Komentarze do wiadomości: Plotki o nowej grze twórców Elden Ring i Dark Souls rozpaliły internet, ale istnieje dobry powód, by powstrzymać emocje

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
08.05.2026 12:49
Mich200
1
odpowiedz
Mich200
93
Wyselekcjonowany

Ja gdzieś widziałem, że data premiery to sierpień 2027, a nie 2026, wtedy miałoby to jak najbardziej sens.

08.05.2026 13:27
2
2
odpowiedz
5 odpowiedzi
Cyberfan
65
Konsul

Jedyny soulslike na jakiego obecnie czekam, to lords of the fallen 2.

08.05.2026 21:00
Kalem
2.1
odpowiedz
Kalem
30
Centurion

Cyberfan Podziwiam. Lords of The Fallen z 2014 było jeszcze do przejścia i wyglądało oryginalnie. Kolejna odsłona okropnie męcząca i słaba.

08.05.2026 22:09
2.2
odpowiedz
Cyberfan
65
Konsul

Kalem grałem w elden ring i dark souls 3, i lords of the fallen z 2023. To jedyne soulslike w jakie w życiu miałem okazję grać. Lords 2023 bardzo mi się spodobał, widziałem w nim oryginalną grę z bardzo satysfakcjonującą warstwą artystyczną.

18.05.2026 15:12
2.3
odpowiedz
Dark Star
44
Pretorianin

Cyberfan wszystko spoko, nowy Lotf nie jest zły, ale "oryginalna" gra? Tak jest lekko 80% żywcem skopiowane z serii Dark Souls i gier FS. Bossowie mają takie same pozy w cinematicach, tak samo wchodzą w drugą faze, roll, heavy attack, light attack - to sa prawie że identyczne animacje. Jak widziałem Lotfa pare dni temu u brata to aż musiałem spytać czy to jest legalne, bo dla mnie to był wrecz plagiat

18.05.2026 16:41
2.4
odpowiedz
Cyberfan
65
Konsul

Dark Star roll, light attack, heavy attack masz w każdym soulslike. Więc to nie jest tak, że LotF to zrzynka. I jest oryginalna, bo pomysł z dwoma światami jest fajny. Poza tym klimat LotF jest bardziej religijny, gotycki i demoniczny + świat umarłych. A klimat dark souls jest bardziej melancholijny , pusty zniszczony świat, a gracz odkrywa to co po nim zostało. I bardzo mitologiczny.

18.05.2026 18:53
2.5
odpowiedz
Dark Star
44
Pretorianin

Cyberfan  ja nie ogarniam jak ktoś może spojrzec na Lotf i nie powiedzieć, że to zahacza o plagiat. Wezmę 100 postronnych osób z ulicy, pokaże im obie gry i 98 stwierdzi, że są prawie identyczne. Widzieliście w ogóle Lofta? Bo ja widziałem. Widziałem też Rise of The Ronin, Nioha, Khazana, Mortal Shells, lies of p, wukonga i jeszcze jedna chińczyznę której tytułu nie pamiętam i każda z tych gier kopiowała kupę elementów od FS - miksturki, odradzanie przeciwników, parry, ekran Nie Żyjesz, sterowanie postacią. Przyjmijmy więc, że to standardy gatunku. Ale każda z tych gier starała się te wszystkie elementy zrobić troche inaczej. Część była znacznie szybsza, czesc rozbudowywała kombosy, czesc skupiała się na wybranym orężu, część wymyśliła nowe rozwiązania. Ale Lotf ma wszystko zrobione tak jakby miał być jakimś spinoffem Dark Souls. Lekki atak i ciężki ok, niech będzie, że to standard gatunku. Ale wystarczy spojrzeć na light attaki z Wukonga, żeby zobaczyć że to coś innego. Atak jest szybszy, wchodzi wiecej ciosów, są zupelnie inne animacje, bo i tez broń oryginalna. A Lotf?
To nie to że oni mają lekki atak i mocny. Oni mają identyczny lekki i mocny jak w soulsach. Widziałem jak kumpel machał wielkim mieczem i toćka w toćke to samo. Atak z rolla? Ten sam. Mechanizm krytów? Ten sam, tylko widać pasek poise. Moment jak boss dostaje w mordę i wchodzi w drugą fazę - cutscenka rozpoczyna sie od cofnięcia w tył bossa po ciosie, potem jakis monolog, potem ohydna transformacja w drugą fazę. Dosłownie jakby wyszło z jednego studia.
Od 5 lat gram tylko w Soulslike i 80% tego jest od FS. Umiem rozpoznać ich styl animacji i mechaniki poruszania postacią. I w żadnej kopii Soulsow, żadnym soulslike nie widziałem tak oczywistych podobieństw. LOTF wyróżnia się jedną mechaniką - przechodzeniem miedzy światami. Nie jest to oryginalny pomysł bo juz kiedyś robił to samo Soul Reaver ale jakiś jest.
BTW chrześcijańskie motywy jako pierwszy użył Blasphemous więc nawet setting nie jest oryginalny.

08.05.2026 15:41
IIIIIIIIIIIIII
3
odpowiedz
IIIIIIIIIIIIII
89
Generał

Oby ich następna gra była podobna do sekiro. Ogrywam teraz elden ringa i serio średnio mi to podchodzi. Sekiro ma najlepszy system walki.

08.05.2026 15:49
claudespeed18
4
odpowiedz
1 odpowiedź
claudespeed18
227
Call me Snake

Mnie tam dziwi czemu nie ma tutaj jeszcze newsa o Remaku trylogii Dark Souls, który lata w necie :D

08.05.2026 21:36
4.1
odpowiedz
tur8omru
0
Chorąży

Bo gol woli pisać o reklamach patelni z Amazona.

Koloryzowane.

08.05.2026 23:37
baltazar1908
5
odpowiedz
baltazar1908
46
Generał

Mało konkretów wiec jeszcze trochę to potrwa.

09.05.2026 17:04
Drzesaru
6
odpowiedz
Drzesaru
85
Konsul

Piracki soulslike od FromSoftware, to byłby dla mnie kandydat na najlepszą grę wszechczasów.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl