W teorii to każdą grę Bioware idzie tu dać, bo niby twórcy daja możliwość grania złymi dupkami.
No nie, w większości masz do wyboru granie bohaterem lub granie opryskliwym bohaterem. Czego nie zrobisz to taki Shapard zawsze będzie tą/tym dobrym/ą, różnica jest tylko taka, że w jednej formie będzie cukierkowo dobry/a a w drugiej wersją bardziej cyniczną i opryskliwą siebie.
Tiaaaaaa, w teorii, jak napisałem. Shepard w dwójce spokojnie może doprowadzić do śmierci wszystkich, w trójce może pozwolić żniwiarzom na swoją robotę.
W Jade Empire idzie zrobić dupka, który przejmuje władzę.
Vampire: The Masquerade – Bloodlines w sumie można się ograniczyć do żywienia szczurami, nie wiem czy to się liczy.
Starałem się nie dodawać RPG-ów jak leci, bo w większości możesz popełniać jakieś złe akcje, ale zwykle jest to bardzo miałkie, niesławne "stupid evil". Nawet pierwszy KotOR głównie do tego się sprowadza, ale tam jednak przejście po ciemnej stronie mocy jest dość specyficzne, są 3 mistrzowskie momenty, gdy zła postać może manipulować sytuacją. Tormenta dodałem np. przez wzgląd na przeszłość Bezimiennego, a nie opcje, jakie dostaje gracz podczas podróży przez sfery.
Biorąc pod uwagę zakończenia to dużo gier można dodać. Dark Force II Jedi Knight - Mysterious of the Sith, bo Kyle może przejść na ciemną stronę, albo Jedi Academy, gdzie Jaden też może przejść na ciemną stronę itp.
A co do innych propozycji - może Mouthwashing? Cult of the Lamb?
Dodałem sugestie. Jak ktoś uważa, że coś jeszcze powinno trafić na listę, to piszcie śmiało. Pomyślałem, że to po prostu ciekawy pomysł na taką składankę.
HAZE. :P
i
spoiler start
Silent Hill 2
spoiler stop
Fajna toplista, aczkolwiek dyskusyjna, czy na przykład w takich grach jak Planescape: Torment można być jednoznacznie złym? Podobnie jak w pierwszych Baldurach, świat nie wybacza nam złych zachowań, gra staje się praktycznie niegrywalna.
No dlatego większości RPG nie dodawałem, mimo że można w nich grać złą postacią.
Torment to specjalny przypadek, bo Bezimienny ma konkretną przeszłość i spotyka się wielu ludzi (i nie tylko), którzy marnie skończyli z jego powodu, bo traktował ich jak narzędzia i spowodował mnóstwo cierpienia. Przed utratą pamięci był w sumie villainem.
Dwa pierwsze Fallouty dają z kolei dużo swobody i złe działania mają dość szerokie spektrum możliwości. Ogólnie jakiekolwiek RPG na tej liście mają albo fabularne uzasadnienie bycia złolem, albo budują dostatecznie odmienne doświadczenie w stosunku do dobrych postaci (lisz i rój w WotR, sithowie w KotORach, sługa króla cieni w NWN2, pożeracz dusz w Masce Zdrajcy itp.).
Do listy pasuje chociażby Undertale, Party Hard 1/2, Destroy All Humans 1/2 i War for the Overworld.
Natomiast umieszczenie na liście
spoiler start
Spec Ops: The Line
spoiler stop
to moim zdaniem spoiler.
to moim zdaniem spoiler
Nah, ludziom w dupach się poprzewracało od wyczulenia na spoilery. Nawet cokolwiek bez większego znaczenia dla przebiegu historii podane bez najmniejszego kontekstu, przez co jest niemożliwe do zrozumienia i "zakumania bazy" przez kogoś, kto z dziełem nie miał kontaktu, potrafi wywołać ból dupy - mówię tak ogólnie, a nie w kontekście tej konkretnej gry.