Sytuacja obije się na wszystkich bo bez ramu nie ma kupna procka, płyty głównej, karty graficznej itd wszystko jest ze sobą powiązane.
Dla tych co już mają nadejdą lepsze czasy optymalizacji gier. Nikt nie będzie brnął żeby gry brały więcej niż 16 GB.

Tego nie da się już powstrzymać kiedy silniki gier już wymagają więcej.
2000 zł za 2x32 GB to sensacja w bogatej Japonii?
U nas nowa w Media Expert 3000 zł.
2x32 GB
Panike tylko nakręcacie tymi newsami, przez co ceny dalej rosną. Po świętach pewnie będą ostre spadki
Nie będzie. Można zaklinać rzeczywistość, ale nic z tego nie będzie. Z kartami przy kopaniu też nie trwało to krótką chwilę.
Po świętach to raczej będą ostre wzrosty, bo wiele firm będzie miało budżety na kolejny rok i zacznie się masowe kupowanie.
Idealny moment na nowego gracza co pójdzie w sprzedaż konsumencką, gorzej tylko z wykonaniem bo skądś muszą brać "części" do ramu.
Dlatego ja ignoruje komentarze typu: po co ci tyle RAMu, i zawsze kupuję więcej na zapas
Pewnie wychodzi z założenia, że lepiej wydać kasę i coś mieć, niż czegoś nie mieć, mimo że i tak tego nigdy nie wykorzysta. To kupowanie "na zapas" to ogólnie idiotyzm, bo koniec końców i tak okazuje się, że prędzej się wymieni dany podzespołów na całkowicie nowy i szybszy, niż zacznie się korzystać z tego co się kiedyś tam kupiło "na zapas" XD
Zależy ile lat chcesz trzymać sprzęt.
Gdyby nie te podwyżki to w cenie MB był 64 GB na wiele lat.
Poprzednia MB służyła mi spokojnie 8 lat
Bo nigdy nie wiadomo czy się nie przyda też mam kilka kości różnych , nawet ddr2 8gb w szufladzie leży hehe. W zeszłym roku naprawiałem starszej osobie komputer i wyobraź sobie przydała mi się kość 2gb sdram (ddr1). Dodatkowo z 3 płyty główne , z 4 karty grafiki , już nie wspomne o pudełku dysków hdd, zapasowe myszki , klawiatury itd. Całe okablowanie starego i nowego typy , dwa zasilacze jeden 350w jeden 1000 w. Kilka procesorów łącznie z pentium 2. Nie pytaj dlaczego. Poprostu nie raz w ciąglu 20 lat mi się to przydało. Znam osoby które mają komputery z celeron 333 więc...
32GB już obecnie jest standardem sporo gier wykorzystuje już 13-17GB ram i warto mieć zapas.
32GB już obecnie jest standardem sporo gier wykorzystuje już 13-17GB ram i warto mieć zapas.
Żadna gra tyle nie wykorzystuje, jak masz dziesiątki otwartych aplikacji typu jakieś discordy, przeglądarki itp. oprócz samej gry to się nie dziw, że tyle potrzebujesz.
https://www.purepc.pl/ile-pamieci-ram-do-gier-test-recenzja-opinia-wydajnosc
Kupowałem za 1100 dwa tygodnie Teraz już 1500 . Do końca roku pewnie walnie 2000. Ja przepłaciłem powiedzmy te 500 zł, ale już musiałem. Teraz bym kompa już nie składał. Normalnie wybrałbym pewnie konsolę teraz. Ale nooo każdą kupioną grę, czy otrzymaną za free musiałbym znowu kupić(wypożyczyć)
No cóż, sam troszkę sobie żartowałem z panikarzy, ale trzeba się było przeprosić z rzeczywistością - udało mi się upolować 32GB DDR5 za 1100 zł i powoli robię przymusowy upgrade, i tak zaplanowany na nieodległą przyszłość. W przeciwnym wypadku realizacja tego planu mogłaby się znacznie odsunąć w czasie, a to oznaczałoby już spory problem i duży dyskomfort, bo mój PC swoje lata ma...
RAM, który kupiłem, lata teraz w cenie od 2200 zł w górę... Obyś żył w ciekawych czasach.
Tu to lepiej wygląda i taniej jak w PL https://www.overclockers.co.uk/kingston-fury-beast-rgb-32gb-2x16gb-ddr4-pc4-25600c16-3200mhz-dual-channe-mem-kng-06225.html
lub dla porównania https://www.overclockers.co.uk/trident-z5-rgb-xmp-32gb-2x16gb-ddr5-pc5-51200c32-6400mhz-dual-channel-kit-mem-gsk-01368.html
Mamy już u nas 2000 zł za 32 GB. Dochodzimy do ściany i braków w sklepach.
Brawa na stojąco za postęp!
https://www.purepc.pl/pamiec-ram-ceny-dostepnosc-amazon-samsung-sk-hynix-openai-ai
Sytuacja może mocno dotknąć także dyski. Właśnie pojawiły się przecieki, że Samsung może zrezygnować z produkcji nośników SSD SATA. Jest szansa, że sytuacja unormuje się dopiero w 2027 roku.
Via Tenor
Nie ma już opcji by kiedykolwiek ceny wrociły do cen pierwotnych. Nawet gdyby były obniżki ceny, to już będzie i tak różnica kilku stówek niestety. I tak jest z wieloma produktami które ceny już nie będą "normalne", a mogły by być. I to jest wykorzystywanie sytuacji i klienta przez naciąganie wartości produktu i "zamieszania", jakie było chwilowo na rynku.
Ktoś ładnie nakręcił że brakuje ramu i będzie brakować.
Z pewnego źródła wiem że niektóre sklepy, dostawcy, jeszcze mają tysiace sztuk na stanie a i tak wywindowali ceny podwojnie a nawet potrójnie.
Niech ta bańka pęknie i się im wszystkim odbije i mieli przez to nauczke.
Ciekawe ile teraz osób będzie chciało składać komputery czy je modernizować. To odbije się na calej branży niestety. Zatka, przytka wszystkich.
Trzeba poczekać na lepsze czasy, rok może dwa, coś się zmieni. Oby nie na gorsze :))
Jeśli produkt będzie dostępny nawet kilka razy drożej to niewiele się zmieni, raczej nic. Branże i tak utrzymuje najbogatsza grupa.
Zerknijmy np na Koreę Południową, tam ostatnio przepychali się i walczyli o telefony o wartości 10 tys zł. A do tego akcesoria...
Ram za 500$ ? To problem m.in Europy Wschodniej ale nie całej
kupiłem rok temu 32 gb za 350 zł, teraz 800.
A koledze akurat zepsuł się teraz ram
Pod koniec roku w grudniu udalo mi sie upolować kosci ram ddr4 do pc stacjonarnego 4x32gb. Jedna kość w cenie 230zl. Sa to kości ram firmy x-star shark oparte na hynix.
To co teraz sie dzieje to podbijanie cen przez producentów a nie przez AI!
Podobno spadki moze ale to moze beds ale w wrześniu 2026 roku lub za dwa lata. Wiec nie spodziewajcie sie szybkich spadków cen.
Po nowym roku maja podrożeć wszystkie dyski twarde ssd, m.2, jak i talerzowe. Druga sprawa firma sygate zamyka kram z produkcja dyskow po nowym roku 2026. Od niej sie zaczna wzrosty cen. Potem Samsung, wd, i tak dalej.
I pewnie ceny ram już nie wrócą nigdy do normalności tak samo jak było z kartami graficznymi. W czasie bumu na krypto ceny wystrzeliły w górę, a potem TROCHĘ spadły i właściwie tak już zostało. Karty z nisko-średniego segmentu kosztują już od dawna 400-600zł więcej niż kiedyś. Pewnie za 2-3 lata ceny ram ustabilizuję się na poziomie 700-900zł (zamiast 300-400zł) za 32GB i tak już zostanie.
I właśnie przez to wydaje się że takie akcje są przeprowadzane celowo albo ktoś z tego korzysta. Wywindować ceny ile tylko się da i potem opuścić ale nie do cen takich jak przed podwyżkami żeby ludziom wydawało się że jest taniej niż było.
Spokojnie ludzie i tak kupią, tak samo jak kupują nowego szambo call of duty nawet jak jest za 100 dolarów.
Oczywiście już wyprzedane jak można było się tego spodziewać. Nawet jak ktoś sprzedaje za taką samą cenę co RAMy tylko że używane to i tak ktoś niedługo to kupi bo za chwile nowe wskoczą do góry.