Ciekawe gdzie to wszystko nas zaprowadzi? Coraz niższy wskaźnik urodzeń, a u nastolatków coraz niższe umiejętności socjalne.
Z mojej perspektywy odręczne pismo większości ludzi, które czytałem, zawsze były nie do odczytania (a im starszy osobnik, tym trudniejszy był do rozszyfrowania), więc jak dla mnie gorzej nie będzie. Najwyżej będą pisać drukowanymi literami, co jest znacznie czytelniejsze, niż kursywa. Sam tak piszę - nie dlatego, że nie umiem inaczej, tylko dlatego, żeby adresat danej wiadomości na 100% nie miał problemów z rozczytaniem.
Ja mam odwrotne doświadczenia. Większość starszych ludzi wyraźniej pisze a młodsi odwrotnie. Niby da się odczytać, ale estetyki w tym nie ma żadnej. Nie wiem jak teraz,ale dawniej były zajęcia z pisma technicznego, które miało duży wpływ na pismo w ogóle. Dotyczy to w dużej mierze płci męskiej. U kobiet dużych różnic nie ma, choć częściej spotykałem się z brzydkim pismem u młodej dziewczyny niż starszej pani.
Niby da się odczytać, ale estetyki w tym nie ma żadnej. Nie wiem jak teraz,ale dawniej były zajęcia z pisma technicznego, które miało duży wpływ na pismo w ogóle.
Częściowo za tę umiejętność odpowiedzialna była wczesnoszkolna nauka kaligrafii. Później przekształcało się to w nawyk pod surowym wzrokiem belfra.
Niby śmieszą takie filmiki, ale zarazem i przerażają. ;-)
https://youtube.com/shorts/zBu00iGXXpw?si=TpwqB5QgCEqVhJBk
Jakieś piętnaście lat temu w szkołach nawet uczono niewyraźnego pisania, dyktando było tak szybko czytane że poprawne i czytelne pismo było wręcz niemożliwe, część wyrazów nawet trzeba było pomijać więc niewyraźne pismo dzisiaj to właściwie nic nowego. Jak się edukacja nie zmieni to lepiej nie będzie.
Nie zgodzę się. Czytano normalnym tempem. Zresztą za niewyraźne pismo na dyktandzie ocena leciała automatycznie w dół.
Matematyka też była za trudna czy ty za słaby?
Co się dziwić jak się okazuje, że obecnie w szkołach nie bierze się dzeci do odpowiedzi, żeby ich nie denerwować!
To widać w hejterskich wpisach na forach społecznościowych.Wydukane z małej litery, bez interpunkcji wulgarne słowa.