No, teraz to jakoś wygląda, bo na gameplayu z gamescomu nie wyglądało to na walkę, która mogłaby sprawiać jakąkolwiek frajdę. Tylko dlaczego przy walce ze zwierzaczkami odgłosy są takie jakby się uderzało metalem o metal? Wkurzało mnie to już w Eleksach. Walczysz z jakimś kurczakiem a odgłosy są takie jakby ten kurczak był z metalu.
Co to za różnica jak dzisiaj w ponad 90% grach nie ma żadnego systemu walki tylko oglądanie wyreżyserowanych i oskryptowanych nagranych za pomocą motion capture, gracze się nie znają na grach i później wypisują bzdury, że np. ostatni Ghost of Yotei ma dobry system walki bo nie jest on może drewniany, no nie jest bo to wszystko zostało wyreżyserowane i tylko oszukuje gracza, że to my gramy, a nie gramy tyko wciskamy zazwyczaj jeden przycisk oglądając te wyreżyserowane i oskryptowane animacje.
W ogóle stary system walki był lepszy, obecnie zrobili z tego jakiegoś Wiedźmina 3 przez jakiś influencerów z YouTube którzy robili sobie wyświetlania na YouTube krytykując Gothica, a nie, że coś im się w grze nie podoba.
Bzdury z Ghost of Yotei. W tej grze jak i w Ghost of Tsushima masz kilka stylów walki do wyboru na które możesz przełączać w dowolnym momencie walki i musisz to zrobić manualnie. Jest kilka typów ataków, Lekki or Silny, dwa różny przyciski. Dodatkowo niektóre ataki by wykonać musisz przytrzymać przycisk, czasami nawet w dokładnym momencie wypuścić przycisk. Następnie mamy combo których jest całkiem pożądna ilość, wymagają od ciebie wspominianych przycisków oraz także czasami przyciski ruchu w odpowiednim kierunku. Yotei jeszcze ma więcej niż jeden oręż do wyboru.
Więc tak, tak. Baaardzo fajny, kompletnie wyreżyserowany system walki typu "jeden przycisk".
A i tak poza tym - wszystkie animacje w grach wideo są oskryptowane :)
Nie rozumiesz, dzisiaj we wszystkich gier się przyklejasz do przeciwnika, odpal sobie jakiegoś Mount & Blade albo starego Star Wars Jedi Knight Jedi Academy to zobaczysz czym jest, a właściwie był dobry swobodny system walki w grach.
"W ogóle stary system walki był lepszy" Nie zgodzę się z tym. Bo zobacz, tu sporo rzeczy względem oryginału wygląda świetnie. Np. ruszanie się podczas blokowania, tego w ogóle nie było, a było dość potrzebne. Podobnie odskoki, które bardzo ułatwią poruszanie się w walce z liczniejszą grupą. Co do samego machania mieczem to nie oceniam, bo nie wiem jak to naprawdę wygląda, nie wiem jak dokładnie walka wygląda z jakimi klawiszami, bo w przeciwieństwie do remake, to wiem, że w oryginale były 2 różne kierunki uderzania, czyli w bok lub do przodu, ale nie wiem jak w remake to dokładnie wygląda. Trzeba samemu zagrać, by to ocenić. Jednakże nowe elementy oceniam bardzo pozytywnie. A ten ostatni, powalanie wrogów trochę mnie zaniepokoiło, ale polepszyło się jak dowiedziałem się, że wrogowie również mogą to wykorzystywać.
Faktycznie jest poprawa, może nadal nie jest idealnie, ale jest lepiej, a to już coś. Teraz ta walka już tak nie odrzuca jak te kilka miesięcy temu. Jestem tylko ciekaw jak wygląda kwestia AI przeciwników, bo tutaj też było słabo, a z tego filmiku trudno coś wywnioskować. Jeśli ta gra faktycznie wyjdzie w marcu 2026 roku, to szczerze nadal wątpie, że będzie ona dopracowana, zarówno pod kątem mechanik jak i optymalizacji (o bugach nie wspominając), ale jakieś światełko w tunelu jest.
Oczywiście Gothic nigdy nie miał wybitnej AI, ale miał charakterystyczne zachowania przeciwników, które sprawiały, że walka była dynamiczna. Dlatego to, co pokazano w sierpniowym materiale z Remake, budzi obawy. Tam przeciwnicy zachowywali się gorzej niż w oryginale sprzed 20 lat. W starym Gothicu gobliny krążyły wokół Beziego, próbowały go otoczyć, zmieniały pozycję i tworzyły wrażenie żywej walki. W Remake’u gobliny po prostu stoją i czekają na cios, jakby były manekinami ustawionymi na trening.
Możliwe, że AI nie jest jeszcze w pełni wdrożone, ale mówimy o materiale prezentowanym publicznie. Jeśli na tym etapie wrogowie zachowują się gorzej niż ich pierwowzory z 2001 roku, trudno nie mieć wątpliwości. Dzisiejszy gracz oczekuje przynajmniej podstawowych reakcji, jak flankowanie, unikanie ciosów czy agresywne atakowanie. Nie chodzi o hiperrealistyczne zachowania, tylko o to, by przeciwnicy nie byli statycznymi pachołkami do odhaczania mieczem.
Remake nie musi mieć genialnej AI, ale powinien uniknąć sytuacji, w której pod tym względem wypada słabiej niż oryginał. Jeśli twórcy chcą odtworzyć klimat Gothica, muszą zadbać o to, by wrogowie naprawdę uczestniczyli w walce, a nie tylko stali i czekali na swoją kolej.
Potrzebna była krytyka, że poprawić jakość walki tak? Dobre i to, że bardzo chcą wypuścić dobry produkt. Ciekawe tylko jak długo im się bedzie chciało poprawiać skrytykowane rzeczy po premierze.
Jestem pod wrażeniem, że rzeczywiście widać jakąś poprawę, nie spodziewałem się. A jeszcze do premiery kawałek czasu, więc może nawet całkiem znośna się okaże ta walka. Chociaż mam wrażenie, że responsywność poruszania się nadal dość mocno kuleje, ale aby do przodu, mają jeszcze trochę czasu na poprawki. Chociaż współcześnie, to i po premierze będą mogli jeszcze całkiem tę grę przebudować, co za problem w tych czasach xd
No właśnie nie za bardzo. Bo co z tego, że mogą po premierze grzebać sobie w grze jak przez to, że gra wyjdzie niedopracowana, to prawie nikt nie kupi, a każdy kto nie kupił zapomni, a jeśli nie to i tak nie kupi ze względu na premierowy stan. Poza tym uwaga, pamiętaj, że mówimy o mało znanym studiu, a także o serii, która nie jest bardzo znana. A to oznacza, że brak zainteresowania na premierę jest równoznaczne z niechronną poraźką, nie tak jak w przypadku cyberpunka 2077, który przecież był nie tylko dużą grą, ale również od dobrze znanego studia, a do tego gra oparta o znaną markę. Gracze po prostu dużo więcej wybaczają takim grom i studiom, ale będą bezlitośni wobec nieznanych lub mało znanych marek od równie mało znanych studiów.
Jak dla mnie jest teraz znacznie lepiej, mi się podobają nowe rzeczy, których nie było w oryginale, czyli możliwość poruszania się podczas blokowania czego bardzo brakowało w oryginale i tam blokowanie były strasznie sztywne.
Wielki, wielki plus dla twórców. Już teraz chyba nie mam do czego się przyczepić, trzeba czekać spokojnie na premierę.
No w sumie jeszcze mogą trochę popracować nad AI przeciwników i by było już w ogóle pięknie.
Dobrze że słuchają głosy krytyczne fanów. Jest duża szansa, że to będzie dobra gierka.