Nikt w 2026 roku nie gra na dysku HDD więc nie szukajcie problemu tam gdzie go nie ma.
Cos czuje, ze bedzie problem z wydajnoscia na wielu komputerach. Producenci/wydawcy gier bardzo rzadko oglaszaja takie rzeczy przed premiera gry. Robia to tylko dlatego, aby chronic swoje 4 litery. Zobaczycie gra bedzie miala problemy z wydajnoscia nawet na szybkich SSD. UE5 jest znane z mikroprzyciec. Tu bedzie pewnie to samo.
Nikt w 2026 roku nie gra na dysku HDD więc nie szukajcie problemu tam gdzie go nie ma.
podpiętego HDD 1TB ale w sumie używany nie był od prawie roku.
Zaraz to ta gra nie będzie mieć trybu 60fps na konsolach ? XD
Rzeczywiście poważny problem. W ogóle ktoś w nowe gry gra na HDD?
Na starym kompie gram na HDD w stare gierki i kilka nowszych to w momencie włączania i wczytywania robię sobie herbatkę :D
Cos czuje, ze bedzie problem z wydajnoscia na wielu komputerach. Producenci/wydawcy gier bardzo rzadko oglaszaja takie rzeczy przed premiera gry. Robia to tylko dlatego, aby chronic swoje 4 litery. Zobaczycie gra bedzie miala problemy z wydajnoscia nawet na szybkich SSD. UE5 jest znane z mikroprzyciec. Tu bedzie pewnie to samo.
Ponadto nie kojarzę żadnej gry na silniku innym niż Unreal Engine, która miałby problem ze stutteringiem, a w bardzo wielu grach (chociaż nie wszystkich) na tym silniku zauważyłem ten problem.
Granie na HDD... aż mi się przypomniało jak Gothic 3 wczytywał się na moim całkiem dobrym Seagate. Myślałem, że od tego pierdzenia dysku zaraz pękną w nim talerze.
Potem co minutę chrupanie w trakcie gry.
To tylko początek zalet tego cuda, które wyleciało z dysku po 30min grania :)
Gothic 3 to było prawdziwe kuriozum. Pamiętam, że jak pierwszy raz próbowałem go przejść, to mój komp spokojnie przekraczał rekomendowane specyfikacje, a i tak cięło się to tak, że praktycznie nie dało się grać. Jeszcze parę lat musiało minąć zanim dorobiłem się sprzętu na którym by to jakoś sensownie działało. Szkoda, bo poza tym była to mimo wszystko dobra gra.
Straszny to problem, fakt. Od dawna do gier zalecane są dyski SSD, ale redaktorzy GOL-a, najwyraźniej, jeszcze tego nie odkryli.
Bez sprzętu który jest całkowitym standardem od 10 lat nie masz co liczyc na gre
Też mi nowość. Konsola PS5 weszła na sloganie "szybki dysk". Każdy ex ostatniej generacji wymaga takiego szybkiego dysku. W PC wydaje się, że dyski M2 już teraz są standardem, zwykłe SSD są pewnie standardem od 10 lat.
"Potwierdzono też, że na konsolach gra nie schodzi poniżej 30 klatek/s."
Hahahahahahahaha, rynek konsol w jednym zdaniu xD
O masakra