10 tysięcy graczy w peaku i od razu "mały hit"? No nie róbmy jaj...
To raczej "mały skandal", że powstał na ten temat taki artykuł.
Przy tego typu grach to całkiem niezły wynik. Tego typu produkcje często mają dość niski koszt wytworzenia. Chociaż to Niemcy tworzyli 3-4 lata, a w studiu pracuje 110 osób, to nie wiem czy tutaj był taki niski(raczej nie). Swoją drogą całkiem duże studio jak na tworzenie gry strategicznej tego typu, przepracowali jakieś 2x tyle roboczogodzin co Twórcy Tainted Grail...
Chciałbym, żeby studia z naszej cześci świata osiągały sukcesy, ale patrząc po debiucie, to daleko jeszcze do sukcesu sprzedażowego.
Grałem w gierkę na Nextcie i osobiście fanem nie jestem, dla oryginalności produkcji skomplikowali podstawową mechanikę do przesady. Mi się średnio przyjemnie grało. Wolę konkurencyjne tytuły.
Ja sam gry oczywiście nie skreślam (zapewne nawet nie zagram), ale żeby z 10 tysięcy robić mały hit i artykuł na ten temat? Trochę śmiech.
PS. Już 11.400 w peaku.
Taki Valheim miał w peaku pół miliona krótko po premierze w EA. Obecnie kręci wyniki 3-krotnie wyższe od Corsair Cove... a premiera już za miesiąc! :P Moim zdaniem ludzie szybko zapomną. Poczekamy, zobaczymy, ale ochy i achy są przesadzone na moje.
Waterpark Simulator, Corsair Cove, Machine Party, Hololive Dreams, Strikers Club, Solarpunk, Farever, The Spell Brigade... Wszystkie te gry wydano pod koniec lipca i każda kręci się koło tych 10-12 tysięcy w peaku... Ktoś nazwie którąkolwiek z tych gier małym hitem? Aj dont fink soł.
Zresztą nie zamierzam porównywać teraz ze sobą wszystkich gier :D Po prostu uważam, że peak 10 tysięcy (teraz niecałe 13) to za mało, żeby nazywać coś już teraz małym hitem - i tyle. Jakiekolwiek "poważne" opinie będzie można wydawać pewnie za miesiąc, kiedy kupi ten, kto chciał... i kiedy odbiją się też ci, którym się nie spodobało/już znudziło. I to wtedy opinie na temat "hitowości" będą miały jakikolwiek sens - na razie wynik są raczej badaniem popularności tytułu i tego, ile gra ma do zaoferowania.
Gra bardzo udana, fajny klimat i to budowanie wertykalne jest bardzo proste. Jak ktoś byłby zainteresowany nową grą piracką , bardziej w klimacie żeglugi i handlu czy pirackich podbojów jak w czasach Sid Meier's Pirates to z całego serca polecam sprzedawany w cenie paczki papierosów Rise of Piracy od Microprose.
To jeszcze EA ale już bardzo zaawansowane no i tanie do tego oferuje masę ficzerów i ogromną grywalność.
Tutaj link, bardzo proszę: https://store.steampowered.com/app/1400660/Rise_of_Piracy/