Największym minusem BG3 było to że jest na dnd 5(i niski poziom trudności ale to aż tak nie było bolesne), przez co Lariani zrobili chcąc nie chcąc dużo gorszy system niż ten w divinity os, dlatego na Solaste jakoś bardzo nie czekam. Ale w końcu monster hunter xd
No czekam na solastę 2. Jedynka cierpiała na niski budżet i brak porządnego scenarzysty (w sensie historia nie była zła, ale dialogi dość drętwe i takie nijakie, ot sumarycznie było przeciętnie w tym aspekcie), mechanicznie była naprawdę przyjemna (mi się podobała bardzo, musze tylko jak znajdę czas kupić i ograć dodatki do niej, bo grałem tylko w podstawkę).
Obowiązkowa pozycja u mnie, pierwsza Solasta baaardzo mi się podobała. Co do inspiracji BG3 to mam nadzieję, że ograniczą się tylko do lepszej oprawy audio-wideo, mechanicznie powinni pozostać przy tym co było, bo jest to naprawdę świetne. W Solascie fabuła nigdy nie miała grać pierwszych skrzypiec, ich celem było przede wszystkim możliwie wierne przeniesienie systemu D&D na grę komputerową, co wg mnie wyszło rewelacyjnie. Także tutaj dalej liczę przede wszystkim na doskonałe walki, a dialogi i fabuła jest dla mnie drugorzędna. Oczywiście jeśli będą dobre to świetnie i na pewno to docenię:)
Fajnie że dostanie polską wersję tylko pytanie: kiedy na GOGu i chyba poczekam na jakąś wersję Ultimate.....W jedynkę nie grałem bo za dużo pieprzenia dla mnie z polską wersją żeby wgrać, niech zrobią oficjalną. A jak nie to pogram w dwójkę.