Komentarze do wiadomości: „Po 2 latach zrezygnowałem z subskrypcji Pro” - ChatGPT traci coraz więcej płacących użytkowników

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
03.02.2026 12:06
ashtop
1
odpowiedz
ashtop
0
Legionista

Z chata coraz rzadziej korzystam. Przerzuciłem się głównie na Gemini+Perplexity i nie czuje potrzeby płacenia

03.02.2026 12:24
Kwiliniosz
2
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwiliniosz
79
Konsul

Ciekawe na co idą te miliardy, skoro chatgpt robi się coraz gorszy? A może to wina tego, że teraz uczy się głównie na wyprodukowanym przez samego siebie AI slopie?

03.02.2026 12:37
Amadeoosh
2.1
Amadeoosh
17
Generał

Strzelam że:
- modele są teraz optymalizowane nie tylko pod kątem wyników, ale też kosztów. Czyli jeżeli da się wypuścić troszkę gorszy model, który zużyje znacznie mniej tokenów, to jest to opłacalne - szczególnie dla firm jak OpenAI które są miliardy w plecy, rok w rok. Dlatego modele mogą się wydawać "gorsze" (lub porównywalne do tego co było dostępne ponad rok temu). Dokładnie tak było w przypadku tranzycji GPT4 -> 5.
- AI oparte na LLMach (czyli zasadniczo 98% tego AI które jest teraz hypowane) generalnie doszły do ściany już jakiś czas temu, nie da się tego łatwo usprawniać dodając większy training set bo te modele już są skrajnie napompowane. Więc rozwój jest powolny i bardzo drogi,
- mnóstwo z tych miliardów idzie nie w R&D a w koszty infrastrukturalne - przecież te wszystkie data center co powstają w USA jak grzyby po deszczu trzeba zapełnić sprzętem, bardzo drogim sprzętem,

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-02-03 12:39:19
03.02.2026 12:25
Jeżowiec
3
odpowiedz
Jeżowiec
3
Legionista

Kiedyś komunikacja była lepsza, teraz jak obrażam go od katolików, to zwraca mi na to uwagę.

03.02.2026 12:27
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
Beneksor
15
Generał

Tymczasem reklamy w ChatGPT, właśnie pojawiły się również w naszym kraju.

03.02.2026 12:28
ashtop
4.1
ashtop
0
Legionista

Beneksor jak to wygląda?

03.02.2026 12:59
4.2
Beneksor
15
Generał

Niewielki baner na dole strony, pod oknem konwersacji. Można go na szczęście wyłączyć i potem w danej sesji już się nie pojawia. Podejrzewam, że to na razie testy są i potem usunięcie go może nie być tak łatwe.

post wyedytowany przez Beneksor 2026-02-03 13:00:11
03.02.2026 13:54
5
odpowiedz
1 odpowiedź
id404
1
Legionista

Chat-gpt zostal pariasem wsrod AI. Do kodu nigdy sie nie nadawal. Nie byl w stanie nawet ogarnac jaka wersja biblioteki jest wyzsza 1.12.0 czy 1.2.0 XD to przelalo czare goryczy u mnie. I nie mowie o pisaniu kodu samego w sobie a bardziej o boilerplate'ach czy tez konwersjach danych np z md lub csv do json'a. Generalnie sprawdzanie czy debilny LLM nie halucyniwal zajmowalo tyle czasu ze teraz juniorzy robia takie rzeczy i nawet Ci z ADHD sa lepsi od chat-gpt. Jedyne co ten model umie to zapewniac o wspanialosci glupich pomyslow ludzi :) south park ladnie to pokazal. Ludzie chwala Claude'a ktorego dostalem do testow i zobacze czy faktycznie jest az taka przepasc.

03.02.2026 14:07
elathir
5.1
elathir
117
Czymże jest nuda?

Czy przepaść nie wiem, ale jest lepiej.

Mój obecny ranking to Claude > Chat GPT > Gemini

Chyba, ze chodzi o generowanie grafiki, wtedy model od googla najlepszy.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl