Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: „Nie potrzebuję samochodu, który sam jeździ”: pomoce pokładowe coraz częściej odstraszają nabywców

Forum Motoryzacyjne
Dodaj komentarz
19.08.2026 15:15
1
5
odpowiedz
Jerry_D
86
Senator

"Unia Europejska dąży do tego, by liczba wypadków na drogach spadła do zera. Zadanie wydaje się niemożliwe do osiągnięcia"
Nie wydaje się, a jest statystycznie niemożliwe.

19.08.2026 15:15
1
5
odpowiedz
Jerry_D
86
Senator

"Unia Europejska dąży do tego, by liczba wypadków na drogach spadła do zera. Zadanie wydaje się niemożliwe do osiągnięcia"
Nie wydaje się, a jest statystycznie niemożliwe.

19.08.2026 19:59
pieterkov
1.1
odpowiedz
pieterkov
172
Senator

Jerry_D wystarczy wszystkie auta zrobić samojeżdżace.

19.08.2026 20:03
1.2
1
odpowiedz
Jerry_D
86
Senator

pieterkov Wciąż statystycznie niemożliwe.

19.08.2026 20:24
mir.ko
1.3
odpowiedz
mir.ko
97
amd platform

żeby iść w tym kierunku wszelkie systemy bezpieczeństwa muszą zacząć współpracować jak i całe auta częściami kompatybilne.
Póki liczy się tylko zysk to wiadomo...

19.08.2026 22:58
Herr Pietrus
1.4
odpowiedz
Herr Pietrus
247
Jestę Grifterę

Jerry_D Wystarczy zamknąć drogi.

19.08.2026 15:40
Rokko
2
1
odpowiedz
17 odpowiedzi
Rokko
0
Chorąży

Ja nienawidzę tych nowych wynalazków dla jakichś pseudokierowców co wygrali prawo jazdy w Laysach. Miałem kupić coś nowszego, ale szału można dostać od jazdy tym ustrojstwem.
Nie ma to jak niezawodna stara motoryzacja, bez bajerów dla dzieci, ekranów na pół kokpitu, debilizmów co ci same skręcają, parkują, same hamują, włączają i wyłączają silnik etc.
Wypad z takim tałatajstwem!

post wyedytowany przez Rokko 2026-08-19 15:42:24
19.08.2026 16:11
2.1
5
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Rokko o ile sam start/stop nie jest taki zły (cały ten kabaret o psuciu silnika to dobry dla januszy), kamery cofania są spoko i generalnie takie nieinwazyjne rozwiązania, które po prostu wspierają człowieka jako kierowcę są akceptowalne. Gorzej jak właśnie masz bajery, które włączają się samodzielnie co każde odpalenie samochodu i przejmują kontrolę nad samochodem. No a tego co wpadł na pomysł, aby zastępować zegary i całą deskę rozdzielczą tabletami (często zacinającymi się), to powinni smołą oblać i pokryć pierzem.

W takim Suzuki Swifcie (własne doświadczenie) nagle przy prędkości ok. 70 km/h asystent hamowania automatycznie uruchomił hamulec, bo wykrył zagrożenie, którego nie było, powodując samemu zagrożenie dla mnie i samochodu za mną. Sama konieczność wyłączania tych "bajerów" co każde odpalenie samochodu to jakiś żart, asystent pasa może i jest fajny na autostradzie, ale na drodze powiatowej miałem kilka zawałów serca jak mnie prawie do rowu wrzucił, a pikanie powiadomień, bo na drodze do 50km/h jadę 53km/h doprowadza do szału.

Po prostu producenci i tworzący prawo ludzie mogliby próbować wyważyć to co robią, zamiast wciskać najbardziej ekstremalne pomysły na siłę. A jeszcze jajca są jak się sensor jakiś zepsuje np. odległości i albo nie da się już samochodu odpalić, albo piszczy non stop podczas jazdy :)

I jak ktoś to wyżej napisał - owszem, można to wyłączyć, ale nie są to 3 tapnięcia w tablet, tylko przeklikanie ustawień zagnieżdżonych głęboko w menu i w różnych sekcjach (suzuki, kia, hyundai).

post wyedytowany przez Kadrion 2026-08-19 16:13:39
19.08.2026 16:38
19.08.2026 16:45
Drackula
👍
2.3
7
odpowiedz
Drackula
285
Bloody Rider

Ja nienawidzę tych nowych wynalazków dla jakichś pseudokierowców co wygrali prawo jazdy w Laysach

no ba, nie to co qwa królowie szos w 20 letnich Saudi

19.08.2026 16:47
Fett
2.4
odpowiedz
Fett
262

Drackula wspomaganie i ABS są dla pi*d drogowych, byku

post wyedytowany przez Fett 2026-08-19 16:48:08
19.08.2026 16:50
Drackula
😉
2.5
odpowiedz
Drackula
285
Bloody Rider

Oczywiście! Jeździłem starem i jelczem wiec to jest prawdziwa jazda autem !

19.08.2026 17:10
2.6
1
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Drackula kurde, królowie awansowali z e36-śmietnik na sraudi? To się nazywa postęp! Ciekawe, czy kierunkowskazy są tam fabrycznie...

post wyedytowany przez Kadrion 2026-08-19 17:11:19
19.08.2026 17:39
Link
2.7
3
odpowiedz
Link
40
Senator

Kadrion W końcu wynalazki mają pomagać człowieka, a nie kontrolować, ani utrudniać.

Tak samo było z Windows 11 i automatyczna aktualizacja i wymuszona AI. Jak ja to nie cierpię.

post wyedytowany przez Link 2026-08-19 17:40:10
19.08.2026 18:12
mir.ko
2.8
odpowiedz
mir.ko
97
amd platform

akurat "wspomaganie i ABS" są niezbędne

post wyedytowany przez mir.ko 2026-08-19 18:13:30
19.08.2026 18:30
2.9
3
odpowiedz
Beneksor
23
Generał

Kadrion o ile sam start/stop nie jest taki zły

Akurat to jest najgłupsze co mogli wymyśleć, dlatego większość kierowców go wyłącza, jeśli jest to możliwe. Nie dość, że prowadzi do szybszego zużycia akumulatora i rozrusznika, to jeszcze może zaszkodzić turbinie. W dodatku w niektórych modelach rozrusznik jest zintegrowany z alternatorem, więc koszty naprawy są wówczas bardzo wysokie.

19.08.2026 18:50
2.10
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Beneksor kurde, to ja znowu jestem jakimś szczęściarzem w życiu, wcześniej ford focus sedan z tym systemem i ponad 200tys km - 0 problemów. Teraz Suzuki Swift ponad 100tys km i też nic, nadal na fabrycznym akumulatorze. W rodzinie był jeszcze fiat 500 (strasznie ciulato tam to rozwiązali), który też zrobił grubo ponad 150tys i nie miał przez start/stop żadnych problemów, chociaż miał epizod ponad miesiąca bez jazdy i 4 letni akumulator zdechł.

Generalnie to co napisałeś, jest po części prawdą, ale tylko po części. Jak to w życiu bywa - portale motoryzacyjne, jupiterzy i generalnie chłopski rozum w social-mediach wyolbrzymia wszystko wręcz do karykaturalnych rozmiarów.

19.08.2026 18:50
Kwiliniosz
2.11
2
odpowiedz
Kwiliniosz
87
Generał

Kadrion Mogą sobie być fabrycznie, ale każdy szanujący się wojownik szosy pierwsze co robi, to wyrywa gałkę od kierunkowskazów.

19.08.2026 19:23
2.12
3
odpowiedz
szejk18
91
Konsul

Kadrion wiesz jak dziala turbina? wiesz co sie dzieje jezeli gasisz auto co chwila i turbina chodzi na sucho? uwielbiam argument: mnie sie nic nie stalo to znaczy ze nie ma problemu.
jakie miales silniki w tych samochodach, ile po miescie a ile po autostradach? 200 tys mozna po autostradach w rok zrobic, jak sie ma jezdzaca prace.
te auta co wymieniles raczej duzych silnikow ani turbin nie maja, chociaz zaraz pewnie napiszesz ze to potwory z silnikami 3.0 i twinturbo xd
jeszcze pewnie nic nie naprawiales przez te 200 tys xd
start stop zuzywa bardziej czesci - wynika to z prostej logiki ze jak czesci sie uzywa to sie zuzywaja.

19.08.2026 19:42
2.13
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

szejk18 ależ się zesrałeś. Nie nie miałem tam potworów i uspokój się bo ci żyłka pęknie. Napisałem, że osoba wyżej ma po części rację, gdyż gdy od razu wyłączysz silnik po jeździe to faktycznie start/stop może powodować szybsze zużycie turbiny. Myk polega na tym, że KAŻDE nowoczesne auto wyposażone w system start/stop posiada pompy elektryczne, które jeszcze pracują, gdy kierowca wyłączy silnik, właśnie po to, aby ta turbina się nie zużywała. Tłumaczył mi to kiedyś mechanik w ASO, mimo, że turbiny nie miałem, po prostu zapytałem, bo też czytałem dużo dramatycznych relacji, jak to start/stop niszczy auto. Wydaje mi się, że mechanik w ASO > chłopski rozum z internetu. Oczywiście możesz znaleźć 50 tys filmików z rozdziabionymi mordami jupiterów ogłaszających jedyną i akceptowalną przez ciebie wersję.

I tak, masz rację, po za wymianą oleju, filtrów oraz rozrządu i serwisowaniem go zgodnie z zaleceniami - co jest normalne, dla eksploatacji samochodu, nic więcej z nim nie robiłem, nigdy nie stanął na drodze, nigdy nie zawiódł. ;) Fajne auto to było, a w sumie nadal jest, bo jest w rodzinie.

19.08.2026 19:47
Drackula
😉
2.14
odpowiedz
Drackula
285
Bloody Rider

szejk18 To chyba w 20-letnich trupach. W ostatnich 3 spalinowych autach miałem elektryczną pompę i start/stop nie miał wpływu na żywotność turbiny.

post wyedytowany przez Drackula 2026-08-19 20:34:38
20.08.2026 00:36
amfa24
2.15
1
odpowiedz
amfa24
99
Konsul
MAX

Link Akurat AI w w11 można wyłączyć praktycznie całkowicie lub usunąć i potraktować script blocker...

20.08.2026 12:41
Link
2.16
odpowiedz
Link
40
Senator

amfa24 Wiem o tym. Ale nie zmienia to faktu, że Microsoft do tej pory nie raz podejmowali kontrowersyjne decyzji na niekorzyść klienci. Może AI da się wyłączyć, ale niesmak pozostaje.

21.08.2026 04:28
amfa24
2.17
1
odpowiedz
amfa24
99
Konsul
MAX

Link Tak z tym się zgodzę troche się nagrzebałem debianem w bebechach w11 jak to zaczęli dodawać.

19.08.2026 23:16
3
odpowiedz
pawel1812
84
Generał

Ja tam mam luz z uproszczeniami w jeździe... Bardziej martwi mnie rosnące znaczenie wadliwej elektroniki i dużo większa inwigilacja.
Szczególnie w przypadku aut premium ta inwigilacja jest tak mocna, że tego złomu nigdy nie kupie...
Powinni się też zająć udostępnianiem dokumentacji związanej z naprawami auta... Jak wchodzi dyrektywa o naprawach, powinna być dokumentacja, choćby opisująca model części eksploatacyjnej typu sprzęgło czy rodzaj oleju do skrzyni biegów dla nabywcy tego samochodu... Obecnie jest to w jakichś serwisowych notkach, ale ja jako nabywca części muszę iść do sklepu i zaufać sprzedawcy, że on mi daje część zgodną z dokumentacją, a nie coś zupełnie innego..

20.08.2026 09:54
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Wokulski
4
Legionista

Asystent hamowania jest akurat czymś co juz raz uratowało mnie przed kolozją. Ta technologia, na ktora sie narzeka, naprawdę potrafi zaoszczędzić nerwów i stresu.
Kierowców przed zakupem nowego samochodu powinno bardziej odstraszać fakt jakie dane są zbierane o nas podczas używania nowych samochodów oraz aplikacji producentów marek. Mozzila zrobiła na ten temat sporo artykułów i wyniki są powalajace.
Dla przykładu tesla, ktora "dokumentowala", lub wciaz to robi, igraszki w samochodzie lub na samochodzie jego wlascicieli, a te zdjęcie bóg wie gdzie trafiały.
Nissan otwarcie mówi, że zbiera wszystkie dane o Tobie i je udostępnia podmiotom 3cim.
Sama unia juz zarządziła, ze nowe samochody maja byc wyposażone w kamery, ktore beda monitorować zachowanie kierowców.

20.08.2026 09:58
4.1
2
odpowiedz
Wokulski
4
Legionista

...
Takie kamery są juz montowane w ciężarówkach przez pracodawców, wiec niedługo mogą być standardem w samochodach osobowych.
Mozna by co prawda pokusić sie o odłączenie samochodu od sieci, ale obawiam ze, niektóre samochody mogą stracić na funkcjonalności.
Nie czulbym sie komfortowo jeżdżąc takim samochodem wiedząc, ze jestem nonstop obserwowany.
Ale Bogu dzięki mnie nie stać! :D

21.08.2026 09:30
5
odpowiedz
Sebcza_k
46
Generał

A mi się podoba to, że mam takie funkcję że auto trzyma pas ruchu, samo skręca i w sumie samo jedzie, a ja musze to tylko kontrolowac i trzymać ręce na kierwnicy bo użyję tego jak będę jechał w długa podróż autostradą w nocy. Dobrze że coś dodatkowo czuwa :)

21.08.2026 09:51
6
odpowiedz
Krystian03
12
Konsul

O ile niektóre te technologie pomagają, ale niektóre jak np. ograniczenia prędkości mało się sprawdzają na polskich drogach, bo nie raz pokazuje 30 km/h na autostradzie bo został odczytany znak który był na zjeździe lub na drodze obok albo który był troszkę przekręcony. To samo ten asystent pasa ruchu też jest problematyczny na drogach gdzie pas ruchu ma zaledwie 2 metry i obok znajduje się drugi pas ruchu a z lewej strony w drugą stronę. Wtedy to się tak gubi że chyba trzeba byłoby jeździć środkiem żeby dobrze działał.

Forum Forum Motoryzacyjne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl