Ojojoj gracze PC nie podniosą się po tym obezwładniającym ciosie :(
Gry od Sony nie są niczym rewolucyjnym, więc nie ma po czym płakać.
Straszne. Chciwe zółtki się spłakały. A skończy się tak, że grzecznie wrócą i będą przepraszać :) Japonia to kraj mem, bieda kraj próbujący udawać supermocarstwo którym nigdy nie byli, nie są i nie będą.
Pc mimo wszystko stoi multiplayerem, a gry sony choc ladne i efektowne to jednak filmowe samograje na 8h w cenie 300zl.
The Last of Us Part I i II, Marvels Spider Man 1 i 2, Horizon Zero Dawn / Forbriden West, God of War / Ragnarok - to wszystko są gry akcji, część z otwartym światem, więc to nie prawda, że są to interaktywne filmy, gracz ma dużą swobodę i jest na prawdę sporo akcji, niektóre gry są fabularnie trochę liniowe ( GoW i TLoU ) ale nadal nie można powiedzieć, że to samograje.
I lepiej, optymalizowanie na PC to porażka, zawsze są problemy przez tyle konfiguracji. Studia powinny omijać tę platformę, bo na konsolę łatwiej zoptymalizować grę. Jak gra wychodzi na jedną platformę, zwłaszcza od znanego studia, to szokuje, ile można wycisnąć z takiej PS4, czy teraz PS5.
Via Tenor
Nie no, z jakimi wyjątkami tam, jak zabierają jedno, niech sobie zabierają i drugie i wszystko xD
Mleko się rozlało, mojej kasy nie dostaną... wiem wiem ->
Sequel Stellar Blade nie bedzie wydany przez Sony. Studio Shift Up najwidoczniej ma dość tej toksycznej relacji i kontynuację wyda we własnym zakresie, starając się żeby premiera objęła jednoczenie jak najwięcej platform, więc gracze PC tym razem nie będą czekać.
No cóż użytkownicy Plejek będą płacić za decyzje idiotów, bo Sony jak każde korpo musi zarabiać coraz więcej, i będzie zarabiać podwyższając to cenę abonamentów, tu znowu akcesoriów, konsol, gier, etc.
Druga sprawa, że odcinają się od bardzo chłonnego rynku chińskiego, ale ich strategia od początku była do bani. Wydaj gry w pełnej cenie, po latach, dodatkowo w różnym stanie technicznym bez prawie żadnego marketingu i oczekuj kokosów. Normalnie szok!
A najlepsze jest to, że wg estymacji analityków sam Steam przebije w 2028 Playstation pod względem przychodu, no, ale teraz bańka LLM trochę wyhamowała pewnie wzrosty pecetów.