Komentarze do wiadomości: Niespodzianka: „polski Skyrim” otrzyma duży fabularny dodatek, i to już za tydzień. Wielka aktualizacja Tainted Grail: The Fall of Avalon jest już dostępna

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
09.12.2025 08:29
WeCreateWorlds
1
2
odpowiedz
WeCreateWorlds
10
Konsul

Wiem, że Tainted Grail budzi nie tylko pozytywne opinie. Część osób krytykuję grafikę, która nie dosięga pewnych wypracowanych w segmencie AAA standardów, zwłaszcza pod kątem technologicznym.

Niemniej jednak trzeba docenić, jak twórcy dbają o swoje "dzieło", jak je dopieszczają z patcha na patch, wciąż dodając nowe mechaniki gameplayowe, bronie, świetnie zaprojektowana zbroje, zadania czy nawet ulepszając lochy. Ta gra to jedna z najlepszych rzeczy, jaka mnie spotkała w tym roku w branży gier.

Dodatek to prawdopodobnie cała sporej wielkości nowa strefa, a więc masa tej zawartości. Wszystko w klimatach piracko-morskich horrorów... takie DLC w stylu starych dodatków do RPGów.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2025-12-09 08:33:22
09.12.2025 09:04
1.1
szopen469
102
Konsul

Ale oni nawet nie próbują udawać że jest to AAA. To kosztuje jakieś 100pln. Czyli typowy rozmiar gier AA
A i tak grywalność jest ważniejsza od wyglądu(a dzięki stylowi wygląd nie razi)
Jedyne co mnie odbiło to powtarzalność (3 akt przesprintowałem), oraz błędy które były regularnie łatane, ale trochę wkurzało jak znajdujesz super potężne zaklęcie które nie działa.

09.12.2025 10:10
WeCreateWorlds
1.2
WeCreateWorlds
10
Konsul

szopen469 - kosztuje 180 na Steam. Sprawdziłem.

Ja akurat nie żałuję ani złotówki, bo to gra dała mi więcej dobrej zabawy niż cokolwiek innego w tym roku.
Oprawa technologiczna jest jaka jest, ale artystyczna moim zdaniem - rewelacyjna. Tak dobrze wyglądających broni, zbroi i przeciwników to od czasów Elden Ringa nie było.

3 akt jest wyraźnie słabszy, mniej spójny i wyrazisty fabularnie. Co nie znaczy że bardzo zły. Ale cały czas go poprawiają.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2025-12-09 10:11:15
09.12.2025 10:16
1.3
szopen469
102
Konsul

Aaa dobra. Ja kojarzę jak był na EA sporo taniej(i tak dostałem go za frejer na Gry-online)
No mi się bardziej podobały niektóre zbroje. Były genialne. (Chociaż głupio że pod mój build chodziłem w kiecce jako facet)
Rozwój uzbrojenia też mi się podobał.
Dwa pierwsze regiony naprawdę ciekawe. (Trzeciego nie zwiedziłem)
Pewnie jak stwierdza "to finalna wersja)" to wrócę i spróbuję przejść

Na razie takie 6-7/10
Wciąż jak na grę za 180pln. Warta tej ceny myślę, (ale to już górne widełki jakie mogli wybrać)

09.12.2025 08:44
Fyrdraka
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Fyrdraka
10
Solasta II

Mam grę na liście życzeń i chętnie zagram ale... nie za taką cenę. Uważam, że trochę, nomen omen, popłynęli z wyceną tej gry. Cieszę się, że gra ma świetne oceny i zyskała sporą popularność, swego czasu demo ograłem i już wtedy mi się podobało. Trochę żałuję, że nie kupiłem jak była w early access za połowę ceny ale ten wzrost, który zaaplikowali po zakończeniu "ea", prawie 100%, to naprawdę przesada. Pomijam nawet fakt, że na Steam i GOG znów płacimy bardzo dużo na tle innych krajów.

post wyedytowany przez Fyrdraka 2025-12-09 08:46:15
09.12.2025 14:30
2.1
4
grabeck666
97
Senator

"nie za taką cenę"

Gra która kładzie wszystkie immersive simy wychodzące przez ostatnie 10 lat. Kosztuje połowę ceny AAA, gównianego segmentu, który nie potrafi wydać normalnej gry od lat, ale dalej za drogo :D

09.12.2025 14:06
3
odpowiedz
TheFrediPL
115
Generał

Fajna gierka, ale mam wrażenie że twórcy się śpieszyli, brak camelotu czy możliwości wejscia do tego zamku w drugim akcie boli.

09.12.2025 15:49
DexteR_66
4
odpowiedz
DexteR_66
16
Generał

Premium VIP

Chyba sprawdzę czy rzeczywiście poprawili optymalizację, bo gra potrafiła chrupać nawet na dość mocnym sprzęcie.

10.12.2025 02:52
amfa24
5
odpowiedz
amfa24
92
Konsul

Premium VIP

Jedno z najlepszych rpg jakie wyszły ostatnimi laty. Ponad 100 godzin nastukałem od premiery. Został mi 3 akt więc chętnie się cofnę aby to dlc sprawdzić.

post wyedytowany przez amfa24 2025-12-10 02:52:23
10.12.2025 07:45
6
odpowiedz
1 odpowiedź
DonAlfonso
30
Chorąży

Lubię grać w tego typu gry w TPP, a tutaj twórcy ewidentnie olali temat. W czasie walki postać porusza tylko górną częścią ciała od pasa w górę, nogi pozostają nieruchome. Wygląda to karykaturalnie i totalnie wybija mnie z rytmu.

10.12.2025 09:17
WeCreateWorlds
6.1
WeCreateWorlds
10
Konsul

Ja też lubię TPP, ale tutaj na początku miało go nie być, dodano dopiero wraz z 1 zero, razem z takim zastrzeżeniem, że dodają to tylko jako ciekawostka, a dopracowany i docelowo stworzony do walki jest tylko widok FPP.

Ale faktycznie, byłoby miło jakby to TPP i animację lekko poprawili jak będą zasoby.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl