Microsoft mógłby wysupłać nieco kasy na trzecie Pillarsy w stylu BG3. Druga odsłona ostatecznie sprzedała się przyzwoicie. Wątpię, że Avowed powtórzyło lub powtórzy ten wynik, chyba że dodamy do tego sprzedaż Game Passa. Ale w tym ostatnim przypadku ciężko stwierdzić, jaka gra odpowiada za jak dużą sprzedaż.
Prosta odpowiedź dlaczego avoved. Bo można go zrobić tanio i bez wysiłku.
No tak jak ostatniego, ktory przeszedl niezly development hell i byl resetowany chyba dwa razy. Co zaowocowalo budzetem chyba ze 3 razy wiekszym niz kazdy inny ich projekt.
Taniutko i latwiutko.
Kanapowcy z gola... hahah.
Ogarnijcie ze Obsidian nie robi i nie zrobi gierki (moda) jak New Vegas bo poprostu nie chca i oprocz tego jednego razu maja ten gatunek gleboko w powazaniu, ani pewnie juz nie zrobi 2D RPGa ala Pillarsy, bo kazda taka gierka (mimo skrzeczenia, somelierzy gamingu nie sa tacy skorzy do wydawania pieniedzy) to stawianie przyszlosci studia na szali. Przynajmniej tak mieli do tej pory.
Kazda z tych gier za ktore sie ich tak chwali i uwaza za legendy RPG ledwo ich utrzymywala na powierzchni. Taki target chyba. :/
Znalezli swoja nisze, i bardzo mardze ze sie jej trzymaja. Przypuszczalnie maja najstabilniejszy okres w firmie od lat i watpie zeby ktokolwiek tam narzekal.
Avowed to była moja najbardziej oczekiwana gra roku. Liczyłem na pożądanie napisanego RPGa we wspaniałym świecie Eory. Wyszło średnio. Na premierę gra wyglądała bardzo statycznie, dziwnie rozwiązano progresję sprzętu, a walka była bardzo zrecznosciowa i z braku lepszego słowa "floaty". Wszystko byłoby do przełknięcia gdyby nie naprawdę przeciętne pisarstwo i fasadowa RPGowość. Duże rozczarowanie :/.
Mimo tego uważam, ze kontynuacja ma olbrzymi potencjał. Licze, że 2 cześć bez ciągłych zmian koncepcji, tworzona od początku jako singlowy RPG FPP, korzystająca z elementów immersive sima jak Outer Worlds 2, w pełni wykorzysta bogactwo świata Pillarsów. Mam nadzieję, że writting będzie nieco odważniejszy, bo ostatnie gry Obisidianu są troche nijakie. Trzymam kciuki, bo coraz mniej gier w tym specyficznym, dialog-heavy stylu.
Na pillarsy 3 chyba jest za wczesnie
Pewnie będzie nowa seria, ja sam wolałbym od obsidianu nowego kotora albo fallouta :/
A kto ma prawa do Alpha Protocol? Obsidian mógłby zrobić kontynuację tej gry albo nowe Arcanum.
Alpha Protocol ma Sega. Arcanum należy do Activision, Tyranny do Paradoxu.
Te marki nic nie znaczą dziś.
A Activision należy do M$, więc jakby chcieli, to by Arcanum wskrzesili.
Ale pewnie nikt tam nie pamięta o tej grze.
Tbh nikt nie pamięta o tej grze poza fanami Arcanum. W pewnym gronie jest kultowa, ale w czasach świetności sprzedała nieco ponad 100k egzemplarzy.
Dziś ta marka niestety nic nie znaczy. Fallout ma znacznie mocniejszą pozycję na rynku i utrwalił się w świadomości większej liczby graczy, a też przecież leży odłogiem. Poza serialem i portem na Switcha 2 póki co nic się w temacie Fallouta nie rusza.
Co do steampunku Clockwork Revolution od inXile to prawdopodobnie najbliższa rzecz w klimacie Arcanum, jaką dostaniemy. Aczkolwiek bez wątków magicznych i w perspektywie pierwszoosobowej. InXile jeszcze mnie nie zawiodło, bardzo dobrze bawiłem się przy Wasteland 2&3, Bard's Tale IV i Numenerze, więc zgaduję, że Clockwork Revolution też mi podpasuje.