Z całym szacunkiem do Rozenka za jego wkład i talent, moim zdaniem on po prostu nie byłby w stanie udźwignąć kolejnej, dużej gry jako główny bohater. Nawet w tym nagraniu słychać, że Geralta, którego znaliśmy, już nie ma, a on z zauważalnym wysiłkiem próbuje naśladować dawny ton i sposób artykulacji, co wychodzi mu to dość różnie, raz lepiej raz gorzej. Przeczuwam, że w przyszłości czeka nas wymiana głosu Geralta (np. przy okazji remake'u W1).
To samo zresztą jest z Mikołajczakiem w G1R, w którym wypadł nierówno, a jego Brencis w Dawnwalkerze nagle daje rade.
https://www.youtube.com/watch?v=Ythtse0cxyc
Miejmy nadzieję. Może to kwestia gorszego dnia, może reżyser dźwięku się nie popisał albo post-produkcja zawaliła.
Ja jestem zadowolony z tej próbki głosu. Wiadomo że co było to już nie wróci.
Tak samo narzekali pewni fani Gothica w Gothic Remake że Bezimienny czy Xardas nie brzmią tak samo jak 20 lat temu. Wy też młodsi już nie jesteście.
Pan Rozenek miał udar
I dokładnie o to mi chodziło. Bardzo mnie cieszy jego powrót do względnego zdrowia i dalszej pracy zawodowej, ale nie ma co udawać, że na tym konkretnym nagraniu brzmi tak jak dawniej, czy nawet po prostu dobrze. Ja sobie nie wyobrażam gry na 100 godzin z takim Geraltem i podejrzewam, że większość ludzi również miałaby z tym problem. Są tacy aktorzy, którzy mimo upływu lat brzmią niemal identycznie jak dawniej, więc zawsze słucha się ich z przyjemnością (Mikołajczak, Bauman, Odyja, Zbrojewicz, Szczesny, Bąk, Kopczyński, Wituch, Nikiel). No a tutaj takie zrządzenie losu, pech chciał, że padło akurat na Rozenka (choć mogło być gorzej, bo kilku odtwórców ważnych ról z Wiedźmina już odeszło, dosłownie kilka dni temu straciliśmy Regisa, czyli Jana Frycza).
No, no.. rok 2027 będzie całkiem ciekawy. Pan Rozenek świetnie wypadł. Jedyny prawilny Geralt, to tylko z głosem pana Jacka. 👍
Mi chwile zajelo by sie przyzwyczaic do glosu Jacka Rozenka, ale ja wczesniej przesluchalem wszystkie audiobooki fonopolis, gdzie Geralt miał głos ś.p. Krzysztofa Banaszyka. Chwała p. Rozoenkowi, że mu sie chciało i poświecił czas na nagrania.
Ciezko wymagać od fanowskiej produkcji reżyserii dzwięku na poziomie CDPR. Przestancie marudzić jak stare dziady.