Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Resonance: A Plague Tale LegacyWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Ogólnoświatowa awaria PlayStation Network została opanowana

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
24.07.2026 17:18
2
29
odpowiedz
6 odpowiedzi
KrissKEJ
9
Legionista

Macie swoje cyfrowe gry

24.07.2026 18:04
5
23
odpowiedz
3 odpowiedzi
tybet2
169
Generał

Oj, co się stało? Cyfrowe gierki nie działają(?) "Shocking"

24.07.2026 17:52
Uruk-Hai666
4
18
odpowiedz
Uruk-Hai666
69
Generał
Image

Nie mam.

24.07.2026 18:14
Łosiu
8
8
odpowiedz
23 odpowiedzi
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

A jak będzie awaria prądu to w ogóle nic będzie działać. Co to będzie.

24.07.2026 20:55
tynwar
14
6
odpowiedz
10 odpowiedzi
tynwar
105
Legend

no taa, najpierw mówią, że zrezygnują z płytek, bo są niepotrzebne i stawiają na cyfrówki, bo są lepsze niż pudełka. A potem rzeczywistość weryfikuje xd.

24.07.2026 18:34
9
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
Kudlaty.Level
1
Junior

Tak sobie pograją w cyfrowe gierki na konsolce PlayStation ale przecież nic się nie dzieje wszystko działa 😂

Solnica
1
3
odpowiedz
Solnica
165
Lord Vaako

GRYOnline.pl

A wczoraj po południu przez chwilę leżała też część usług xboxa, np. Forza Horizon 6 nie synchronizowała zapisów i grę można było odpalić jedynie w trybie offline 😎

2
29
odpowiedz
6 odpowiedzi
KrissKEJ
9
Legionista

Macie swoje cyfrowe gry

24.07.2026 18:30
Grifter
2.1
3
odpowiedz
Grifter
58
Generał

KrissKEJ Nie zdziwiłbym się jakby jakaś grupa "hakierów" coś kombinowała.
Jak to powiedziała kiedyś posłanka z tzw. "bydła" - "Nie popieram, ale rozumiem."

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-24 18:31:44
24.07.2026 20:49
Warsaw1916
2.2
1
odpowiedz
Warsaw1916
9
Centurion

KrissKEJ Częściej ci prąd w domu wyłączają niz oni mają awarie.

25.07.2026 09:53
2.3
8
odpowiedz
groovec
14
Legionista

Warsaw1916 Broń ich pajacyku jeszcze. Żywą tarczą bądź

25.07.2026 13:35
2.4
odpowiedz
Puchy111
2
Legionista

groovec Ale tu nie ma czego bronić, bo cyfrowe gry mają większość udziału na rynku, a głównym winowajcą jest Steam. Nie zapominajmy o tym.

25.07.2026 14:07
2.5
2
odpowiedz
groovec
14
Legionista

Puchy111 To nie znaczy że trzeba szukać wytułmaczenia. To trzeba bojkotować. Jak ktoś ma pisać i powielać takie farmazony to niech lepiej milczy.

25.07.2026 14:30
CyberNat2000
2.6
3
odpowiedz
CyberNat2000
47
Konsul

Puchy111 tyle że na pc są alternatywy od Steama, na Playstation digital-only — nie.

24.07.2026 17:47
-=Esiu=-
😂
3
odpowiedz
1 odpowiedź
-=Esiu=-
226
Everybody lies

No to super. Akurat jak będę miał cyfrową grę w którą chcę zagrać to sobie pobiorę.

Sami sobie strzelają w łokcie i kolana raz za razem...

25.07.2026 12:12
3.1
odpowiedz
BlackTone
56
Generał

-=Esiu=- Nawet nie masz pojęcia o czym mówisz

24.07.2026 17:52
Uruk-Hai666
4
18
odpowiedz
Uruk-Hai666
69
Generał
Image

Nie mam.

24.07.2026 18:04
5
23
odpowiedz
3 odpowiedzi
tybet2
169
Generał

Oj, co się stało? Cyfrowe gierki nie działają(?) "Shocking"

24.07.2026 18:13
5.1
1
odpowiedz
Jackov
60
Konsul

tybet2 Wszystkie cyfrówki i gry z plusa działają normalnie. Natomiast nie działa sklep, nie można pobrać gier ani grać multi.
Także nie ma co się rozpędzać. Do pamiętnej awarii jeszcze daleka droga.

24.07.2026 18:35
ReveAnge
5.2
4
odpowiedz
ReveAnge
57
Pretorianin

tybet2 Te z płyt też nie działają jeśli wymagają połączenia z siecią.

24.07.2026 19:14
5.3
odpowiedz
BlackTone
56
Generał

tybet2 "Jednocześnie gry niewymagające połączenia z siecią działają bez większych problemów." Nie chciało się doczytać

24.07.2026 18:13
Troprzem
6
3
odpowiedz
Troprzem
84
Konsul

Lata lecą, konsole tracą napęd, z pudełek znikają płyty, a jakość usług sieciowych Playstation, jaka była, taka jest.

7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
carryr3v
1
Junior

Wiadomo ile mnie więcej będzie naprawa trwała

24.07.2026 18:35
7.1
1
odpowiedz
Kudlaty.Level
1
Junior

Na gwiazdke jak fc 27 wyjdzie

Łosiu
8
8
odpowiedz
23 odpowiedzi
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

A jak będzie awaria prądu to w ogóle nic będzie działać. Co to będzie.

24.07.2026 18:16
abesnai
8.1
4
odpowiedz
abesnai
114
Kociarz

Łosiu Fotowoltaika? 😉

24.07.2026 18:28
Last_Redemption
8.2
8
odpowiedz
Last_Redemption
68
Senator

Łosiu Na szczescie prad na bank ktos naprawi, bo jest absolutnie konieczny do zycia

Serwery Sony moga zostac zhakowane czy cos i posiadacze tez sa w.. dup

24.07.2026 18:53
Łosiu
😁
8.3
2
odpowiedz
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

Last_Redemption Co ty gadasz. Prąd to dobrodziejstwo ostatnich 120-150 lat. Jakoś ludzie żyli przez 6 tys. lat bez niego.

post wyedytowany przez Łosiu 2026-07-24 18:54:17
24.07.2026 20:22
8.4
5
odpowiedz
premium341893526
48
Konsul

Łosiu Ksywka adekwatna do wypowiedzi widzę.

24.07.2026 20:49
Łosiu
8.5
2
odpowiedz
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

premium341893526 Taka prymitywna zaczepka? Poziom ciołka z podstawówki. No proszę kolegi.

24.07.2026 20:50
Warsaw1916
8.6
odpowiedz
Warsaw1916
9
Centurion

Last_Redemption Już na zawsze i nie będzie niczego, czarne chmury na polską

24.07.2026 20:54
8.7
odpowiedz
BiałyDzik
42
Pretorianin

premium341893526 W ktorym miejscu powiedzial nie prawde? :)

24.07.2026 21:16
8.8
1
odpowiedz
premium341893526
48
Konsul

Łosiu Czyli mam rozumieć, że ktoś z zarządu obraża czytelnika, czy jak?

24.07.2026 21:51
Łosiu
8.9
1
odpowiedz
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

premium341893526 Ale to ty dzwonisz mój drogi.

25.07.2026 12:30
8.10
2
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

Łosiu A po co, kuźwa, masz mieć sprawne hamulce w samochodzie, skoro i tak ci może jakiś pijak w d**ę wjechać? Po co masz prowadzić zdrowy tryb życia, skoro i tak któregoś dnia może cię potrącić autobus?

Wrzucasz do napędu grę z płyty, która nie wymaga łączenia się z netem. Możesz nie zagrać bo:
- wyłączyli ci prąd.
- twój komputer ma awarię
- twoja płytka się porysowała i gry nie da się zainstalować

Instalujesz cyfrówkę z wymogiem meldowania się do serwera: Możesz nie zagrać bo:
- wyłączyli ci prąd
- padł ci internet
- na innym kontynencie, na którym znajduje się serwer, mają akurat blackout
- serwer ma fizyczną awarię
- błąd w aktualizacji serwera uniemożliwia połączenie
- wydawca zamknął serwer
- hakerzy zrobili DDOS-a serwera
- CloudFlare/AWS miało awarię, a od niego zależy jakiś komponent uwierzytelniania cyfrowej gierki always online
- ruscy znów sabotują podmorskie kable światłowodowe, odcinając twój komputer od kontaktu z serwerem na innym kontynencie.

W każdej dziedzinie życia można powiedzieć "A po co zabezpieczać się przed X, skoro i tak może mi zaszkodzić Y?" I w każdej dziedzinie życia chodzi o jak największe zmniejszenie liczby czynników ryzyka, nawet jeśli tego ryzyka nie da się całkowicie wyeliminować.

Argument "a jak ci wyłączą prąd, to z płytki i tak nie pograsz" jest tak ułomny, że nie wierzę, żeby jakikolwiek inteligentny człowiek mógł w na serio i dobrej wierze używać go w dyskusji. Chyba, że trolluje, albo z jakiegoś powodu broni dymania klienta.

25.07.2026 13:37
8.11
odpowiedz
Puchy111
2
Legionista

Jerry_D Poprawiam: "Wrzucasz do napędu grę z płyty, która nie jest spatchowana, więc wiesz, że będzie w cholerę zabugowana bez aktualizacji biorąc pod uwagę dzisiejszą jakość gier na premierę".

25.07.2026 14:35
CyberNat2000
8.12
odpowiedz
CyberNat2000
47
Konsul

Łosiu Switch dalej będzie mi działał :P

25.07.2026 15:16
Łosiu
8.13
odpowiedz
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

Jerry_D Ja szczerze mówiąc nie mogę uwierzyć, że można mieć taki ból rzyci o coś tak trywialnego jak gierki. I nie mówię tutaj o Tobie per se, tylko ogólnie. Czy 5h awaria serwera raz na poł roku zniszczy czyjeś życie i czy uczyni go gorszym, bo nie odpali sobie tego GTA 6?

To szczerze zabawne i nie mogę uwierzyć, że ktoś dorosły, który ma jakieś życie i pojęcie o świecie może tak o to płakać. Awarie Internetu w cywilizowanym świecie są, ale analogicznie są awarie prądu czy sieci wodociągowej. Także wiesz... po prostu mam ubaw - poziom problemu równy zabraniu wiaderku z piaskiem przez jedno dziecko drugiemu w piaskownicy.

25.07.2026 15:20
Wrzesień
8.14
3
odpowiedz
Wrzesień
83
Idiot Doom Spiral

Łosiu To nie jest ból rzyci "o gierki", tylko o braku dostępu do czegoś, za co się zapłaciło. Jeśli ktoś akurat wczoraj miał powiedzmy wolny dzień i chciał sobie skorzystać z plusa, albo ściągnąć jakąś grę, którą już kupił, no to chyba nic dziwnego, że mógł się zdenerwować.

25.07.2026 15:24
Łosiu
8.15
odpowiedz
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

Wrzesień No spoko, rozumiem. Ale to nie jest coś wyjątkowego. Awarie i przerwy w działaniu nawet takich krytycznych infrastruktur jak bańkowość zdarzają się częściej niż brak dostępu do PSN czy Steam, więc ten poziom zbiorowej histerii jaki mamy ostatnio bo digital, jest dla mnie jakimś mocnym absurdem. I to serio bez żadnych aluzji czy złośliwości.

post wyedytowany przez Łosiu 2026-07-25 15:24:40
25.07.2026 17:01
8.16
1
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

Łosiu To nie jest ból rzyci o niemożność zagrania przez 5 godzin, tylko o fakt, że w ogóle taka niemożność występuje, chociaż nie musi. O przesuwanie granicy.

Kiedyś mieliśmy gierki na płycie, które sieci nie potrzebowały w ogóle. Później bodajże Bioshock był na płycie, ale już wymagał rejestracji na serwerze i jeszcze była afera, że łączna liczba rejestracji jednego egzemplarza była ograniczona, więc w teorii mogłeś zostać z podkładką pod piwo, jeśli z jakichś powodów często przeinstalowywałeś grę. Potem rozpowszechniła się dystrybucja cyfrowa i Steam. Już musisz mieć internet do instalacji i przy pierwszym uruchomieniu, żeby się gra skomunikowała z serwerem i potwierdziła autentyczność.

Dalej jest Denuvo, które okresowo musi sobie "zadzwonić" na serwer i gry teoretycznie dla jednego gracza lub przede wszystkim dla jednego gracza, które nagle wymagają stałego dostępu do sieci, bo muszą przez cały czas mieć kontakt z serwerem. A i tak to mało, bo korporacjom marzy się najlepiej streamowanie gry z ich włąsnego serwera, żeby mieć nad nią totalną kontrolę.

Tymczasem mam książkę po dziadku. Ściągam ją z półki i czytam. Prawda, że kartki już trochę pożółkły, grzbiet się nieco rozpada, ale ją mam i jestem w stanie ją przeczytać. Wciąż wychodzą papierowe książki pomimo istnienia e-booków i audiobooków. Wciąż mamy wydawaną muzykę na fizycznych nośnikach, na cholernych, przedpotopowych winylach, filmy wciąż idzie kupić na blue rayach, pomimo streamingów. To dlaczego mamy się godzić na gorsze warunki w przypadku gier? No dlaczego?

Kiedyś się człowiek śmiał z memicznego "Nie będziesz mieć niczego i będziesz szczęśliwy". A tymczasem raz za razem okazuje się, że to mokry sen korporacji, które do takiego właśnie scenariusza dążą. Wszystko chce iść w subskrypcje i abonamenty. Tusz w drukarce na abonament, podgrzewane siedzenia w samochodach na abonament. Czy to jest dobry kierunek? I jak nie teraz protestować to kiedy? Kiedy już wszystko będzie streamowane i subskrybowane?

I to już nawet nie chodzi o tę fizyczną płytę, bo rozumiem, że cyfra jest przez większość czasu wygodniejsza. Ale niech to będzie cyfra w formule GOG-owskiej: kupujesz grę, zgrywasz sobie archiwalny instalator i po prostu masz do niej dostęp niezależnie od problemów po stronie serwerów. Do pełni szczęścia jeszcze brakuje możliwości odsprzedaży cyfry, ale niech tam, ostatecznie bez tego rynku wtórnego mogę żyć.

25.07.2026 20:55
Łosiu
8.17
1
odpowiedz
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

Jerry_D No spoko. Rozumiem, ale i tak mnie to śmieszy, bo z drugiej strony nikt nie płacze ze 100 lat temu maił złotego zęba po dziadku i mógłby tym zapłacić wszędzie nie zależnie od warunków, a teraz 2-3 razy do roku jak chce zapłacić Blikiem, to nie może bo coś nie działa - albo sieć komórkowa, albo jakaś integracja z bankiem albo inne ustrojstwo po drodze. Jak to nie mieć dostępu do własnych pieniędzy?! To już normalność.

Co ci mam powiedzieć. Świat staje się cyfrowym tworem. I owszem niby wychodzą książki na papierze, ale w takim nakładzie, że po poł roku od druku możesz sobie kupić co najwyżej audiobooka albo epuba. Polecam próbę znalezienia i zakupu nowych książek Patricka O'Briana z o Jacku Aubrey. Albo Kroniki Amberu albo setki innych. Nie ma.

Co do protestów, to już dawno za późno. Płyty gramofonowe, CD-Audio czy Blu-tay to nisza rynkowa - tylko dla maniaków. To samo będzie z gierkami. Uważam, że znajdą się pośrednicy, którzy będą tłukli dla "dużych" edycje pudełkowe i płytami. Zapłacisz pewno 3x tyle ale na pewno klient się znajdzie. Innq sprawa, że książka czy album audio nie zmienia się w 60% po roku, a gry.... często tak.

26.07.2026 11:23
8.18
1
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

Łosiu "nikt nie płacze ze [...] 2-3 razy do roku jak chce zapłacić Blikiem, to nie może bo coś nie działa - albo sieć komórkowa, albo jakaś integracja z bankiem albo inne ustrojstwo po drodze."
No ale wciąż jeszcze ma gotówkę jak sprawa jest pilna, nieprawdaż? 😉 Ma wybór i opcje zapasowe. Jak nie Blik, to karta, jak nie karta to przelew, jak nie przelew to PayPal, jak nie Paypal to... jak nie wszystkie formy elektroniczne, to gotówka.

"Świat staje się cyfrowym tworem."
Co nie znaczy, że trzeba się na wszystko bezkrytycznie godzić. Postęp nie jest dobrem samym w sobie. Postęp ma służyć człowiekowi, a nie go na każdym kroku ubezwłasnowalniać. Już wspomniałem, że nie mówię, że musi być fizyczny nośnik i basta, ale niechże ta cyfra będzie uczciwa. A tymczasem cały czas mamy kolejne kroczki przesuwające władzę w ręce korporacji. A nierównowaga władzy na linii korporacja-klient już jest straszliwa. Chcesz z czegoś korzystać? Najpierw zaakceptuj 300 str. i napisaną prawniczym językiem umowę użytkownika, skonstruowaną, żebyś nie czytał, tylko zaakceptował i potem jak coś, to "przecież się zgodziłeś na warunki umowy". Jednostronne zmiany w umowach użytkowania i albo zaakceptujesz nową umowę z niekorzystniejszymi warunkami, albo wypier***. Typowe abonamentowe praktyki typu najpierw damy bardzo dużo za bardzo mało, a jak już się użytkownicy przyzwyczają i żal im będzie stracić dostępu, to podnoszenie ceny.

No i odcinanie klienta od usługi w dowolnym momencie na podstawie widzi mi się danej firmy i brak jakiejkolwiek sensownej ścieżki odwołania. Chcesz się dopchać do supportu, to się odbijasz od głupiego bota AI karmiącego cię w kółko tymi samymi formułkami, a jak już cudem skontaktujesz się z człowiekiem, to jest to zewnętrzny pracownik, który często nie ma jakiejkolwiek głębszej wiedzy odnośnie produktu/usługi, któremu "helplajnuje" i nie bardzo wie, czego ty w ogóle od niego chcesz, nie ma jakichkolwiek uprawnień do podjęcia decyzji nawet gdyby szczerze chciał ci pomóc, a na dodatek ma przykazane, żeby jak największą ilość "problemów" odsyłać do diabła

I jedyny sposób na odzyskanie, gdy support zasłania się przed pomocą "wewnętrznymi procedurami" i "nie da się", to trzeba albo się sądzić, albo mieć na tyle szczęścia, że ma się dość followersów i na Twitterku czy innym Reddicie temat chwyci i zrobi się z tego większa gównoburza. "Stracił dostęp do kolekcji gier z ostatnich 20 lat i bezpowrotnie utracił całe archiwum zdjęć rodzinnych. MS poradził mu, żeby kupił gry jeszcze raz i stwierdził, że w sprawie odzyskania danych nic się nie da zrobić. Ale po aferze w mediach społecznościowych nagle się dało odzyskać nawet pliki zaszyfrowane <<nieodwracalnie>>."
"Gracz odzyskał swoje konto po batalii sądowej."
To są wasze własne nagłówki.

"Innq sprawa, że książka czy album audio nie zmienia się w 60% po roku, a gry.... często tak."
Raz: czy to zawsze jest zaleta? Czyżby nigdy nie zdarzyło się, że nowy patch psuje to, co działało w poprzednim i lepiej było zostać na starym? Nigdy nie zdarzyło się, że twórcy nie przedłużyli licencji na muzykę i w kolejnym patchu usunęli ją z gry również tym, którzy grę zakupili wcześniej, jeszcze z tą muzyką (GTA 4 i Alan Wake się kłaniają)? Nigdy nie było tak, że twórcy postanowili "ulepszyć grę" wszystkim, nie pytając graczy o zdanie ani nie dając wyboru (tu się kłania np. The House of Tesla, który dostał wersję Definitive nie jako osobną pozycję, ale zastępującą starą, usuwający ponoć 2 rozdziały z 18 zagadkami, a wiele innych nadmiernie upraszczający - choć trzeba twórcom przyznać, że po fali krytyki umożliwili dostęp do wersji klasycznej wszystkim chętnym)?Co do protestów, to już dawno za późno."

Dwa: Może już nie pamiętasz, ale w zamierzchłych czasach płyt też sobie z łataniem gry jakoś radzono. Albo łatki były na płytach dodawanych do czasopism, więc też na fizycznym mośniku, albo dało się je ściągnąć ze strony twórców i zapisać sobie na dysku na przyszłość, do kompletu z płytą z grą.

Trzy: Dlatego nie mam nic przeciwko cyfrze jako takiej. Ale w modelu GOG-owskim lub podobnym. Tam ściągasz sobie i zapisujesz w swoim zapasowym archiwum instalator gry i to samo możesz zrobić z instalatorem każdego ewentualnego patcha.

"Co do protestów, to już dawno za późno."
No i tu się mogę z tobą zgodzić. Trzeba było zacieklej walczyć już jak Steam wypierał dystrybucję płytową na PC, a nie teraz się dopiero niektórzy obudzili z ręką w nocniku. Ale kto nie zaprotestuje, to nie ma później prawa narzekać na żadne niecne zagrywki korpo.

I mógłbym tu jeszcze pisać bardzo długo, z dziesiątkami argumentów i przykładów z branżyu growej i spoza, ale to byłaby tylko strata czasu, bo ta żaba już się po prostu przyzwyczaiła do swojego jacuzzi. Co najwyżej jeszcze tylko okazjonalnie odczuwa lekki dyskomfort, gdy temperatura skoczy do góry trochę za szybko, ale błyskawicznie się przyzwyczaja, bo przecież ciepła kąpiel z bąbelkami jest tego warta, prawda?

26.07.2026 21:54
8.19
odpowiedz
nfsfan6
59
Pretorianin

Jerry_D Bardzo dobrze napisane. Sam chciałem mniej więcej coś takiego napisać ale nie wiedziałem jak to ubrać w słowa.

26.07.2026 21:57
8.20
odpowiedz
nfsfan6
59
Pretorianin

Łosiu Ale wiesz że to na 99% nie była awaria tylko atak anonymous którzy chcieli uświadomić cyfrówkarzom jak pięknie możę wyglądać ich świat zaraz? Oni mogą takie ataki codziennie robić. I co wtedy?

27.07.2026 06:19
Łosiu
8.21
odpowiedz
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

nfsfan6 Raczej nic wtedy, to tylko gierki. Moje zmartwienie dotyczy raczej co będzie z bankowością elektroniczną, moją kasą na kocie, e-dokumentami i danymi jakie są w rządowych bazach. Wszystko to online. Rozumiem, że to z tym problemu nie masz. Liczy się tylko to, że PSN może nie działać jeden dzień i nie da się odsprzedać płytki, żeby było taniej.

Poza tym od 25 lat, mniej więcej, korzystam ze Steam i jak na razie mój świat wygląda pięknie.

post wyedytowany przez Łosiu 2026-07-27 06:19:34
29.07.2026 15:09
8.22
1
odpowiedz
nfsfan6
59
Pretorianin

Łosiu Ja nie mam konsoli tylko PC i nigdy konsoli nie miałem i nie będę miał. Ale staję w obronie płyt. Nie no oczywiście że ważniejsza jest bankowość elektroniczna niż gry ale jako że gryonline to portal o grach to pisze o problemie w kontekście gier nie bankowości. Też korzystam ze steam od 2008 roku czyli 18 lat już i (póki co) problemu żadnego nie miałem(jeszcze). Ale kto wie co przyniesie przyszłość... Aha, jakim cudem korzystasz ze steama od 25 lat? Przecież powstał w 2003 roku czyli 23 lata temu. Rozumiem też że jak bankowość będzie działać ale usuną ci wszystkie gry np ze steama to nie będzie ci to przeszkadzać?

29.07.2026 17:25
Łosiu
8.23
odpowiedz
Łosiu
294
LeChuck

GRYOnline.pl

nfsfan6 Bardziej prawdopodobne jest to, że będzie w kraju wojna i nie będę miał prądu, niż to, że wszystkie gry wyparują ze Steam. Nie tak działa biznes. Wiec kompletnie się tym nie przejmuje.

24.07.2026 18:34
9
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
Kudlaty.Level
1
Junior

Tak sobie pograją w cyfrowe gierki na konsolce PlayStation ale przecież nic się nie dzieje wszystko działa 😂

24.07.2026 18:51
ReveAnge
9.1
3
odpowiedz
ReveAnge
57
Pretorianin

Kudlaty.Level Dobrze ze na PC wszystkie gry się z płytek odpala.

25.07.2026 12:09
9.3
odpowiedz
BlackTone
56
Generał

Kudlaty.Level Nie wiem jaki miasz problem bo gry działają

25.07.2026 20:01
ReveAnge
9.4
1
odpowiedz
ReveAnge
57
Pretorianin

A PC dla biedoty umysłowej.

24.07.2026 19:05
Ohydny Czerwonodupny Pirat
😜
10
2
odpowiedz
Ohydny Czerwonodupny Pirat
93
Gracz raczej autystyczny

Zwolennicy pudełek przypuścili DDoS

post wyedytowany przez Ohydny Czerwonodupny Pirat 2026-07-24 19:05:39
24.07.2026 19:10
11
3
odpowiedz
Melafin
2
Junior

🤣🤣🤣 Sony zdaje się nieświadomie cały czas potwierdzać wszystkie obawy, które narosły po pamiętnym oświadczeniu o rezygnacji z mediów fizycznych.

Byle tak dalej, Sony!

24.07.2026 19:56
Racja
12
1
odpowiedz
Racja
16
Generał

Ci sami ludzie którzy śmieją się z Sony mówią że gotówka to przeszlosc bo mamy blika i oni już nie pamiętają kiedy płacili inaczej jak karta

mir.ko
13
odpowiedz
mir.ko
96
amd platform

Sprzęt nie ma prawa do awarii?
Okazja film obejrzeć

tynwar
14
6
odpowiedz
10 odpowiedzi
tynwar
105
Legend

no taa, najpierw mówią, że zrezygnują z płytek, bo są niepotrzebne i stawiają na cyfrówki, bo są lepsze niż pudełka. A potem rzeczywistość weryfikuje xd.

25.07.2026 12:12
14.1
odpowiedz
BlackTone
56
Generał

tynwar Co niby weryfikuje?

25.07.2026 12:57
tynwar
14.2
odpowiedz
tynwar
105
Legend

BlackTone no jak to co? Tę ich gadkę, a o czym niby była mowa? Myśl trochę.

25.07.2026 14:58
tynwar
14.4
odpowiedz
tynwar
105
Legend

Pulser.X raczej fanboja cyfrówek tak dokładniej mówiąc 😜

25.07.2026 23:48
14.5
odpowiedz
Gryfiks489
28
Chorąży

tynwar A ja tam lubię cyfrówki, zwłaszcza że sony samo chce żeby w nie iść, więc 100% gier cyfrowych na przerobionej konsoli jak najbardziej mi pasuje xd

26.07.2026 01:00
tynwar
14.6
2
odpowiedz
tynwar
105
Legend

Gryfiks489 spoko, to pewnie też będzie ci odpowiadać znacznie wyższe ceny, dużo wolniejsze tempo spadania cen, brak możliwości odsprzedaży.

26.07.2026 01:19
WolfDale
😜
14.7
1
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Jego to akurat nie dotyczy, wyraźnie zaznaczył że będzie piratem.

26.07.2026 13:30
14.8
odpowiedz
Gryfiks489
28
Chorąży
Image

tynwar jak dla mnie to mogą i kosztować w tysiącach (cyfrowe wydanie ultimate fc już się zbliża do przekroczenia 1k), odsprzedaż? ale czego, "kopii zapasowych" w postaci pkg/ffpkg/exfat? xd

26.07.2026 13:35
14.9
odpowiedz
Gryfiks489
28
Chorąży

WolfDale praktycznie każdy kto ma możliwości i umiejętności na przeróbkę swojej konsoli powinien się nad nią zastanowić, nawet jeżeli nie ze względu na "darmowe" gry, to jako forma protestu przeciwko chciwemu multimiliardowemu korpo; a jak się pobawi to nawet multiplayer można ogarnąć i to bez płacenia haraczu ps plus np gta online

26.07.2026 19:34
tynwar
14.10
odpowiedz
tynwar
105
Legend

Gryfiks489 no, naprawdę nie wiesz? Wiesz w ogóle o czym była mowa? Bo chyba przecież nie o migdałach, a o pudełkach z fizycznymi nośnikami gier. Zresztą nie mówiłem o samej odsprzedaży, a o braku odsprzedaży co było bezpośrednim nawiązaniem do pudełek, więc nie miałem ani trochę na myśli cyfrówek...

26.07.2026 19:35
tynwar
14.11
odpowiedz
tynwar
105
Legend

WolfDale no tak, ale jednak pisał też, że lubi cyfrówek, więc mimo wszystko to trochę się kłóci.

24.07.2026 21:29
DexteR_66
15
odpowiedz
DexteR_66
22
Dawnwalker

No i fajno.

24.07.2026 21:29
str
16
2
odpowiedz
1 odpowiedź
str
130
Konsul

Jezeli ktos maczał w tym palce to przed premiera GTA VI albo w dniu startu pre-loadu zrobi to samo

24.07.2026 21:41
Racja
16.1
2
odpowiedz
Racja
16
Generał

str Nie wiem czy będą musieli. Ilość graczy zrobi to sama.

25.07.2026 00:23
WolfDale
😁
17
2
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Legenda głosi że sieć PSN nadal stoi na konsolach PS2.

25.07.2026 03:27
😁
18
odpowiedz
Gryfiks489
28
Chorąży

Ja tam problemów z przeróbką nie miałem, multiplayer działa (przywatne serwery), a haraczu ps plus nie muszę płacić, jedynie upierdliwe jest pozyskiwanie treści które są darmowe w ps store (brak dostępu do sklepu);
Sony odchodzi od płyt i namawia na cyfrówki to co ja będę szedł pod prąd dla korpo, u mnie konsola nawet napędu nie ma xd (chociaż bym nie pogardził gdyby był, płyta z bd jb trochę szybsza niż czekanie 50 min na odpalenie przeróbki)

post wyedytowany przez Gryfiks489 2026-07-25 03:37:57
25.07.2026 08:51
19
odpowiedz
MasterBaitER
1
Legionista

I to jest gigantyczny problem ! , jestem pewien ze nadchodzi zapasc branzy , ludzie beda piracic gry na potege i duze studia beda upadac , inde przetrwa .

25.07.2026 14:55
Wrzesień
20
odpowiedz
Wrzesień
83
Idiot Doom Spiral

Sprawdziłem i nadal działa u mnie tak sobie. W sensie mogę już wejść do sklepu, ale ładuje się wszystko strasznie długo. Oburzenie ludzi, którzy chcieli sobie wczoraj ściągnąć jakąś kupioną grę jak najbardziej słuszne.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl