Pamięć G.Skill Trident Z5 Neo, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3038F16GX2-TZ5N)
26 listopada 2024 - 529 zł brutto
31 października 2025 - 1085,39 zł brutto
2 listopada 2025 - 1251,99 zł brutto
5 listopada 2025 - 1355,99 zł brutto
to nie jest śmieszne nic a nic.
Te pamięci co wrzuciłeś w wielu sklepach są po 899 zł. Nie jest źle. Morele od dłuższego czasu mieli złodziejskie ceny.
Chciałem teraz wymienić monitor na taki z rozdzielczością 2K i kartę graficzną bo to jedyne co mi zostało po starym komputerze i chciałem "przyszłościowo" dorzucić drugie tyle pamięci RAM. Jednak z RAM zrezygnuję w takim momencie xD
Nie przesadzajmy. Pamięc kupujemy może raz na 10 lat (o ile weźmiemy topkę). Za swoją dawałem około 800-900 zł, a później była za 500 zł ale nie płakałem z tego powodu bo wiem, że pamięć nawet jak wywalę procka, grafikę i całe bebechy to pamięć zostanie na kolejny zestaw (o ile kupiliśmy topkę) bo jak ktoś kombinował i brał 2x8 gb albo ddr4 to ma problem.
Nie tylko pamięć zdrożała. W tym tygodniu też całkiem nieźle poszły w górę dyski SSD. Kolega miał zamiar kupić 2 TB Samsunga EVO Plus, który jeszcze wczoraj kosztował 559 zł, a dziś już 589 zł.
Ani mnie nie wkurzajcie. Zwlekałem zwlekałem, miałem kupić nowe DDR 4 do starego kompa, bo coś z pamięcią nie tak, i miałem składać nowy PC teraz, to akurat w tym momencie wszystko do góry poszło XD To już chyba 3 raz jak składam coś.
I aktualnie do starego kompa za 16 gb muszę dać 100 zł więcej niż jeszcze miesiąc temu. A za nowego PC 300 zł na razie więcej.... I w tym miesiącu muszę to zrobić.
BTW do nowego kompa oczywiście brać DDR 5? Czy do FHD 32 DDR 4 też starczą? Szczególnie że mam w uj gier do nadrabiania od 2015 roku, to przy sparowaniu z RTX 5060 nie wiem co brać. Lepiej chyba DDR 5, pamięc jednak długo jest żywotna.
Mnie tam interesuje tylko że moje pieniądze są w mojej kieszeni, a nie przekazywane na to gówno XD Jak niektóre rzeczy mają sens jak np dlss to chat boty to jakiś niepotrzebny żart xD razem z chatem gpt na czele. Co do sory to nie wiem. jak widziałem reklame coca coli pomyślałem że spoko bo po piniondzach ale no to jak z tym meme. W 2025 będą samochody latać, A tu coca cola robi ai shit reklame xD