Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Piracka strategia o budowaniu miasta zbiera świetne opinie. Corsair Cove podbija Steama

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
02.08.2026 10:36
1
odpowiedz
Tuesvan_NPC
3
Pretorianin
MAX

10 tysięcy graczy w peaku i od razu "mały hit"? No nie róbmy jaj...
To raczej "mały skandal", że powstał na ten temat taki artykuł.

02.08.2026 13:28
1.1
7
odpowiedz
pawel1812
84
Generał

Pablo X6
Przy tego typu grach to całkiem niezły wynik. Tego typu produkcje często mają dość niski koszt wytworzenia. Chociaż to Niemcy tworzyli 3-4 lata, a w studiu pracuje 110 osób, to nie wiem czy tutaj był taki niski(raczej nie). Swoją drogą całkiem duże studio jak na tworzenie gry strategicznej tego typu, przepracowali jakieś 2x tyle roboczogodzin co Twórcy Tainted Grail...

Chciałbym, żeby studia z naszej cześci świata osiągały sukcesy, ale patrząc po debiucie, to daleko jeszcze do sukcesu sprzedażowego.
Grałem w gierkę na Nextcie i osobiście fanem nie jestem, dla oryginalności produkcji skomplikowali podstawową mechanikę do przesady. Mi się średnio przyjemnie grało. Wolę konkurencyjne tytuły.

post wyedytowany przez pawel1812 2026-08-02 13:39:22
02.08.2026 14:01
1.2
odpowiedz
Tuesvan_NPC
3
Pretorianin
MAX

pawel1812 Biorąc pod uwagę, że na wishlistę grę dodało ponad pół miliona osób, to te 10 tysięcy to jednak bardzo średni wynik... Napisałeś, że przy tego typu grach to niezły wynik, ale w strategie (i city-buildery) się zazwyczaj gra dość długo (to nie są gry na 30 minut). Peak siłą rzeczy powinien być zatem wyższy - tym bardziej, że mamy weekend. A poza tym od maja było dostępne demo.

Ja sam gry oczywiście nie skreślam (zapewne nawet nie zagram), ale żeby z 10 tysięcy robić mały hit i artykuł na ten temat? Trochę śmiech.

PS. Już 11.400 w peaku.

02.08.2026 14:46
K I R O S H I
1.3
3
odpowiedz
K I R O S H I
59
Konsul

Pablo X6 lista życzeń nie zawsze mówi że ktoś chce tytuł od razu, ja często dodaje tytuł jak jeden zwiastun rozgrywki mi się spodoba a później leży tak przez 5 lat na tej liście xd

02.08.2026 17:16
1.4
odpowiedz
Tuesvan_NPC
3
Pretorianin
MAX

K I R O S H I I w takiej sytuacji należy sobie zadać pytanie, dlaczego ten tytuł tak długo na tej liście siedzi ;) Gdyby to był absolutny must have albo "mały hit", raczej skusiłbyś się na to, żeby zagrać jak najszybciej. Natomiast nie kupując, cóż... Sam sobie pokazujesz, że coś jest nie tak - gra nie ciągnie aż tak bardzo, cena nie jest adekwatna do tego co widzisz, itd. I oczywiście nie każdy ma ochotę kupować grę na premierę za pełną cenę, bo nie każdego na to stać, ale jeśli z pół miliona ludzi peak wynosi 12 tysięcy, to jednak ciężko wierzyć, że to "mały hit".

Taki Valheim miał w peaku pół miliona krótko po premierze w EA. Obecnie kręci wyniki 3-krotnie wyższe od Corsair Cove... a premiera już za miesiąc! :P Moim zdaniem ludzie szybko zapomną. Poczekamy, zobaczymy, ale ochy i achy są przesadzone na moje.

02.08.2026 17:52
amfa24
1.5
1
odpowiedz
amfa24
99
Konsul
MAX

Pablo X6 Weź po uwagę ,że gra miała start w weekend osobiście włączyłem tylko na 10 minut i dopiero teraz wróciłem do domu po odpoczynku. Masa ludzi odpali to w innym dniu.

02.08.2026 20:58
1.6
odpowiedz
Micelius
40
Pretorianin

Pablo X6 Ale po co w ogóle pisać o grach w rodzaju Valheim, o których wszyscy słyszeli? Fajnie jest się dowiadywać o grach nieoczywistych.

02.08.2026 21:49
1.7
1
odpowiedz
Tuesvan_NPC
3
Pretorianin
MAX

Micelius Valheim był dla porównania. Równie dobrze można tu wrzucić Banished, Manor Lords, Farthest Frontier, Timberborn, czy cokolwiek innego. 12 tysięcy w peaku na premierę to po prostu mizerny wynik... a nie mały hit. Jednakowoż coś na siebie gra zarobi, więc nie zakładam też, że to porażka, która pogrąży studio ;)

Waterpark Simulator, Corsair Cove, Machine Party, Hololive Dreams, Strikers Club, Solarpunk, Farever, The Spell Brigade... Wszystkie te gry wydano pod koniec lipca i każda kręci się koło tych 10-12 tysięcy w peaku... Ktoś nazwie którąkolwiek z tych gier małym hitem? Aj dont fink soł.

02.08.2026 23:10
1.8
1
odpowiedz
citarcitar2
5
Centurion

Pablo X6 To teraz sobie zobacz ile graczy ma najnowszy HALO w sosie woke.

03.08.2026 01:35
1.9
odpowiedz
Tuesvan_NPC
3
Pretorianin
MAX

citarcitar2 Czemu mam sprawdzić akurat HALO? W większości podawałem tytuły gier, które wzięły się znikąd - wolałbym nie mieszać do tego znanej marki, jaką jest HALO. Zresztą najnowsze HALO to remake gry, która miała już remaster, w dodatku w sosie woke, co już samo w sobie wpływa negatywnie na odbiór gry :P I mimo wszystko na chwilę obecną (jest 1:30 w nocy) w HALO gra dwukrotnie więcej osób i peak też jest dwukrotnie wyższy. I również, jak w przypadku CC, uważam że to mizerny wynik dla takiej marki, jaką jest HALO.

Zresztą nie zamierzam porównywać teraz ze sobą wszystkich gier :D Po prostu uważam, że peak 10 tysięcy (teraz niecałe 13) to za mało, żeby nazywać coś już teraz małym hitem - i tyle. Jakiekolwiek "poważne" opinie będzie można wydawać pewnie za miesiąc, kiedy kupi ten, kto chciał... i kiedy odbiją się też ci, którym się nie spodobało/już znudziło. I to wtedy opinie na temat "hitowości" będą miały jakikolwiek sens - na razie wynik są raczej badaniem popularności tytułu i tego, ile gra ma do zaoferowania.

02.08.2026 18:31
Cyrawn
2
2
odpowiedz
Cyrawn
29
Pretorianin

Gra bardzo udana, fajny klimat i to budowanie wertykalne jest bardzo proste. Jak ktoś byłby zainteresowany nową grą piracką , bardziej w klimacie żeglugi i handlu czy pirackich podbojów jak w czasach Sid Meier's Pirates to z całego serca polecam sprzedawany w cenie paczki papierosów Rise of Piracy od Microprose.
To jeszcze EA ale już bardzo zaawansowane no i tanie do tego oferuje masę ficzerów i ogromną grywalność.
Tutaj link, bardzo proszę: https://store.steampowered.com/app/1400660/Rise_of_Piracy/

post wyedytowany przez Cyrawn 2026-08-02 18:34:52
03.08.2026 08:21
3
odpowiedz
Benekchlebek
41
Senator

Pirackie gry zvreguly maja branie 🤪

04.08.2026 07:13
Szlugi12
4
odpowiedz
Szlugi12
136
BABYMETAL

Pirackie gry zawsze spoko, tak samo jak i o wampirach :D

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl