To ja już wolę zostać przy swoim starożytnym IPS-ie, mieć grę za mniej niż 9 dolców i niezniszczony monitor. :P
Dlatego nie rozumiem zachwytów nad technologią OLED, która, która wciąż jest zawodna i podatna na wypalanie. MiniLED oferuje zbliżoną jakość obrazu, bez wad OLED'ów, a przecież mamy jeszcze technologię microLED, która wprawdzie na razie jest wciąż bardzo droga, ale z czasem stanie się bardziej dostępna.
Aha. No dla mnie jakosc obrazu i HDR ma znaczenie. No, ale kto co lubi. Dzisiaj oledy nie kosztuja jakis niesamowitych pieniedzy. Byl okres, ze 60 cali 4k LG szlo juz zakupic za 2,3 tysiaca. Gdybym postaiwl twojego ipsa przy moim oledzie i odpalil gre z HDRem. Moge sobie reke uciac, ze chcialbys oleda.
Nie ma takiej opcji, bym zachwycił się HDRem. Pierwsze co bym zrobił w takim OLEDzie to rozkonfigurował Twoje ustawienia obniżając ilość niebieskiego światła, obciął jasność, wywalił HDRa... Nic mnie bardziej nie irytuje jak ekran świecący po oczach... Jak chcesz sobie psuć oczy i zdrowie, rób to sam sobie, nie namawiaj do tego innych...
Powiem więcej, na potrzeby niektórych gier celowo grzebie w ustawieniach kolorów, bo ich Twórcy porobili idiotyczne utrudnienia w postaci ciemnej nocki w grze...
Palić licho ten HDR. Nie zależy mi na tym. Ale kolory i czernie na QD Oled to ponoć bajka.
Jest taka zasada, nie mam sprzętu nie wypowiadam się na ten temat. Bo największe i najlepsze doświadczenie zbiera samemu. Więc kupcie sobie monitor oled i wtedy pogadamy czy warto czy nie warto. To samo tyczy się technologi HDR. Nawet w topowych monitorach z IPS czy inną typu podobną matrycą wygląda to biednie w porównaniu do monitora oled z włączonym HDR. Owszem monitory QD LED potrafią wyświetlać bardzo ładne kolory ale niestety jeśli chodzi o kontrast i czerń, to nie mają podjazdu do oleda.
Nie ważne jakie fiku miku ten OLED miałby mieć na swoim ekranie, jeżeli mam go wymieniać co gwarancję to dziękuję za taki bubel.
Mam monitor VA za 480zł i wymienię go za kilkanaście lat tak jak poprzedni. W sklepie nie byli wstanie znaleźć materiału który pokazałby różnicę na pozostałych matrycach, to jak miałem płacić za coś czego nie widać? Pewnie musiałbym pracować w jakimś specjalnym studiu obróbki grafiki żeby zobaczyć w czym to jest lepsze, a i tak pewnie żywotność ekranu by mnie zniechęciła.
Nowe oledy mają fajne techniki zapobiegające temu. Np fukcje Oled Care w MSI
No i ? Gostek mial starego typu OLED. No, albo wogole nie pozwalal tv na odswiezenie piskeli. Dzisiaj zycie tv to 3-4 lata. Monitora jeszcze krotsze. Tak wole siedziec na moim 55 cali oledzie niz na 34 ultrawide VA 165 Hz. Po prostu obraz to niebo do ziemi. HDR w grach i filmach tez robi robote. Juz nie mowie o DV , ktore tez odpalam z pena. Straszne rzeczy, ze tv sie wypala. Mam jeszcze 17 cali CRT LG. Odpukac pomimo wieku obraz jest zyleta i zadnych wypalen. Mam teraz pod to podpiete Rasberry Pi z RetroPie i to jest bajka. Prawie zerowy input lag. Kazdy wyswietlacz ma swoje wady i zalety. Ja na ips nie moge patrzec jak widze te kolory i jasnosc. Dzisiaj to miniled,oled i reszta daleko w tyle.
ps. Kazdy moj ekran jest skonfigurowany kolorymetrem, ktorego zakupilem w Amazonie jak byly na promocji. Zaloze sie, ze 90+% ludzi nie ma nawet poprawnie skalibrowanego ekranu pod wzgledem kolorystycznym i jasnosci. No, ale beda sie wypowiadac co do jakosci monitorow i tv. Bawie sie fotografia i grafika komputerowa. Wiec bez kolorymetru to se mozna mega amatorsko. No, ale jak sie z kims dzielisz swoja tworczoscia to jest wymog. No i bez kolorymetru nie jestes w stanie ustawic . Pomimo zilionow stronek i niby testow.
Dzisiaj zycie tv to 3-4 lata. Monitora jeszcze krotsze.
Tak tak, a ludzie kupują sobie nowe smartfony wraz z samochodami które kupują co roku.
Mam 5 rok mojego lg C2 oled 42 cale 120hz z g-synch cale i nic się z nim nie dzieje :P Nigdy nie wróce już do monitora
Jaki jest sens twojego komentarza? Bo co ma monitor do technologi OLED skoro monitory też są produkowane w tej technologii?
Via Tenor
Wrzuć sobie szary kolor na cały ekran i wtedy pogadamy co gdzie się już wypaliło.