Z chata coraz rzadziej korzystam. Przerzuciłem się głównie na Gemini+Perplexity i nie czuje potrzeby płacenia
Ciekawe na co idą te miliardy, skoro chatgpt robi się coraz gorszy? A może to wina tego, że teraz uczy się głównie na wyprodukowanym przez samego siebie AI slopie?
Strzelam że:
- modele są teraz optymalizowane nie tylko pod kątem wyników, ale też kosztów. Czyli jeżeli da się wypuścić troszkę gorszy model, który zużyje znacznie mniej tokenów, to jest to opłacalne - szczególnie dla firm jak OpenAI które są miliardy w plecy, rok w rok. Dlatego modele mogą się wydawać "gorsze" (lub porównywalne do tego co było dostępne ponad rok temu). Dokładnie tak było w przypadku tranzycji GPT4 -> 5.
- AI oparte na LLMach (czyli zasadniczo 98% tego AI które jest teraz hypowane) generalnie doszły do ściany już jakiś czas temu, nie da się tego łatwo usprawniać dodając większy training set bo te modele już są skrajnie napompowane. Więc rozwój jest powolny i bardzo drogi,
- mnóstwo z tych miliardów idzie nie w R&D a w koszty infrastrukturalne - przecież te wszystkie data center co powstają w USA jak grzyby po deszczu trzeba zapełnić sprzętem, bardzo drogim sprzętem,
Kiedyś komunikacja była lepsza, teraz jak obrażam go od katolików, to zwraca mi na to uwagę.
Tymczasem reklamy w ChatGPT, właśnie pojawiły się również w naszym kraju.
Niewielki baner na dole strony, pod oknem konwersacji. Można go na szczęście wyłączyć i potem w danej sesji już się nie pojawia. Podejrzewam, że to na razie testy są i potem usunięcie go może nie być tak łatwe.
Chat-gpt zostal pariasem wsrod AI. Do kodu nigdy sie nie nadawal. Nie byl w stanie nawet ogarnac jaka wersja biblioteki jest wyzsza 1.12.0 czy 1.2.0 XD to przelalo czare goryczy u mnie. I nie mowie o pisaniu kodu samego w sobie a bardziej o boilerplate'ach czy tez konwersjach danych np z md lub csv do json'a. Generalnie sprawdzanie czy debilny LLM nie halucyniwal zajmowalo tyle czasu ze teraz juniorzy robia takie rzeczy i nawet Ci z ADHD sa lepsi od chat-gpt. Jedyne co ten model umie to zapewniac o wspanialosci glupich pomyslow ludzi :) south park ladnie to pokazal. Ludzie chwala Claude'a ktorego dostalem do testow i zobacze czy faktycznie jest az taka przepasc.