Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Największą zmianą w gamingu nie są dziś gry. To jest to, gdzie i kiedy w nie gramy

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
06.08.2026 14:35
luckymike11
1
1
odpowiedz
luckymike11
85
Konsul

Mogę się mylić ale seria tych laptopów ma dość niskie TGP w przypadku 5060 8GB a wasza oferta to min 5tys. Ja rozumiem, że to ultrabook i nie każdy chce nosić cegły w plecaku ale w tym samym sklepie np: MSI Katana 17 HX i7-14650HX/16GB/512 RTX5060 144Hz mamy 115W, ciut większy ekran i cena 4,5tys.
Coś za coś - wybieramy super ultrabook lub klasyczny lapek 17".

06.08.2026 14:47
Pablo X6
2
odpowiedz
Pablo X6
1
Pretorianin

Premium VIP

Nie jestem z tych, którzy uważają, że laptopy nie nadają się do grania, ale 5060 przy rozdzielczości 2560x1600 - serio ktoś uznał, że to świetne rozwiązanie dla graczy? Zaraz ktoś oczywiście powie, że rozdzielczość można zmniejszyć albo załączyć DLSS i FG, ale... NO PO PROSTU NIE. Taka karta powinna sobie radzić dobrze już w natywnej rozdzielczości - reszta powinna być dodatkiem, a nie absolutnym must have żeby to miało ręce i nogi. Nie wiem czy 5070Ti by sobie z tym znośnie poradziła (ma 12GB VRAM), a co dopiero 5060. Nikomu bym tego nie polecił do grania. Nikomu, naprawdę. Chociaż jak ktoś przywykł do konsolowego grania...? :P

Z ciekawości sprawdziłem jeszcze TGP tej karty - maksymalnie 85W przy laptopie za 5700. Kpina z klientów. ASUS w cenie 300-400 złotych większej wsadzi "pełnoprawną" 5060 ze 115W i Intelem i5.

06.08.2026 14:50
DocHary
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
DocHary
91
Unclean One

Jak to jest z tymi dedykowanymi grafami? Kusiło mnie wielokrotnie, żeby sobie gamingowy lapek kupić, ale życie mnie do tego nigdy nie zmusiło. Zawsze kupowałem integry, bo rzekomo dedykowane są awaryjne, a lapka zawsze kupowałem do czynności innych niż granie.

06.08.2026 14:56
luckymike11
3.1
odpowiedz
luckymike11
85
Konsul

DocHary nigdy nie masz pewności, że karta ci nie padnie, nie przegrzeje się lub powstanie jakieś zwarcie. Nikt ci nie da gwarancji, że przez 5 lat jak będziesz gierzył w tytuły AAA to lapek ci nie padnie. Nawet jak zastosujesz podstawkę chłodzącą co jest must have przy graniu wielogodzinnym to nie wiesz czy zasilacz 240W nie poda większgo prądu i spali laptopa. Laptopy są bardzo delikatne i wrażliwe np: przy temperaturach 35 stopni. Nawet najlepszy zasilacz ze wszystkimi zabezpieczeniami typu Chicony za 400zł może się spalić jak go przegrzejesz. Nie powinen ale może tak być. To jest wrażliwy sprzęt więc wszysko może się zdarzyć.

06.08.2026 15:08
Pablo X6
3.2
odpowiedz
Pablo X6
1
Pretorianin

Premium VIP

DocHary Używam laptopów od kilkunastu lat i nigdy mi nic w nich nie padło. Wprawdzie z większości z nich korzystałem 3-4 lata (i wymieniałem z powodów wydajnościowych), ale myślę, że awaryjność laptopów to głównie kwestia użytkowania. Nie możesz żyłować karty do granic przytomności, nie grasz po 12 godzin dziennie, czyścisz co jakiś czas wentylatory (ja to robię co 4-6 miesięcy), dodatkowo wymieniasz pastę (to w sumie zrobiłem raz) - wtedy raczej nie ma prawa się nic stać. A jak ograniczysz moc procesora (W GRACH), to w ogóle temperatury spadają o 20-30 stopni). A wiadomo, że wyższe temperatury sprzyjają awariom i "zużyciu sprzętu".

Dlatego jeśli chcesz mieć sprzęt, który postawisz w miejscu i nie będziesz przy nim nic robił... to laptopa sobie odpuść. O to niestety trzeba dbać trochę bardziej niż o stacjonarkę. Ale tak jak kolega wyżej napisał - pewności, że się nic nie stanie nie ma nigdy.

06.08.2026 15:14
luckymike11
3.3
odpowiedz
luckymike11
85
Konsul

Pablo X6 Nie chcę tutaj mylic nikogo ale może awaryjność też zalezy od gir które się gra. Bo jak odpalisz takiego Cities Skylines 2 na jakieś gigamapie i grasz 6h dziennie bez przerwy to może w końcu coś "strzeli" np: jakiś rezystor lub cewka.
Czasami update gry lub sterowniki mogą przegrzać kartę z winy złego kodu.
Wysoka temperatura na zewnątrz, czy trzymanie na kolonach sprzętu.
Ale jeśli mówimy o gamingu to też nie kładziemy lapka na obrus i nie zatykamy otworów pod lapiek a raczej stawiamy na podstawkę chłodzącą którą możemy kupić na allego za 20zł.

post wyedytowany przez luckymike11 2026-08-06 15:14:49
06.08.2026 15:21
Pablo X6
3.4
odpowiedz
Pablo X6
1
Pretorianin

Premium VIP

luckymike11 Gry mają w sumie mniejsze znaczenie, ale kluczowe jest właśnie to, jak ktoś gra. Możesz grać w Cities Skylines po 6h dziennie bez przerwy i żyłować liczbę FPS-ów, a możesz też ograniczyć FPS do 60 (albo przykładowo 72), wyłączyć Turbo na procku i z automatu wszystko grzeje się mniej (a im mniej się grzeje, tym mniej się zużywa). Ja teraz gram trochę w Forzę Horizon 6 na wysokich ustawieniach, a temperatury LATEM nawet do 70 stopni nie dochodzą... Wentylatory też względnie cicho kręcą się po około 4500 obrotów na minutę (około 40 decybeli, ale przyjemne akustycznie). Zarówno na procku, jak i na grafice. Ale jak ktoś postanowi wycisnąć ze sprzętu wszystko co się da i osiągnie 95 stopni plus przez kilka godzin... to powodzenia. Tak czy siak ogólnie masz rację - kluczowe są temperatury i dostęp wentylatorów do "świeżego powietrza", żeby to się w środku nie dusiło.

06.08.2026 15:28
luckymike11
3.5
odpowiedz
luckymike11
85
Konsul

Pablo X6 ciakwa opinia, a jakiego masz procka i gpu?

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl