Ja tam tylko pomiędzy Cinematic i Low widzę różnicę , może nawet Low ma najlepiej wyglądającą wodę.
Zastanawiałbym się też czy czasem bez włączonych RT i Ray Reconstruction gra nie wygląda lepiej i bardziej klimatycznie.
Ten screen z wielką kałużą dużo lepiej wygląda bez RT niż z nim xD
Załamania odbić na wodzie wyglądają bardziej naturalnie. Z RT ta woda wygląda bardziej jak idealne lustro na podłodze.
Ale poza tym trudno coś powiedzieć. Kompresja na yotube zjada wszystkie detale, zwłaszcza w scenach w ruchu

No spoko, ale co z modelami postaci? Twarze wyglądają jak z gry wydanej w 2014
No tak, ale to ponoć miał być super duper next gen, najlepiej wyglądająca gra 2026, a przynajmniej takie komentarze widziałem pod trailerami. Ludzie to mają zeza, albo firmy marketingowe wykupują armię botów do pisania farmazonów
też macie wrażenie że gry zamiast stawać się coraz bardziej realistycznymi stają się z roku na rok coraz bardziej sztuczne?
Np. Ja często chodzę po górach, widoki piękne ALE jak spojrzę na profesjonalne zdjęcia to mam wrażenie że nigdy mnie tam nie było :P podobnie jest z grami. Wszystko idealne jak od linijki... idealne światło, cień, ostrość itd tylko że problem jest w tym że tak życie tak nie wygląda bo nasze patrzałki tak nie działają.
Tzn są wyjątki, np. KCD2 gdzie jadąc konno przez pola zaczynamy czuć nostalgię patrząc w różne strony... no i to nie jest zasługa DLXXXLLLS albo OKOTECH3.0 tylko tego że twórcom chciało się ruszyć dupy ze studia. Wiedźmin 3 też fajnie budował klimat. Przykładów wiele.
Dlatego też się obawiam nowych technologii. Strach przed tym że twórcy zamiast budować klimat zaczną się opierać na gotowych, idealnych pakietach z AI.
Sterylny idealny plastik który zewsząd się świeci tak to bym mniej więcej ocenił patrząc na dzisiejsze gry.
Kiedyś od tego były fanowskie modyfikacje i cały czas są dla niszowego odbiorcy który tego chce natomiast, że dzisiaj masz to oficjalnie choćby od Nvidii no to wtedy jest to już fajne i "super" wygląda.
Duża tutaj też zasługa choćby obecnego Unreal Engine który nie ma charakteru.
Taki idealny styl graficzny to ma Half-Life Alyx od Valve albo nadchodzące GTA 6.
Realizm w grach jest zazwyczaj sztuczny przez co nudny.
ja nie chcę gier realistycznych, chcę, żeby gry były grami, mogą być bliżej realistycznego zachowania postaci, ale graficznie wyglądają już bardzo dobrze.
Ja chcę, aby devsi wzięli się za realistyczną fizykę, bo to w każdej grze się przyda.
dealne światło, cień, ostrość itd
Cos w tym jest.
Mnie najbardziej rozwalaja cienie na high/ultra, ktore maja tak ostre krawedzie jak irl tylko miedzy 11-13. Wlaczam cienie na ultra i trace 20 fpsow, tylko po to zeby musiac je dodatkowo zmiekczac i stracic dodatkowo 5.
W duzej ilosci gier najlepsze cienie to medium (bez pikselozy ale tez bez krawedzi jak zyleta).
RTX w wiekszosci gier jest tez strasznie "przeswietlony".
Rozwala mnie tez pogon za fpsami. Ludzkie oko i mozg dzialaja tak a nie inaczej i na pewnym poziomie zaczyna sie ten sam efekt "za duzdej plynnosci" co na filmach 48fps. I nie, nie mowie ze "ludzkie oko nie widzi ponad 30fps".
Wyrzuciłem kasę w błoto, teraz jak sie ponawi jakieś koraańkie gównie konw złotym papierku to tylo torrent.