Komentarze do wiadomości: „Nie ukrywamy niczego i mam dość powtarzania tego samego”. Crimson Desert budzi obawy graczy, lecz realistycznie pokaże to, czego zabrakło w Gothicu 2 i KCD 2

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
04.03.2026 19:47
baltazar1908
1
odpowiedz
baltazar1908
46
Generał

Ciekawe jak będzie z przemocąw grze w stosunku do dzieci, bo temat już poruszany nie raz dlaczego ich zbytnio w grach nie ma.

04.03.2026 20:39
1.1
ved11
4
Legionista

baltazar1908 I bardzo dobrze że nie ma . Ja rozumiem ,że gra może być brutalna itp ale takie wymagania to już uważam za przegięcie , proste wprowadźmy najpierw , że można spuścić wpier..l , poźniej gwa@*y tylko po to aby zaspokoić zwyroli.

04.03.2026 22:04
1.2
piotrn212308
5
Legionista

ved11 Jakby nie mieli innych sposobów na zaspokojenie... A czekaj, jeśli rajcuje ich tylko przemoc wobec dzieci to w takim razie nie mają wyjścia i muszą ją stosować w realnym świecie. Przemoc wobec dorosłych, także nieuzasadniona istnieje w grach od zawsze.

04.03.2026 22:16
baltazar1908
1.3
baltazar1908
46
Generał
Image

ved11 dlatego masz gry Pegi 18
Pegi12 Pegi8 nie wiem od ilu lat będzie Crimson Desert ale ludzie są różni przed ekranem komputera jedni lubią rzeż inni troche mniej i nie ma znaczenia czy to dorosły stanie im na drodze, dziecko, zwierzę potwór, demon etc…

04.03.2026 22:45
1.4
2
ved11
4
Legionista

baltazar1908 PEGI SA to jest tylko od brania kasy i mają gdzieś przestrzeganie tych klasyfikacji. Ja rozumiem twój punkt widzenia bo sam grałem jako małolat w gry np jak " POSTAL 1 czy 2" i jakoś nigdy nie odtworzyłem wydarzeń z gry mimo że gra w swoich czasach była mocno "kontrowersyjna" ale nie oszukujmy się świat dziczeje i to nie jest dobry moment na wprowadzanie takich innowacji , chodź jeśli w przyszłości trochę się sytuacja ucywilizuje jest to do wprowadzenia. Wybacz jeśli uznałeś , to za jakiś atak.
piotrn212308 Proszę przeczytaj wypowiedź wyżej , to może zrozumiesz mój punkt widzenia.
Pozdrawiam

04.03.2026 23:24
baltazar1908
1.5
baltazar1908
46
Generał
Image

ved11

piotrn212308

Jak napisalem ludzie są rożni, ponadto jeżeli tego nie przestrzegałeś to twój problem zresztą za małoletniego zawsze kręciło coś czego nie można było wiem bo też byłem młody choć wtedy zabicie zombiaka w Residencie na psx1 w 1996 roku czy wyrwanie głowy rąk w mortal kombat to było coś choć to koajrze jeszcze wcześniej bo w 1991-92 roku ale to nie dzieci. Dziećmy byliśmy wtedy my, a temat odnośnie dzieci był poruszany już tutaj na gryonline.pl dlatego ich w grach zbytnio nie ma bo jest obawa o okrucienstwo w ich stosunku przez graczy chociaż dziś wybiłem
wszystkich w obozie Legionu w Fallout New Vegas i tam też była 2 małolatów w strojach Legionu ale im dalem spokój bo to smiech nie przeciwnik szczególnie jeśli masz tak liczną armie. W tym momencie mam podpiete pod New Vegas trzy mody New California (prawie 8 lat stary isnatalcje exe.. ), Long 15 (3msc) i
The a Few Brahmin more oba Vortex ostatni z 28-2-2026 roku, choć Jamie i Bena miałem w New California bo to prequel New Vegas kończysz jako kurier strzela do ciebie Benny początek New Vegas zabiera twoje rzeczy które pózniej możesz od niego zdobyć tj. bron, ciuchy, leki, żarcie zostaje ci poziom gracza, przyjaciele mogą zostać zabici musisz wiecej jeść i pić. Jamie spotykam na Ranch Cash na modzie The a Few Brahmin more ta we pancerzu wspomaganym Veronice i Edka mam z New Cegas a Bena (strój cesarza Legionu nawet) odkopałem dziś w Ccottonwood był wieźniem
Legionu szok z nimi uciekłem z Vault 18 w New California i dopiero na sam koniec sie rozstaliśmy byla jeszcze Kara ale do tej pory jej nie znalazłem.
Róbcie jak chcecie ale dzieciom
dajcie spokój zresztą zobaczymy w jakim sensie sie pojawią w Crismon Desert bo 19-2-2026 wychodzi jeszcze Death Stranding 2 na pc tam też jest dziecko by było na końcu jedynki ale w tym przypadku o przemocy nie ma mowy bo było jak twoje.

post wyedytowany przez baltazar1908 2026-03-04 23:28:44
04.03.2026 23:51
1.6
pawel1812
79
Generał

baltazar1908 
Zdaje się, że przepisy ograniczające sprzedaż w Australii i Niemczech mogą być powodem takiego stanu rzeczy. Nie tylko Pegi, w Niemczech i Australii niektóre gry dostały bana na sprzedaż (nie tylko dla dorosłych). Zresztą o ile u nas +18 nie jest problemem, to w niektórych krajach naprawdę nie jest łatwo kupić grę +18 przez niepełnoletniego... 
Samo zabijanie dzieci raczej nie kończy się automatycznym banem w tych krajach, ale to nie dodaje wiele do gry, a może wywołać niepotrzebne problemy...

04.03.2026 23:52
tynwar
1.7
tynwar
101
Legend

ved11 po to kurde jest przecież pegi 18. Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że to git jak w pełnej fikcji odbywającej się w wirtualnej rzeczywistości grze 18+ gwałcą kobiety, odcinają członki, flaki lecą wszędzie, krew leje się hektolitrami na podłogę i ściany, a przy tym mordowanie przypadkowych dzieci po drodze w pikselowym świecie to już jest najgorsza zbrodnia? Poza tym to przecież dodatkowa immersja, np. w takim gta jedziesz samochodem i zabijasz, ale oczywiście nigdzie nie ma dzieci, bo się boją, że gracze się na nich wyżyją. Ale jak w grze świat nie posiada ani jednego dziecka bądź dzieci są nieśmiertelne, to immersja na tym cierpi. To nie tak, że ludzie chcą, by po prostu zabijać właśnie dzieci, chcą by świat w grze był bardziej immersyjny.

Poza tym, chłopie, no ale przepraszam, jednak ty wykazujesz się infantylizmem i nie dojrzałeś do tego świata. Jeśli nie będąc bogatym (na tyle, by po prostu żyć spokojnie bez najmniejszej troski i problemów mając spełnioną każdą potrzebę i potrzebną pomoc), dalej nie widzisz, że tak naprawdę walczysz o przetrwanie w świecie, który nigdy nie był całkiem bezpieczny, to jesteś całkiem naiwny. Świat wbrew pozorom niewiele się zmienił przez ostatnie tysiąclecia, tylko po prostu inaczej działa, ale zła jest wciąż całkiem sporo, tylko w innej formie niż wcześniej. Na każdym kroku masz sprzedawczyków, którzy chętnie wykorzystają twoją niewiedzę, naciągających reklam, mnóstwo nieuzasadnionych podatków, super drogich leków, chicha zmiana składów żywności bądź podnoszenie ceny i zmniejszenie wielkości żywności, bandytów w różnych dzielnicach, wszelkiej maści złodziejów, oszustów, morderców, gwałcicieli, pedofilów. Dziczeje? Niestety, ale wcale nie dziczeje, bo jeszcze pod kątem zła i dobra wciąż się nie ucywilizował, a jedynie stwarzał pozory ucywilizowanego. Nawet kurna w szkołach też nie za dużo jest dzieci w pełni dobrych, wiele z nich to dzieciaki chętnie wyśmiewające innych, a nawet bijących słabszych, oszukujących i nękających. Mało to było samobójstw? Nawet na studiach też trafiają się źli ludzie i to nie tylko studenci, ale też profesorzy (bynajmniej nie agresja fizyczna czy słowna, od razu by mieliby przesrane, za to mogą na spokojnie olewać swoje zajęcia oraz studentów nic nie robiąc na uczelni poza minimum minimum, by nie wywalili z pracy).

post wyedytowany przez tynwar 2026-03-05 00:07:39
05.03.2026 00:13
baltazar1908
1.8
baltazar1908
46
Generał

piotrn212308

I bardzo dobrze, ja nie twierdzę że trzeba nie wiadomo jak tych praw przestrzegać ale w przypadku scen rozbieranych, violence, gore, czy ostrego języka jest to uzasadnione choć pewnej cześci z tego cie nauczą w szkole czy na podwórku, a ostrego jezyka na pewno. U nas też małolat takiej gry nie kupi czy to w sklepie czy przez neta bo wszędzie jest weryfikacja wieku,
a jak nawet jakoś taką grę kupi to ten co ją sprzedał może mieć później kosztowną nauczkę bo nie wydaje sie coś wiecej ale karę pienieżną ma jak w banku.

05.03.2026 00:29
1.9
ved11
4
Legionista

tynwar Bardzo proszę weź pisz krócej bo nie chce mi się pisać tutaj litanii. Krótko zwięźle i na temat poproszę. Wybacz ale wole wykazywać się infantylizmem niż być besserwisser, a poza tym nie znasz mnie więc nie Tobie to oceniać. Bardziej mi chodzi o to że nie może to być na chwilę obecną w grach , ze wzgląd na obecne bardzo niskie IQ w niektórych państwach zwłaszcza tych co dopływają z innych państw ale nie chce tutaj wrzucać jakiekolwiek polityki bo to nie jest od tego portal. Zobacz wpis który odpisałem Baltazarowi tam masz opisany mój punkt widzenia , a to że się z nim nie zgadasz w pełni to rozumiem ale nie krytykuj kogoś kto ma inne zdanie.
Pozdrawiam

post wyedytowany przez ved11 2026-03-05 01:40:39
05.03.2026 06:59
Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu
1.10

tynwar Normik odkrył świat XD

05.03.2026 13:36
tynwar
1.11
tynwar
101
Legend

Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu
pomyliłeś nick, chyba że mówiłeś o tym naiwniaku.

05.03.2026 20:18
Link
1.12
Link
35
Senator

baltazar1908
ved11
Nie wiem, czy wiecie, ale istnieją inne gry, gdzie występują dzieci, a twórcy stosowali pewne rozwiązanie na ten problem.

Na przykład serii Metro. Świat jest bardzo brutalny, ale tam występuje dzieci. Ale jeśli skierujesz kamera do dziecko, to bohater automatycznie schowa broń i nie może strzelać. Postaci kluczowe dla fabuły są nieśmiertelni.

05.03.2026 20:55
baltazar1908
1.13
baltazar1908
46
Generał
Wideo

Link

Masz rację, mam wszystkie trzy czesci choć jako
ostatni Exodus był 6 lat temu wiec wyszczególnić każdą grę gdzie sa dzieci też jest trudno
https://youtu.be/Y_mmMAukry0?si=tCfBoIBn1flwmq4d, trylogia dużo lepsza niż mierny Stalker 2 i nie piszę tutaj o jego błedach czy patchu 1,3 na 114gb bo tyle miała gra w dniu premiery bo od tego dnia ją mam też.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl