Komentarze do wiadomości: „Nie posiadamy nieskończonych zasobów, jak inni branżowi giganci”. GOG tłumaczy się z baneru AI, a część patronów rezygnuje z programu

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
03.02.2026 13:32
Cyberszczur
1
11
odpowiedz
Cyberszczur
57
Pretorianin

Rozumiem użycie sztucznej inteligencji ale żeby nie posadzić jakiegoś pracownika do weryfikacji, tego co im ona wyrzuciła?

03.02.2026 16:11
Troprzem
5
11
odpowiedz
1 odpowiedź
Troprzem
78
Konsul

Jasne, lepiej by było, gdyby ten obrazek zrobił człowiek, ale jak na tak nieistotną rzecz (ja go w ogóle nie spostrzegłem, gdy przeglądałem GOG-a), to temat wydaje mi się mocno rozdmuchany.

03.02.2026 18:09
darkhulk
7
5
odpowiedz
darkhulk
56
Pretorianin

HaHa XD Ta sama bzdurna gadka jak było z udziałem Ubisoft, że to miał być projekt chwilowy, do poprawienia, nikt nic nie wie kto to puścił dalej. Serio to lepiej ukraść coś gotowego z neta niż później udawać imbecyla i wychodzić na gimbusa, co pierwszy raz tworzy grafike w Paincie bo dostał takie zadanko od karyny z HR.
Teraz każda taka wpadka będzie tłumaczona pod ten sam schemat, samo się zrobiło i samo się zatwierdziło, ja nie znaju XD

03.02.2026 13:32
Cyberszczur
1
11
odpowiedz
Cyberszczur
57
Pretorianin

Rozumiem użycie sztucznej inteligencji ale żeby nie posadzić jakiegoś pracownika do weryfikacji, tego co im ona wyrzuciła?

03.02.2026 13:58
animatiV
2
odpowiedz
1 odpowiedź
animatiV
111
The Ultimate PCMR

Jak chcą korzystać z AI to ok, ale niech się trochę wysilą i wygenerują coś jakościowego a nie pierwsze lepsze. Poważna firma a nie dba o jakość, tylko o pieniądze - to nie wróży dobrze.

03.02.2026 23:48
2.1
tambo
25
Chorąży

animatiV Zaciskanie pasa, bo nowy prezes musi się odkuć.

03.02.2026 14:03
3
2
odpowiedz
LoneBleidd
10
Legionista

"Przepraszamy, że was to uraziło." Kurczę, GOG ma naprawdę zadatki, żeby być wyjątkową platformą w świecie korporacyjnych wannabe maszynek do zarabiania i, co widać po discordzie, recenzjach w ich sklepie i róznego rodzaju forach, mają także dużą grupę osób gotową ich wspierać, ale takie akcje i komunikacja, jaka po nich następuje sugerują, że nie fo końca zdają sobie sprawę w czym tak naprawdę tkwi ich siła i szansa. Mały zespół czy nie, ludzie kupujący na GOGu chcą odmiennego doświadczenia niż gdzie indziej, innej społeczności i innych standardów. Misja to nie wszystko, bo cel nie uświęca środków.

03.02.2026 14:05
PanDaneX
4
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
PanDaneX
17
Konsul

użycie AI to jedno, nie widzę w tym nic złego. Denerwuje mnie tylko to że tak ogromna firma nie potrafi zweryfikować głupiego obrazka licząc że gracze są ślepi.

4.1
1
pawel1812
77
Generał

PanDaneX 
O jakiej ogromnej firmie Ty mówisz ? Bo chyba nie o GOGu, tam pracuje  kilkudziesięciu pracowników. 
O ile CDPR nie jest wielką firmą(ciągle rośnie, ale do branżowych gigantów mu daleko), to GOG był jego bardzo małą częścią, którą dla przypomnienia już nie jest. Bo GOG pod koniec 2025 roku został zakupiony przez Michała Kicińskiego od CDPR.
Od tamtej pory pewnie łączą ich umowy wydawnicze jedynie...

03.02.2026 21:29
4.1
Grah
56
Centurion

pawel1812 Ile wg Ciebie gog ma pracowników? I od jakiej ich liczby firma robi się "duża"?

04.02.2026 10:22
PanDaneX
4.2
PanDaneX
17
Konsul

pawel1812 uspokój piekielnika.
Duża firma nie oznacza ogromnej ilości pracowników, czasem o wielkości człowieka/firmy decyduje udział w rynku, rozpoznawalność czy pozycja. Więc tak, GOG jest ogromną firmą w porównaniu do np. zakładów mięsnych w Rzeszowie (nawet jeśli ci mają więcej pracowników)

Troprzem
5
11
odpowiedz
1 odpowiedź
Troprzem
78
Konsul

Jasne, lepiej by było, gdyby ten obrazek zrobił człowiek, ale jak na tak nieistotną rzecz (ja go w ogóle nie spostrzegłem, gdy przeglądałem GOG-a), to temat wydaje mi się mocno rozdmuchany.

04.02.2026 12:10
PanDaneX
5.1
PanDaneX
17
Konsul

niekoniecznie, szczegóły znaczą bardzo dużo dla wiernej i docelowej grupy odbiorców.

03.02.2026 16:31
Herr Pietrus
6
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

Kolejny raz upada mit wspaniałego GOG-a, innego niż wszystkie złe firmy.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-02-03 16:32:05
03.02.2026 19:32
Ognisty Cieniostwór
6.1
6
Ognisty Cieniostwór
56
Senator

Nic nie upadło. Ta jedna nic nie znacząca wpadka niczego nie zmienia. GoG nadal jest i będzie najlepszą platformą do grania na PC.

03.02.2026 18:09
darkhulk
7
5
odpowiedz
darkhulk
56
Pretorianin

HaHa XD Ta sama bzdurna gadka jak było z udziałem Ubisoft, że to miał być projekt chwilowy, do poprawienia, nikt nic nie wie kto to puścił dalej. Serio to lepiej ukraść coś gotowego z neta niż później udawać imbecyla i wychodzić na gimbusa, co pierwszy raz tworzy grafike w Paincie bo dostał takie zadanko od karyny z HR.
Teraz każda taka wpadka będzie tłumaczona pod ten sam schemat, samo się zrobiło i samo się zatwierdziło, ja nie znaju XD

03.02.2026 19:05
8
4
odpowiedz
DeltiX
46
Centurion

Nie kupuję tej filozofii. Sklep to też aspekt komunikacji wizualnej i go zaczyna się olewać w gog'u. Nie chce treści generowanych przez program, chce treści tworzone przez ludzi. To się tyczy nie tylko gier, muzyki, ale też wizualnych form przekazu. W tym całym procesie nie bierze się pod uwagę grafików, uznano ich za zbędnych. To jest coś złego, że mówi się, że AI to rozwiązanie tego problemu. Niech każda strona na necie to powie, niech klienci zaczną to akceptować. Co z branżą grafików odpowiedzialnych za komunikację wizualną?

post wyedytowany przez DeltiX 2026-02-03 19:06:26
03.02.2026 19:30
Ognisty Cieniostwór
😂
9
odpowiedz
4 odpowiedzi
Ognisty Cieniostwór
56
Senator

Niektórzy to naprawdę mają nudne życie i doczepią się dosłownie do wszystkiego. Ja nawet nie zwróciłem uwagę na tą grafikę, a przez ostatnie kilka dni wchodziłem na GoGa codziennie. Ot kolejna losowa promocyjna grafika, która za góra kilkanaście dni zniknie i całkowicie się o niej zapomni.

post wyedytowany przez Ognisty Cieniostwór 2026-02-03 19:30:48
03.02.2026 23:47
9.1
tambo
25
Chorąży

Ognisty Cieniostwór Widać, że nie masz pojęcia o marketingu i komunikacji wizualnej. GOG wydaje mnóstwo pieniędzy na to, żeby tworzyć swój wizerunek odróżniający go od "korporacyjnych" platform. Generowanie koślawych grafik to jest niszczenie tego wizerunku. To, że jest tak duża reakcja na "losową promocyjną grafikę", tylko dowodzi tego, że jest to ważne dla klientów GOGa. A oficjalny komunikat w tej sprawie tylko to potwierdza.

04.02.2026 00:29
Ognisty Cieniostwór
9.2
Ognisty Cieniostwór
56
Senator

tambo
Wizerunek można zniszczyć na różne sposoby, choćby tak jak od wielu lat robi to ubisoft, a nie przez wrzucenie głupiej nic nie znaczącej grafiki zrobionej przez AI. To jest taka pierdoła, że kompletnie nie rozumiem tego lamentu wśród społeczności. Dla mnie to jest zwyczajne robienie wideł z igły.

Można się jedynie przyczepić do tego, że nie postarali się o jakąś bardziej dopieszczoną grafikę, żeby nawet najwięksi hejterzy AI nie mieli się do czego przyczepić. Dzisiejsze modele są już tak zaawansowane, że nie jest to żaden problem.

04.02.2026 02:40
Herr Pietrus
9.3
1
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

No patrz, i takiej firmy nie stać, by głupią, pierdołowatą grafikę na wyprzedaż (która trafia się raz na jakiś czas) wykonał człowiek - a podobno takich zatrudniają?

Z modelami oczywiście masz rację, spokojnie dałoby się to ogarnąć lepiej - jak widać tak czy siak coś tam nie gra, skoro mają wpadki przy podobnych pierdołach. :)

06.02.2026 22:37
9.1
Laper_ST
2
Junior

tambo sorry ale widać, że cała aferke nakręcili pracownicy agencji marketingowych bojący się p kasę. Prawda jest taka, że klienci GOG mają to i was w nosie. Jesteście postrzeganie jako pasożyty i większość klientów GOG chętnie przykładnie zastąpieniu was AI ??

03.02.2026 21:23
Marky
10
odpowiedz
Marky
32
Generał

No niby tak, ale czy musi to być nie wiadomo jaka grafika wyprzedaży ? Równie dobrze mogą dać po prostu na banerze napis Noworoczna Wyprzedaż i walnąć obok logo GOGa. Parę minut roboty na wszystkie wersje językowe. Większość graczy kupujących i tak ma te wszystkie grafiki wyprzedaży na Steamie, GOGu czy Epicu gdzieś...

post wyedytowany przez Marky 2026-02-03 21:24:28
03.02.2026 22:27
WolfDale
11
4
odpowiedz
4 odpowiedzi
WolfDale
94
~sv_cheats 1

Via Tenor

Tak czytam i aż nie wierzę, aferę robią chyba ludzie co siedzą na garnuszku u rodziców przed swoimi 65 calowymi ekranami metr od nich i szukają afery. Zamiast przepalać kasę na grafiki wolę żeby była przepalana na pozyskiwanie nowych klasyków jak i świeższych gier. Dla mnie GOG może wyglądać nawet jak notatnik lub eksplorator plików, byleby rozszerzał bibliotekę bez zabezpieczeń.

Albo wiecie, jednak zmieniam zdanie. Olać gierki, 90% budżetu na szatę graficzną sklepu i to co zostało na gry. Może raz w roku ze dwa nowe tytuły się pojawią. Tak, właśnie tego chcą gracze!

post wyedytowany przez WolfDale 2026-02-03 22:28:21
03.02.2026 23:44
11.1
5
tambo
25
Chorąży

WolfDale Bo grafika na baner narysowana przez człowieka puściłaby ich z torbami. Zejdźmy na ziemię. Więcej wydają na kawę i papier toaletowy w biurze niż na takie grafiki.

04.02.2026 09:02
11.2
1
Wuwuzu
0
Junior

WolfDale jedyna osoba trzeźwo myśląca. Ai można lub lub nie, ale w przypadku małych/średnich firm to po prostu optymalizacja jest tam gdzie zastosowanie nie jest szkodliwe - szczególnie jak grafika będzie żyć kilka godzin i przepadnie na wieki. Argumenty "bo grafika mógł narysować i nie kosztowałyby to miliony". No kurde nie do końca bo taki baner grafik rysowałby 3-4 h x 45 pln brutto = 150/200 pln kosztów za grafikę. Pomnóżmy to na ilość takich krótko żyjących grafik i robią się tysiące pln. Te środki można alokować w bardziej prominentne sektory takie jak rozwój biblioteki lub prace nad odnawianiem tytułów.

04.02.2026 15:11
Link
11.3
1
Link
33
Senator

Zgadzam się z zdanie WolfDale. Tyle hałasu o nic...

Ale ludzie to ... i robią problemy na siłę.

07.02.2026 09:39
11.1
Oldek
16
Chorąży

tambo teraz takie generatory znajdują się nawet w Photoshopie, pewnie w Gimpie i blenderze niedługo pewnie też. 
Niech sobie używają AI, ale nich człowiek to weryfikuje.

03.02.2026 23:04
12
odpowiedz
sky0045
19
Pretorianin

W czasach przed AI na baner trafiło by po porostu jakieś stockowe zdjęcie, bo grafika tam służy tylko żeby sam goły tekst nie raził czytelnika w oczy, w życiu by nikt tego nie specjalnie nie rysował

05.02.2026 10:29
13
odpowiedz
premium314266
2
Junior

Tymczasem ludzie zachwycający się obrazkami w War Thunder, tworzonymi przy użyciu AI ??

05.02.2026 16:36
14
odpowiedz
1 odpowiedź
DigSlayer
0
Junior

Kolejna g-burza o nic. Sam partycypuje w usługach GOG i nie widzę problemu w tym, że użyli AI do wygenerowania baneru. Jestem z nimi już kilka lat bo urzekło mnie ich pełne pasji oddanie walce o zachowanie przy życiu growych perełek. Baner AI niczego im nie ujmuje! Fakt, mógłby być ładniejszy ale tworzenie grafiki to nie jest ich główna działalność. Nikt nie narzeka przecież że kucharz się ubrudził mąką, jak pizza smakuje znakomicie ??.

05.02.2026 16:46
CoByByłoGdyby
👍
14.1
CoByByłoGdyby
6
Chorąży

DigSlayer dokładnie. W używaniu AI też nie widzę problemu. Narzędzie jak każde inne. Problem w tym że ludzie wrzucają do jednego wora wszystko co związane z AI. Tzn. wszystko jest AI slopem. Sam nie lubię tego stylu.

Natomiast banner jak banner, ma coś reklamować, najwyżej nie spełni swojej roli. A już wogole używanie AI do automatyzacji nudnych tasków i zwiększanie wydajności to rewelacyjny pomysł.

06.02.2026 03:18
15
odpowiedz
2 odpowiedzi
Orodreth
0
Junior

Ludzi pogieło. Teraz jest nagonka na AI bo cały RAM który mógłby zasilić nasze kompy podszedł na rozwój AI. Grafiki AI sa tworzone juz od lat, ale ludzie zaczęli sie burzyć gdy AI weszlo do gier. Zgodzę sie ze robi sie problem, bo zaraz nikogo nie bedzie stac na kupno kompa, żeby grac w gry AAAA, ale nie oszukujmy się, każdy lubi oglądać tańczące kotki, psy i niedźwiedzie. Sami sobie jesteśmy winni

06.02.2026 10:25
rookkie
15.1
rookkie
10
Centurion

Orodreth AI spopularyzowało się szybciej niż cokolwiek innego w świecie technologii. A to co się popularyzuje w pierwszej kolejności jest używane do tego typu rzeczy. AI ma mnóstwo fajnych zastosowań ale na co dzień widzimy ten cały aislop.

06.02.2026 22:40
15.2
Laper_ST
2
Junior

Orodreth to nie ludzi pogrzało. To hejt bardzo wąskiej grupy frustratów i ludzi bezpośrednio zainteresowanych eliminacja konkurencji (zapewne agencje marketingowe, którym do tej pory płacili). To skoordynowana akcja nie mająca nic wspólnego z klientami GOG

06.02.2026 22:44
16
odpowiedz
Laper_ST
2
Junior

Jakaś wąska grupa frustratów podpuszczam i grzana przez agencję marketingowe bojące się o kasę to nie większość klientów GOG. Większość ma calą g-burze w nosie.

07.02.2026 23:42
WolfDale
17
odpowiedz
WolfDale
94
~sv_cheats 1

Jestem ciekawy ilu z tych krzykaczy tak naprawdę ma konto na GOG, a nawet jeśli ma to pewnie same darmowe gry zbiera tylko.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl