Wiem że to ma być baśniowe. Ale grafika i wszystko inne, bardzo przypominają Hogwart legacy. Na ostatnim zwiastunie to wyglądało trochę mroczniej,grafika wydawała się dużo lepsza...więc znowu fragmenty gameplayu były renderowane. Bo tutaj wygląda to ok. Ale tylko ok. Ale jak mechaniki będą fajne, to w to wchodzę. Ale ten fragment mnie jakoś specjalnie nie przekonuje, żeby to kupić powiedzmy rok po premierze.
Wizualnie wygląda to obłędnie. Naprawdę, klimat baśni wylew się z ekranu. Kolorystyka bardzo mi odpowiada, wszysko jest żywe, ale nie przekontrastowane jak 99% gier na Unreal Engine. Chyba tego właśnie oczekiwałem.
Mam nadzieję, że będzie możliwość zmiany kamery, oddalenia jej trochę od postaci, bo jest zdecydowanie za bliko.
Uwielbiam takie gry z systemami i pewnie spędzę tu ze 150 godzin, aż wykupię cały świat ;).
Trzeba się nie znać na branży aby prawie 10 miesięcy przed premierą gry wypuścić materiał promocyjny który trwa 30 minut z czego 25 minut to chodzenie i dialogi, a już zwłaszcza w grze AAA która ma być skierowana dla zachodniego gracza który gra na konsoli, to tak jakby Rockstar wypuścił teraz zwiastun GTA VI który trwa 30 minut z czego ponad 20 minut to jazda samochodem z punktu A do punktu B.
Niesamowite beztalencia i odrealnione osoby pracują w tej branży.
To co oni tutaj pokazali powinno trwać 3 minuty, a nie 30 minut, a coś dłuższego z pokazaniem różnych mechanik i gameplayu wypuszcza się trochę przed premierą.
Za 10 miesięcy już nikt o tym materiale nie będzie pamiętał.
I pojawiły się wymagania sprzętowe na Steam, póki co tylko minimalne:
Konfiguracja minimalna:
System operacyjny: Windows 10 22H2
Procesor: AMD Ryzen 5 2600 / Intel i7-6850K / i5-10400
Pamięć: 12 GB RAM
Karta graficzna: AMD Radeon RX 6600 / NVIDIA GeForce RTX 2060 / Intel A580
Miejsce na dysku: 135 GB dostępnej przestrzeni
Skąd takie urojenia bo ja w ciągu sekundy wszedłem na Steam aby tylko zobaczyć, że polski będzie.
Na lip sync już nie starczyło budżetu? Strasznie odpychająco to wygląda jak takie wysokiej jakości modele postaci ledwo ruszają ustami w trakcie rozmów. Oby to poprawili do premiery.
Długi materiał o niczym. Sama gra nadal jest taka sobie?
Wizualnie wygląda jak typowe generyczne "fantasy" Made in USA, czyli sterylność x realizm. Widzieliśmy my to też w serialach i filmach.
Daleko temu to trylogii Fable która miała swój art style oraz duszę.
Walka nadal nie jest "mięsista" (#PDK) nadal brak impact hita czy jakiegokolwiek hit feedbacku, wygląda marnie jak np. Avowed, do kompletu brakuje jeszcze freeze frame'u przy uderzeniach.
Niby fantasy wzorowane na Anglii a mamy to tutaj istny Bronx, O dziwo nie było widać klonów NPC jak na ostatnim materiale.
Nadal mechaniki i systemy o których mówili, pokazywali to tylko wycinek tego co było w oryginalnej trylogii, skopiowali tylko parę wybranych elementów.
Ciekawe czy będą panie do towarzystwa? Korzystanie z ich usług prowadziło do pewnych rzeczy a nawet miało swoje konsekwencje.
Nadmierne jedzenie sprawiało że gra nazywała nas grubasem, w postaci komunikatu na środku ekranu, znając życie takich rzeczy nie będzie bo pewni ludzie by się obrazili.
Interfejs jest nadal brzydki, to samo wszelkie okienka, ekwipunek itd.
Wygląda fantastycznie. Jeśli spełnią obietnice to będę zachwycony. Bogaty, piękny, żyjący świat reagujący na nasze poczynania to coś, co działało świetnie w Gothicu czy Baldurs Gate 3. Oby tu wyszło podobnie. <3
Ładnie to wygląda, ale mam nadzieję, że będzie większy wybór garderoby; akurat taki kapelusik to jest ostatnia rzecz jaką bym chciał założyć mojej postaci :D
Walka/magia przypominają Hogwart Legacy. Dobrze, że przynajmniej tutaj otoczenie reaguje na nasze zachowanie i są z tego konsekwencje.
To co chciałbym zobaczyć w tej grze najbardziej, to jednak NPCów z krwi i kości, coś jak w Gothicu - mających zajęcie i cele, a nie kukły z jedną linijką teksu i skryptem o długości haiku.
Ale faktycznie coś jest nie tak z ruchem ust, kompletnie to nie pasuje do tego co mówią i ledwo nimi ruszają.
Oby to był jakiś wczesny build z zeszłego roku czy coś, bo reszta wygląda świetnie.
Ok, obejrzałem gameplay i mam kilka spostrzeżeń:
Grafika – jak dla mnie wygląda co najwyżej przeciętnie. Brakuje mi tej charakterystycznej dla Fable baśniowości, magii i własnego stylu artystycznego. Na ten moment gra sprawia wrażenie dość generycznej i wizualnie nie wyróżnia się niczym szczególnym.
Postacie i animacje – tutaj mam podobne odczucia. Na razie nie ma się czym zachwycać. Zarówno modele postaci, jak i ich animacje wyglądają dość przeciętnie, a momentami nawet sztywno i niezbyt naturalnie. Szczerze mówiąc, nie wygląda to jak produkcja, która ma zadebiutować w 2027roku... Tym bardziej dziwią mnie tutaj narzekania graczy na np. takiego Gothic Remake, bo pod tym względem wcale nie wypada gorzej.
Mechaniki i reputacja – sam pomysł wydaje się ciekawy, ale odnoszę wrażenie, że system reputacji działa zbyt szybko i zbyt szeroko. Dałeś żebrakowi trochę złota albo uratowałeś gadającą świnię i nagle niemal całe miasto uważa cię za bohatera... Próbujesz poderwać sklepikarkę, a chwilę później wie o tym pół miasta. Brzmi to mało wiarygodnie i sprawia wrażenie przesadzonego. To według mnie jest do poprawy.
Kupowanie biznesów – możliwość przejmowania praktycznie każdego interesu i zatrudniania pracowników wygląda całkiem ciekawie. Pytanie tylko, ile będzie w tym rzeczywistej głębi. Na pokazanym materiale system wydaje się raczej prosty i dość powierzchowny.
Ekonomia – tutaj mam największe zastrzeżenia. Bohater idzie do pracy u kowala, robi dwa razy widły i zarabia 18 tysięcy... Coś tu zdecydowanie jest nie tak... bo wychodzi na to, że lepiej popracować chwilę u kowala niż bawić się w biznesy.
Strażnicy i walka – wygląda na to, że strażnicy działają trochę jak policja w GTA: pojawiają się nagle i właściwie znikąd. Same animacje strażników nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia, a podczas walki przeciwnicy często grzecznie czekali na swoją kolej, żeby zaatakować gracza. Nie wyglądało to szczególnie dynamicznie ani przekonująco. Przynajmniej magia wyglądała całkiem ok, ale sama walka wręcz jest co najwyżej średnia.
Ogólnie? Gra ma potencjał i mechanicznie wydaje się całkiem interesująca, ale po tym materiale widzę jeszcze sporo elementów wymagających dopracowania. Po obejrzeniu gameplayu lepiej rozumiem, dlaczego premiera została przesunięta na przyszły rok. Oby twórcy dobrze wykorzystali ten dodatkowy czas.
Dziwnie to wszystko wygląda.
- Animacje twarzy fatalne.
- Dialogi niemożebnie infantylne. Wręcz głupie. Aż się zastanawiam, czy to nie jest jakoś poziom meta nieśmiesznego żartu z konwencji.
- Projekt całej wioski przeciętny; oświetlenie nie wydobywa głębi z otoczenia; roślinność niezbyt szczegółowa itd.
- Za dużo dzieje się niejako "poza kadrem" i z pominięciem świata gry (kupowanie budynków, do których nawet nie wchodzimy; kończenie rozmowy tak, że postaci nagle znikają itp.).
- Męska postać porusza się, jakby była płci żeńskiej. Na wcześniejszych prezentacjach kręciła tyłeczkiem, teraz chociaż tego elementu się pozbyli (ale nie do końca).
- Odgrywanie "złego" i niby brutalne morderstwa wydają się nienaturalne i jakoś nie pasują do całości z serduszkami i chmurkami "reputacyjnymi".
- Za wykucie kilku przedmiotów można kupić dom. Serio?
- Całość przypomina dziwaczne simsy w bajkowym kostiumie.
Oglądając to wszystko, mam wrażenie, jakbym spacerował po "niesamowitej dolinie". Produkcja niby nie dla dzieci, a jednak infantylna na każdym poziomie (i nie mam na myśli baśniowej konwencji). Ma taki mobilkowy "vibe". Może wiele rzeczy jeszcze poprawią i gra okaże się całkiem dobra, ale na razie jestem na nie. Pokaz na pewno nie "zachwyca".