Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedUkochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: PlayStation faktycznie odchodzi od gier single player na PC, ale z jednym wyjątkiem

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
19.06.2026 15:15
trismegistos
1
17
odpowiedz
trismegistos
7
Centurion

Ojojoj gracze PC nie podniosą się po tym obezwładniającym ciosie :(
Gry od Sony nie są niczym rewolucyjnym, więc nie ma po czym płakać.

19.06.2026 17:48
11
10
odpowiedz
2 odpowiedzi
katai-iwa
72
Legend

Jak Sony nie chce moich pieniędzy, to ich strata.

19.06.2026 18:26
12
9
odpowiedz
2 odpowiedzi
makaronZserem
57
Generał

Jak już wspominałem nie raz, PC jest kozłem ofiarnym niekompetencji $ony, które szuka teraz oszczędności, a każdy wie, że to jest wyłącznie ich wina, bo wydawali gry z ogromnym opóźnieniem, które były nieraz tragicznymi portami i za zawyżoną cenę no i powiedzmy sobie szczerze cześć tych ekskluzywów była mocno przereklamowana, dodatkowo wydali prawie 4 miliardy na studio, które im się zwróciło może w 20% dodatkowo, dwa wielkie flopy za prawie miliard (concord i Marathon). I zabawne jest to, bo gdyby policzyć, to i tak nie mają czym się chwalić w tej generacji, jeśli chodzi o gry stworzone przez $ony nie wliczam tych na zamówienie.

Więc całe to pitolenie o ekskluzywach to zwyczajnie zasłona dymna, by ratować swoje ogromne porażki, których mieli sporo w tej generacji, po prostu usuwają znaczek PC by fanboje $ony pomyśleli, że znów są wyjątkowi, bo finalnie nic się nie zmieni. Bo niby kogo to wina, że $ony wolało trzaskach remastery i gry multi zamiast gier AAA, no na pewno nie portów PC. To mała ilość gier od $ony i ich nieraz średnia jakość spowodowała te problemy, jak ich obecna polityka.

Woleli wydać 4 miliardy na studio, któremu zamiast kazać zrobić 3 odsłonę popularnego cyklu, to kazali zrobić jakiś prostacki ekstraction shooter, których jest dzisiaj przesyt.

PS od $ony tak samo, jak Xbox od M$ stacza się na dno może nie z taką samą prędkością, ale jednak.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-06-19 18:31:54
19.06.2026 15:21
3
5
odpowiedz
10 odpowiedzi
BiałyDzik
41
Centurion

Pc mimo wszystko stoi multiplayerem, a gry sony choc ladne i efektowne to jednak filmowe samograje na 8h w cenie 300zl.

19.06.2026 16:24
dzl
7
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
dzl
123
John DOOM

No cóż użytkownicy Plejek będą płacić za decyzje idiotów, bo Sony jak każde korpo musi zarabiać coraz więcej, i będzie zarabiać podwyższając to cenę abonamentów, tu znowu akcesoriów, konsol, gier, etc.

Druga sprawa, że odcinają się od bardzo chłonnego rynku chińskiego, ale ich strategia od początku była do bani. Wydaj gry w pełnej cenie, po latach, dodatkowo w różnym stanie technicznym bez prawie żadnego marketingu i oczekuj kokosów. Normalnie szok!

A najlepsze jest to, że wg estymacji analityków sam Steam przebije w 2028 Playstation pod względem przychodu, no, ale teraz bańka LLM trochę wyhamowała pewnie wzrosty pecetów.

19.06.2026 15:15
trismegistos
1
17
odpowiedz
trismegistos
7
Centurion

Ojojoj gracze PC nie podniosą się po tym obezwładniającym ciosie :(

19.06.2026 16:21
1.1
7
odpowiedz
BlackTone
55
Generał

trismegistos A jakie gry na PC są rewolucyjne? Slop jak Megabonk?

19.06.2026 17:04
trismegistos
1.2
11
odpowiedz
trismegistos
7
Centurion

BlackTone Nie twierdzę, że te z PC są rewolucyjne, ale te ekskluzyne tytuły Sony są traktowane jakby były lepsze od innych

Aż musiałem sprawdzić czym jest Megabonk 😐

19.06.2026 19:18
Link
1.3
1
odpowiedz
Link
38
Senator

trismegistos Może dla Ciebie te gry nie są warte. Ale te gry przypadły mi do gustu i dobrze się bawiłem.

To tylko Twój punkt widzenia. Inni gracze mają różne gusty i oczekiwanie.

19.06.2026 20:46
trismegistos
1.4
8
odpowiedz
trismegistos
7
Centurion

Link Kolejny...
Wy chyba dzielicie gry na dwie kategorie: bezgraniczną miłość lub największe dno.

Jeśli nie wyję z zachwytu to nie znaczy, że nie są dla mnie nic warte. Akurat przy GoW, Horizon i Ghost of Tsushima bawiłem się dobrze (Aloy z Horizon jest dla mnie jedną z ulubionych bohaterek z gier).

Jeśli nie kocham to nie oznacza, że nie lubię.
Bardzo lubię, ale jestem w stanie bez nich żyć.

19.06.2026 20:55
1.5
5
odpowiedz
Zmutowany_Smok
1
Legionista

BlackTone Megabonk przynajmniej jest grą a nie że połowa "gry" to cutscenki

19.06.2026 22:09
Link
1.6
odpowiedz
Link
38
Senator

trismegistos Wy chyba dzielicie gry na dwie kategorie: bezgraniczną miłość lub największe dno.
Za kogo ty mnie uważasz? Przesądzasz.

Ja nie uważam, że te gry są bez wady. Mogę wymienić wady, a nie tylko plusy. Tylko pisałem, że dobrze się bawiłem, więc te gry wydane na PS4 i PC do tej pory nie są dla mnie strata czasu i pieniędzy. Proszę czytaj ze zrozumieniem.

Napisałeś, że Aloy z Horizon jest dla Ciebie jedną z ulubionych bohaterek z gier, a natomiast tekst
brzmi, jakby te gry w ogóle Cię nie obchodzą. Tak odbierałem, choć ty miałeś na myśli coś innego, czego już wyjaśniłeś w ostatni post.

Ty i niektórzy piszecie w taki sposób, że ja mam problem co do czytanie ze zrozumieniem. Nie moja wina. Miłego dnia.

post wyedytowany przez Link 2026-06-19 22:12:04
20.06.2026 17:45
Herr Pietrus
1.7
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

trismegistos ale te ekskluzyne tytuły Sony są traktowane jakby były lepsze od innych
No bo niestety są i będzie to duża strata. Jeszcze większa, gdy MS pozamyka już wszystkie uznane studia.

Pytanie, czy z czasem niewystarczające zyski nie okażą się dla Sony lepsze niż żadne zyski - w kontekście tego, jak niedochodowe jest tworzenie gier zdaniem MS :)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-20 17:49:44
21.06.2026 12:05
JeicamPL
1.8
odpowiedz
JeicamPL
100
This Unit have a Soul

Ty i niektórzy piszecie w taki sposób, że ja mam problem co do czytanie ze zrozumieniem.
Link trochę samokrytyki by Ci się przydało. Biorą pod uwagę styl i jakość twoich tekstów to taki komentarz z twojej strony jest nie na miejscu ;)

21.06.2026 15:42
Link
1.9
odpowiedz
Link
38
Senator

JeicamPL Wiem. 😅

Ale niektórzy też uciekają do ironii i sarkazmu albo własny sposób przekaz, że czasami mam trudność co do czytanie ze zrozumieniem i nie zawsze rozumiem niektórzy, co naprawdę mają na myśli. Nie jestem w tym dobry. Stąd te czasami nieporozumienie, więc proszę o wyrozumiałość.

19.06.2026 15:21
3
5
odpowiedz
10 odpowiedzi
BiałyDzik
41
Centurion

Pc mimo wszystko stoi multiplayerem, a gry sony choc ladne i efektowne to jednak filmowe samograje na 8h w cenie 300zl.

19.06.2026 15:28
Gandohar
3.1
8
odpowiedz
Gandohar
37
Pretorianin

BiałyDzik Aaa, czyli PCciarze potrzebują tylko gier usług, przyjąłem

19.06.2026 15:34
-=Esiu=-
3.2
5
odpowiedz
-=Esiu=-
225
Everybody lies

BiałyDzik Co to znaczy "samograje" ?

19.06.2026 15:42
3.3
1
odpowiedz
Nomis
84
Pretorianin

-=Esiu=- Chodzi o " gry" gdzie używanie kontrolera ogranicza się do minimum. Trochę pochodzisz postacią , czasami może jakaś sekwencja akcji gdzie trzeba coś więcej. Jednak generalnie to bardziej " interaktywne filmy"( Tu oczywiście nie mówimy o prawdziwych pokroju " Detroit:Become Human" tylko tych niby akcyjnych). Siedzisz i niby " grasz" jednak duża część się dzieje w formie jakiś cut-scenek lub filmików.

post wyedytowany przez Nomis 2026-06-19 15:46:47
19.06.2026 15:53
3.4
9
odpowiedz
lis22
100
Generał

Nomis Nie zgodzę się.
The Last of Us Part I i II, Marvels Spider Man 1 i 2, Horizon Zero Dawn / Forbriden West, God of War / Ragnarok - to wszystko są gry akcji, część z otwartym światem, więc to nie prawda, że są to interaktywne filmy, gracz ma dużą swobodę i jest na prawdę sporo akcji, niektóre gry są fabularnie trochę liniowe ( GoW i TLoU ) ale nadal nie można powiedzieć, że to samograje.

19.06.2026 16:32
3.5
12
odpowiedz
Kadrion
53
Pretorianin

BiałyDzik "Pc mimo wszystko stoi multiplayerem" - nigdy nie było, nie jest i nie będzie to prawdą.

19.06.2026 17:01
Persecuted
3.6
4
odpowiedz
Persecuted
168
Adeptus Mechanicus

Nomis

Chodzi o " gry" gdzie używanie kontrolera ogranicza się do minimum. Trochę pochodzisz postacią , czasami może jakaś sekwencja akcji gdzie trzeba coś więcej.

Ale tak z ciekawości, jakie kryteria stosujesz, żeby mierzyć to "minimum"? Przecież w takim God of War czy Spider-Manie masz więcej "klikania", niż np. Wiedźminie, Cyberpunku czy Mass Effectach, które potrafią mieć np. trwające po kilka minut sekcje dialogowe albo sekwencje polegające na bieganiu od NPC do NPC, które w drastyczny sposób obniżają mechaniczy udział gracza w rozgrywce. Rozumując w ten sposób (w którym "granie" mierzy się intensywnością klikania) wychodzi na to, że tylko gry jak bijatyki, zręcznościowki czy souls-like'i są prawdziwymi grami, a reszta to "samograje".

post wyedytowany przez Persecuted 2026-06-19 17:02:26
19.06.2026 17:46
Ohydny Czerwonodupny Pirat
😂
3.7
3
odpowiedz
92
Gracz raczej autystyczny

-=Esiu=- Samograje, czyli oznaka że ogląda rumuńskiego wąsacza i powtarza głoszone przez niego brednie

post wyedytowany przez Ohydny Czerwonodupny Pirat 2026-06-19 17:48:14
19.06.2026 18:14
3.8
2
odpowiedz
Zmutowany_Smok
1
Legionista

BiałyDzik PC stoi wszystkim, konsole są dla tych co najwyżej chcą w fifke pograć raz na rok, normalni gracze kupując pc

19.06.2026 18:15
3.9
1
odpowiedz
Zmutowany_Smok
1
Legionista

Gandohar Po prostu nie stać go na pc i gra w 25 fps jak to na konsolowy plebs przystało

19.06.2026 18:45
Link
3.10
odpowiedz
Link
38
Senator

lis22 Bo Nomis pisze jako kolejna osoba, kto nie grał w te gry, a wypowiada się jak ważniak. Heh...

Kolejny przykład "specjalista od wszystkiego".

post wyedytowany przez Link 2026-06-19 18:46:21
19.06.2026 16:08
4
odpowiedz
6 odpowiedzi
serious
23
Pretorianin

I lepiej, optymalizowanie na PC to porażka, zawsze są problemy przez tyle konfiguracji. Studia powinny omijać tę platformę, bo na konsolę łatwiej zoptymalizować grę. Jak gra wychodzi na jedną platformę, zwłaszcza od znanego studia, to szokuje, ile można wycisnąć z takiej PS4, czy teraz PS5.

19.06.2026 18:53
Link
4.1
1
odpowiedz
Link
38
Senator

serious Czy uważasz, że wszystkie gry od wszystkie firmy nie powinno w ogóle wydać na PC? Że PC nie nadaje się jako platforma do grania?

20.06.2026 00:32
Tomek465
4.2
1
odpowiedz
Tomek465
104
Konsul

serious
Zdajesz sobie sprawę ze grafika gier na ps 4 i ps5 jes sztuczne uwalana by mogła gra pójść na PSki ?
to prawda ze na pskach je o wiele lepiej konfigurować .
na PC to studia po prostu maja wywalone na optymalizacje i dlatego ! ,a ps maja bardzo prosta konfiguracje wiec można z łatwością je zoptymalizować !

20.06.2026 07:27
4.3
odpowiedz
serious
23
Pretorianin

Link Tak, dokładnie.

20.06.2026 07:32
4.4
odpowiedz
serious
23
Pretorianin

Tomek465 A na co liczyłeś, jak konsolę często kupuje się raz na 10 lat? Studia które robią grę na kilka platform uwalają grafikę, a na PC jeszcze bardziej optymalizację i grafikę zresztą też, bo bez upscalera często nie podchodź i się nie wyrabiają ze wszystkim. Jak robią exa, to masz później graficzne arcydzieła jak TLOU, czy Horizon i każdy się zastanawia jak to możliwe na takich starych podzespołach.

20.06.2026 07:39
dzl
4.5
2
odpowiedz
dzl
123
John DOOM

serious Tak, dokładnie.

No to mam dla Ciebie kubeł zimnej wody. Nikt nie zrezygnuje celowo z PC, bo na tym zarabiają.
Capcom zarabia więcej na pecetach niż na Playstation. :D

20.06.2026 11:55
Link
4.6
odpowiedz
Link
38
Senator

serious Przykro mi, ale nie zgadzam się z Tobą. Bardzo kocham PC, żeby z tym zrezygnować. Mnóstwo graczy też kochają. Tym bardziej, że gry na PC można zainstalować spolszczenie (np. Final Fantasy VII Remake PL od Ogród Balamb), a także fanowskie mody takich jak Heroes of Might and Magic III: Horn of the Abyss, The Chronicles Of Myrtana: Archolos. Na konsoli możesz zapomnieć o ponad 60 FPS i 4K, czy ulepszona grafika, np. mody graficzne do Wiedźmin 3, albo Path Tracing dla Resident Evil 9. Na gry Indie z pixel-art (np. Mina the Hollower) można nałożyć filtr CRT za pomocą mody takich jak Reshade i ShaderGlass.

Poza tym, są mnóstwo nowych gry na STEAM, co chodzą na słabszych PC bez problemów.

Jak chcesz grać na konsoli, to bardzo proszę, ale nie zabronisz wydawanie gier na PC. PC i konsoli mają swoje zalety i wady, a każdy gracz wybiera to wedle potrzeby i oczekiwanie.

Więc proszę zastanów się dwa razy, co prosisz.

Czy naprawdę myślisz, że wszystkie gry na konsoli będą chodzić idealnie? Wiele gry wciąż chodzą na 30 FPS, a grafiki są częściowo obniżone. The Last Guardian na PS4 oberwał od recenzenci za słaba optymalizacja. O skandaliczna wydania Cyberpunk 2077 dla PS4 w dniu premiery nie wspomnę. No, wiele gry na konsoli w dniu premiery są zabugowane. To nie czasy PSX, gdzie gry z wersji 1.0 są idealne.

Myślisz, że gry na konsoli chodzą lepiej, bo gry na PC używają DLSS, FSR i FG? Sorry, ale konsoli też nie są lepsi. Też używają upscaling i tam nie ma prawdziwy 4K.

No, na PC możesz kupić mnóstwo gry z promocji 50-90% i zgarnąć mnóstwo darmówki od EPIC, GOG i STEAM, a na konsoli to już dużo mniej.

Co ważniejsze, dla gry Doom, Metro czy Wolfenstein dużo wygodniej jest grać na klawiatury i myszy, jeśli chodzi o celowanie i szybka reakcja. O gry strategiczne i taktyczne nie wspomnę.

Sony przestaje wydawać gry na PC, bo chce przekonać graczy do zakup jak najwięcej konsoli PlayStation za pomocą gry exclusive. Konsoli są wciąż najważniejsze towary dla Sony. Capcom nie ma własne konsoli i dlatego nadal wydaje nowe gry na PC bez problemu.

Jeśli to Cię nie przekona, to dam spokój i nie chcę już dalej pisać. Miłego dnia.

Czy prawdziwy powód, który nienawidzisz PC jest taki, że nienawidzisz piractwo i wysokie ceny podzespoły do PC i szpiegowski Windows 11, a nie tylko skopane optymalizacji?

post wyedytowany przez Link 2026-06-20 12:14:16
19.06.2026 16:23
Szlugi12
5
1
odpowiedz
Szlugi12
134
BABYMETAL

Via Tenor

Nie no, z jakimi wyjątkami tam, jak zabierają jedno, niech sobie zabierają i drugie i wszystko xD
Mleko się rozlało, mojej kasy nie dostaną... wiem wiem ->

19.06.2026 16:23
6
odpowiedz
ComandoreBombardiero2137
1
Junior

Sequel Stellar Blade nie bedzie wydany przez Sony. Studio Shift Up najwidoczniej ma dość tej toksycznej relacji i kontynuację wyda we własnym zakresie, starając się żeby premiera objęła jednoczenie jak najwięcej platform, więc gracze PC tym razem nie będą czekać.

19.06.2026 16:24
dzl
7
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
dzl
123
John DOOM

No cóż użytkownicy Plejek będą płacić za decyzje idiotów, bo Sony jak każde korpo musi zarabiać coraz więcej, i będzie zarabiać podwyższając to cenę abonamentów, tu znowu akcesoriów, konsol, gier, etc.

Druga sprawa, że odcinają się od bardzo chłonnego rynku chińskiego, ale ich strategia od początku była do bani. Wydaj gry w pełnej cenie, po latach, dodatkowo w różnym stanie technicznym bez prawie żadnego marketingu i oczekuj kokosów. Normalnie szok!

A najlepsze jest to, że wg estymacji analityków sam Steam przebije w 2028 Playstation pod względem przychodu, no, ale teraz bańka LLM trochę wyhamowała pewnie wzrosty pecetów.

19.06.2026 17:06
Persecuted
7.1
1
odpowiedz
Persecuted
168
Adeptus Mechanicus

Jeżeli nowy Xbox faktycznie pozwali na odpalanie gier PCtowych, to decyzja Sony jest w pełni racjonalna. Wypuszczanie gier na Xboxa (za pośrednictwem PC), po prostu zabiłoby Playstation. Bo kto kupi PS6, gdy może mieć Xboxa w podobnej cenie, który odpala wszystko poza grami Nintendo i jeszcze ma przewagę Game Pass'a?

20.06.2026 17:54
Herr Pietrus
7.2
1
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

dzl No przyszłość X-a to naprawdę zapowiada się wspaniałe:)

19.06.2026 17:32
8
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
PolskiSiepacz
18
Legionista

Mam ps5 leży czeka na gta, jakbym miał kupić na te ich hity to bym nie kupił. Jakoś nie będę płakał po bieda ac nudows jakim jest yotei i wolverine co wygląda jak gierka na ps4. Problem plejki będzie taki że ich studia robią 1 gre na generacje, szybko się może okazać że bez tytułów 3rd nie ma w co tam grać. A co do ich hitów od lat płaczą że sprzedaż im spadła tych exów, super ruch na pewno zwiększy sprzedaż

post wyedytowany przez PolskiSiepacz 2026-06-19 17:32:43
20.06.2026 12:53
8.1
odpowiedz
lis22
100
Generał

PolskiSiepacz Mam PS5 od stycznia 2021 i kupiłem +/- 20 exów, ja tam jestem zadowolony i nie zgodzę się, że robią jedną grę na generacje bo jeśli spojrzymy na to tak, to Blizzard wydał trzy gry w 16 lat, Bethesda też trzy, podobnie będzie miał Rocstar czy CDP RED, więc, nie licząc Ubisoftu, większość studiów wydaje jedną grę na kilka lub kilkanaście lat, gry są coraz droższe a produkcja pochłania coraz więcej czasu.

20.06.2026 14:45
8.2
odpowiedz
Micelius
38
Pretorianin

lis22 Ale porównujesz produkcję gier przez firmę (i to wybrałeś akurat te, które publikują rzadko) z produkcją na całą platformę...

19.06.2026 17:43
9
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
92
Gracz raczej autystyczny

Chodzi teoria że Sony poczuło zagrożenie swojej pozycji przez Steam Machine. Coś w tym może być

Ja i tak się cieszę że miałem okazję zagrać i przejść większość tego, co wydali na PC. Jak zdecydują się powrócić, to pewnie nie raz kupię od nich grę

A z grami-usługami pokroju Concord niech spadają na drzewo

19.06.2026 18:21
9.1
2
odpowiedz
Bezmozgiezombie
61
Centurion

Ohydny Czerwonodupny Pirat Nie no gdzie steam machine jako zagrozenie. Steam deckow sprzedalo sie z 5 milionow a ps5 ze 100 milionow. Steam machine bedzie mial podobne wyniki jak steamdeck, to sa marginalne zasiegi, ktore sa w wiekszosci i tak betonem gabena.

post wyedytowany przez Bezmozgiezombie 2026-06-19 18:24:44
19.06.2026 19:03
9.2
1
odpowiedz
Shars
111
Konsul

Bezmozgiezombie Niema to jak porównywać sprzedaż handhelda ze sprzedażą konsoli stacjonarnej.

20.06.2026 11:54
9.3
1
odpowiedz
lis22
100
Generał

Ohydny Czerwonodupny Pirat Raczej chodzi o nowego Xboxa, który ma być PC w konsolowej obudowie i według plotek ma odpalać gry ze Steam ;)

20.06.2026 17:57
Herr Pietrus
😁
9.4
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

Ohydny Czerwonodupny Pirat Na pewno będzie je odpalać, to stąd te przechwałki o powrocie do exów oraz uczynieniu działu gier rentownym - będą produkować po kosztach konsole dla Gabena :)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-20 17:58:11
19.06.2026 17:44
10
odpowiedz
1 odpowiedź
marcinz
31
Centurion

niech sobie robią co chcą.
Ja jako Niepełnosprawny który nie używa konsol bo pady są niewygodne życzę przyszłościowego upadku dla konsol i marki PLAYSTATION,jeśli odbiorą mi możliwość zakupu i ogrania czy to CHOST OF YOTEI czy WOLVERINNE itp

20.06.2026 14:43
10.1
2
odpowiedz
Micelius
38
Pretorianin

marcinz Hm... A gdybyś nie miał nóg, to życzyłbyś upadku wszystkim producentom schodów?

Nie jestem fanbojem Sony, a wręcz wkurzają mnie ich próby wyciskania kasy na zakup konsol - ale hejt za to, że ktoś produkuje akurat coś, czego nie chcesz bądź nie możesz używać, nie ma chyba za dużo sensu...

19.06.2026 17:48
11
10
odpowiedz
2 odpowiedzi
katai-iwa
72
Legend

Jak Sony nie chce moich pieniędzy, to ich strata.

19.06.2026 20:32
Czuowiek
11.1
odpowiedz
Czuowiek
67
Pretorianin

katai-iwa ależ Sony jak najbardziej chce Twoich pieniędzy, Sony chce byś kupił ich konsolę, najlepiej w wersji Pro

20.06.2026 17:36
11.2
3
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

Czuowiek życzę im powodzenia, że taka akcja mnie przekona do kupna konsoli

19.06.2026 18:26
12
9
odpowiedz
2 odpowiedzi
makaronZserem
57
Generał

Jak już wspominałem nie raz, PC jest kozłem ofiarnym niekompetencji $ony, które szuka teraz oszczędności, a każdy wie, że to jest wyłącznie ich wina, bo wydawali gry z ogromnym opóźnieniem, które były nieraz tragicznymi portami i za zawyżoną cenę no i powiedzmy sobie szczerze cześć tych ekskluzywów była mocno przereklamowana, dodatkowo wydali prawie 4 miliardy na studio, które im się zwróciło może w 20% dodatkowo, dwa wielkie flopy za prawie miliard (concord i Marathon). I zabawne jest to, bo gdyby policzyć, to i tak nie mają czym się chwalić w tej generacji, jeśli chodzi o gry stworzone przez $ony nie wliczam tych na zamówienie.

Więc całe to pitolenie o ekskluzywach to zwyczajnie zasłona dymna, by ratować swoje ogromne porażki, których mieli sporo w tej generacji, po prostu usuwają znaczek PC by fanboje $ony pomyśleli, że znów są wyjątkowi, bo finalnie nic się nie zmieni. Bo niby kogo to wina, że $ony wolało trzaskach remastery i gry multi zamiast gier AAA, no na pewno nie portów PC. To mała ilość gier od $ony i ich nieraz średnia jakość spowodowała te problemy, jak ich obecna polityka.

Woleli wydać 4 miliardy na studio, któremu zamiast kazać zrobić 3 odsłonę popularnego cyklu, to kazali zrobić jakiś prostacki ekstraction shooter, których jest dzisiaj przesyt.

PS od $ony tak samo, jak Xbox od M$ stacza się na dno może nie z taką samą prędkością, ale jednak.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-06-19 18:31:54
19.06.2026 20:59
12.1
odpowiedz
BlackTone
55
Generał

makaronZserem "dwa wielkie flopy za prawie miliard (concord i Marathon)" No nieźle, ciekawe skąd te liczby wziełeś
"to kazali zrobić jakiś prostacki ekstraction shooter" Marathon był w produkcji w momencie kiedy Sony ich kupiło.
I to tylko początek bzdur i kłamstw w tym komentarzu

post wyedytowany przez BlackTone 2026-06-19 20:59:38
19.06.2026 21:56
12.2
3
odpowiedz
makaronZserem
57
Generał

BlackTone Budżet Concord to 400, a Marathona to 200 bez uwzględnienia kosztów marketingu. Co do tego, co Sony kazało, to źle się wyraziłem, bo chodziło mi o to, że Sony poszło w robienie leniwych gier multi i zamiast robić gry SP, kazali robić dalej ten chłam Marathon. Więc kolejny raz Twoje manipulacje, w których często wyrywasz coś z kontekstu dla własnej narracji, by tylko nie odnieść się do reszty znowu, się nie udały. Teraz możesz sobie trochę poprzeklinać jak twój kolega, z którym bardzo często łączysz siły.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-06-19 21:57:28
19.06.2026 19:27
13
1
odpowiedz
WindMorro
17
Pretorianin

Z jednym wyjątkiem, a na obrazku GoW, ktory nie jest wyjatkiem.. Fajnie tam macie w redakcji

20.06.2026 00:05
14
1
odpowiedz
1 odpowiedź
kluch4
13
Legionista

Dla mnie i tak liczył się najbardziej to, że wydali na PC the last of us 1 i 2. Za każdym razem kiedy chciałem wrócić do jedynki to musiałem znowu kupować konsolę, a po przejściu gry wszystko sprzedawać. Potem to samo było z part 2. Teraz już nie muszę tego robić bo obie części wyszły na PC.
Żałuję jedynie, że uncharted 2 i 3 w wersji zremasterowanej nie doczekały się premiery na pc, bo akurat te gry też lubiłem.

20.06.2026 13:15
14.1
odpowiedz
divton
52
Centurion

kluch4 U mnie podobnie. Na szczęście emulacja PS3 jest już wystarczająca dla U1-U3, nawet ktoś zrobił spolszczenie jedynki która nie miała polskiej wersji na ps3.

20.06.2026 09:18
15
odpowiedz
4 odpowiedzi
kaerokxan
1
Legionista

Gry Sony wszystkie razem wzięte wygenerowały na PC w latach 2021 - 2023 tylko 300 milionów USD przychodu ! A sama Forza Horizon 5 w
w pare miesięcy wygenerowała ten sam wynik na PlayStation 5 ! Jedna gra z Microsoftu , tylko jedna ! To są stare dane , sprzed sześciu - siedmiu miesięcy , teraz to napewno wygenerowała więcej przychodu na PS5 .

post wyedytowany przez kaerokxan 2026-06-20 09:20:23
20.06.2026 18:01
Herr Pietrus
15.1
2
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

kaerokxan Tak tak, trzysta milionów przychodu. Sprzedali tylko 6 mln egzemplarzy?... Dwa Horizony, dwa Spider Many, 2x TLoU. Uncharted, GoW...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-20 18:02:56
20.06.2026 23:25
15.2
odpowiedz
kaerokxan
1
Legionista

Herr Pietrus Radziłbym pierwsze się doinformować , bo po co się wypowiadać ... jak się nie ma zielonego pojęcia ?! Masz tu dwa linki , przeczytaj sobie :

[link]

A teraz przeczytaj sobie ile sama Forza Horizon 5 :
[link]

I co ?

20.06.2026 23:38
15.3
odpowiedz
kaerokxan
1
Legionista

Herr Pietrus Linki niestety mi usunęło , to wpisz sobie w wyszukiwarkę :
Tyle zarobiły gry Sony na PC. Czy to dlatego firma rezygnuje z komputerów?
Wyniki okazały się niezadowalające? , eurogamer.pl

I teraz, Forza Horizon 5 :
Forza Horizon 5 wielkim sukcesem na PS5. Analitycy mówią o 300 mln dolarów przychodu
Strategia Xboxa działa. , eurogamer.pl

21.06.2026 05:03
15.4
odpowiedz
kaerokxan
1
Legionista

Herr Pietrus Wpisz sobie w wyszukiwarkę :
Tylko 300 mln dolarów w 3 lata? Sony rozczarowane zarobkami na PC - koniec wielkich portów blisko , miastogier.pl

I co przeczytałeś ? Co teraz kolego powiesz ?

post wyedytowany przez kaerokxan 2026-06-21 05:13:08
20.06.2026 11:06
Wrzesień
👍
16
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

No i git. Pierwszy krok, żeby uczynić konsole great again został postawiony. Teraz pozostaje mieć nadzieję, że faktycznie będą tworzyli te gry single player.

21.06.2026 12:08
16.1
odpowiedz
Darek1785
10
Generał

Wrzesień Teraz pozostaje mieć nadzieję, że faktycznie będą tworzyli te gry single player.

Które już nikogo nie interesują także pośród graczy PlayStation w skali światowej.

21.06.2026 23:28
Wrzesień
16.2
1
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Darku, w skali światowej to ty możesz bić się z Hydro w plebiscytach na najbardziej niepoważnego użytkownika internetu.

20.06.2026 16:22
17
2
odpowiedz
Benekchlebek
39
Senator

Wystarczy spojrzeć na GTA V jak bardzo sprzedaż na konsolę odleciała w tył względem pecetów (Przypominam że dzisiaj w roku 2026 widać, że sprzedaż GTA V na PC przebiło wszystkie konsole razem wzięte ), więc wydawanie GTA 6 na PC później tak jak to było we wcześniejszych częściach to absurd. Natomiast ta decyzja Sony o braku wydawania ex-ów na PC to zupełny strzał w kolano. Oj szybko Sony zacznie zamykać swoje studia tak, jak to miało miejsce teraz u szefowej Microsoftu. To tylko pokazuje że PC jest jedyną słuszną platformą do grania i dzięki Bogu jest coś takiego jak emulatory, więc nie oszukujmy się na PC każdy pogra we wszystko co istnieje wliczając w to Xboxa PlayStation switcha czy nawet gry VR przerabiane na nonVR. Teraz już wiem, Co jest przyczyną tej toksykologii konsolowych graczy. Zauważyłem też inną rzecz: gracze pecetowi są bardziej kulturalni, nigdy nie wywołują wojenek między konsolowcami pierwsi, nie tworzą petycji o nie wydawaniu ich gier na konsole i przede wszystkim są lepiej postrzegani w życiu osobistym przez społeczeństwo. Natomiast gracze konsolowi udają nowobogackich, udają prezesów, że zarabiają nie wiadomo ile, a jak przyjdzie im do relacji z kobietami, to nawet nie umieją z nimi rozmawiać i stają się incelami wyzywając co drugą kobietę w internecie od szona. Zawsze mnie zastanawiało, skąd to się bierze, ale teraz już mamy na to odpowiedź. Czekam na hejt od konsolowców za prawdę, z którą się nie pogodzą uznając mój post za próbę wywoływania wojenek, zamiast zmierzyć się z prawdą i posypać głowę popiołem 😎

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-06-20 16:30:04
21.06.2026 00:17
Kalem
18
odpowiedz
Kalem
31
Centurion

Żadna wielka strata, z tych azjatyckich gierek to chyba tylko Stellar Blade było w miarę znośne. No i może RE: Village. Wszystkie to Horizony, God of Wary, Uncharted to zupełnie mi nie podchodziły. Jedyne co to trzeba przyznać, że większość miała bardzo dobrą grafikę przy bardzo dobrej optymalizacji. Ale wiadomo co komu pasuje.

21.06.2026 12:10
19
odpowiedz
Darek1785
10
Generał

Cały czas nie widziałem i nie czytałem aby ktoś od Sony oficjalnie powiedział na 100% "Nie" "Koniec" czyli na przyszłość zostawiają sobie oficjalną furtkę aby wydać jednak te gry na PC-ty co mnie nie dziwi ponieważ obecnie to ruch czysto wizerunkowy, a sprzedaż im spada z miesiąca na miesiąc zwłaszcza ich EX-ów, a przyszłość zapowiada się równie słabo.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl