Komentarze do wiadomości: Pierwsze porównanie graficzne Crimson Desert na PC. Specjalista pokazuje różnice

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
19.03.2026 09:24
1
odpowiedz
Darek1785
8
Generał

Ja tam tylko pomiędzy Cinematic i Low widzę różnicę , może nawet Low ma najlepiej wyglądającą wodę.
Zastanawiałbym się też czy czasem bez włączonych RT i Ray Reconstruction gra nie wygląda lepiej i bardziej klimatycznie.

19.03.2026 09:32
2
1
odpowiedz
Procne
91
Generał

Ten screen z wielką kałużą dużo lepiej wygląda bez RT niż z nim xD
Załamania odbić na wodzie wyglądają bardziej naturalnie. Z RT ta woda wygląda bardziej jak idealne lustro na podłodze.

Ale poza tym trudno coś powiedzieć. Kompresja na yotube zjada wszystkie detale, zwłaszcza w scenach w ruchu

post wyedytowany przez Procne 2026-03-19 09:33:24
19.03.2026 10:15
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
WindMorro
14
Pretorianin
Image

No spoko, ale co z modelami postaci? Twarze wyglądają jak z gry wydanej w 2014

19.03.2026 11:11
prawdziwy
3.1
prawdziwy
37
Konsul

WindMorro   dobrze wygladaja jak na gre ktore i tak miało być mmo.

19.03.2026 11:45
3.2
WindMorro
14
Pretorianin

No tak, ale to ponoć miał być super duper next gen, najlepiej wyglądająca gra 2026, a przynajmniej takie komentarze widziałem pod trailerami. Ludzie to mają zeza, albo firmy marketingowe wykupują armię botów do pisania farmazonów

19.03.2026 10:24
PanDaneX
4
4
odpowiedz
5 odpowiedzi
PanDaneX
19
Konsul

też macie wrażenie że gry zamiast stawać się coraz bardziej realistycznymi stają się z roku na rok coraz bardziej sztuczne?
Np. Ja często chodzę po górach, widoki piękne  ALE jak spojrzę na profesjonalne zdjęcia to mam wrażenie że nigdy mnie tam nie było :P podobnie jest z grami. Wszystko idealne jak od linijki... idealne światło, cień, ostrość itd tylko że problem jest w tym że tak życie tak nie wygląda bo nasze patrzałki tak nie działają. 
Tzn są wyjątki, np. KCD2 gdzie jadąc konno przez pola zaczynamy czuć nostalgię patrząc w różne strony... no i to nie jest zasługa DLXXXLLLS albo OKOTECH3.0 tylko tego że twórcom chciało się ruszyć dupy ze studia. Wiedźmin 3 też fajnie budował klimat. Przykładów wiele.
Dlatego też się obawiam nowych technologii. Strach przed tym że twórcy zamiast budować klimat zaczną się opierać na gotowych, idealnych pakietach z AI.

19.03.2026 10:34
4.1
2
Darek1785
8
Generał

Sterylny idealny plastik który zewsząd się świeci tak to bym mniej więcej ocenił patrząc na dzisiejsze gry.
Kiedyś od tego były fanowskie modyfikacje i cały czas są dla niszowego odbiorcy który tego chce natomiast, że dzisiaj masz to oficjalnie choćby od Nvidii no to wtedy jest to już fajne i "super" wygląda.
Duża tutaj też zasługa choćby obecnego Unreal Engine który nie ma charakteru.

Taki idealny styl graficzny to ma Half-Life Alyx od Valve albo nadchodzące GTA 6.
Realizm w grach jest zazwyczaj sztuczny przez co nudny.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-03-19 10:37:23
19.03.2026 11:10
prawdziwy
4.2
1
prawdziwy
37
Konsul

ja nie chcę gier realistycznych, chcę, żeby gry były grami, mogą być bliżej realistycznego zachowania postaci, ale graficznie wyglądają już bardzo dobrze.

Ja chcę, aby devsi wzięli się za realistyczną fizykę, bo to w każdej grze się przyda.

19.03.2026 13:03
Kwisatz_Haderach
4.3
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

dealne światło, cień, ostrość itd

Cos w tym jest.

Mnie najbardziej rozwalaja cienie na high/ultra, ktore maja tak ostre krawedzie jak irl tylko miedzy 11-13. Wlaczam cienie na ultra i trace 20 fpsow, tylko po to zeby musiac je dodatkowo zmiekczac i stracic dodatkowo 5.

W duzej ilosci gier najlepsze cienie to medium (bez pikselozy ale tez bez krawedzi jak zyleta).

RTX w wiekszosci gier jest tez strasznie "przeswietlony".

Rozwala mnie tez pogon za fpsami. Ludzkie oko i mozg dzialaja tak a nie inaczej i na pewnym poziomie zaczyna sie ten sam efekt "za duzdej plynnosci" co na filmach 48fps. I nie, nie mowie ze "ludzkie oko nie widzi ponad 30fps".

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-19 13:05:16
20.03.2026 11:18
Edziek
4.4
Edziek
13
Pretorianin

prawdziwy ja dopowiem więcej 
Fotorealistyczna grafika w grze wręcz utrudnia granie i sprawia że zanikają ważne dla gracza detale.
Ludzie którzy tak forsują ten fotorealizm w grach (np. DLSS 5) nie mają pojęcia jak bardzo sobie zaszkodzą w przyszłości.

26.03.2026 06:28
4.5
vayha
26
Centurion

Kwisatz_Haderach mnie najbardziej denerwują dwa efekty. Pierwszy to ten w którym postać w grach z 3 osoby jest niedoświetlona z tyłu. Więc mamy świat w koło dobrze oświetlony ale nasza postać stoi cały czas w mocnym cieniu. Tak to nie działa bo obiekt blisko nas po prostu odbija jednak duża ilość światła w naszym kierunku. Szczególnie było to widoczne w W3. Problem ten rozwiązuje częściowo ray tracing. Kolejna rzecz której nienawidzę to taki efekt wychodzenia i wchodzenia do ciemnych pomieszczeń. Trzeba czekać aż niby soczewki nam się dostosują. Jest to tak sztuczne że aż idiotyczne, bo będąc w ciemnym pomieszczeniu kierując wzrok ku np otwartm drzwiom widzę co jest na zewnątrz. Nie jest to jakaś jasna plama i odwrotnie. Z oświetlonego miejsca widzę też sporo w nieoświetlonym pomieszczeniu. Jest to efekt tak nadużywany i wzmacniany że aż boli szczególnie w fpsach.

19.03.2026 11:50
pieterkov
5
odpowiedz
pieterkov
167
Senator

Lighting na low to jakiś żart?

27.03.2026 07:15
baltazar1908
6
odpowiedz
1 odpowiedź
baltazar1908
46
Generał

Wyrzuciłem kasę w błoto, teraz jak sie ponawi jakieś koraańkie gównie konw złotym papierku to tylo torrent.

27.03.2026 07:22
Bukary
6.1
Bukary
246
Legend

Też tak myślałem, póki dłużej nie zagrałem. ;)

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl