu nie ma żadnych Styxów na wyprzedażach, na ps store. Szkoda, chciałbym sobie jeszcze kupić Master of Shadows, którego nie mam. Mam nadzieje że bankructwo wydawcy nie będzie się wiązać z tym że te gry przepadną.

25.02.2026 14:19
6.1
2
WindMorro
14
Pretorianin

MH-Kage nie sądzę, aby to był powód. Niedawno 2 Styxy były za free na Epicu

25.02.2026 15:37
6.2
aleksanderz
24
Legionista

MH-Kage Nie kupuj styxa na ps store. Działa jak gówno, a loadingi są tak długie że można się pochlastać. Tylko na pc, tam równiez cały czas są promocje na styxa, jak nie steam to gog.

25.02.2026 16:00
6.3
MH-Kage
25
Pretorianin
Image

WindMorro czasem sie tak zdarza że gry są na dużej promocji, albo rozdawane za darmo, przed usunięciem gier z sprzedaży. Było tak np. z Avengersami. Nie mówie, że tak musi być w tym przypadku, ale to po prostu jeszcze o niczym nie świadczy.

aleksanderz Mam wersje z Goga, ale chciałbym mieć także na konsole , gdzie gra mi się wygodniej i mam tam Shards of Darkness.
A raczej na PS5 nie będzie tych problemów które wymieniłeś. No, poza 30 fps. Ale w skradance nie będzie to przeszkadzać.

Tak wygląda historia cen na ps store, tej gry. Od ponad roku nagle przestali dawać ją na wyprzedaże. Shards of Datkness także. Dziwne

post wyedytowany przez MH-Kage 2026-02-25 16:08:01
Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl