Tego wydawcę powinno się omijać jak najdalej. Kilkanaście lat temu rozdawali dziesiątki tysięcy kluczy w różnych rozdawnictwach, a jak te klucze pojawiały się w keyshopach, to wycofywali je, a później oskarżyli G2A o handel tymi kluczami (to jest ta akcja, o której wrzucił link w poście; nie stracili tam ani centa, a pewnie jeszcze zarobili za ponownie sprzedane klucze). Teraz nie zablokowali regionalnie kluczy i wycofują legalnie zakupione klucze, bo według nich sprzedali je za tanio, chociaż sami te ceny ustalili. Dostali kasę za legalnie kupione klucze, a teraz chcą, żeby ludzie kupili tę grę ponownie i ponownie za nią zapłacili. Żałosna firma 😡
Lepiej unikać gier tego wydawcy, skoro nawet legalne klucze region free są anulowane.
Dlaczego to ja miałbym się kontaktować ze sprzedawcą skoro TO WY unieważniliście klucz? Ogólnie tinyBuild w formie jak zawsze.
co to za pierd*****e? Jak sprzedaje grę oficjalnie na steamie w regionie, który jest tańszy niż np. strefa usd/euro/uk to też liczy to jako strata?
Lepiej unikać gier tego wydawcy, skoro nawet legalne klucze region free są anulowane.
Aha a gracze przed zakupem mają wykonać śledztwo i zatrudnić prawników aby ci sprawdzili czy klucze oby na pewno trafiły do sprzedawcy w taki sposób jaki planował wydawca / producent.
Jak jest taki mądry to niech sprzedaje przez steam tylko i nie generuje innych kluczy które później anuluje. Koniec końców jedynymi tutaj poszkodowanymi będą gracze - ani sprzedawca ani producent na tym nic nie stracą.
Jak jest taki mądry to niech sprzedaje przez steam tylko i nie generuje innych kluczy które później anuluje.
A potem będzie jak przy Sony, że można kupować tylko w jednym miejscu XD
Klucze są w tanie bo albo były sprzedawane w bundlach, albo nie mają region lock'a i można je aktywować bez problemu w innych regionach.
Producent czy wydawca i tak dostaje kasę za klucze w takich scenariuszach a ilosc kupionych za kradzione karty jest minimalna.
Zresztą okazuje się jeśli wejdziecie na 'dawniej tweetera' że z tych kilkuset zablokowanych kluczy duża część była kupiona legalnie na GMG.
Poza tym raz przypisanego klucza do konta nie można anulować. Mogą co najwyżej ustalić twoje dane konta steam i cię pozwać, ale to tylko w teorii
Poza tym polecam obejrzeć i zobaczyć co sam twórca gier mówi w tym temacie: https://www.youtube.com/watch?v=zLJkg_B3gyY
Też czasami korzystam z torrent na próbę. Z torrent bywa że dowiem się o premierze mało znanej gierki.
Zawsze i tak kupuje klucz.
Napisał przecież o zakupie. Wspierajmy na ile możemy producentów, pomimo przyzwolenia na wersje free
Aż tak to nie, ale niestety, część odpowiedzialności zawsze jest po streonie kupującego, niezależnie od towaru. Jeśli kupisz kradziony samochód, telefon czy jakikolwiek inny towar, a policja ten towar namierzy - odbiorą ci go bez żadnej rekompensaty. I jedyne, co ci pozostaje, to dochodzenie zwrotu / odszkodowania od sprzedawcy (nie producenta) w postępowaniu cywilnym. Więc tak, zawsze, dla własnego dobra - powinieneś brać pod uwagę od kogo kupujesz. I czy, gdy coś się spieprzy, będziesz w stanie zarządać zwrotu / naprawy.
To mała rada … jak dla ciebie za drogo to nie kupuj w ogóle.
To nie rada tylko frazes. Jeden samolot do DCS kosztuje więcej niż ta cała gra i to licząc cenę bez promocji. W byle gowno nie gram a oceniłem tylko podejście wydawcy / producenta.
Pokaż mi jeden przykład gdzie green man gaming miało zarzuty o sprzedawanie „lewych” kluczy? 90% gier kupiłem jako klucze i nigdy nie miałem problemu.
raz przypisanego klucza do konta nie można anulować.
Jesteś w błędzie gdyż aktywowany na steam klucz może zostać dezaktywowany przez wydawcę gry.
W takiej sytuacji gra lub dodatek zostaje automatycznie usunięta z konta użytkownika a w profilu pojawia się komunikat o wycofaniu kodu produktu w tłumaczeniu na polski:
Steam Support / Revoked CD Keys
https://help.steampowered.com/en/faqs/view/029B-6D58-6EE6-1D7A
Tego wydawcę powinno się omijać jak najdalej. Kilkanaście lat temu rozdawali dziesiątki tysięcy kluczy w różnych rozdawnictwach, a jak te klucze pojawiały się w keyshopach, to wycofywali je, a później oskarżyli G2A o handel tymi kluczami (to jest ta akcja, o której wrzucił link w poście; nie stracili tam ani centa, a pewnie jeszcze zarobili za ponownie sprzedane klucze). Teraz nie zablokowali regionalnie kluczy i wycofują legalnie zakupione klucze, bo według nich sprzedali je za tanio, chociaż sami te ceny ustalili. Dostali kasę za legalnie kupione klucze, a teraz chcą, żeby ludzie kupili tę grę ponownie i ponownie za nią zapłacili. Żałosna firma 😡
Dlaczego to ja miałbym się kontaktować ze sprzedawcą skoro TO WY unieważniliście klucz? Ogólnie tinyBuild w formie jak zawsze.
Klucze Steam standardowo sprzedaje się jako kod do aktywacji, tutaj nic się nie zmieniło. To na Epica (zdecydowana większość) i GOGa (spora część) (oraz chyba na EA, ale tam bardzo dawno nie kupowałem ani nie aktywowałem gier) sprzedaje się "klucze", które wymagają na stronie sklepu zalogowania się na konto Epic/GOG(/EA) i gra jest aktywowana bezpośrednio na koncie, bez możliwości odsprzedaży i bez żadnego klucza widocznego przez kupującego.
Co do blokowania kluczy "przeznaczonych do innych celów niż odsprzedaż", to wydawca powinien sam siebie pilnować i nie rozdawać kluczy byle gdzie (co tinyBuild często robiło w przeszłości w masowych rozdawnictwach) i każdemu, kto o niego poprosi. A wydania pudełkowe to już przesada z Twojej strony, bo takie wydania są przecież przeznaczone na odsprzedaż (to sklep kupuje pudełko z kodem od wydawcy i go sprzedaje), a nawet w takim przypadku wydawcy i tak potrafili blokować gry (jak chociażby akcja z Deponią z 2023 roku).
Zmieniło już kilka lat temu. Nie kupisz klucza, możesz tylko dodać do konta albo kupić jako prezent dodawany bezpośrednio do czyjegoś konta. Wydawca może wygenerować klucze, np. dla wydań pudełkowych, albo by sprzedawać na swojej stronie lub przeza jakiegoś partnera.
W tym wypadku ten partner złamał warunki współpracy i wypuścił klucze do sprzedaży poza dozwolonym kanałem. Więc wydawca zerwał umowę z tym partnerem i wyłączył klucze.
Przeczytaj post i komentarz przezesa tinyBuild z artykułu: sam przyznaje, że te klucze pochodziły z regionów
Nie, nic takiego nie pisał. Napisał tylko, że klucze wyciekły u partnera i zerwali z nim współpracę.
wycofuje legalnie kupione kluczeKupione legalnie od złodzieja. Wiesz, że jak kupisz kradzione przedmioty, to policja może je zarekwirować bez żadnych zwrotów? I wtedy jedyne, co ci pozostaje, to dochodzenie odszkodowania na drodze sądowej od tego, kto ci to sprzedał.

Słowa prezesa tinyBuild Games wrzucam jako obrazek, przyznał wprost to, co napisałem wcześniej. Tutaj nie było żadnego partnera pośredniczącego w handlu, klucze były w pełni legalnie kupione i w pełni legalnie odsprzedawane, a z tym fragmentem ze złodziejem i policją to odleciałeś na całego, bo tutaj nie ma takiej sytuacji.
Co do postu wydawcy - przyznaję rację i zwracam honor. Niestety tego fragmentu nie widać w artykule, a ostatni akapit nie jest widoczny bez konta na wallu wydawcy jeśli się nie posiada konta twitter
co to za pierd*****e? Jak sprzedaje grę oficjalnie na steamie w regionie, który jest tańszy niż np. strefa usd/euro/uk to też liczy to jako strata?
Dobrodziejstwa dystrybucji cyfrowej, kupiłeś grę i cyk, już nie masz gry, bo wydawca miał taki kaprys.
No to w takim razie po co w ogóle dawali zewnętrzne klucze? Na szczęście mam kilka ich gierek i chyba wszystkie z kluczykowni i żadna nie znikła. Wychodzę z założenia żę wina jest po ich stronie, dawali klucze zewnętrznym sklepom bez blokad to winić powinni siebie albo ewentualnie sklep który sprzedał te klucze osobom które je odsprzedały drożej.
No i dokładnie to zrobili. Wprowadzili blokady, obwinili partnera, zerwali z nim umowę, dezaktywowali klucze. O co masz pretensje?
Sprzedali 300 tys sztuk w tydzien a cebula go zabolala bo 650 osob kupilo gre w kluczykowniach? Slaby gosc.
A pytanie do autora produkcji - skad sa te klucze??? No wlasnie, od ciebie. Sam je wygenerowales o rozdales (innej opcji nie ma - klucze do gier moga wygenerowac TYLKO I WYLACZNIE producenci) a teraz uniewazniasz klucze? Jakis streamer od ciebie wyciagnal a teraz placz
Powiem tak. Rozumiem ludzi, kupujących gry AAA, które rzeczywiście są z dużą różnicą cenową.
Ale ta gra kosztuje na Steamie 40 złotych obecnie. Mi osobiście, było by głupio kupić to z jakiejś kluczykowni za 10 złotych taniej
Czytałem, że kupowanie kluczy prosto z nieodpowiednie źródło sprawi, że twórcy gier będą płacić więcej i oberwą za to. Zwykły piractwo to naprawdę psikus przy tym.
Współczuję twórcy gier, że nie mają lekko.
Ale się zleciało płaczków. Więcej kupowania na G2A i innych keyshopach, i pisania, że nigdy mi gry nie usunęli!
To trzeba regionalizować klucze, a nie mieć pretensje do świata za własną niekompetencję. Jeszcze rozumiem jakby klucze zostały zakupione skradzionymi środkami, ale tak to pretensje można mieć tylko i wyłącznie do producenta/wydawcy.
Ja to dalej nie rozumiem dlaczego ludzie myślą, że te klucze to się kur... Magicznie pojawiają XD przecież to wydawcy je sprzedają hurtowo do kluczykarni tak samo jak sprzedają gry pudełkowe sklepom. Oni wszyscy to by chcieli sprzedać miliony tych kluczy i najlepiej żeby nikt ich nigdy nie kupił później i żeby ludzie kupowali dalej od nich i żeby te sprzedane klucze to była darmowa kasa. Steam sam sobie tych kluczy nie generuje. Jak ktoś nie chce żeby te klucze były to niech ich nie generuje wcale i nie zalewa nimi rynku. Jak takie to problematyczne dla nich. Przecież to też oni decydują komu je sprzedają. Wtedy im nie przeszkadza skąd są pieniądze. Niech sprzedają te klucze tylko do jakiś swoich legitnych partnerów. Kompletnie nie czaje całej kontrowersji dookoła kluczy. Wydawcy gier sami tworzą ten "problem". Bo to serio już czasami brzmi tak jakby jechały tiry do steama wypełnione kluczami do gier i ktoś by je okradał i sprzedawał na czarnym rynku XD
No czytałem już na forum Steam o tym. Podobno unieważnili nawet klucze z Green Man Gaming, a z tego co wiem to żaden szemrany sklep
Co to za hit 😂 Nawet gdyby ... było w Game Pass , to nie pobrałbym tego . Wydawca mówi , żeby to kupić , no spoko 😉 Krótkie pytanie , a w domu wszyscy zdrowi ?😂