Gry lipca 2026Ukochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: „Nikt z nas nie dożyje, aby zagrać w The Elder Scrolls 6”. Bethesda od 8 lat testuje cierpliwość fanów, którzy boją się, że Skyrim na PS6 wyjdzie przed TES 6

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
08.06.2026 17:39
MilornDiester
2
9
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

Słusznie zauważono już, że cały ten teaser miał na celu wyłącznie jedno - podbicie wyceny Bethesdy przed sprzedażą MS.

Bethesda mająca za sobą nic nie mówiący i nic nie obiecujący zwiastun to Bethesda dużo cenniejsza od tej, która nic o o swojej głównej serii nie napomknęła od lat.

Nawet jeśli kolejny TES nie był wtedy w planach to i tak można było pozować na "studio od Elder Scrollsów"...

08.06.2026 23:15
WolfDale
11
6
odpowiedz
1 odpowiedź
WolfDale
108
~sv_cheats 1

TES VI długo jeszcze się nie pojawi na rynku, a jeśli się pojawi to będzie takim samym przestarzałym tworem jak Skyrim. Starfield nie został stworzony z pasji, ta gra była testem czy gracze zaakceptują archaizmy w kolejnym wykonaniu Bethesdy. To była nowa marka, więc nawet jeśli utonęła to mała strata. Natomiast przy TES nie mogą sobie na to pozwolić, a widząc jak Starfield został zjechany to teraz będą dłubać długie lata aby nowa gra z ich flagowej serii spełniania choć w połowie dzisiejsze standardy.

08.06.2026 17:32
1
odpowiedz
Charles Le Biega
1
Legionista

Spokojnie! Ani skyrim ani tes6 na ps5 nie wyjdzie

08.06.2026 17:34
1.1
odpowiedz
Charles Le Biega
1
Legionista

Sorry, ps6

08.06.2026 17:39
MilornDiester
2
9
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

Słusznie zauważono już, że cały ten teaser miał na celu wyłącznie jedno - podbicie wyceny Bethesdy przed sprzedażą MS.

Bethesda mająca za sobą nic nie mówiący i nic nie obiecujący zwiastun to Bethesda dużo cenniejsza od tej, która nic o o swojej głównej serii nie napomknęła od lat.

Nawet jeśli kolejny TES nie był wtedy w planach to i tak można było pozować na "studio od Elder Scrollsów"...

08.06.2026 17:43
3
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

Serio Bethseda z tym TES6 poszedł w kulki. Może za rok coś pokażą.

08.06.2026 17:50
Angemona
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Angemona
100
Generał

Ja bym to dała jako gre startową na Helixa. Oby sie wyrobili.

08.06.2026 19:36
Kwiliniosz
4.1
odpowiedz
Kwiliniosz
85
Generał

Angemona Na Helixa? Chyba na kwantowe komputery osobiste🤣

08.06.2026 17:51
baltazar1908
5
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

To Fallout 5 którego mają zacząć robić na dobre po powyżej wspomianiej, szkoda gadać 2035/40 rok oby nie dalej.
Lepiej upychać słabego starfielda po PS, switchach etc..

post wyedytowany przez baltazar1908 2026-06-08 17:53:22
08.06.2026 17:51
6
1
odpowiedz
8 odpowiedzi
rziurziu
44
Pretorianin

Wygląda na to, że ci "fani" chcą TES6 jak najszybciej po to, żeby go zmieszać z błotem, jak Starfielda. Coraz więcej hejterów udaje fanów, niestety. Coraz więcej niepełnosprawnych emocjonalnie małp w internecie mówi coś w stylu "Skyrim to moja ulubiona gra, ale tutaj jest lista 100 rzeczy których w niej nienawidzę". Może jestem jakiś inny, ale jak coś lubię to lubię. Sęk w tym, że moja praca nie polega na tym żeby "lubić Skyrima" czy inny produkt, który się dobrze klika i memuje. Przykro się patrzy, że dzisiaj tzw. community jakiejkolwiek gry to głównie ludzie narzekający na to że ta gra w ogóle istnieje. A najgorsze jest to, że te biedne firmy robiące gry próbują dostarczyć graczom to czego gracze "chcą", choć dość jasnym wydaje się, że najczęściej nie wiedzą czego chcą, albo chcą czegoś co już było. Idiotyczne czasy.

08.06.2026 17:54
Angemona
6.1
odpowiedz
Angemona
100
Generał

rziurziu Gracze chcą czegoś innego bylebyło takie samo 😉

08.06.2026 18:33
6.2
odpowiedz
rziurziu
44
Pretorianin

Angemona a jak gra wychodzi to się okazuje, że jest albo za bardzo inna, albo za bardzo taka sama, nie dogodzisz :)

08.06.2026 22:34
tynwar
6.3
1
odpowiedz
tynwar
104
Legend

oj sama prawda. Tak jak zauważyliście, ludzie są nienormalni i często trollują i hejtują. Jak np. pierwsze gry piranii, które kompletnie niesłusznie dostały łatkę drewna kiedy w tamtych czasach na tle innych gier nie były zbytnio drewniane albo np. gra the blood of dawnwalker i twórcy gry są mieszani z błotem przez jakichś hejterów, chociaż nawet nie wiadomo jeszcze jak ta gra naprawdę będzie w całości wyglądać, a nawet już dużo wcześniej i to nawet gdy gra dopiero co powstawała to twórcy już byli hejtowani.

09.06.2026 04:01
Tohka Yatogami
6.4
1
odpowiedz
Tohka Yatogami
68
Konsul

Myślę że jak jest się fanem gry,serialu czy czegokolwiek ,to chce się by to było lepsze.
Przykładowo lubię minecrafta i gram w niego ale są rzeczy którym przydałoby się parę zmian (wagoniki ,wiele mobów czy itemów co mają jedną funkcję i to często tak meh że łatwo zapomnieć o nich).
Jeśli coś lubisz bo to lubisz -fajnie ,możesz sobie kontynuować to lubienie . Ale nie każda krytyka to hejt.

Starfield został zmieszany z błotem bo jak na czasy w których gra została wydana ,był przestarzały,nudny i nawet tej magii Bethesdy w postaci fajnie zrobionej mapy którą aż chciało się eksplorować nie miał.
Kolejny TES ,nie ważne w jakim stanie wyjdzie to będzie mieć "fanów" co będą zachwyceni nie ważne co , fanów co będą lubić grę ale będą znali parę rzeczy w grze które potrzebowały paru zmian , oraz "fanów" co tylko skrytykują grę.

09.06.2026 12:04
tynwar
6.5
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Tohka Yatogami nie zmienia to jednak faktu, że dość często hejtuje się, nie można tego nazwać krytyką, bo to hejtowanie często ma miejsce, gdy gra dopiero co została zapowiedziana i niewiele o niej wiadomo. Np. the blood of dawnwalker to bardzo dobry przykład jak ludzie bardzo szybko zaczeli hejtować twórców, a to nie jedyny przypadek, gothic remake podobnie. Pamiętajmy, by rozróżniać trolli od normalnej krytyki, a niestety trolli jest bardzo dużo, a co za tym idzie dużo jest też ludzi, którzy bezmyślnie wierzą w trolle i potem powielają je. Jak np. mówienie o starym gothicu jako drewnie, mimo że wtedy na tle innych starych gier nie wyróżniał się drewnem albo mówienie o cyberpunk 2077 jako mesjaszu gamingu i nakręcanie hype do tego stopnia, że naprawdę mnóstwo ludzi uwierzyło w mesjasza gamingu.

09.06.2026 14:04
6.6
odpowiedz
rziurziu
44
Pretorianin

Tohka Yatogami myślę, że jak jest się fanem czegoś to bardziej na zasadzie "ale fajnie to zrobili" niż "fajne, ale zrobiłbym to lepiej".

09.06.2026 14:10
6.7
odpowiedz
rziurziu
44
Pretorianin

tynwar blood of dawnwalker jeszcze nie wyszedł, więc opinie że będzie kupą są tylko równowagą dla opinii "to będzie super gra wszechczasów", a takie opinie dział marketingu próbuje zaszczepić. Ja mam tylko jedną grzeczną prośbę do twórców Blood of Dawnwalker: zróbcie dobrą grę a nie kolejnego akcyjniaka TPP, który udaje RPG (bo ma drzewko umiejętności a na tym drzewku +10% do obrażeń mieczem, ale można rozwinąć do 20% więcej, so much RPG wow). Innymi słowy: zróbcie dobrą grę i reklamujcie ją jako coś czym jest a nie jako coś co się na bank sprzeda i będzie dobrze udawać przez 3 godziny (bo potem refund już ucieka)

09.06.2026 16:27
Tohka Yatogami
6.8
odpowiedz
Tohka Yatogami
68
Konsul

tynwar To jest raczej tak że "ci co krytykują gdy gra nawet nie wyszła" są po prostu najbardziej głośni i tyle.
Highguard przykładowo dostał krytyke zanim ludzię mogli zagrać ,ale i krytyke gdy gra była dostępna.
Jeszcze kwestia że niektórzy zbytnio się przejmują co inni sądzą. Są gry ,seriale ,anime itp którę lubię ,które napewno ktoś "hejtował" ale przez znaczną większą część swojego czasu w internecie ,spędzam czas ze znajomymi na discordzie ,oglądam twórców na youtubie którzy mnie interesują (rekomendowane filmy wyłączone) ,gram w swoje ulubione gry czy oglądam anime które mnie zaciekawilo.
Innymi słowy ,ludzie co lubią gry ,seriale itp mogą po prostu być skupieni na czerpaniu radości z tego co lubią więc sie nie wypowiadają aż tak bardzo online co powoduje że trole internetowe brzmią najgłośniej

rziurziu Myślę że balans między tymi dwoma jest mimo wszystko zdrowy dla gier,filmów itp.
Nie sądzę że każdy by powiedział "zrobiłbym to lepiej" ale zauważyć ze coś niedomaga nie powinno zabierać radości.
Przykładowo jak zaczęłam oglądać anime to wszystko było takie fajne ,podobało się. Ale z czasem jak miałam doświadczenie i jakieś 200-300 anime na koncie ,to czy chciałam czy nie mogłam powiedzieć co wyszło a co niezbyt a nadal być stanie czerpać radośc z nawet słabego anime.

08.06.2026 18:01
cycu2003
7
2
odpowiedz
cycu2003
263
Legend

W tym roku był news od nich że są głęboko w lesie, więc nie wiem czego ci fani oczekiwali

08.06.2026 18:58
8
odpowiedz
1 odpowiedź
xan11pl
101
Generał

Oglądał ktoś w ogóle ten trailer na chlodno? To ma ponad 200k łapek w górę, a nie przedstawia zupełnie niczego
Co to w ogóle jest? Wygląda jak kawał losowo wygenerowanej mapy. Nie ma żadnych drzew, miast, wiosek w zasięgu wzroku, jakieś stepy, skały i po środku jedne, warte uwagi, ruiny niewiadomego pochodzenia, na tak ogromny kawał mapy.
Nic z tego nie rozumiem,

08.06.2026 19:25
8.1
odpowiedz
Shagwest
68
Centurion

xan11pl Musisz wziąć pod uwagę czasy, w jakich ten teaser został opublikowany. Bethesda robi kolejne Fallouty, właśnie zapowiedzieli nikomu (wtedy) niepotrzebnego Fallouta 76, gdzieś tam na horyzoncie majaczy Starfield, a z Elder Scrolls mamy tylko TES Online i właśnie wydaną reedycję Skyrima na tostery i zapowiedzianą reedycję Skyrima na smart lodówki. Rzeczywiście jedyne co wtedy mieli prawie gotowe, to tytuł i to pokazali - na tle kompletnie anonimowego terenu, bo nie mieli żadnego planu, gdzie będzie się gra rozgrywać. Ale to było opublikowane tylko po to, by uspokoić fanów, że pracują już nad kolejną częścią. Okłamać, jak się później okazało.

08.06.2026 21:01
TwojaStaraWTeamie
9
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
TwojaStaraWTeamie
4
Chorąży

Via Tenor

Wypuszczenie teasera na tyle lat przed premiera to był błąd. Cyberbag 2077 jest tego dowodem. TES 6 jesli wyjdzie całkowicie nie spełni naszych oczekiwań.. będą bugi , średniowieczne animacje, grafika z zeszłej epoki, denna historia i pełno mikrotansakcji , psia optymalizacja i cena z kosmosu.
Starfield pokazał na jakim etapie jest ta firma.

post wyedytowany przez TwojaStaraWTeamie 2026-06-08 21:02:13
08.06.2026 22:27
tynwar
9.1
1
odpowiedz
tynwar
104
Legend

TwojaStaraWTeamie no właśnie gówno z oczekiwań. Jeżeli wy nagle zaczynacie mieć coraz większe oczekiwania, bo dawno temu wypuszczony został jakiś teaser to zwyczajnie upadliście na głowę i tyle. Przypadek cyberpunka był inny, hype był pompowany potężnie przez graczy, którzy w pewnym momencie zaczęli wszystkim wmawiać, że to będzie mesjasz gamingu, że będą jakieś cuda, których w dużej części nie obiecywano.

09.06.2026 01:28
Ali Wlaborg
9.2
odpowiedz
Ali Wlaborg
102
Mordęga

TwojaStaraWTeamie to juz jest wiadome, po teaserze potwierdzono ze tes6 będzie na tym samym silniku co skyrim

08.06.2026 22:05
WeCreateWorlds
10
odpowiedz
WeCreateWorlds
15
Konsul

Tak, w tym roku przypomniał mi się ten mocno nieudany... teaser z 2018, bo coś podobnego odwaliłi z Personą 6.

Tyle że chyba na P6 nie będziemy czekać jeszcze 10 lat?

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-06-08 22:07:37
08.06.2026 23:15
WolfDale
11
6
odpowiedz
1 odpowiedź
WolfDale
108
~sv_cheats 1

TES VI długo jeszcze się nie pojawi na rynku, a jeśli się pojawi to będzie takim samym przestarzałym tworem jak Skyrim. Starfield nie został stworzony z pasji, ta gra była testem czy gracze zaakceptują archaizmy w kolejnym wykonaniu Bethesdy. To była nowa marka, więc nawet jeśli utonęła to mała strata. Natomiast przy TES nie mogą sobie na to pozwolić, a widząc jak Starfield został zjechany to teraz będą dłubać długie lata aby nowa gra z ich flagowej serii spełniania choć w połowie dzisiejsze standardy.

09.06.2026 07:01
11.1
odpowiedz
beziroche
5
Junior

WolfDale Problem w tym, że dzisiejsze standardy za te długie lata będą już przestarzałe.

08.06.2026 23:17
12
odpowiedz
Darek1785
10
Generał

Może lepiej niech to nie wychodzi bo już teraz widzę te sztuczne mordy z DLSS 5 i nieskończone dialogi z postaciami stworzone przez AI na tej zasadzie:

https://www.gry-online.pl/forum/za-wszelka-cene-musze-dozyc-tych-czasow/zf1026114

09.06.2026 00:48
Cyrawn
13
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
Cyrawn
27
Pretorianin

Bethesda skończyła się na TES Skyrim. Jako wydawca może być , serwując nam Dooma czy Wolfensteina. Jako autor i developer innowacyjnych, dużych i ciężkich od lore przy tym atrakcyjnych wizualnie i modowalnych erpegów to już bardzo ładna ale historia.
Obecnie jest tyle fajnych gier, w tym z pogranicza akcji i rpg, że wizje i duch Todda oraz całej Beci, nie wystarczają.
Szkoda, i żal patrzeć jak autorzy jednych z najfajniejszych erpgów lat 90tych i początku 2000 tak się pogubili.

Co tu zrobić kiedy na rynku za 30 zł można pograć w takiego Fatekeeper, za rogiem Vernyhorn, Chronicles Medieval, Blood of Dawnwalker, nowe Wiedźmin i Cyberpunk, czy tona bardziej niszowych jak Wayward Realms, Parades, Expedition, nowe Divinity, Fable czy z kilkanaście innych ciekawych rpgów, jak choćby tytuły z toną loru od Owlcatów itp. O innych grach nawet nie wspominam bo to istny róg obfitości i przebierać można obecnie w tytułach od indyków począwszy a na tzw. AAA tytułach kończąc z każdego gatunku.

Kiedyś gier było mniej i praktycznie każdy tytuł co parę lat robił jakieś łał na graczach, teraz atrakcyjnych tytułów jest tyle, że Becia ze swoim silnikiem pucowanym od Obliviona (sic! nawet w Fallout 4 widać ślady komend ini, które nadal działają od czasów Obka) zwyczajnie dostała do głowy i się załamała.
Czekałem na TES VI jeszcze do początków tego roku, aby usłyszeć i zobaczyć choćby zarys gameplayu, jako wierny fan serii od czasów Areny i Daggerfalla. Niestety, poza badziewnymi i rozmienionymi na drobne dodatkami do Starfielda nic nie zobaczyłem.
Nie czekam już na nowego TESa, jak się pojawi to ogram ale bez wypieków na twarzy.
Szkoda tego i szkoda, że Todd będąc u szczytu formy nie ustąpił przed pewnie natłokiem nowych pomysłów ze strony teamu jakiemu przewodzi, on ciągle robi to samo i pogrążył się jako twórca w marazmie. Jednak rozwój, w tym samorozwój zawodowy jest niezwykle istotny a do tego trzeba być otwartym na nowe pomysły i twórczą krytykę starych rozwiązań. Todd jest utalentowanym gościem, ale mam wrażenie, że stwierdził że nie warto słuchać nikogo poza nim samym. Efekty widać już w mdłym do bólu Starfieldzie, gdzie po 3 godzinach gry widzieliśmy już wszystko.

09.06.2026 01:03
tynwar
13.1
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Cyrawn nie żeby coś, ale jednak oblivion, skyrim każda część była znacząco różna od poprzedniej, każda część miała sporo innowacyjnych zmian względem poprzednich gier.

09.06.2026 19:46
13.2
odpowiedz
rziurziu
44
Pretorianin

Cyrawn jestem pod wrażeniem, Growa Wyrocznio. Mam jednak małą taką iskierkę nadziei, że skoro Ty już nie czekasz, Growa Wyrocznio, to mogą już zacząć robić nową grę bez takiej aż presji. W końcu gdyby Tobie, Wyrocznio, się nie spodobało to musieliby chyba zwijać interes i włosienice wdziać. A tak to mogą po prostu zrobić grę dla ludzi, którzy z przyjemnością zagrają, ale dla których to tylko gra, a nie jakiś sens życia czy inny narkotyk.

No i przyznam, że rzeczywiście się pogubili - Skyrim to najlepiej sprzedający się erpeg wszechczasów, do dziś sobie plują pewnie w brodę, patrzą na kolejne pokolenia graczy i moderów, i zadają sobie pytanie "gdzie zbłądziliśmy?".

Dam ci dobrą radę gratis: jak nie lubisz ich gier to nie graj, życie jest za krótkie żeby malkontencić z innymi baranami, i to jeszcze na zasadzie "kopiuj-wklej".

09.06.2026 19:47
13.3
odpowiedz
rziurziu
44
Pretorianin

tynwar ale żeby to wiedzieć to trzeba zagrać, a nie słuchać malkontentów, którzy grają i myślą za ciebie :)

09.06.2026 20:49
tynwar
13.4
odpowiedz
tynwar
104
Legend

rziurziu no, to tak jak z bezrefleksyjnym słuchaniem trollów próbujących obrzydzić gry jak np. gothic, który wtedy na tle innych gier nie był aż tak drewniany jak to trolle wmawiały ludziom. No niestety, wiele ludzi nie zagrało, a i tak uwierzyło trollom i do tej pory myśli, że gothic w tamtych czasach to było drewno, a nawet nie spróbowali, żeby zobaczyć czy faktycznie drewno względem innych starych gier.

09.06.2026 10:34
Sasori666
14
odpowiedz
Sasori666
201
Korneliusz

Skyrimowi bliżej do premiery oryginalnego Half-Lifa, niż do naszych czasów.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl