No to spoko bo co czytam posty na x.com to wszyscy flugaja na ta gre, nie tylko za animacje ale tez za wyglad postaci, za milenialskie teksty, kiepska interakcje, wyglad poziomu etc.
Ja jestem jednym z kretynów, który uważa, że gra się źle prezentuje (na podstawie tego, co udostępniono). Fatalny humor, debilne dialogi (naprawdę debilne), idiotyczna ekonomia, marny kierunek artystyczny, niedopracowane animacje (i twarzy, i postaci), słaba oprawa graficzna, infantylny system reputacji i relacji z poszczególnymi postaciami. Gra przypomina mobilkową wersję simsów w konwencji pseudobaśniowej.
Czy będzie lepiej w finalnej wersji - zobaczymy. Ale cała 30-minutowa prezentacja przesiąknięta była dumą z tego, jak głębokie i rozbudowane jest "Fable", podczas gdy na ekranie widzieliśmy jakość, która przywodziła na myśl grę na komórki dla nastolatków, a nie produkcję AAA. Niemniej jednak życzę dobrej zabawy miłośnikom serii. :)
Wystarczy prześledzić mój profil jak się komuś chce i zobaczyć co pisali pod wcześniejszymi tweetami o Gothicu. Aż musiałem komentarze wyłączyć.
Przy okazji zapraszam do obserwacji 😅
No i co ci nie pasuje w systemie reputacji? Jak mieli go zrobić inaczej, niż na podstawie naszych uczynków?
Mnie się w ogóle nie podoba wygląd tych wszystkich postaci, i tu nie chodzi o to czy są brzydkie czy nie.
Dali te bardzo realistyczne wyglądy postaci, przez co każdy wygląda prawie tak "samo", gdzie w pierwszym Fable według mnie był o wiele lepszy kierunek artystyczny.
Tak samo humor jest średni póki co bazując na tych filmikach z Fable, powinni twórcy sobie spojrzeć na Clockwork Revolution.
"Graczom podoba się swoboda, jaką wydaje się oferować nowe Fable"
To że Fable to jakiś nie wiem jaki sandbox gdzie wszystko mozna zrobic po swojemu to najwiekszy gaslight w historii rozgrywki komputerowej. Gra jest POTWORNIE liniowa, i zawsze, od poczatku do konca, dzieje sie to samo.
Akurat AC Shadows mało znacznie lepsze animacje postaci, przynajmniej w przerywnikach filmowych, niż Valhalla czy Mirage, tam to była tragedia.
Granie jako psychopata zapowiada się naprawdę wybornie.
Ludzie/gracze o tym nie wiedzą, a ktoś im powinien wytłumaczyć, że nadmiar grania jest tak samo szkodliwy jak ciężkie używki.
A mi sie gra podoba. Fable zawsze mialy swoj kierunek artystyczny. Ta seria gier nigdy nie szly w realistyczne oddawanie rzeczywistosci w grach. Ta wioska to mi sie kojarzy jak z powiesci Tolkiena. Cudna jest i ma niesamowity basniowy klimacik. Podoba mi sie, ze w koncu sa jakies kolory, a nie tylko postapo i wszedzie brudno, szaro i ciemno. Tez moze dlatego najbardziej mi sie podobalo dlc do wieska 3 krew i wino. No i pierwszy region w W3.
Co do interakcji z npc to Fable zawsze mialo to dyskusyjne dla wielu ludzi. Ja ogralem wszystkie odslony. Co prawda 2 na strumyku w game passie bo nigdy nie wyszla na pc. Trojka dla mnie i dla wielu jest najslabsza odslona cyklu. Fable to nigdy nie bylo jakies hard RPG. No, ale trzeba przyznac, ze pod ta lukrowana oprawa czail sie niekiedy bardzo nieprzyjemny swiat. W grze pojawialy sie takie elementy jak niewolnictwo, tortury, morderstwo i fabuly tych gier nie nalezaly wcale do lekkich i basniowych.Troche tez nie rozumie zarzutu co do "mobilki". Wogole nie kojarzy mi sie ta gra z taka produkcja.
Mam nadzieje, ze jak w 2 bedziemy mogli miec jakiegos zwierzaka. W 2 posiadanie psa to byla mega fajne.Tak jak Ochlap w Fallout 4.
Nie wiem czego ludzie oczekuja po grze z nazwa "Fable", ale jak wlasnie czegos takiego (przynamniej jesli chodzi o "rolnicza" wioske).
Jak ludzie chca siermieznosci i wylewania gowna na ulice przez okno, to sa od tego gry. Fable zawsze bylo odrealnione, przerysowane, troche autopariodujace konwencje. Napewno nigdy tu nie bylo (i nie powinno byc) podejscia "serious business" - moze czasami miedzy wierszami. Dotyczy to min. dialogow.
Np post Bukarego wyzej to narzekanie czlowieka, ktory wszedl do spozywczego i narzeka ze nie ma gwozdzi oraz nie moze sie ostrzyc. Upraszczajac, ale mniej wiecej tak to wyglada.
Ogolnie uwazam go za najwartosciowszego uzytkownika tego forum, ale chyba niegdy nie czytalem jego posta z ktorym bym sie az tak bardzo nie zgadzal. ;)
Jedna z moich obaw jest wlasnie to ze zagubia ducha i sens serii, w pogoni za dzisiejszym schematem open world RPGa, grafika i takimi tam.
No i jesli ten system dialogow, reputacji oraz wplywu cech osobowosci na interakcje jest "infantylny", to ja nie wiem jaki jest w top RPG, gdzie gadasz z kims dwa razy dajesz mu prezent kupiony za 5 golda u randomowego vendora, a potem threesome z niedzwiedziem na koniu.
Owszem to co jest jest "zgamifikowane" (i zawsze bylo w serii), ale to i tak jest duzo wiecej niz w wiekszosci RPGow robionych dzisiaj (wylaczajac moze totalne indyki i Owlcata).
Podsumowujac - wyglada spoko i zapowiada sie calkiem fajnie.
Obejrzałem cały filmik i w tej części są obecne wszystkie elementy z poprzednich części, ale mam nadzieję, że to będzie bardziej rozbudowane. Nic mnie w sumie w tym gameplayu nie zaskoczyło. Mam nadzieję, że mają też jakieś nowe pomysły, na razie to wygląda na bardzo bezpieczny sequel.
Na pewno czekam, bo bardzo lubię tę serię, ale wydaje mi się, że ten pomysł na grę ma potencjał na coś więcej.
Zgadzam się z takim stanowiskiem, że taki a nie inny styl artystyczny Fable to w zasadzie kontynuacja tego, jak Fable wyglądało od początku.
Ale co wy cześki gadacie, przecież to dokładnie takie ma być. Cała konwencja jest jak najbardziej właściwa dla Fable. To jest dokładnie to co zawsze tam było tylko lekko wyewoluowane na obecne czasy. Wszystko się zgadza.
Mi też się to reasumując nie podoba i chociaż chętnie sprawdzę tak ciężko będzie mi się teraz przebić przez to czym Fable zawsze było, ale gdybym był dzieciakiem, tak jak dzieciakiem byłem grając w Fable 1, to byłbym całkowicie wniebowzięty.
Po prostu nie wszyscy jesteśmy targetem tej produkcji ale ona taka właśnie ma być.